ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
Σταματούν τα παιδιά τους από παιδικούς σταθμούς επειδή δεν έχουν λεφτά

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Κοζάνης του ΚΚΕ

Η τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες, εξαιτίας της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και της ακρίβειας, αναγκάζουν όλο και περισσότερες να σταματούν τα παιδιά τους από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς δεν έχουν να πληρώσουν τα τροφεία.

Αυτό καταγγέλλει η ΚΟ Κοζάνης του ΚΚΕ με αφορμή δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις που έγιναν γνωστές το τελευταίο διάστημα στην πόλη.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟ Κοζάνης του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που τα προηγούμενα χρόνια ευαγγελίζονταν τη δήθεν "αποκέντρωση" και το πέρασμα μιας σειράς υπηρεσιών, όπως και στο χώρο της παιδείας, της προσχολικής αγωγής στους Δήμους, διαψεύστηκαν πλήρως. Ουσιαστικά μέσα από το πέρασμα των βρεφονηπιακών στους Δήμους, "φόρτωσαν" την υποχρέωση για τη συντήρηση και λειτουργία των σταθμών, στους γονείς, που καλούνται να πληρώνουν ποσά που φτάνουν τα 90 ευρώ ή και παραπάνω, αν έχουν δυο παιδιά στο βρεφικό ή τον παιδικό σταθμό.

Σήμερα η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου όχι μόνο συνεχίζει στην ίδια "ρότα", αλλά εξοντώνει στην κυριολεξία τις εργατικές λαϊκές οικογένειες στο όνομα της κρίσης».

Καλεί τους εργαζόμενους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδιαίτερα τους γονείς, ότι πρέπει να δώσουν απάντηση στις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, της «ανταποδοτικότητας», της ιδιωτικοποίησης. Να αντιπαλέψουν τη σημερινή κατάσταση, να οργανώσουν την πάλη τους και μέσα από τους συλλόγους γονέων και να διεκδικήσουν:

Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Κατάργηση τώρα όλων των τροφείων. Ολα τα λειτουργικά έξοδα των σταθμών, να καλυφθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη μονογονεϊκών οικογενειών, των οικογενειών ανέργων και απολυμένων, των οικογενειών μεταναστών, καθώς και των οικογενειών με ανάπηρα παιδιά. Ολα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς, χωρίς καμία προϋπόθεση.

Δίχρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή και τριετή για τα παιδιά με ανάγκη ειδικής αγωγής. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους σταθμούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, πλήρη μισθολογικά - εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών στους σταθμούς, με ευθύνη και έλεγχο του κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών Υγείας.

Κατασκευή σύγχρονων παιδικών σταθμών που θα καλύπτουν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και των νέων γονιών.

Αποκλειστικά Κρατικούς Δημόσιους Δωρεάν Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς και Δημόσια Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων».

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Συστράτευση με το ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ

Καμιά συμμετοχή στις επίσημες εκδηλώσεις για την 25η Μάρτη από τους αντιστασιακούς αγωνιστές

Οι αντιστασιακοί αγωνιστές και οι φίλοι της ΕΑΜικής αντίστασης και του ΔΣΕ, δε θα πάρουν μέρος στις επίσημες εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, τονίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) με την οποία καταγγέλλεται η συγκυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΕΕ για τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές και καλούνται οι αγωνιστές να συστρατευθούν αγωνιστικά με το ταξικό κίνημα και, στις εκλογές, να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ υπογραμμίζεται:

«Η Συγκυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και τρόικας (Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΔΝΤ) έχουν εξαπολύσει μια βάρβαρη επίθεση σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, όλων των λαϊκών δυνάμεων. Σφαγιάζουν, στην κυριολεξία, εργασιακά δικαιώματα, μισθούς και μεροκάματα καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις κλπ. Πετσοκόβουν τις πενιχρές συντάξεις των απόμαχων της δουλειάς και, τώρα, στο όνομα της "ανάπτυξης" για τα κέρδη των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου, "κουρεύουν" - δημεύουν ουσιαστικά, τα όποια αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων! Σε συνδυασμό με τα δυσβάσταχτα χαράτσια που επιβάλλουν, οδηγούν σε πλήρη χρεοκοπία τις λαϊκές οικογένειες.

Μέσα σ' αυτές τις πρωτοφανείς για το λαό συνθήκες, το Μαύρο Μέτωπο της Συγκυβέρνησης, ενόψει του γιορτασμού της Επετείου της 25ης Μαρτίου, καλεί το λαό να συμμετέχει στις επίσημες εκδηλώσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα από την Τοπική Διοίκηση για να γιορτάσουμε... "Εθνικο-ενωτικά" μαζί τους! Την ίδια στιγμή, παρακρατικές και λογής οργανώσεις εφέδρων, εκμεταλλευόμενες την οργή και αγανάκτηση του κόσμου καλούν τα μέλη τους και άλλους "αγανακτισμένους" πολίτες, να παρέμβουν στο γιορτασμό, διευκολύνοντας - ή και ετοιμάζοντας, έτσι; - νέες προβοκάτσιες σε βάρος των εργατικών - λαϊκών αγώνων. Καταγγέλλουμε τέτοιες ενέργειες που στόχο έχουν να δυσφημήσουν τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες και να εκφοβίσουν το λαό για να μην αγωνίζεται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Με ΠΑΜΕ και ΚΚΕ

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που παλέψαμε για το διώξιμο των κατακτητών και για λαϊκά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, είμαστε απέναντι, καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές της Συγκυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου και της Τρόικας μαζί με κάθε δραστηριότητα των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Συμπαρατασσόμαστε και παλεύουμε με το ταξικό κίνημα και τη λαϊκή συμμαχία (ΠΑΜΕ-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΟΓΕ-ΜΑΣ) για έξοδο της χώρας μας από την ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση με Λαϊκή Εξουσία που θα διαγράψει, μονομερώς, το χρέος ώστε να μην πληρώσει ο λαός, ξανά, τα κέρδη της πλουτοκρατίας και των μονοπωλίων... Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική, ωφέλιμη για το λαό, διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και τα παραρτήματά μας σε όλη τη χώρα, οι αγωνιστές και οι φίλοι της Εθνικής Αντίστασης, σ' αυτές τις συνθήκες, δεν παίρνουμε μέρος στις εκδηλώσεις που οργανώνονται, στο όνομα του γιορτασμού της Εθνικής Επετείου, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση... Αντίθετα, καλούμε τους αγωνιστές, φίλους και απογόνους της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τιμώντας πραγματικά αγωνιστικά την Επέτειο της 25ης Μάρτη, να συμμετέχουν σε κάθε εκδήλωση και στους καθημερινούς αγώνες με το ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής. Παράλληλα, καλούμε τους αγωνιστές όπως και όλους τους λαϊκούς ανθρώπους, να εγκαταλείψουν τα κόμματα της Πλουτοκρατίας και του Ευρωμονόδρομου και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ στις εκλογές που έρχονται για να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής».

ΚΟΡΩΠΙ: Μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Λαυρεωτικής πέτυχαν χτες την επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτι άνεργης μητέρας και των δύο - ανέργων - παιδιών της, με παρέμβαση που πραγματοποίησαν στη διεύθυνση του υποκαταστήματος της ΔΕΗ. Το θέμα είχε θέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και στο Δημοτικό Συμβούλιο, απαιτώντας από τη δημοτική αρχή να πάρει άμεσα πολιτική απόφαση στήριξης όλων των ανέργων που δεν έχουν να πληρώσουν, αλλά και να βοηθήσει πρακτικά, επανασυνδέοντας το ρεύμα στο σπίτι της άνεργης. Η διοίκηση του δήμου πρότεινε να γίνει διακανονισμός των δόσεων στη ΔΕΗ, αποφασίζοντας να δώσει ποσό από ταμείο του δήμου για τη στήριξη της άνεργης.

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Λ. Αμφιθέας (Π. Φάληρο), από όπου εκδίδονται οι εντολές διακοπής του ρεύματος, έκαναν χτες το πρωί μέλη της Επιτροπής Αγώνα Π. Φαλήρου και της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας. Στη συνέχεια, οι δύο Επιτροπές μαζί με την Επιτροπή Ανέργων Ν. Σμύρνης προχώρησαν σε κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ στην Καλλιθέα, διαμαρτυρόμενοι για τη δραματική μείωση του επιδόματος ανεργίας και τα ανύπαρκτα δικαιώματα των ανέργων.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ: Μέλη της Λαϊκής Επιτροπής κατέθεσαν 160 πληρωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι στο υποκατάστημα της ΔΕΗ. Κάλεσαν τον εργατόκοσμο της περιοχής να αντισταθεί, αλλά και να οργανώσει την πάλη του μπροστά στην καταιγίδα των νέων μέτρων της κυβέρνησης καθώς και εκείνα που ετοιμάζονται το ερχόμενο διάστημα.

ΠΑΤΗΣΙΑ - ΚΥΨΕΛΗ: Σύσκεψη πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα μέλη της Επιτροπής Ανέργων της Λαϊκής Επιτροπής Πατησίων - Κυψέλης. Μεταφέρθηκε η εμπειρία των αγώνων που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και επίσης εκφράστηκε η ανάγκη ο αγώνας αυτός να δυναμώσει μπροστά στην επίθεση που δέχονται εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νεολαίοι. Προγραμμάτισαν εξορμήσεις και κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα στη ΔΕΗ, στον ΟΑΕΔ, στο ΙΚΑ και σε χώρους δουλειάς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο του Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Τούμπας - Τριανδρίας. Στη διάρκεια της κινητοποίησης παρέδωσε στο διοικητή του ΑΧΕΠΑ, που είναι και προϊστάμενος του Νοσοκομείου Λοιμωδών, 1.226 υπογραφές κατοίκων της περιοχής οι οποίοι απαιτούν να μην κλείσει το νοσοκομείο που είναι το μοναδικό για λοιμώδη νοσήματα στη Βόρεια Ελλάδα και να αναβαθμιστεί.

Σημερινές κινητοποιήσεις

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ: Στις 8 π.μ., κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΕΕ (οδός Ιφιγενείας, Ηράκλειο) διοργανώνουν η ΠΑΣΕΒΕ και η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ: Στις 9 π.μ., το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής και η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Καταμετρούν τις κινητοποιήσεις

Τα στατιστικά στοιχεία της εγκληματικότητας για το 2011 δημοσιοποίησε η ΕΛ.ΑΣ. Ισως για πρώτη φορά (πέραν όσων αφορούν ληστείες, κλοπές, ανθρωποκτονίες, λαθρεμπόριο, συλλήψεις μεταναστών κ.ά.) καταγράφει τον αριθμό των κινητοποιήσεων, πορειών και συγκεντρώσεων, καθώς και τον αριθμό των αστυνομικών που απασχολήθηκαν σε αυτές. Αποσιωπήθηκε μόνο ο αριθμός συλλήψεων και προσαγωγών. Σύμφωνα με τα δοθέντα στατιστικά, «252.093 εργατοημέρες αστυνομικών δαπανήθηκαν με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης» σε 5.910 διαδηλώσεις, συνολικά διατέθηκαν 120.078 αστυνομικοί.

Η καταμέτρηση, ουσιαστικά το φακέλωμα των λαϊκών κινητοποιήσεων, εντάσσεται στο πλαίσιο γενικότερου συντονισμού των μηχανισμών του αστικού κράτους και προετοιμασίας τους ενάντια στο οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, με εντονότερη καταστολή προκειμένου να περάσουν οι καταστροφικές για τα πλατιά λαϊκά στρώματα πολιτικές μονοπωλίων - ΕΕ - συγκυβέρνησης - κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Η πείρα, οργάνωση και αποφασιστικότητα της εργατικής τάξης δεν θα επιτρέψει τέτοιο πισωγύρισμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ