ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΚΣΙΑ»
Αυξάνουν την τοπική φορολογία και χτυπούν τη δουλειά με δικαιώματα

Στην τελική ευθεία το σχετικό νομοσχέδιο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία προωθούνται νέα αύξηση των κρατικών εσόδων και μέσω της Τοπικής Διοίκησης (τοπική φορολογία), χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων, μειώσεις μισθών και απολύσεις. Από χτες - και έως τις 20 Μάρτη - τέθηκε σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που επιφέρει τροποποιήσεις στον «Καλλικράτη» και, κυρίως, θεσμοθετεί το Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ (Αυτοδιοίκηση - Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη).

Το νομοσχέδιο - που μετά τη διαβούλευση θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή - αναφέρει ότι το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ περιλαμβάνει:

  • Χρηματοδότηση έργων που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» καθώς και νέων έργων προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.
  • Χρηματοδότηση των δήμων για την εκτέλεση έργων τοπικής σημασίας μέσω των διαδικασιών «αυτεπιστασίας».
  • Μέτρα «οικονομικής εξυγίανσης» των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, με ειδικότερα αντικείμενα: Τη χρηματοδότηση δανείων για την ισοσκέλιση των προϋπολογισμών τους, τη χρηματοδότηση παρεπόμενων συμφωνιών δανειακών συμβάσεων για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους, τη χρηματοδότηση χρηματοοικονομικών διευκολύνσεων των ΟΤΑ οι οποίοι θα ενταχθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης.

Μέσω της αυτεπιστασίας επιχειρείται το μοίρασμα της φτώχειας σε περισσότερους εργαζόμενους αφού πρόκειται για προγράμματα απασχόλησης σε έργα των δήμων (καθαριότητα, ύδρευση, παιδικοί σταθμοί και κοινωνικές δομές, έργα υποδομής και συντήρησης) με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή διακεκομμένης απασχόλησης που δε θα υπερβαίνουν τις 135 μέρες το χρόνο. Η κυβέρνηση έρχεται δηλαδή και με αυτόν τον τρόπο να επεκτείνει την προσωρινή και χωρίς δικαιώματα δουλειά, την ίδια ώρα που μεθοδεύει χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση βγάζει από πάνω της την ευθύνη να καλύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό τις ανάγκες χρηματοδότησης των δήμων και των περιφερειών και καταφεύγει στην κλασική μέθοδο του δανεισμού. Οι συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ έχουν οδηγήσει τους δήμους της χώρας σε οικονομικά προβλήματα και συνεχή δάνεια, ενώ το «μάρμαρο» καλούνται να πληρώνουν τόσο οι εργαζόμενοι των δήμων όσο και οι εργαζόμενοι δημότες με την επιβολή νέων τελών και φόρων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος ΑΚΣΙΑ θα προέρχεται κυρίως από τα λεφτά των ΟΤΑ, τα οποία δεν υπάρχουν ή διαρκώς περικόπτονται. Το νομοσχέδιο αναφέρει συγκεκριμένα: «Η χρηματοδότηση των δράσεων του Προγράμματος "Αυτοδιοίκηση - Κοινωνική Συνοχή - Ισόρροπη Ανάπτυξη" (ΑΚΣΙΑ) διενεργείται ιδίως μέσω πόρων που προέρχονται από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, μέσω εθνικών πόρων, με τους οποίους το κράτος χρηματοδοτεί δραστηριότητες αρμοδιότητας των δήμων και περιφερειών, καθώς και με θεσμοθετημένους υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης πόρους».

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης και η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2009/50/ΕΚ, σχετικής με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών υψηλής ειδίκευσης από τρίτες χώρες με σκοπό την απασχόληση. Η οδηγία στοχεύει στην εισαγωγή ειδικευμένου εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, με χαμηλότερους μισθούς και δικαιώματα.

Νέες παρεμβάσεις εναντίον των κινητοποιήσεων

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα, και μάλιστα εδώ και τώρα, εναντίον των κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας τονίζει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο εκλεγμένος με στήριξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - Οικολόγων δήμαρχος Αθήνας, Γ. Καμίνης.

Εμφανιζόμενος στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ ζήτησε ξανά η Ελληνική Αστυνομία να κάνει τη «δουλειά» της. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» επανέλαβε ότι σύντομα θα παρουσιάσει νομοσχέδιο για περιορισμό έως και απαγόρευση διαδηλώσεων στο κέντρο, όπως χρόνια τώρα ζητούν οι εμποροβιομήχανοι. «Θέλω προεκλογικά να πάρουν θέση τα πολιτικά κόμματα σε αυτό το πράγμα (...) Αν είναι δυνατόν να ψηφιστεί πάρα πολύ νωρίς στην επόμενη Βουλή». Μα δεν μπορεί να περιμένει ως τότε. Ζητά περιορισμό κινητοποιήσεων εδώ και τώρα: «Η συντριπτική πλειονότητα των διαδηλώσεων στο κέντρο είναι διαδηλώσεις των 50 και 100 ατόμων. Λοιπόν, εκεί έχει το χρέος η Αστυνομία και χωρίς νόμους και χωρίς τίποτα, και μόνο με την Αρχή της Αναλογικότητας, που επιβάλλει το Σύνταγμα, να τους περιορίσει τους ανθρώπους αυτούς στο πεζοδρόμιο (...) Ολα τα δικαιώματα, είτε είναι το δικαίωμα της διαδήλωσης, είτε είναι το δικαίωμα σεβασμού της προσωπικότητας οποιουδήποτε, έχει κι αυτό τα όριά του».

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε χτες στη Βουλή και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, λέγοντας: «Πρέπει να σταθούμε μπροστά στο φαινόμενο του κέντρου της Αθήνας ως ένα φαινόμενο όπου παράγεται αυτό που είναι εκτεταμένο στη χώρα, δυστυχώς: Η ανομία. Να την καταπολεμήσουμε μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και να δώσουμε μια απάντηση καταλυτική. Αυτά θα τελειώσουν σύντομα γιατί αυτή πρέπει να είναι η απάντηση του κράτους δικαίου. Και σ' αυτό καλώ να συμφωνήσουν όλοι».

ΚΚΕ: Οι αγώνες δε θα σταματήσουν

Ανταπαντώντας ο Θ. Παφίλης προειδοποίησε: «Αν με όλα αυτά σχεδιάζετε να μετατρέψετε το κέντρο της Αθήνας σε νεκρή ζώνη από κινητοποιήσεις εργαζομένων, είστε μακριά νυχτωμένοι. Αν σχεδιάζετε παρελάσεις και όχι διαδηλώσεις, χρησιμοποιώντας όλους τους προβοκατόρικους μηχανισμούς που για τριάντα χρόνια τουλάχιστον δεν πιάνονται και που χτυπούν οργανωμένα και σχεδιασμένα κάθε φορά που ο λαός αναθαρρεί και βγαίνει στο δρόμο, κάνετε ένα μεγάλο λάθος. Οι αγώνες δεν πρόκειται να σταματήσουν, ούτε πρόκειται να μετατραπεί η Αθήνα - και συνολικά οι πόλεις της Ελλάδας - σε νεκροταφείο σε μια στιγμή που ο εργαζόμενος, ο παραγωγός του πλούτου, καλείται να γυρίσει πενήντα χρόνια πίσω. Δεν πρόκειται να το πετύχετε».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Κινητοποίηση χτες για την περίθαλψη

Μοναχά 400 δικηγόροι της Αθήνας έχουν καταβάλλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο Ταμείο Πρόνοιας, όταν πέρσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχαν πληρώσει τις εισφορές τους 10.000 δικηγόροι που αποτελούν το μισό περίπου του πληθυσμό των δικηγόρων της πρωτεύουσας. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει ο κλάδος των δικηγόρων και τα έδωσε χτες η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας σε αντιπροσωπεία της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων» κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε, στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας δράσης που έχει κηρύξει η ΠΑΣΕΒΕ.

Χιλιάδες δικηγόροι και οι οικογένειές τους κινδυνεύουν να βρεθούν ανασφάλιστοι. Στην Αθήνα το 1/3 των δικηγόρων αδυνατεί να εκπληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές. Στην επαρχία η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη μετά την κατάρρευση του Ταμείου Υγείας Δικηγόρων Επαρχίας (ΤΥΔΕ) και πολλοί δικηγόροι εδώ και δύο χρόνια περίπου είναι ανασφάλιστοι.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» ζητάει να θεωρούνται όλα τα βιβλιάρια Υγείας ανεξάρτητα από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και την κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για ατομικές εισφορές. Η διοίκηση του Ταμείου αν και παραδέχτηκε ότι αυτό το αίτημα της θεώρησης των βιβλιαρίων Υγείας δίνει λύση στο πρόβλημα του δικηγορικού κόσμου, ωστόσο απάντησε ότι δε μπορεί υιοθετηθεί, γιατί δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Παράλληλα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» ζήτησε από το υπαλληλικό προσωπικό του Ταμείου Πρόνοιας να αναπτύξουν από κοινού διεκδικητικό πλαίσιο για τα προβλήματα του Ταμείου, την έλλειψη γιατρών, υπαλλήλων κλπ. Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού είναι πολύ οξυμένο στο Ταμείο Πρόνοιας και για την επίλυσή του επιλέχθηκαν τα προγράμματα των stage και η απόσπαση υπαλλήλων από τον ΔΣΑ.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Μπραχάμι: Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής συγκεντρώθηκαν στο ΙΚΑ πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας για τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης που πετσοκόβουν τις παροχές υγείας στους ασφαλισμένους, τα φάρμακα, ενώ δεν ανανεώνονται τα βιβλιάρια των ανέργων. Απαίτησαν ο εργαζόμενος λαός να μην πληρώνει ούτε ευρώ από την τσέπη του για εξετάσεις και φάρμακα.

Λιβαδειά: Συγκέντρωση στη ΔΕΗ πραγματοποίησε η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής, καταγγέλλοντας τις εντολές που έχουν δοθεί για διακοπές στο σπίτια εργαζομένων που δεν έχουν καταβάλει το χαράτσι των ακινήτων. Προχτές, με παρεμβάσεις τους, μέλη, απέτρεψαν τις διακοπές ρεύματος από συνεργεία της ΔΕΗ, τονίζοντας στους εργαζόμενους, που απείλησαν ότι θα επιστρέψουν με την αστυνομία, για να κάνουν τη δουλειά τους, ότι δεν θα επιτρέψουν να διακοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι.

Κέρκυρα - Ιωάννινα: Σε συμβολικό αποκλεισμό της Β' ΔΟΥ προχώρησαν χτες οι Λαϊκές Επιτροπές Κέρκυρας, διεκδικώντας την οριστική κατάργηση του χαρατσιού της ΔΕΗ, αλλά και τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε στη ΔΕΗ των Ιωαννίνων από τη νεοσύστατη Λαϊκή Επιτροπή Κάτω Μαρμάρων και των Αμπελοκήπων όπου παραδόθηκαν οι λογαριασμοί με την αξία του ρεύματος, χωρίς το χαράτσι.

Σημερινές Κινητοποιήσεις

Καλλιθέα: Στις 9 π.μ., συγκέντρωση στη ΔΕΗ για τα χαράτσια διοργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής. Στις 10 π.μ, συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ Καλλιθέας διοργανώνει η Επιτροπή Ανέργων Νέας Σμύρνης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ομολογεί ότι έρχονται απολύσεις

Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση ότι έρχονται απολύσεις στο δημόσιο τομέα και μάλιστα στο προσωπικό που υπηρετεί υπό την ομπρέλα της συνταγματικά κατοχυρωμένης μονιμότητας. Μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Flash» ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δ. Ρέππας, δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών αν και προσπάθησε να απαλύνει τη βαρύτητα του θέματος. «Η αξιολόγηση του προσωπικού - είπε - θα μας δώσει την εικόνα των εργαζομένων, το προφίλ τους, προκειμένου έτσι να γνωρίζουμε αν κάποιοι από αυτούς πρέπει να αξιοποιηθούν με τη μετακίνησή τους σε άλλες θέσεις.

Αν κάποιοι από αυτούς οι οποίοι θα αξιολογηθούν, κριθεί ότι δεν μπορούν να είναι υπάλληλοι του κράτους, εκεί πρέπει να αντιμετωπιστεί το συνταγματικό πρόβλημα το οποίο υφίσταται και παρέχει προστασία ασφάλειας και μονιμότητας στο Δημόσιο κάτω από προϋποθέσεις και όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Ας μην προτρέξουμε τώρα, είναι πολύ νωρίς και δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού».

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα
  • Σήμερα Παρασκευή στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ εργαζομένων στο Δήμο Αθήνας - Περιφέρειας οργανώνει συγκέντρωση στα γραφεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», (Παλαιολόγου 10). Θα μιλήσει ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Τη Δευτέρα 19/3, στις 6.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Νέο Κόσμο, στον πολυχώρο Α. και Μ. Καλουτά (Τιμοκρέοντος 6Α, Αγιος Σώστης), θα μιλήσει ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ