ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εστειλαν μήνυμα κλιμάκωσης με τη χτεσινή απεργία

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία των μεταλλεργατών
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία των μεταλλεργατών
Με κλιμάκωση του αγώνα και αξιοποίηση κάθε μορφής πάλης έτσι ώστε να ακυρωθούν στην πράξη τα άγρια αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, προχωρούν οι μεταλλεργάτες, μετά και τη χτεσινή απεργιακή τους κινητοποίηση στην Αττική. Μπροστάρηδες σε αυτόν τον αγώνα αναδεικνύονται οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο του Μετάλλου και καλούν τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους, με συσκέψεις, συζητήσεις, γενικές συνελεύσεις, έτσι ώστε οι εργοδότες, οι οποίοι εντείνουν την επιθετικότητά τους, να βρουν αδιαπέραστο τείχος μπροστά τους.

Η χτεσινή απεργία αποφασίστηκε από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Μετάλλου (ΠΟΕΜ) για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, ωστόσο την περασμένη Κυριακή σε σύσκεψη που έγινε μετά από πρωτοβουλία του σωματείου των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία», αποφασίστηκε ότι θα δοθεί η μάχη ώστε η σημερινή απεργία να διευρυνθεί σε όλους τους χώρους εργασίας του μετάλλου στην Αττική.

Οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», που συνεχίζουν για 138η μέρα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, οι μεταλλεργάτες της Αθήνας με το κλαδικό τους Συνδικάτο «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», της Ελευσίνας με το δικό τους Συνδικάτο τη «ΜΑΣΙΝΑ» και του Πειραιά έδωσαν μαζικό και μαχητικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση της Ομόνοιας. Ταυτόχρονα, σε μεγάλα εργοτάξια και χώρους δουλειάς, όπως για παράδειγμα το εργοτάξιο της ΠΕΤΡΟΛΑ, δε δούλεψε ούτε σφυρί. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στον κλάδο γίνεται όλο και χειρότερη, με την ανεργία στη Ζώνη να ξεπερνά το 80%, την απληρωσιά στα Ναυπηγεία Ελευσίνας να φτάνει τους πέντε μήνες, στο Σκαραμαγκά η εργοδοσία να απαιτεί 2ήμερη εκ περιτροπής εργασία κλπ.

Μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση, ο Παντελής Παπαβασιλείου, γραμματέας της ΠΟΕΜ και εκ μέρους της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους μεταλλεργάτες ν' ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων τους χαλυβουργών που επί πέντε μήνες απαντάνε στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. «Οσους νόμους και να ψηφίσουν θα μας βρουν απέναντί τους», τόνισε. Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, τόνισε: «Σήμερα απεργούμε και στέλνουμε μήνυμα: Μπορεί να ψηφίζουν τα αντεργατικά και αντιλαϊκά νομοσχέδια μέσα στη Βουλή, μπορεί να παίρνουν μέτρα για να μας μετατρέψουν σε σκλάβους του 21ου αιώνα, όμως εμείς δεν τα αποδεχόμαστε. Σε κάθε χώρο δουλειάς σε κάθε γειτονιά θα υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας». Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε μαζική και μαχητική πορεία στο υπουργείο Ανάπτυξης στο Σύνταγμα.

Οι ταξικές δυνάμεις ρίχνονται ήδη στη μάχη της οργάνωσης των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, αξιοποιώντας και τη θετική πείρα της σύσκεψης που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Ελευσίνα μετά από πρωτοβουλία του σωματείου των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία», όπου και αποφασίστηκε να προταθεί έκτακτη συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΟΕΜ για απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου το αργότερο στις αρχές Απρίλη.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δούλευαν εκτεθειμένοι στον υδράργυρο

Σφραγίστηκε χτες ο συγκεκριμένος σταθμός, όπου δούλευαν 100 εργάτες

Εκτεθειμένοι στον υδράργυρο που εντοπίστηκε στο εργοτάξιο, στο οποίο εργάζονταν εδώ και μήνες, είναι οι περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Με μεγάλη καθυστέρηση ενημερώθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας και σφραγίστηκε το εργοτάξιο. Οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους θα υποβληθούν σε εξειδικευμένες αιματολογικές και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις στην υγεία τους, καθώς ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα τοξικός και επικίνδυνος (επηρεάζει το ανθρώπινο μυαλό, τη σπονδυλική στήλη, τα νεφρά και το συκώτι).

Εταιρεία ανέλαβε την απομάκρυνση της ποσότητας υδραργύρου (300 γραμμάρια σε συμπαγή μορφή) και να διερευνήσει αν υπάρχουν και άλλες ποσότητες υδραργύρου στο χώρο του εργοταξίου. Οπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι, από το περασμένο καλοκαίρι είχαν εντοπιστεί συγκεντρώσεις υδραργύρου, ενώ τις τελευταίες είκοσι μέρες οι συγκεντρώσεις υδραργύρου αυξήθηκαν σημαντικά. Το γεγονός ήταν σε γνώση της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, η οποία δεν έκανε τίποτε για την προστασία των εργαζομένων.

Από χτες, οι εργαζόμενοι που δούλευαν εκτεθειμένοι στον υδράργυρο, απασχολούνται στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας.

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης απαιτεί:

«Αμεσα και με δαπάνες της εταιρείας, να υποβληθούν σε αξιόπιστες εξετάσεις σε δημόσιο νοσοκομείο και τυχόν θεραπεία που θα απαιτηθεί, όλοι οι εργαζόμενοι που ήρθαν οποτεδήποτε σε επαφή με τον υδράργυρο.

Να διατηρηθεί κλειστό το εργοτάξιο μέχρι την απομάκρυνση του υδραργύρου και τη βεβαίωση δημόσιων επιστημονικών φορέων ότι δεν υφίσταται κανένας απολύτως κίνδυνος για τους εργαζόμενους. Κάθε άλλη ενέργεια θα αποτελεί "δολοφονική πράξη".

Να εντοπιστούν άμεσα και να αποδοθούν οι ευθύνες για το "έγκλημα" όσο "ψηλά κι αν φτάνουν". Να μην την πληρώσει η "μαρίδα" και αθωωθούν οι πραγματικά υπεύθυνοι.

Και να μη διανοηθεί η εταιρεία και η Κοινοπραξία να χρησιμοποιήσουν τη διακοπή των έργων του εργοταξίου σαν ευκαιρία, για να ξεφορτωθούν εργάτες ή για να προωθήσουν μειώσεις μισθών».

ΠΑΜΕ
Καμιά εμπιστοσύνη στην ηγεσία της ΓΣΕΕ

Σε ένα χαρτοπόλεμο καταγγελιών και ανακοινώσεων έχει επιδοθεί η ηγεσία της ΓΣΕΕ, θέλοντας εκ των υστέρων να αποκρύψει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την επίθεση που εξαπολύθηκε στους μισθούς και στις Συλλογικές Συμβάσεις. Στον αντίποδα αυτής της τακτικής, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, παίρνουν πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης για να συγκροτηθεί ένα μεγάλο πανεργατικό κίνημα υπεράσπισης των μισθών και των Συλλογικών Συμβάσεων στην πράξη, που θα βάζει εμπόδια στην αντεργατική επίθεση και θα διεκδικεί συμβάσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων.

Σχολιάζοντας σχετική εγκύκλιο της ΓΣΕΕ προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τα νέα δεδομένα στους μισθούς και τις συμβάσεις, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η ΓΣΕΕ, αφού συμμετείχε στην ολοκλήρωση του εγκλήματος της κυβέρνησης που χτύπησε τις Συλλογικές Συμβάσεις, τώρα δήθεν προσπαθεί με επιστολή που έστειλε στα συνδικάτα, να πείσει τους εργαζόμενους ότι στην πράξη θα καταργήσει τα μέτρα. Την ίδια στιγμή, σπέρνει αυταπάτες, καλλιεργεί αναμονή, όταν καταφεύγει στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, και άλλους τέτοιους θεσμούς που δεν είναι τίποτα άλλο από αυτούς που τσακίζουν τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ κοροϊδεύει την εργατική τάξη όταν είναι γνωστό ότι συμμετείχε την προηγούμενη περίοδο στους κοινωνικούς διαλόγους με τους σφαγείς των δικαιωμάτων μας ΣΕΒ και κυβέρνηση. Οταν λοιδορούσαν το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα που αποκάλυπταν το κείμενο που βρέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου στον οποίο συμμετείχε, το οποίο τελικά ήταν ο σημερινός νόμος, ενώ έλεγαν ότι ήταν πλαστό.

Καμιά εμπιστοσύνη στη ΓΣΕΕ, στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Συσπείρωση με το ΠΑΜΕ, οργάνωση της πάλης εργοστάσιο το εργοστάσιο, επιχείρηση την επιχείρηση για να καταδικαστούν τα μέτρα, καμιά μείωση μισθών και μεροκάματων, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς».

Κινητοποίηση στη Λάρισα

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και των διοικήσεων των τοπικών συνταξιουχικών σωματείων, συνταξιούχοι της Λάρισας, πήραν μέρος στην κινητοποίηση για τα συνταξιοδοτικά προβλήματα που πραγματοποιήθηκε, χτες, στη Λάρισα. Εγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας κι από κει πορεία προς τα γραφεία των υγειονομικών και διοικητικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, όπου και παραδόθηκε το υπόμνημα με τις διεκδικήσεις.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη σήμερα Παρασκευή. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

-- 11 π.μ. Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ.

-- 2.30 μ.μ. Περιοδεία και ομιλία στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΑΓΝΟ.

-- Ομιλία στην εκδήλωση - συνεστίαση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στο κέντρο «Focus».

Στην Κρήτη

Η Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί την Κρήτη, αύριο Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Μάρτη. Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Σάββατο, 17 Μάρτη, Χανιά

-- 6 μ.μ. Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Σαμαριά».

-- 8 μ.μ. Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στα Χανιά (στο παλιό Τελωνείο).

Κυριακή, 18 Μάρτη, Ηράκλειο

-- 11 π.μ. Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στην αίθουσα Βασιλική του Αγ. Μάρκου.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ βρίσκεται ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, για να συμμετάσχει στο 26ο Συνέδριο του ΚΚ Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Χάιφα από τις 16 έως τις 18 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ