ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
Κλιμακώνουν με μπαράζ από νέα μέτρα

Φορολογική εξαχρείωση - διάλυση δαπανών με τα αντιλαϊκά πακέτα του Ιούνη

Νέα χαράτσια και μέτρα περιμένουν το λαό, αν δεν πετάξει από το σβέρκο του την πλουτοκρατία και τα κόμματά της, τραβώντας το δρόμο της δικής του εξουσίας
Νέα χαράτσια και μέτρα περιμένουν το λαό, αν δεν πετάξει από το σβέρκο του την πλουτοκρατία και τα κόμματά της, τραβώντας το δρόμο της δικής του εξουσίας
Στο φόντο των πανηγυρισμών της πλουτοκρατίας για το PSI, κυβέρνηση και τρόικα διαμορφώνουν τη λίστα με τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται να ξεφουρνίσουν τον Ιούνη, ενδεχόμενα και νωρίτερα. Χτες, ο «σύμβουλος» του πρωθυπουργού, τραπεζίτης Γκ. Χαρδούβελης, εκτίμησε ότι θα τους χρειαστεί «μια 20ετία για την ανάκαμψη», προαναγγέλλοντας ατελείωτη λιτότητα και μέτρα, ενώ μίλησε και για μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 5%-5,5% του παραγόμενου ΑΕΠ.

Στην προσπάθεια να εξωραΐσει τη βαρβαρότητα που βιώνει ο λαός, είπε ότι στο «τέλος του 2012 η Ελλάδα από άποψη βιοτικού επιπέδου θα έχει γυρίσει πίσω μία δεκαετία περίπου», εκτίμηση που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα και ακόμη περισσότερο με τα πολύ χειρότερα που έχουν σχεδιάσει για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Με το πακέτο του Ιούνη και σε ό,τι αφορά τη διάλυση των «δαπανών» έχουν ετοιμάσει:

  • Παραπέρα περικοπές των κύριων συντάξεων, σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, και για τα ποσά κάτω από 1.300 ευρώ σε κλιμάκωση της καρατόμησης 12% για τα ποσά πάνω από 1.300 ευρώ, που ήδη ψήφισαν.
  • Τσεκούρι στα κοινωνικά επιδόματα - πολυτεκνικά, αναπηρίας, φοιτητικά κ.ά. - με την εφαρμογή νέων χαμηλότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, προκειμένου να κόψουν τα επιδόματα αυτά σε δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και σημερινούς δικαιούχους.
  • Παραπέρα συρρίκνωση μέχρι και κατάργηση των επιδομάτων που έχουν απομείνει από το 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο.
  • Περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα, με νέες «παρεμβάσεις» μέσα από το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο.
  • Πρόσθετες «παρεμβάσεις» στα ειδικά μισθολόγια για κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί κ.ά.).

Στα νέα μέτρα φορολογικής εξαχρείωσης έχουν περιλάβει:

  • Με κεντρική κατεύθυνση τη διαμόρφωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ δρομολογούν την εκτόξευση της φοροληστείας στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα, φάρμακα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ κ.ά.).
  • Κατάργηση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, που ήδη έχουν συρρικνώσει στα 5.000 ευρώ, και αντικατάστασή του με κάποιας μορφής «έκπτωση φόρου». Επίσης, καρατόμηση των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας από τα 8 σήμερα, στα 3 ή 4.
  • Νέο τσεκούρι ή και κατάργηση στις ελαφρύνσεις για τις δαπάνες των νοικοκυριών, όπως για τις «εκπτώσεις» για τόκους στεγαστικών δανείων, νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, ιατρικά έξοδα κ.ά.
  • Περικοπές ή κατάργηση στις φορολογικές «απαλλαγές» για αγορά α' κατοικίας, γονικές παροχές και κληρονομιές.
  • Καταργούν τους μειωμένους συντελεστές φορολόγησης και το αυξημένο αφορολόγητο όριο που ισχύει σήμερα στα νησιά Αιγαίου με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Καταργούνται και οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
  • Για την «απλοποίηση» των κάθε είδους φόρων και τελών πάνω στη μικρή ακίνητη περιουσία, προχωρούν με ρυθμίσεις «ενοποίησης» των κάθε είδους χαρατσιών με τη ταυτόχρονη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για το ετήσιο χαράτσι του ΦΑΠ (σήμερα 200.000), που επίσης θα καρατομήσουν.
  • Ανατιμήσεις πάνω στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων. Αυτόματα επέρχονται σε μια σειρά άλλα χαράτσια, που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές, όπως αυτά που σήμερα μαζεύουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
  • Στο αντιλαϊκό τραπέζι είναι και η πρόταση της ΝΔ για ενιαίο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών (διανεμόμενων και μη), για τουλάχιστον 5 εκατοστιαίες μονάδες (στο 15% από 20%).
Οι εκβιασμοί πέφτουν βροχή

Στο μεταξύ, την απόφαση της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου να πάει μέχρι τέλους την επίθεση στο λαό, μετέφερε στο χτεσινό Γιούρογκρουπ ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. «Στόχος τώρα είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος», δήλωσε προσερχόμενος. Προκειμένου να αποφύγουν τυχόν νομικές διενέξεις με μερίδες μεγαλοπιστωτών - κατόχους ομολόγων υπό ξένα δίκαια, έκανε έκκληση να ανταποκριθούν να βάλουν στο κούρεμα και το 4% που έχει απομείνει ως «μοναδική, έξυπνη και προσοδοφόρο επιλογή».

Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι αποφάσεις για την ενεργοποίηση της νέας δανεικής σύμβασης θα παρθούν αύριο Τετάρτη, από την ομάδα εργασίας (euroworking). Είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα επιχειρήσουν νέο κύκλο εκβιασμών και εκφοβισμού του λαού σχετικά με τα ποσά των εκταμιεύσεων από το νέο δάνειο, ενόψει και των νέων μέτρων που έχουν προγραμματίσει για φέτος τον Ιούνη. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε επιχείρησε να εμφανίσει το κούρεμα του ελληνικού κρατικού χρέους ως «μοναδική περίπτωση» στη λυκοσυμμαχία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φτιάχνει κλίμα συκοφαντίας και καταστολής

Αξιοποιεί τις προβοκάτσιες για να χτυπήσει το κίνημα με ένταση της αστυνομοκρατίας και «κοινωνικό αυτοματισμό»

Τη συκοφαντία, την καταστολή και τον κοινωνικό αυτοματισμό επιστρατεύει η κυβέρνηση σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος, θέλοντας να αξιοποιήσει στο έπακρο τις προβοκάτσιες που εξυφαίνονται ενόψει των παρελάσεων της 25ης Μάρτη. Χτες, μετά τα επεισόδια στη Ρόδο, υπό τον Λ. Παπαδήμο, συνεδρίασε διυπουργική επιτροπή, στην οποία αποφασίστηκε οι παρελάσεις να γίνουν κανονικά, με αυξημένη αστυνομική παρουσία. Στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, επιχειρείται η συκοφάντηση του λαϊκού κινήματος, το οποίο καταγγέλλεται συλλήβδην για «ανομία».

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση σημειώνει ότι «τα φαινόμενα βίας και ανομίας επιβάλλουν, παράλληλα με την πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή τους από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, την εγρήγορση του συνόλου της κοινωνίας. Πολιτικές δυνάμεις, ΜΜΕ, εκπαιδευτικός κόσμος και κοινωνικοί φορείς πρέπει να συμβάλουν στην προστασία των πολιτών και των δημόσιων αγαθών, καθώς και στην αποτροπή πράξεων που πλήττουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, αποδοκιμάζοντας και απομονώνοντας όσους τις διαπράττουν».

Την ίδια ώρα, βέβαια, η κυβέρνηση σιωπά για τις παραστρατιωτικές ομάδες που απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση στο Σύνταγμα και οι οποίες διαλαλούν την εκπαίδευσή τους για μάχες σε αστικό περιβάλλον, δραστηριότητα την οποία το αρμόδιο υπουργείο καλύπτει σαν «ιδιωτική»!

Στο ίδιο πνεύμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής ζήτησε χτες «συνολική καταδίκη της βίας» επειδή «δεν μπορούμε να πάμε με τέτοιους όρους σε εκλογές». Ευκαιρία για συνολική επίθεση στο κίνημα βρήκε ο υπουργός Υποδομών και Δικτύων Μ. Βορίδης, ο οποίος ζήτησε «να αστυνομευτεί αποτελεσματικά η παρέλαση». Στο ίδιο πνεύμα, τσουβάλιασε το ΚΚΕ κάτω από τον γενικό τίτλο «αριστερά», για να πει ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις «που καλλιεργούν αυτό το κλίμα», όταν αποδεδειγμένα πρωταγωνιστές στις προβοκάτσιες αυτού του είδους είναι μηχανισμοί που αξιοποιούνται από το κράτος, με αναφορές σε ακροδεξιές και εθνικιστικές ομάδες.

Περιοδείες της Αλέκας Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 16 Μάρτη. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

-- 11 π.μ. Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ.

-- 12.45 μ.μ. Περιοδεία και συνάντηση με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Κόκα - Κόλα.

-- 2.30 μ.μ. Περιοδεία και συνάντηση με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΑΓΝΟ.

-- Ομιλία στην εκδήλωση - συνεστίαση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στο κέντρο Focus.

Στην Κρήτη

Η Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί την Κρήτη, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Μάρτη. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Σάββατο, 17 Μάρτη

-- 8 μ.μ. Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στα Χανιά (στο παλιό Τελωνείο).

Κυριακή, 18 Μάρτη

-- 11 π.μ. Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στο Ηράκλειο (αιθ. Βασιλική του Αγ. Μάρκου).

Στον τηλεοπτικό «902»

Σήμερα, η τηλεόραση του «902», στις 9.30 το βράδυ (μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 8.30) θα προβάλει ολόκληρη την συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την Κυριακή, στην Καβάλα.

Ανακοίνωση της ΕΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας

Στα πλαίσια αναδιάταξης στελεχών της, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ συνεδρίασε και εξέλεξε νέο Γραμματέα της τον σ. Κώστα Μπασδέκη. Ο σ. Γιάννης Παναγής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήταν μέχρι τώρα Γραμματέας, ανέλαβε άλλα καθήκοντα στην Επιτροπή Περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ