ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Ο,τι θέλει το μεγάλο κεφάλαιο

Στόχος η δημιουργία μεγάλων σύνθετων τουριστικών μονάδων

Κάθε σπιθαμή της γης θα «αξιοποιηθεί», σε όφελος των ορέξεων του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ διευκολύνεται και το ξεπούλημα μεγάλων δημόσιων εκτάσεων - φιλέτων για την «ανάπτυξη» τουριστικών εγκαταστάσεων
Κάθε σπιθαμή της γης θα «αξιοποιηθεί», σε όφελος των ορέξεων του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ διευκολύνεται και το ξεπούλημα μεγάλων δημόσιων εκτάσεων - φιλέτων για την «ανάπτυξη» τουριστικών εγκαταστάσεων
Τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν παλιές και νέες τουριστικές εγκαταστάσεις σχεδόν σε όλη τη χώρα - από τους Εθνικούς Δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου, ως τις προστατευόμενες περιοχές «NATURA» και τις βραχονησίδες - θέτει το σχέδιο της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που τροποποιεί το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό και αναρτήθηκε από χτες και μέχρι τις 20 Μάρτη για δημόσια διαβούλευση. Σχεδόν κάθε σπιθαμή της γης δύναται να αξιοποιηθεί, σε όφελος των ορέξεων του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ διευκολύνεται και το ξεπούλημα σ' αυτό μεγάλων δημόσιων εκτάσεων - φιλέτων για να αναπτύξει τουριστικές εγκαταστάσεις.

Ετσι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μεγάλων σύνθετων τουριστικών μονάδων σε εκτάσεις εκτός σχεδίου, ακόμη και σε εκτάσεις 20 στρεμμάτων, και με αυξημένους συντελεστές δόμησης, ενώ το προηγούμενο χωροταξικό για τον τουρισμό προέβλεπε την ανάπτυξη παρόμοιων μονάδων σε εκτάσεις τουλάχιστον 150 στρεμμάτων. Τα συγκροτήματα αυτά θα μπορούν να αναπτυχθούν στα 50 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού. Από την «αξιοποίηση» δε γλιτώνουν και περιοχές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα «NATURA». Ακόμα και σε ακατοίκητα μικρά νησιά - κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις - δύναται να αναπτυχθεί τουριστική δόμηση που να καλύπτει έως και 3% της επιφάνειάς τους (έναντι 2% που πρόβλεπε το προηγούμενο).

Στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές που χωρίζονται πλέον σε δύο κατηγορίες, επιτρέπονται σχεδόν τα πάντα. Από ανέγερση ξενοδοχείων 3, 4 και 5 αστέρων, μέχρι κατασκευές ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού (αγροτοτουρισμός, περιηγητικός, πεζοπορικός κλπ.). Σε αυτές εντάσσονται, πέρα από πολλά νησιά, και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που αποτελούν μνημεία της φύσης (π.χ. Δαδιά, Κερκίνη, Βέρμιο, Καστοριά, Φλώρινα - Πρέσπες, Βόρεια Πίνδος, Ολυμπος, Κίσαβος, ορεινοί όγκοι της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης). Επιτρέπει την κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων σε ζώνες σε απόσταση 300 έως 500 μέτρων γύρω από παραδοσιακούς και άλλους μικρούς οικισμούς, με αρτιότητα μάλιστα τα 2 στρέμματα!

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, επίσης:

  • Για τις ήδη κορεσμένες τουριστικά περιοχές την ακόμη μεγαλύτερη τουριστικοποίησή τους με ιδιαίτερο προσανατολισμό στην κατασκευή πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων. Επιτρέπει μάλιστα την κατασκευή τους και σε εκτός σχεδίου περιοχές, με την προϋπόθεση αρτιότητας των 15 στρεμμάτων και της μέγιστης πυκνότητας των 8 και 9 κλινών ανά στρέμμα.
  • Την ενίσχυση των τάσεων για ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων στις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με όριο αρτιότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές τα 15 στρέμματα και μέγιστης πυκνότητας τις 8 και 9 κλίνες ανά στρέμμα.
  • Προβλέπει τη δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ στις ευρύτερες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ιωάννινα, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κως και στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Μεσσηνίας, Χαλκιδικής, Αχαΐας, Αργολίδας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλονιάς), καθώς και ως μορφή ειδικής τουριστικής υποδομής που συνδυάζεται με ξενοδοχειακά καταλύματα και οργανωμένους υποδοχείς τουρισμού.
  • Επιτρέπει εγκατάσταση ελαφρών, μη μόνιμων, υποδομών εξυπηρέτησης ειδικών μορφών τουρισμού φύσης, στα δάση, και - κατ' εξαίρεση - μόνιμες τουριστικές εγκαταστάσεις σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
  • Επιτρέπει τον καταδυτικό τουρισμό ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές. Προωθεί πλήθος μαρίνων και άλλες μορφές τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο ιαματικός, ο θρησκευτικός, ο χιονοδρομικός, ο τουρισμός κρουαζιέρας κ.ά.
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ
Η κοροϊδία συνεχίζεται με νέους όρους

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα σχεδιασμού και υλοποίησης του διαβόητου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», με μόλις 1.800 ολικές εκταμιεύσεις δανείων, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δηλώνει από τη μία «ικανοποιημένο» και από την άλλη αλλάζει τους όρους σε μια προσπάθεια να εμφανίσει «έργο». Ωστόσο, κάποιες από τις αλλαγές φαίνεται ότι είναι προορισμένες να ευνοήσουν περαιτέρω εκείνους που έχουν οικονομικές δυνατότητες για τέτοιες εργασίες, ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: Δημιουργείται νέα εισοδηματική κατηγορία με όριο τις 12.000 ευρώ ατομικό και τις 20.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα. Η επιχορήγηση θα φτάνει το 70% του προϋπολογισμού, ενώ προβλέπεται άτοκος δανεισμός για το 30%. Επίσης, αίρονται οι περιορισμοί για: κτίρια πριν το 1990, κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία, μία αίτηση ανά πολίτη. Δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν και κενές κατοικίες, αρκεί να έχουν χρησιμοποιηθεί ως κατοικία κάποια στιγμή τα 3 τελευταία χρόνια. Η διάρκεια των δανείων μπορεί να επεκταθεί, από τα 4 χρόνια στα 5 και στα 6 χρόνια. Αυξάνεται και η προκαταβολή στο 40%, ενώ προβλέπεται δαπάνη για αμοιβή συμβούλου, στα 250 ευρώ ανά διαμέρισμα και στα 800 ευρώ για πολυκατοικία (χωρίς ΦΠΑ).

Εκτός των 1.800 εκταμιεύσεων, έχουν δοθεί προκαταβολές σε 4.400 δικαιούχους, εγκρίσεις υπαγωγής έχουν εκδοθεί για 10.000, προέγκριση δανείου έχει εκδοθεί για 13.500. ενώ συνολικά οι αιτήσεις στις τράπεζες είναι 47.000.

ΕΣΕΕ
Συμβιβασμό με ... «κοινωνικά πρωτόκολλα»

Στη λογική του συμβιβασμού και της ψευτοδιαχείρισης επιχειρούν να σύρουν το συνδικαλιστικό κίνημα των εμπόρων οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Θεωρώντας ένα το κρατούμενο τα μνημόνια και τις πολιτικές πτώχευσης του λαού και του βίαιου εκτοπισμού εκατοντάδων χιλιάδων μικρεμπόρων και αυτοαπασχολούμενων, οι πλειοψηφίες που πρόσκεινται στα κόμματα που συναποτελούν και στηρίζουν την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, έφεραν και ενέκριναν στην ετήσια γενική συνέλευση της ΕΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο ένα κείμενο με τον παραπειστικό τίτλο «Κοινωνικό πρωτόκολλο αλληλεγγύης με τις αναπτυξιακές προτάσεις του εμπορίου». Στο κείμενο περιλαμβάνονται 37 «προτάσεις» που διέπονται από τη λογική της διαχείρισης και του... περιορισμού της «υφεσιακής αντίληψης», ζητώντας μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση και την τρόικα να «αναθεωρήσουν» τις «αδιέξοδες πολιτικές της ύφεσης» και να υπογράψουν ένα «κοινωνικό συμβόλαιο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στα πρότυπα της Ευρώπης».

Τη συμβιβαστική τακτική των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών και την ευθυγράμμιση με τις πολιτικές κυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων». Εθεσαν το αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ που είναι το μόνο που δίνει απάντηση και πραγματικές λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των εμπόρων με προοπτική την ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών και της κυριαρχίας των μονοπωλίων.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Υποχωρεί για 45 συνεχείς μήνες!

Συνεχίστηκε και το Γενάρη του 2012 η υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ χαρακτηριστικό της βαθιάς κρίσης, στην οποία έχει περιέλθει, είναι ότι η πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας συνεχίζεται αδιάλειπτα τους τελευταίους 45 μήνες! Είχε ξεκινήσει το Μάη του 2008 και συνεχίζεται χωρίς διακοπή έως και σήμερα!

Ενδιαφέρον επίσης στοιχείο είναι ότι το Μάη του 2008 ο βιομηχανικός δείκτης ήταν 99,3 και το Γενάρη του 2012 έχει υποχωρήσει στο 70,3, έχοντας απολέσει 29 εκατοστιαίες μονάδες. Ειδικά στη μεταποίηση, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε από 98,2 σε 65,6 έχοντας απολέσει 32,6 εκατοστιαίες μονάδες ή το 1/3 της παραγωγικής της δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, η βιομηχανική παραγωγή το Γενάρη του 2012 σε ετήσια βάση υποχώρησε κατά -5%. Ειδικότερα, η μεταποιητική βιομηχανική παραγωγή την ίδια περίοδο μειώθηκε κατά (-6,3%), η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος κατά (-5,5%), ενώ αντίθετα η παροχή νερού σημείωσε αύξηση (3,3%), όπως και η παραγωγή σε ορυχεία - λατομεία η οποία σημείωσε αύξηση (6,1%), η οποία οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη κατά (22,8%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ