ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΑΒΑΘΜΙΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση διαχείρισης απορριμμάτων

Αναβλήθηκε, για τρίτη φορά χτες, η συνεδρίαση του ΔΣ του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής (ΕΔΣΝΑ), με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εξω από το κτίριο του υπουργείου Υποδομών βρίσκονταν εργαζόμενοι της ΠΟΕ ΟΤΑ, μερίδα των οποίων μπήκε μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων περίπου μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη ώρα συνεδρίασης. Εντονη ήταν η παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίες μάλιστα απαγόρευσαν την είσοδο στους συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», από τους οποίους ζητούσαν ...πιστοποίηση ότι όντως είναι σύμβουλοι. Την παρουσία των δυνάμεων καταστολής τόσο έξω από το κτίριο, αλλά και μέσα στην αίθουσα κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η αναβολή της συνεδρίασης έγινε διά τηλεφώνου από το γραφείο του προέδρου του ΕΔΣΝΑ και περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρού. Θυμίζουμε ότι ο ΕΔΣΝΑ προτείνει την κατασκευή 4 εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Την παραχώρηση δηλαδή της διαχείρισης περίπου 1.355.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως σε ιδιώτες για 23 έως 27 χρόνια. Τα έργα προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους κατά ποσοστό 30-40% και από εθνικούς. Φωτογραφίζεται δε η επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον μέθοδος της καύσης.

Καλλιεργούν αυταπάτες

Στη συγκέντρωση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον ΕΔΣΝΑ μοίρασαν ανακοινώσεις για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης και αποκαλύπτοντας το ρόλο που παίζουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε τη στάση της ΠΑΣΚΕ Συνεργασίας (της μιας από τις δύο ΠΑΣΚΕ) στο Σωματείο Εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ. Ο επικεφαλής της και πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Ζαχαρόπουλος σε ανακοίνωσή του, στην οποία μιλά τάχα εκ μέρους των εργαζομένων, λέει: «Δεν παρεμβαίνουμε και δεν εμπλεκόμαστε στις αποφάσεις του ΔΣ για τα ΣΔΙΤ (...) Αυτό που μας ενδιαφέρει και μας απασχολεί είναι η διατήρηση και αναβάθμιση του ΕΔΣΝΑ και η κατοχύρωση των θέσεων εργασίας μας». Τάσσεται, δηλαδή, καθαρά υπέρ της ιδιωτικοποίησης και ταυτόχρονα καλλιεργεί την αυταπάτη ότι μπορεί έτσι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Στην πράξη, την ίδια στάση έχει και η «επίσημη» ΠΑΣΚ και στην ΠΟΕ ΟΤΑ. Οσο και αν καμώνεται ότι είναι κατά της ιδιωτικοποίησης, είναι αυτή που όλα τα χρόνια στηρίζει την πολιτική ιδιωτικοποίησης συνολικά στην Τοπική Διοίκηση, τη λογική του ανταγωνισμού. Αποδέχεται δηλαδή τους όρους που οδηγούν και στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οι ταξικές δυνάμεις δηλώνουν ρητά την αντίθεσή τους στα ΣΔΙΤ και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης στην αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Καλούν τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να παλέψουν ενάντια στις ελαστικές μορφές εργασίας και τις απολύσεις, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους.

Στο μεταξύ από νωρίς χτες το πρωί συμβασιούχοι (συνολικά φθάνουν τους 190) στο Σταθμό Μεταφόρτωσης στο Σχιστό προχώρησαν σε αποκλεισμό του σταθμού καθώς είναι απλήρωτοι από τρεις έως πέντε μήνες. Πιθανότατα η κινητοποίηση θα συνεχιστεί και σήμερα.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Πρόβλημα με τη θέρμανση και τα τρόφιμα

Από την αρχή του 2011 δεν υπάρχει σύμβαση ούτε με παιδίατρο

Από τον περασμένο Δεκέμβρη είναι απλήρωτοι 22 εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς Κερατσινίου και από το Γενάρη δουλεύουν χωρίς σύμβαση. Κάτω από την πίεση του αγώνα τους, η διοίκηση των Παιδικών Σταθμών δεσμεύτηκε πρόσφατα πως θα υπογράψουν άμεσα σύμβαση. Την ίδια στιγμή, εξαιτίας των περικοπών στη χρηματοδότηση των δήμων, οι Παιδικοί Σταθμοί μένουν για μέρες χωρίς πετρέλαιο και παρουσιάζονται ελλείψεις και σε τρόφιμα καθώς οι προμήθειες γίνονται με αναθέσεις και όχι με διαγωνισμό, γεγονός που δημιουργεί και άλλα προβλήματα. Παράλληλα, από την αρχή του έτους δεν έχει υπογραφεί σύμβαση με παιδίατρο για τους Παιδικούς Σταθμούς με αποτέλεσμα, πέρα των άλλων, και το διαιτολόγιο να καθορίζεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ, η διοίκηση είπε πως δε θα κλείσει, όπως φημολογείτο, ένας από τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και η Μαρία Τραπελά, γραμματέας του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, η οποία, επισήμανε την ανάγκη κοινού αγώνα εργαζομένων και λαϊκών οικογενειών για διάθεση πόρων από την κεντρική διοίκηση ώστε οι Παιδικοί Σταθμοί να λειτουργούν με τις κατάλληλες δομές (κτιριακές, υλικοτεχνικές, εξειδικευμένο προσωπικό), χωρίς τροφεία και όχι ως παιδοφυλακτήρια που τείνουν να γίνουν. Να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες εργαζομένων και ανέργων και οι εργαζόμενοι σε αυτούς να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να εξαφανιστούν τα φαινόμενα εθελοντών εργαζομένων που «ανθούν» σήμερα.

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κινητοποιήσεις ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω στη ΔΕΗ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω στη ΔΕΗ
Χτες το πρωί, μέλη της Λαϊκής Επιτροπής 5ου-6ου Διαμερίσματος Αθήνας και της Επιτροπής Ανέργων έκαναν κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ, διαμαρτυρόμενοι για τις άγριες περικοπές στα επιδόματα των ανέργων. Τα μέλη της επιτροπής συζήτησαν με τον κόσμο κατά τη διάρκεια της εξόρμησης και απεύθυναν ανοιχτό κάλεσμα στη σύσκεψη που διοργανώνουν, σήμερα, στις 7 π.μ., στο Στέκι Εργαζομένων-Νεολαίας, με θέμα: «Οχι στην ουσιαστική κατάργηση των ΣΣΕ, στη μείωση του επιδόματος ανεργίας. Τρόποι αντίστασης στην εξαθλίωση που μας ετοιμάζουν».

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν και τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Αιγάλεω στη ΔΕΗ της περιοχής. Οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν υλικό με τους πρακτικούς τρόπους άρνησης πληρωμής των χαρατσιών και συζήτησαν με το λαό της περιοχής για την ανάγκη που υπάρχει σήμερα εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νέοι να δώσουν οργανωμένη απάντηση στις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Σήμερα, στις 8 π.μ., κινητοποίηση στη ΔΕΗ Αμφιθέας διοργανώνουν από κοινού οι Λαϊκές Επιτροπές Καλλιθέας, Μπραχαμίου, η Επιτροπή Αγώνα Π. Φαλήρου και φορείς από τη Νέα Σμύρνη. Στις 8.30 π.μ. συγκέντρωση στη ΔΕΗ διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας, ενώ στις 10 π.μ. σε κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Καλλιθέας καλεί η Επιτροπή Ανέργων Νέας Σμύρνης. Στις 7 μ.μ., ανοιχτή σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής Ανέργων διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας. Στη Μυτιλήνη, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (στο πάρκινγκ), διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής.

ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
«Θεμέλιο» στα συμφέροντα του κεφαλαίου

Κομμένος και ραμμένος για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην οικοδομή είναι ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ) που από χτες συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι ευνοεί την συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια και παράλληλα δίνει διάφορα μπόνους σε τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου και αυξήσεις στο συντελεστή δόμησης υπό τον όρο ότι θα δημιουργούνται μεγάλα οικοδομικά σύνολα. Με τον νέο ΓΟΚ παρέχονται και πρόσθετα πολεοδομικά κίνητρα (πέρα από τα φορολογικά που ισχύουν) στους μεγάλους επιχειρηματίες που αγόρασαν κοψοχρονιά διάφορα κτίρια σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και τώρα θα χτίσουν εκεί πολυτελείς κατοικίες.

Εκτρωμα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Θ. Ιγνατιάδης ζητώντας την απόσυρσή του, αφού όπως είπε εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Προωθείται, πρόσθεσε, η πλήρης απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς για να ενισχυθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα αφού, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, μόνο οι μεγάλες εταιρείες θα μπορούν να εφαρμόζουν τις προβλέψεις του και θα επωφελούνται για να φτιάχνουν κατοικίες ή τουριστικά καταλύματα για τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ και ο ΛΑ.Ο.Σ. δήλωσε ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκης ισχυρίστηκε ότι στοχεύει στην εξάλειψη του φαινομένου της κατάτμησης και είπε ότι δίνονται κίνητρα σε περιοχές όπου υπάρχει υπερδόμηση να υπάρξει πλέον ένα περιβάλλον καλύτερο.

Συγκέντρωση στο Νέο Κόσμο

Συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις, την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας και τις θέσεις του ΚΚΕ διοργανώνουν οι ΚΟ 2ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 19 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Μουσικών Συνόλων (Αρτέμονος και Ιππάρχου) στο Νέο Κόσμο. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αγριεύει η καταστολή εναντίον μεταναστών

Εντείνεται τα τελευταία 24ωρα η καταστολή κατά μεταναστών με συλλήψεις κι απελάσεις. Το προανήγγειλε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή ο αρμόδιος υπουργός της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ/ΝΔ Μιχ. Χρυσοχοΐδης συμπλέοντας με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη στο αντιμεταναστευτικό του οχετό. Το ζήτησαν ανοιχτά στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη στο Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στόχος τους η εισαγωγή αποκλειστικά τόσων (φτηνών, δίχως δικαιώματα) εργατών όσων χρειάζονται τα μονοπώλια.

Καταρχάς το Λιμενικό εφαρμόζοντας τον ευρωενωσιακό κανονισμό «Δουβλίνο 2» που μετέτρεψε τη χώρα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων, προχώρησε σε συλλήψεις μεταναστών που (με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα ή στερούμενοι τέτοιων εγγράφων και χωμένοι σε κρύπτες φορτηγών) προσπάθησαν από τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Κορίνθου να επιβιβαστούν σε καράβια για να διαφύγουν στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα στην απέλαση άλλων 111 μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους προχώρησε τις τελευταίες μέρες το Τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής, για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες χτες στη Λάρισα εκδηλώθηκε πυρκαγιά από θερμάστρα σε οικία, όπου διέμεναν τρεις ηλικιωμένες αδελφές, ηλικίας 85, 86 και 89 ετών αντίστοιχα, με αποτέλεσμα από τις αναθυμιάσεις να επέλθει ο θάνατος σε δύο από αυτές, ενώ η 86χρονη μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ