ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σήμερα η δράση κατά χαρατσιών και περικοπών

Με το κλείσιμο των ταμείων για να μην πληρώνουν οι ασθενείς τα χαράτσια και παραστάσεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων αρχίζουν σήμερα, και επαναλαμβάνονται την 21 Μάρτη 2012, οι κινητοποιήσεις που προκήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις στα δημόσια νοσοκομεία και τις Λαϊκές Επιτροπές και σήμερα και στις 21 Μάρτη 2012. Κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, φορέων και λαϊκών επιτροπών έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στα παρακάτω νοσοκομεία: «Αγία Ολγα», «Ευαγγελισμός», «Λαϊκό», «Σωτηρία», «Αιγινήτειο», Κρατικό Νίκαιας, Τζάνειο, «Μεταξά», ΙΚΑ στην πλατεία Θεάτρου και μαιευτήριο «Ρέα». Επίσης σήμερα θα γίνουν γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία «Αγιος Σάββας» και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Σε ανακοίνωση και με το σύνθημα «Να μην επιτρέψουμε το έγκλημα σε βάρος της υγείας των οικογενειών μας», η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ προτάσσει για διεκδίκηση:

  • Να μη συγχωνευθεί και να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο, κανένα Κέντρο Υγείας, Ιατρείο του ΙΚΑ και Ιδρυμα Πρόνοιας.
  • Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών.
  • Να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός.
  • ΟΧΙ στην κατάργηση συμβάσεων και μειώσεις μισθών.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους.

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ προτείνει τα σωματεία να πάρουν απόφαση για στάση εργασίας την Τετάρτη 21.3.2012 και να κάνουν κινητοποίηση (σε κοντινά νοσοκομεία - μονάδες) με συγκέντρωση και πορεία στις γειτονιές, σε κεντρικό δρόμο ή σε μονάδα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Επίσης προτείνει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων άμεσα με απεργία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Συνεχίζουν ενωμένοι τον αγώνα κατά της συγχώνευσης

Παρά τον υπονομευτικό ρόλο των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Από την προχτεσινή γενική συνέλευση
Από την προχτεσινή γενική συνέλευση
Στον εκφυλισμό οδήγησαν προχθές οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ μια από τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων του νοσοκομείου «Σωτηρία», σε ένα νοσοκομείο που καταργούνται τμήματα και κλίνες με τη συγχώνευσή του με το «Γενικό Κρατικό». Παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στη συνέλευση και μάλιστα αμφισβητώντας το ρόλο της ηγεσίας του σωματείου και επιδοκιμάζοντας τις παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων. Αυτό φάνηκε και με το πέρας της συνέλευσης, όταν οι εργαζόμενοι σύσσωμοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή. Νέα κινητοποίηση γίνεται σήμερα το πρωί, ενώ συνεχίζεται το καθημερινό μπλοκάρισμα των ταμείων.

Οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ επιχείρησαν να διασπάσουν τους εργαζόμενους και να περιορίσουν τη δυναμική του πολυήμερου αγώνα τους με τα εξής επιχειρήματα: Οτι τώρα διακυβεύεται η ύπαρξη του ίδιου του νοσοκομείου και των θέσεων εργασίας και πρέπει ο αγώνας τους να επικεντρωθεί σε αυτό και όχι στους χαμηλούς μισθούς, στους απλήρωτους εργαζόμενους στα ιδιωτικά συνεργεία κλπ. Οτι πρέπει να παλέψουν σαν «Σωτηριανοί» και πως οι εργαζόμενοι του «Γενικού Κρατικού» δεν δέχονται να συντονιστούν μαζί τους. Επίσης κατηγόρησαν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ότι μέσα από την αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό οδηγούν τους εργαζόμενους έξω από τα θεσμικά τους όργανα. Ωστόσο, το πιο αντιπροσωπευτικό θεσμικό όργανο, που είναι η γενική συνέλευση, οι ίδιοι το κουρελιάζουν: Στις διαπραγματεύσεις με τον υπουργό και τον διοικητή της Α' ΥΠΕ δεν μεταφέρουν τα αιτήματα των γενικών συνελεύσεων για κατάργηση των συγχωνεύσεων και του ενιαίου μισθολογίου, αλλά εξαίρεση του «Σωτηρία».

Οι εκπρόσωποι της «Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» υπογράμμισαν πως ο αγώνας των εργαζομένων, έτσι όπως οργανώνεται από τα κάτω, πρέπει να περάσει σε νέο επίπεδο. Να δυναμώσει ο συντονισμός με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, με τις Λαϊκές Επιτροπές, με τους ασθενείς, με τους εργαζόμενους των άλλων νοσοκομείων, είτε είναι μόνιμοι, είτε εργολαβικοί. Να απορρίψουν οι εργαζόμενοι τους συνδικαλιστές - στηρίγματα των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Αυτούς που μιλούν τάχα για ενότητα για να πηγαίνουν σε διαπραγματεύσεις στο υπουργείο και χωρίζουν τους εργαζόμενους σε μόνιμους - εργολαβικούς, νοσηλευτές - γιατρούς ή καθαρίστριες. «Είναι ψέμα», σημείωσαν, «πως οι εργαζόμενοι του Γενικού Κρατικού δεν θέλουν να αγωνιστούν μαζί μας ενάντια στη συγχώνευση. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προτείνουν συντονισμό, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός τον υπονομεύει».

«Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι εκφράζουμε την αγωνία μας για την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας. Οι εργαζόμενοι καταθέτουν την ψυχή τους για να βγουν τα περιστατικά κάθε μέρα», είπε εκπρόσωπος της Λαϊκής Επιτροπής Καλυβίων, που σήμερα θα διαδηλώσει μαζί με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, καθώς στην περιοχή λειτουργεί Κέντρο Υγείας υπό τη διοίκηση του «Σωτηρία». Στη συνέλευση μίλησε και ασθενής με κυστική ίνωση, αφού η συγχώνευση του «Σωτηρία» θα σημαίνει και την κατάργηση αυτού του τμήματος: «Εδώ και χρόνια ζούσα με το φόβο ότι μπορεί να μη ζω του χρόνου. Αν καταλάβουμε τι μπορούμε να κάνουμε, αν δεν φοβόμαστε, θα ήμασταν όλοι εκεί έξω», είπε χαρακτηριστικά.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Σε υπολειτουργία οδηγείται το νοσοκομείο

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Νάνου

Επίσκεψη στο νοσοκομείο Καρδίτσας πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Απ. Νάνο, βουλευτή Μαγνησίας του Κόμματος, όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων και των ιατρών, καθώς και με τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ κι έκανε περιοδεία σε χώρους του Νοσοκομείου.

Οπως αποδείχτηκε από τις συζητήσεις που είχε η αντιπροσωπεία με εργαζόμενους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο είναι πολλά και κάθε άλλο παρά καλά είναι τα πράγματα, όπως ισχυρίζεται, κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του, ο διοικητής του.

  • Ο οργανισμός προβλέπει 330 κλίνες, αλλά το νοσοκομείο θα λειτουργεί με 260 κλίνες, με αποτέλεσμα να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει περισσότερο ο χρόνος αναμονής. Εχουν, ήδη, καταργηθεί 43 οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο, αλλά και 9 στα Κέντρα Υγείας (3 στις Σοφάδες, 4 στον Παλαμά, 1 στο Μουζάκι) και 6 στην ΕΠΑΣ βοηθών στο Νοσοκομείο, ενώ είναι υπό κατάργηση ακόμα 80 οργανικές θέσεις.
  • Λείπουν 2 παιδίατροι, το Ακτινολογικό λειτουργεί με 7 από τους 11 βοηθούς ακτινολόγων που χρειάζονται και η απογευματινή βάρδια λειτουργεί με 1. Στο Μικροβιολογικό ο προϋπολογισμός από 12 εκατομμύρια το 2011 θα πάει στα 5 εκατομμύρια, ενώ υπάρχει και έλλειψη αντιδραστηρίων. Στο Οφθαλμολογικό σταμάτησαν τα χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών. Από τον περασμένο Δεκέμβρη δεν λειτουργεί η μαγνητική τομογραφία.
  • Η δαπάνη για τις εφημερίες των εργαζομένων μειώθηκε με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτα τα νυχτερινά και Σαββατοκύριακα των εργαζομένων από τον περασμένο Νοέμβρη, και σαν να μη φτάνει αυτό, λόγω έλλειψης προσωπικού καλούνται να κάνουν 2 ειδικότητες π.χ. υδραυλικός και μηχανοτεχνίτης, αλλά και να μην παίρνουν τα ρεπό που τους χρωστάνε.

Μετά την περιοδεία, ο βουλευτής του ΚΚΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα του νοσοκομείου και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο που ψήφισε η συγκυβέρνηση, γκρεμίζει ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων παροχών που είχαν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους στην Υγεία και την Πρόνοια κι, ουσιαστικά, ανατρέπει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών.

ΟΕΦΣΕΕ
Να τους δείξουμε τώρα τη δύναμή μας!

Σε απεργιακή κινητοποίηση το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη κατέληξε προχθές ομόφωνα η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) με κεντρικά αιτήματα: «Κάτω τα χέρια από την κλαδική ΣΣΕ. Καμιά μείωση στο μισθό και στο μεροκάματο. Τώρα υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής ΣΣΕ».

Ανάμεσα σε άλλα στο κάλεσμά της η ΟΕΦΣΕΕ καλεί κάθε εργαζόμενο να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στη ζωή του και στο μέλλον των παιδιών του και να βάλει φρένο στον αντεργατικό κατήφορο της κυβέρνησης, της ΕΕ και της εργοδοσίας με οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, με τα σωματεία και τις επιτροπές μας, με συσπείρωση στα κλαδικά σωματεία, στο πλάι της ταξικής ομοσπονδίας, με κλιμάκωση του αγώνα και συντονισμό με τους υπόλοιπους κλάδους, με το ταξικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ. «Εμείς», συνεχίζει, «θα εμποδίσουμε την εφαρμογή του εφαρμοστικού νόμου στην πράξη. Δε θα αφήσουμε να περάσει καμιά μείωση, δε θα κάνουμε χιλιοστό πίσω από την κλαδική μας σύμβαση. Δε θα δεχτούμε αμοιβές πείνας».

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ-ΤΣΑ, Δημοσίου, ΤΑΕ, πραγματοποιούν, σήμερα Πέμπτη 15 Μάρτη, στις 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία προς το ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ