ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
69η ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Τα προβλήματα των πανεπιστημίων έχουν οξυνθεί

Ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο η Σύνοδος Πρυτάνεων, στα Γιάννενα, και σε ομόφωνη απόφασή της, αναφέρει ότι επτά μήνες μετά την ψήφιση του νόμου - πλαισίου, «τα προβλήματα των πανεπιστημίων έχουν οξυνθεί», ενώ δε βρέθηκαν «λύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης». Κάνουν λόγο για «έλλειψη διαλόγου και πνεύματος συναίνεσης από πλευράς υπουργείου Παιδείας» το προηγούμενο διάστημα και συμπληρώνουν πως με τη νέα ηγεσία χρειάζεται «επανεκκίνηση του διαλόγου». Στο ίδιο πνεύμα, κινήθηκε και ο υπουργός Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτης, σε συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής, όπου είπε ότι περιμένει ν' ακούσει τις απόψεις των πρυτάνεων και αναμένεται να τους συναντήσει. Πάντως, ο υπουργός κινήθηκε στο ίδιο κυβερνητικό πνεύμα για την εφαρμογή του νόμου, λέγοντας πως «δε νοούνται πράξεις βίας στα πανεπιστήμια για διαδικασίες που έχουν ψηφιστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινοβουλίου».

Η Σύνοδος συγκρότησε επιτροπή για την επεξεργασία προτάσεων για τη «θεσμική κρίση στα Πανεπιστήμια», ενώ με 14 ψηφίσματα τοποθετείται σε ζητήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Για τα Συμβούλια Διοίκησης, οι πρυτάνεις κάνουν «έκκληση» στο υπουργείο Παιδείας να λάβει μέτρα για «να εκτονωθεί άμεσα η σοβούσα κρίση, σχετικά με τις επικείμενες εκλογές».

Οι περικοπές χρηματοδότησης οδηγούν σε αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων, λένε οι πρυτάνεις και ζητούν μια σειρά από κινήσεις απ' το υπουργείο σε σχέση με τους προϋπολογισμούς (ένταξη στους προϋπολογισμούς των ταμειακών υπολοίπων, επαναπροσδιορισμό κριτηρίων κατανομής των χρηματοδοτήσεων, δυνατότητα έγκρισης του προϋπολογισμού του 2012 από τις Συγκλήτους).

Για τη φοιτητική μέριμνα και τις εστίες περιγράφουν την υποβάθμιση, την υποχρηματοδότηση και την «πρόχειρη μεταβίβαση» των εστιών στα πανεπιστήμια. Βέβαια, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων είναι αυτές που συνέβαλαν στην παράδοση της σίτισης στους ιδιώτες, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως καλούν, γενικόλογα, «σε παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους φοιτητές, στη βάση ενός επαρκούς, τεχνικά και οικονομικά, επιχειρησιακού προγράμματος». Οσον αφορά τα συγγράμματα των φοιτητών δηλώνουν ότι δημιουργεί μεγάλο «έλλειμμα» η «πολιτική παροχής ενός και μοναδικού συγγράμματος από το σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ» και ζητούν απ' το υπουργείο «να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται με τη μαζική προμήθεια από τις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων επαρκούς αριθμού συγγραμμάτων». Παρ' όλα αυτά, το αίτημα για δωρεάν διανομή όλων των απαραίτητων συγγραμμάτων στους φοιτητές δεν ...εμφανίζεται.

Για το υπαρκτό πρόβλημα έλλειψης διδακτικού προσωπικού ζητούν διορισμούς εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και χορήγηση πιστώσεων για συμβασιούχους πανεπιστημιακούς (με το ΠΔ 407/80), αλλά και με «άμεσο ορισμό των επιχειρησιακών προϋποθέσεων θέσπισης εντεταλμένων διδασκόντων» (λόγω της κατάργησης των συμβάσεων ΠΔ 407 με το νέο νόμο). Πρακτικά, νομιμοποιούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που προβλέπει ο νέος νόμος.

Τέλος, η Σύνοδος λέει πως η συμμετοχή στο PSI των Ειδικών Λογαριασμών του Πανεπιστήμιο Αθήνας και του ΕΜ Πολυτεχνείου, θα οδηγήσουν σε «απώλειες εκατομμυρίων ευρώ». «Η μη εκτέλεση των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, μέσω σύναψης συμβολαίων με την Ευρωπαϊκή Ενωση ή και προγραμματικών συμφωνιών με Ιδιωτικούς ή Δημόσιους Φορείς, θα μπορούσε να επιφέρει οικονομικές και νομικές κυρώσεις στα Ιδρύματα», λένε οι πρυτάνεις δείχνοντας την ανησυχία τους για να μη διαταραχθούν οι μπίζνες που κάνουν τα ιδρύματα μέσω των ειδικών λογαριασμών.

ΑΠΘ
Νέα κινητοποίηση αύριο ενάντια στο Συμβούλιο Διοίκησης

Στιγμιότυπο από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις ενάντια στις εκλογές που προβλέπει ο νέος νόμος

Motion Team

Στιγμιότυπο από τις προηγούμενες κινητοποιήσεις ενάντια στις εκλογές που προβλέπει ο νέος νόμος
Με στάσεις εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 το πρωί έξω από το κτίριο της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, διδάσκοντες, εργαζόμενοι και φοιτητές του ΑΠΘ, αύριο, Τετάρτη 14 Μάρτη, θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν και πάλι τις εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης.

Στο μεταξύ, μέλη ΔΕΠ με επιστολή τους προς τον πρύτανη του ΑΠΘ, την οποία κοινοποιούν στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ζητούν «με επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας και κατά παντός υπευθύνου, να φροντίσετε, ως εκ της θέσεώς σας και των υποχρεώσεων που από αυτήν απορρέουν, να διεξαχθεί ομαλά η εκλογική διαδικασία την Τετάρτη 14.3.2012 και να μην παρεμποδιστεί κανένας καθηγητής του ΑΠΘ να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα»!

Με ανακοίνωσή της η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τα μέλη ΔΕΠ σε καθολική ΑΠΟΧΗ από τις εκλογές και το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, εργαζόμενους να παρεμποδίσουν τις εκλογές συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις του ΕΣΔΕΠ, του συλλόγου εργαζομένων στο ΑΠΘ και των φοιτητικών συλλόγων. «Η εκλογή του Συμβουλίου του ιδρύματος θα δώσει και τυπικά το πράσινο φως στην εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου, ενός νόμου ταφόπλακα για ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Στόχος τους να βαθύνει η λειτουργία των ιδρυμάτων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η επιχειρηματική δράση να αλώσει κάθε πτυχή της ακαδημαϊκής λειτουργίας», σημειώνει, και καλεί σε δυνάμωμα της πάλης μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Απειλείται με διακοπή ρεύματος!

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αφορά Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Νάνος και Αντώνης Σκυλλάκος. Στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές αναφέρουν:

«Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά τη νέα υπογραφή του προϋπολογισμού για το 2012, όπου εγκρίθηκε ποσό 6.085.000 ευρώ, σημαντικά μειωμένος από πέρυσι και χωρίς επιπλέον να διευκρινίζεται πότε θα δοθούν τα χρήματα στο ίδρυμα, που ήδη αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας απειλείται άμεσα με διακοπή του φυσικού αεριού για οφειλή 110.000 ευρώ, και με διακοπή ρεύματος για οφειλή 1 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, ενώ υπάρχουν οφειλές και προς άλλες ΔΕΚΟ. Επίσης, οι ελλιπείς χρηματοδοτήσεις και κατά τα προηγούμενα έτη (2010 και 2011) δημιούργησαν χρέος που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ. Για την τραγική αυτή κατάσταση ευθύνη έχουν και πρυτανικές αρχές που συναινούσαν στην περικοπή των δαπανών, προσαρμόζοντας τον προϋπολογισμό του ιδρύματος στη στρατηγική του κεφαλαίου και των αστικών κομμάτων που θέλει τα πανεπιστήμια δεμένα με τις επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και της σημερινής συγκυβέρνησης είναι η υποβάθμιση της λειτουργίας του ιδρύματος σε τέτοιο βαθμό ώστε να περιοριστούν ακόμα και τα στοιχειώδη, όπως η καθαριότητα και υγιεινή των κτιρίων.

Είναι καθαρό ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξασφάλιση επαρκών κονδυλίων, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, λειτουργικές και διδακτικές, το ίδρυμα θα βρεθεί σε θέση να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινής λειτουργίας του», επισημαίνουν οι βουλευτές.

Και ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν για την άμεση χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ώστε να καλυφθούν όλες οι οφειλές και με επάρκεια να καλυφθούν οι λειτουργικές και λοιπές ανάγκες του ιδρύματος.

Δραστηριότητες των Οργανώσεων της ΚΝΕ

Την Πέμπτη στο ΤΕΙ Πειραιά θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης

Αύριο Τετάρτη
  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στη Φιλοσοφική διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, με θέμα «Οι εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα από το 1949 έως το 1968», στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα 432. Ομιλητής ο Κώστας Μπορμπότης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, με θέμα «Η πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και η θέση της στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο Β'. Ομιλητής ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.
Πέμπτη, 15 Μάρτη
  • Η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι Νομαρχιακές Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις - συζητήσεις με θέμα: «Με ΚΚΕ ισχυρό και σένα στην πάλη, υπάρχει λύση»:

-- Στο ΤΕΙ Πειραιά, αμφιθέατρο Α011, στη 1 μ.μ., ομιλητής ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο ΤΕΙ Αθήνας, αμφιθέατρο Πληροφορικής, 1 μ.μ., ομιλήτρια η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στην ΑΣΠΑΙΤΕ, αίθουσα 203, στη 1 μ.μ., ομιλητής ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο Γεωπονικό, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στις 12.00 μ., ομιλητής ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Ακόμα, η Οργάνωση της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του Β' Τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, με θέμα «Η πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και η θέση της στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα 103. Ομιλητής ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ