ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ»
Δένουν χειροπόδαρα το λαό για τα επόμενα 30 χρόνια
  • Στα 197 δισ. ευρώ τα ομόλογα που θα συμμετάσχουν στο PSI.
  • Υποχρεωτική η συμμετοχή και για τα Ταμεία που δεν προσήλθαν «εθελοντικά»

Θριαμβολογίες για την «επιτυχή» ολοκλήρωση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, το οποίο δεσμεύει χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό ως το 2042, υποκριτικοί έπαινοι για τις θυσίες που υπομένει ο λαός, που συνιστούν λοιδορία και ύβρη σε βάρος του, κομπασμός για τη νέα λεόντεια στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου, με δάνεια που θα κληθούν να ξεπληρώσουν οι εργαζόμενοι και λόγια παρηγοριάς για τους μικροομολογιούχους και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα αποθεματικά των οποίων «κουρεύτηκαν» κατά 53,5%.

Oλα τα παραπάνω, συνθέτουν την προπαγάνδα της κυβέρνησης με την ολοκλήρωση του PSI, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, με θέμα την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της συμμετοχής Ελλήνων και ξένων πιστωτών στο «κούρεμα» του κρατικού χρέους, κατά 105 δισ. ευρώ.

Με αφορμή αυτό και τα αποτελέσματα της συμμετοχής στο περιβόητο PSI, η συγκυβέρνηση επιχείρησε να διαμορφώσει σκηνικό «θριάμβου» και «νίκης» στο θέμα της διαχείρισης του κρατικού χρέους. Ενα σκηνικό εντελώς κάλπικο και ψευδεπίγραφο, αν λάβουμε υπόψη ότι το PSI, αποτελεί μέρος των βάρβαρων μέτρων που έχουν παρθεί, αλλά και εκείνων που αναμένεται να παρθούν μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Πέραν τούτου, θριαμβολογούν επειδή η ελληνική οικονομία οδηγήθηκε σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας, την ίδια ώρα που βαθαίνει η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του λαού.

Σε ό,τι αφορά το PSI, και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, προκύπτει η ακόλουθη εικόνα:

  • Από το σύνολο των ομολόγων ύψους 177 δισ. ευρώ που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, συμμετείχαν στο πρόγραμμα κάτοχοι ομολόγων ύψους 152 δισ. ευρώ, ενώ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν κάτοχοι ομολόγων ύψους 25 δισ. ευρώ.
  • Από ένα σύνολο ομολόγων ύψους 17,4 δισ. ευρώ, που διέπονται από το ξένο δίκαιο ( αγγλικό, γαλλικό, ιαπωνικό) στο πρόγραμμα εντάχθηκαν τα 12,3 δισ. και δεν εντάχθηκαν 5,1 δισ. ευρώ.
  • Από τα εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο ομόλογα, ύψους 9,8 δισ. που διέπονται κατά πλειοψηφία από το ελληνικό δίκαιο, στο πρόγραμμα εντάχθηκαν τα 7 δισ. ευρώ και δεν εντάχθηκαν 2,8 δισ.

Δηλαδή, σε ένα σύνολο ομολόγων και των τριών τύπων, ύψους 206 δισ. ευρώ, στο πρόγραμμα PSI εντάχθηκαν 174 δισ. και δεν συμμετείχαν ομόλογα ύψους 32 δισ. ευρώ.

Ενεργοποιήθηκαν οι «ρήτρες»

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, από τα 32 αυτά δισ. οι κάτοχοι των οποίων αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής, τα 25 δισ. της πρώτης κατηγορίας, θα ενταχθούν υποχρεωτικά μετά την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs), που έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα η συμμετοχή να ανέλθει στα 197 δισ. ή στο 95,7% επί συνόλου 206 δισ. ανταλλάξιμου χρέους.

Σχετικά με το θέμα αυτό, σε δηλώσεις που έκανε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Γιούρογκρουπ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, ανέφερε ότι «το Γιούρογκρουπ ενημερώθηκε ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τα CACs, στα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο». Αργότερα το απόγευμα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε με Πράξη του την ενεργοποίηση των CACs. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην κατηγορία αυτή, εντάσσονται και τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων, οι διοικήσεις των οποίων αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής.

Οπως αναμενόταν, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά από χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ενέκριναν και την αποδέσμευση 35,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, το οποίο συνολικά ανέρχεται σε 130 δισ. ευρώ.

Στους κατόχους ομολόγων των δύο επόμενων κατηγοριών, που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα, θα δοθεί παράταση ως τις 23 Μάρτη με στόχο τη συμμετοχή τους. Οπως επίσης προκύπτει από τις δηλώσεις Βενιζέλου, στον αέρα βρίσκονται οι μικροομολογιούχοι και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ομόλογα των οποίων απομειώνονται επίσης κατά 53,5%.

Γαλαντόμος ήταν -απεναντίας- προς τις τράπεζες, για τις οποίες, με περισσό κομπασμό ανέφερε: «το τραπεζικό σύστημα, οι εμπορικές τράπεζες, εισέρχονται στη διαδικασία της επανακεφαλαιοποίησης. Ο ελληνικός λαός δανείζεται για να στηρίξει τις τράπεζες...»! Υπέρ των τραπεζών τοποθετήθηκε και στο θέμα του «κουρέματος» των δανείων των ελληνικών νοικοκυριών, υποστηρίζοντας ότι μια νομοθετική παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα αυτό θα έχει κόστος, το οποίο θα πρέπει να καταβάλει και πάλι ο ελληνικός λαός.

Αντί αυτού, τάχθηκε υπέρ της λύσης του διακανονισμού των δανείων που ούτως ή άλλως προωθούν οι ίδιες οι τράπεζες, και ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν διακανονιστεί 750.000 δάνεια, από τα οποία 400.000 καταναλωτικά, 200.000 στεγαστικά και 150.000 επιχειρηματικά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το «κούρεμα» ωφελεί το κεφάλαιο και εξαθλιώνει το λαό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση σχετικά με τη συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«

Οι πανηγυρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης για τη σωτηρία της χώρας δεν μπορούν πλέον να κρύψουν ότι το "κούρεμα" και η σχετική δανειακή συμφωνία συνοδεύονται από κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε ακόμα πιο γρήγορη τροχιά βίαιης χρεοκοπίας και εξαθλίωσης. Η κατεδάφιση των ασφαλιστικών ταμείων, είτε δέχονται να συμμετάσχουν στο "κούρεμα" είτε όχι, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της επίθεσης, που δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Πραγματικά οφέλη υπάρχουν μόνο για την άρχουσα τάξη, τους εγχώριους και ξένους πιστωτές και τους τραπεζικούς ομίλους που διασφαλίζουν επιπλέον 30 δισ. ευρώ μετά το πακέτο των 130 δισ. που έχουν ήδη εξασφαλίσει σε εγγυήσεις και ρευστό χρήμα. Η δικαιολογία ότι αυτές οι ρυθμίσεις ωφελούν τελικά το λαϊκό καταθέτη και δανειολήπτη έχει γελοιοποιηθεί απ' την ίδια τη ζωή.

Ταυτόχρονα, το "κούρεμα" και η συμφωνία που θα επιμηκύνει τη δανειακή υποθήκευση του ελληνικού κράτους για πάνω από 30 χρόνια δε διασφαλίζει ούτε καν τη "βιώσιμη" πορεία μείωσης του δημόσιου χρέους. Αφενός γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες διόγκωσης του χρέους, τη βαθιά κρίση και την ανισόμετρη ανάπτυξη στο εσωτερικό της ΕΕ. Αφετέρου γιατί διατηρεί μεγάλο ύψος του δημόσιου χρέους που πρέπει να αποπληρωθεί, σε συνδυασμό με την κρατική δέσμευση για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να προτάξουν ως κριτήριο των επιλογών τους την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και να απορρίψουν το ψευτοδίλημμα "ευρώ ή δραχμή", καθώς και τις φρούδες ελπίδες για μελλοντική ευημερία που θα προέλθει απ' την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Διεκδικούμε τη διαγραφή των χρεών από τόκους, τη μείωση κατά 50% όλων των δανείων και την αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια χωρίς ανατοκισμό για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 50.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Τη διαγραφή των δανείων που αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Τη μείωση κατά 30% των χρεών των ΕΒΕ προς τις τράπεζες και των αγροτικών χρεών για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και τους ψαράδες και το πάγωμά τους για όσο διαρκεί η κρίση με παράλληλη παραγραφή των πανωτοκίων.

Ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης που οδήγησε στη βαθιά κρίση και στην κρατική υπερχρέωση δεν αποτελεί διέξοδο για τα λαϊκά στρώματα. Η όποια παροδική αναιμική ανάκαμψη θα στηριχθεί στην αύξηση της εκμετάλλευσης, της ανεργίας, της μισοανεργίας και της εξαθλίωσης του λαού σε μόνιμη βάση. Μία μόνο διέξοδος υπάρχει με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον: Η κλιμάκωση της ταξικής πάλης, η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Ο δρόμος της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, με αποδέσμευση απ' την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και μονομερή διαγραφή του χρέους».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πρόκληση κι αδιαντροπιά οι πανηγυρισμοί

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το PSI

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τους πανηγυρισμούς της συγκυβέρνησης σχετικά με το PSI:

«

Είναι πρόκληση κυριολεκτικά και αδιαντροπιά να χειροκροτά και να πανηγυρίζει ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπαδήμος και οι συν αυτώ. Η εξέλιξη, η οποία υπάρχει, αφορά πριν απ' όλα στην προσπάθεια να κερδίσουν οι τράπεζες, να πάρουν όσο γίνεται περισσότερα οι πιστωτές και η προϋπόθεση ήταν να αδειάσουν μέχρι τώρα την τσέπη του λαού. Υπονομεύουν τα δικαιώματα του ελληνικού λαού για πάνω από 30 χρόνια και χάριν αυτού του περίφημου PSI θα αρχίσει νέα λεηλασία, από τον Ιούνη και βάλε. Ομως, είμαστε αισιόδοξοι ότι ο ελληνικός λαός, όχι μόνο δε θα περιμένει τριάντα χρόνια για να τους πετάξει έξω, αλλά πολύ γρηγορότερα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής που δεν πρόκειται να ημερέψει με τίποτα, γι' αυτό ο λαός να τη βγάλει από τη μέση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ