ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2012
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 4 ΑΠΡΙΛΗ
Σκληρή μάχη για αυξήσεις στους μισθούς

Οι ταξικές δυνάμεις προετοιμάζουν τους εργαζόμενους να μη δεχθούν καμιά μείωση μισθών, καμιά επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα

Εντείνουν τη δραστηριότητα για την επιτυχία της απεργίας στις 4 Απρίλη οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων και Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ενώ σε αγωνιστική πορεία βρίσκονται και άλλοι κλάδοι.

Στους Οικοδόμους: Τα Διοικητικά Συμβούλια των τοπικών Συνδικάτων σε όλη τη χώρα αποφασίζουν συμμετοχή στην απεργία και, ταυτόχρονα, σχεδιάζουν παρεμβάσεις στα κατά τόπους παραρτήματα του ΟΑΕΔ και ενημερώνουν με περιοδείες και συζητήσεις σε μικρά και μεγάλα γιαπιά.

Στα Τρόφιμα - Ποτά: Με μια μαζική Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι της TASTY αποφάσισαν ομόφωνα συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στις 4 Απρίλη και να μη δεχθούν καμιά μείωση στους μισθούς. Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΒΓΑ αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία και προετοιμάζει συσκέψεις με τους εργαζόμενους με θέμα τα νέα μέτρα. Την Παρασκευή 23 Μάρτη, το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής προχωρά σε σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των σωματείων του κλάδου για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας (στο ΕΚΑ, 2ος όροφος, στις 6 μ.μ.). Σύσκεψη πραγματοποίησε και το κλαδικό Συνδικάτο της Φθιώτιδας.

Απόφαση για απεργία στις 4 Απρίλη πήρε και το ΔΣ της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ). Ταυτόχρονα, καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 22 Μάρτη στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) στις 6.30 μ.μ. και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣΕΒ. Επίσης, αποφάσισε νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 27 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. (Κάνιγγος 27).

Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου συνεχίζει τις παρεμβάσεις της, μπροστά στην απεργιακή μάχη που έχει αποφασίσει με ανοιχτή ημερομηνία. Ηδη έγιναν συνελεύσεις και συζητήσεις στους τόπους δουλειάς σε Πάτρα, Φθιώτιδα, Μαγνησία. Χτες, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς στην Κεντρική Μακεδονία (ΧΑΡΤΕΛ, ΜΟΝΤΙ, Πρακτορεία Τύπου κ.λπ.), ενώ το απόγευμα έγινε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των σωματείων της περιοχής. Απεργιακή απόφαση έχει πάρει και η Ομοσπονδία Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ).

Στον κλάδο του Μετάλλου, οι ταξικές δυνάμεις προχωρούν σε περιοδείες, συσκέψεις, συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς - εφαρμόζοντας την απόφαση της σύσκεψης του κλάδου στην Ελευσίνα την περασμένη βδομάδα - και καλούν τους εργαζόμενους να απαντήσουν σε περίπτωση εργοδοτικής επίθεσης. Στα εργοτάξια της ΠΕΤΡΟΛΑ, χτες, οι εργαζόμενοι πήραν απόφαση κατά συνεργείο ότι αν γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης μισθών να απαντήσουν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

«ΑΡΙΑΔΝΗ ΑΕΒΕ»
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των εργατών

Συνάντηση με αντιπροσωπεία των απεργών της «Αριάδνης ΑΕΒΕ», που βρίσκονται σε απεργία από τις 13 Γενάρη ενάντια στην επιβολή από την εργοδοσία της εκ περιτροπής εργασίας, είχε την Κυριακή που μας πέρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στα πλαίσια της περιοδείας της στην Κρήτη (φωτογραφία από τη συνάντηση). Απευθυνόμενη στους απεργούς, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε «είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τι σημαίνει να κάνεις απεργία τόσο καιρό. Και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης που ο κανονικός μισθός δε φτάνει να ζήσει μια οικογένεια. Τι σημαίνει να απεργείς, να μην έχεις εισόδημα. Είναι απολύτως κατανοητό ότι δεν είναι καμιά εύκολη υπόθεση (...) Πρέπει κανείς να επιλέξει ή θα σκύψει το κεφάλι ή θα αντισταθεί. Βεβαίως, ο αγώνας έχει και θυσίες, δε γίνεται αν δεν υπάρχει αντίσταση και μάλιστα εδώ έχει σημασία πια όταν γίνεται ένας αγώνας όλοι να τον στηρίζουν, να βοηθήσουν να εκφραστούν οι αγώνες παντού γιατί η κατάσταση είναι τραγική. Επομένως, δε μένει άλλος δρόμος παρά αυτό που λέμε αντίσταση, αυτό που κάνετε σήμερα. Και κοιτάξτε, πάντα αυτοί που ξεκινάνε μπροστά σηκώνουν και το μεγαλύτερο λούκι, αλλά αν υπάρχουν κάποιοι που πάνε μπροστά θα αφυπνιστούν και άλλοι. Ετσι είναι, παντού πρέπει να υπάρχουν κάποιοι που θα βρεθούν μπροστά και θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος (...) Πρέπει να μείνετε ενωμένοι και να γίνουν κέντρο αλληλεγγύης όσοι τόποι δουλειάς κινητοποιούνται».

ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΟΔΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ - ΑΚΤΙΟΥ
Απεργιακό μπλόκο στην απλήρωτη εργασία

Οπλο στην πάλη τους το εργοταξιακό σωματείο, οι εκλογές του οποίου έγιναν την περασμένη Παρασκευή

Απεργιακό μπλόκο στην εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία της κατασκευαστικής εταιρείας «ΙΟΝΙΑ», διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων που φτάνουν μέχρι και τους 6 μήνες, έστησαν χτες οι εργαζόμενοι των 3 εργοταξίων του οδικού άξονα Αμβρακίας - Ακτίου. Στη μαζική τους Γενική Συνέλευση στο εργοτάξιο του Δρυμού αποφάσισαν να απαντήσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις στο φαύλο κύκλο της απλήρωτης εργασίας. Με τη στήριξη του ΠΑΜΕ από το Αγρίνιο και τη Λευκάδα, των αντίστοιχων Εργατικών Κέντρων και πολύτιμο στήριγμα στην οργάνωση της πάλης το επιχειρησιακό σωματείο που έστησαν κόντρα στις άθλιες τρομοκρατικές πρακτικές της εργοδοσίας (προχώρησε σε απολύσεις πρωτοπόρων εργατών για να αποτρέψει την ίδρυση του σωματείου), οι εργάτες ξανακατέβηκαν στο δρόμο.

Η εργοδοσία θέλησε να αποτρέψει την οργανωμένη αγωνιστική έκφραση της εύλογης και δικαιολογημένης αγανάκτησης των απλήρωτων εργατών - που συνέχισαν να γράφονται και χτες στο επιχειρησιακό τους σωματείο - καταβάλλοντας πριν 5 μέρες ευτελή ποσά της τάξεως των 250 ευρώ. Ομως, οι εργάτες του οδικού άξονα Αμβρακίας - Ακτίου απάντησαν με την καθολική σχεδόν συμμετοχή τους στον απεργιακό αγώνα, με αποκλεισμό του δρόμου Αμφιλοχίας - Λευκάδας και την κλιμάκωση του αγώνα με διάφορες μορφές. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων εργατών βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη. Την Παρασκευή έγιναν οι εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου, στις οποίες ψήφισαν 54 εργάτες από τους 68 εγγεγραμμένους και εκλέχθηκε η 7μελής διοίκηση. Οι εργάτες εξέλεξαν 3 αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας και 1 αντιπρόσωπο στην Ομοσπονδία Οικοδόμων δίνοντας στην πάλη τους οργανωμένο περιεχόμενο και ταξικά χαρακτηριστικά για να αντιμετωπίσουν την ασυδοσία του κατασκευαστικού κεφαλαίου.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Σε συγκέντρωση στα δικαστήρια Ευελπίδων (κτίριο 5) καλεί τα μέλη των ΔΣ των Σωματείων και τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο Σωματείο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής που σέρνεται στα δικαστήρια όπως και άλλα σωματεία από την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ. Η συγκέντρωση θα γίνει την Πέμπτη 22 Μάρτη, στις 9 π.μ.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ επιδίδεται τους τελευταίους μήνες στο κυνήγι των σωματείων που κάνουν το αυτονόητο, να έχουν μέλη τους με πλήρη δικαιώματα όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, δηλαδή και τους συμβασιούχους. Για να αποτρέψει τη συμμετοχή τους καταφεύγει ακόμα και στα δικαστήρια. Σε αυτήν την κατεύθυνση στις 22 Μάρτη εκδικάζεται η αγωγή που έχουν καταθέσει οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ κατά του συγκεκριμένου Σωματείου.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ: Σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου και πορεία στους δρόμους της πόλης προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Δήμου Περάματος, διεκδικώντας από τη δημοτική αρχή την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται. Οι συμβασιούχοι του δήμου είναι απλήρωτοι εδώ και εφτά μήνες και πάνω από έναν μήνα οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΑΕΕ: Καλούνται τα μέλη της Ενωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας και Περιχώρων, στην ετήσια τακτική απολογιστική γενική συνέλευση που θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 10π.μ. στην αίθουσα της Ενωσης (Σωκράτους 23, 4ος όροφος - Αθήνα). Σε περίπτωση μη ύπαρξης απαρτίας, η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί, οπωσδήποτε, την Τετάρτη 28.3.2012, την ίδια ώρα με τα ίδια θέματα και στον ίδιο χώρο.

ΛΑΡΙΣΑ: Σύσκεψη εργατικών σωματείων και των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων της αγροτιάς και των ΕΒΕ, για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων από κοινού και με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς αγρότες που είναι θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, συγκαλεί την Πέμπτη 22 Μάρτη 2012, στις 7 μ.μ, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΘΕΜΕΛΗ ΑΕ
Αντιστέκονται στις απολύσεις οι εργαζόμενοι

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις απαιτώντας την ανάκληση των 4 απολυμένων συναδέλφων τους βρίσκονται από την Παρασκευή οι εργαζόμενοι (εναερίτες) της εργολαβικής εταιρείας «ΘΕΜΕΛΗ ΑΕ» στα Γιάννενα, η οποία, μετά από συμφωνία με τη ΔΕΗ, συμμετέχει στη συντήρηση και επισκευή των εναέριων δικτύων της. Η εργοδοσία προχώρησε σε απολύσεις 4 εργαζομένων, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες το επόμενο διάστημα. Οι εργαζόμενοι μετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, με τη στήριξη του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Οικοδόμων απαντούν στις απολύσεις με μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων. Προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ και σήμερα σε νέα γενική τους συνέλευση θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους για την εξέλιξη του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ