ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλύπτει τις ασκήσεις των παραστρατιωτικών

«Ιδιωτικών συμφερόντων» χαρακτήρισε ο αρμόδιος υπουργός την εκπαίδευση ομάδων για ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε κατοικημένες περιοχές

Εφεδροι καταδρομείς σε παλιότερη άσκηση σε αστικό περιβάλλον. Τη δράση τους η κυβέρνηση την καλύπτει σαν «ιδιωτική»...
Εφεδροι καταδρομείς σε παλιότερη άσκηση σε αστικό περιβάλλον. Τη δράση τους η κυβέρνηση την καλύπτει σαν «ιδιωτική»...
Η Ελλάδα δεσμεύεται για την συμμετοχή της στους ΝΑΤΟικούς μηχανισμούς καταστολής, ακόμη και σε αυτούς που -με διάφορα προσχήματα- είναι δομημένοι για την καταστολή του εργατικού κινήματος. Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έλαβε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, σε Ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με τις ασκήσεις στρατιωτικών και παραστρατιωτικών δυνάμεων, για την ανάληψη δράσης σε αστικό περιβάλλον.

Η Ερώτηση του ΚΚΕ αφορούσε συγκεκριμένα τη διενέργεια ΝΑΤΟικής άσκησης, με τον τίτλο «Σχολείο προχωρημένης εκπαίδευσης άμυνας - φρούρησης» και ανάλογο σεμινάριο που προγραμματίζεται στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή στελεχών των ειδικών δυνάμεων του Βρετανικού Στρατού, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «σοβαρά» και «επικίνδυνα» ζητήματα.

Απαντώντας στην Ερώτηση, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Κ. Σπηλιόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην ΝΑΤΟική άσκηση, λέγοντας πως «η στρατιωτική άσκηση στο πλαίσιο του Σχολείου Προχωρημένης Αμυνας - Φρούρησης, δεν υφίσταται επί του παρόντος, καθ' όσον δεν έχει ενταχθεί στον 5ετή προγραμματισμό ασκήσεων 2012-2016 και δεν έχει προβλεφθεί καμία συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων». Υπενθύμισε μάλιστα με νόημα ότι ασκήσεις αυτού του είδους προβλέπονται σε μνημόνιο συνεργασίας που έχει ψηφιστεί από την Βουλή, το 2011.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν σχετίζεται με τον ελληνικό στρατό το σεμινάριο που διοργανώνεται με την συμμετοχή Βρετανών - μελών των ειδικών δυνάμεων, νομιμοποιώντας ωστόσο τη δράση τέτοιων ομάδων, τις οποίες ούτως η άλλως το ΝΑΤΟ έχει εντάξει οργανικά στους γενικότερους σχεδιασμούς του ενάντια σε λαούς και κινήματα. Οπως είπε, «η αναφερόμενη δραστηριότητα - σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη από εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων δε σχετίζεται με τον τομέα της άμυνας, ουδεμία σχέση έχει με τις δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς είναι προφανές ότι αφορά εκπαίδευση προσωπικού ιδιωτικών εταιρειών του κλάδου παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και φρούρησης».

Ανταπαντώντας, ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε ότι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικές είναι οι δηλώσεις του υφυπουργού, τονίζοντας ότι σήμερα «υπάρχουν και αναπτύσσονται κατασταλτικοί μηχανισμοί, σχέδια για την καταστολή των εργατικών, λαϊκών αγώνων. Διαμορφώνεται και προετοιμάζεται ένα κατασταλτικό σχέδιο και εδώ μπαίνουν μέσα στρατιωτικές, παραστρατιωτικές ακόμη και παρακρατικές οργανώσεις με την προβιά των μη κυβερνητικών οργανώσεων».

Συνέχισε λέγοντας συγκεκριμένα ότι «το σεμινάριο έχει ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων τεράστιο: Τηλεπικοινωνίες, ναυτιλία, αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, προστασία αυτοκινητοπομπών, διαχείριση προσωπικού. Και εδώ συμμετέχουν στελέχη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων. Τι είναι αυτές οι ειδικές δυνάμεις; Και εκεί ιδιωτικές είναι και έρχονται στην χώρα μας να κάνουν σεμινάρια; Επί του παρόντος λέτε ότι δεν υφίσταται. Το παρόν αλλάζει και αλλάζει δυστυχώς πολύ επικίνδυνα».

Παράλληλα ανέφερε ότι όλα αυτά κινούνται στο πλαίσιο των συνολικών κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ, αφού «το ΝΑΤΟικό δόγμα το οποίο επικυρώθηκε στην Σύνοδο της Λισαβόνας το 2010 περιλαμβάνει "μη στρατιωτικές", "μη πολεμικές" απειλές. Τι είναι αυτές οι μη πολεμικές, μη στρατιωτικές απειλές. Αυτές βεβαίως μπορούν να αξιοποιηθούν στο εσωτερικό των χωρών ως πρόσχημα, όπως η κάθε είδους "τρομοκρατία", η εσωτερική ασφάλεια και σταθερότητα, η ενεργειακή ασφάλεια, ο κυβερνοπόλεμος, η μετανάστευση», ώστε «στρατιωτικές και παραστρατιωτικές οργανώσεις από διάφορες χώρες θα μπορούν να παρεμβαίνουν σε οποιαδήποτε χώρα».

ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικίνδυνο παραλήρημα με στόχο το λαϊκό κίνημα

Με πρόσχημα την εγκληματικότητα, ο Καρατζαφέρης ζήτησε στη Βουλή αλλαγή του νόμου περί οπλοχρησίας, δίνοντας πάσα στον Χρυσοχοΐδη να συκοφαντήσει τους εργατικούς αγώνες

Σε αντιμεταναστευτικό παραλήρημα, με καθαρό στόχο να συγκαλύψει την πραγματική αιτία της εξαθλίωσης του λαού, να διαιρέσει την εργατική τάξη και τελικά να ενισχύσει την καταστολή σε βάρος του ίδιου του εργατικού λαϊκού κινήματος, επιδόθηκε ξανά χτες ο Γ. Καρατζαφέρης, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του κόμματός τους σαν «λαγού» για να μπει το κίνημα στο γύψο, με χρήση ακόμα και της πιο χυδαίας προβοκάτσιας.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση και με πρόσχημα ότι αυξάνεται η εγκληματικότητα στην οποία εμπλέκονται μετανάστες, έφτασε στο σημείο να ζητήσει χτες με Ερώτησή του στη Βουλή να αλλάξει ο νόμος για την οπλοχρησία, και επί της ουσίας να θεσμοθετηθεί η αυτοδικία, σε περίπτωση τέλεσης παράνομης πράξης. Κλιμακώνοντας την πρόκληση και φανερώνοντας τους βαθύτερους στόχους της παρέμβασής του, ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να επιτρέπεται στο εξής ο αστυνομικός προληπτικά να χρησιμοποιεί το όπλο του (!) αν εκτιμήσει ότι απειλείται από επίθεση.

Στην επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, με θέμα την εγκληματικότητα, στην οποία απάντησε ο νέος υπουργός «προστασίας του πολίτη», Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Καρατζαφέρης (σε πρωτολογία, δευτερολογία και τριτολογία) στοχοποίησε τους μετανάστες, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «τα σύνορά μας είναι πόρτα σε αχυρώνα» κι ότι «σφάζουν κόσμο». Σ' αυτήν την κατεύθυνση, πρότεινε «όποιος ληστής μπαίνει στο σπίτι ή την επιχείρησή σου, να μπορείς να τον πυροβολείς»!

Είπε ακόμα ότι «πρέπει να αλλάξει ο νόμος για την αστυνομία (...) να μην περιμένει ο αστυνομικός να τον σημαδέψουν», για να πυροβολήσει. Μάλιστα, προληπτικά κατήγγειλε σαν «ψευτοπροοδευτικές θεωρίες, που σκοτώνουν το ελληνικό λαό» οποιαδήποτε άποψη αντιτίθεται στο νοσηρό και επικίνδυνο παραλήρημα της αγέλης του ΛΑ.Ο.Σ.

Ο ίδιος ζήτησε από την κυβέρνηση «να καθαρίσετε την Αθήνα» και κράζοντας την επιδίωξή του να στοιβάζονται οι μετανάστες σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, είπε: «Ο στρατός εγκαταλείπει στρατόπεδα. Βάλτε τους λαθρομετανάστες στα στρατόπεδα, και εκεί θα τρώνε ένα πιάτο φαΐ αν παράγουν. Βάλτε τους να κάνουν μια δουλειά. Να ξέρει ο Πακιστανός ότι αν έρθει στην Ελλάδα θα μπει σε στρατόπεδο και θα τρώει μόνο αν παράγει». Προειδοποίησε μάλιστα τους μετανάστες ότι «μόλις έρθουμε στα πράγματα θα τους διώξουμε όλους».

Με αφορμή, τέλος, τις οργανωμένες προβοκάτσιες ή τα επεισόδια που προκαλούν κάποιες ομάδες στις παρελάσεις, ζήτησε απροκάλυπτα από την συγκυβέρνηση «να προστατέψετε το αστικό καθεστώς», κατηγορώντας γενικά την «αριστερά» για αυτά τα φαινόμενα, όταν, όπως φάνηκε τόσο από τα επεισόδια στη Ρόδο, όσο και από την προετοιμασία ανάλογης προβοκάτσιας για την 25 Μάρτη στην Αθήνα, οι διοργανωτές ή πρωταγωνιστές κινούνται στον ίδιο ιδεολογικό χώρο με τον ΛΑ.Ο.Σ. και αξιοποιούν τα ίδια συνθήματα και φρασεολογία.

Υπόσχεται πιο άγρια καταστολή

Παίρνοντας πρόθυμα τις πάσες από τον Καρατζαφέρη, ο υπουργός της συγκυβέρνησης είπε ότι η χώρα έχει γίνει η κεντρική πύλη της Ευρώπης για την «λαθρομετανάστευση». Ανέλυσε το σύνολο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, λέγοντας ότι «κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να αναχαιτίσουμε αυτό το ρεύμα (...) όποιος μπαίνει σε αυτή τη χώρα να μπορεί να επαναπροωθείται στη δική του χώρα (...) Οποιος μπαίνει στη χώρα αυτή να γυρίσει στην πατρίδα του». Ο ίδιος, προανήγγειλε αγριότερη καταστολή στα σύνορα, νέες μαζικές απελάσεις και συμπλήρωσε ότι «ο δημόσιος χώρος και η ασφάλεια θα αποκατασταθούν και γρήγορα».

Αναφερόμενος στα επεισόδια στις παρελάσεις, έδειξε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τα αξιοποιήσει στο έπακρο για να συκοφαντήσει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και να μεγαλώσει την καταστολή του. Οπως είπε, «έχει διαταραχθεί η κοινωνική ειρήνη με όσα συμβαίνουν στις παρελάσεις. Το συζητήσαμε χτες (σ.σ. προχτές) και στο υπουργικό συμβούλιο. Δεν είναι δυνατόν μικρές ομάδες να παρεμποδίζουν την κοινωνική δραστηριότητα (...) ισχνές μειοψηφίες να επιβάλουν τις δικές τους απόψεις (...) αυτό δεν μπορεί να συμβεί ξανά, πρέπει να σταθούμε όλοι απέναντι».

Παρουσιάσεις του Δοκιμίου Ιστορίας

Αύριο Κυριακή διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις παρουσίασης του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (Β' Τόμος):

  • Από την Αχτιδική Επιτροπή Μεσογείων - Λαυρεωτικής, στις 12 μ., στην αίθουσα του Μηχανουργείου στο Λαύριο. Θα μιλήσει ο Φ. Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Απ' την Αχτίδα Περιστερίου της ΝΟ Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής, στις 11 π.μ. στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (οδός Εθν. Μακαρίου 1). Την παρουσίαση θα κάνει ο Κ. Σκολαρίκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Απ' την Αχτιδική Επιτροπή Μεσογείων Λαυρεωτικής, στις 11 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Βασίλης Ρώτας» στη Νέα Μάκρη. Θα μιλήσει ο Α. Γκίκας, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ