ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάρτη 2012
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στο σφυρί και το οδικό δίκτυο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ολα στο σφυρί: Υγεία, Παιδεία, δάση, τώρα και το οδικό δίκτυο. Είναι ο πυρήνας του διακηρυγμένου σχεδίου του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για το «σημαντικότερο ρόλο» που θα πρέπει να διαδραματίσει ο ιδιωτικός τομέας για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη χαλιναγώγηση του καλπάζοντος ελλείμματος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σε χτεσινή του ομιλία στο Λονδίνο ανακοίνωσε την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του οδικού δικτύου, την «βάπτισε» «σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών της χώρας». Ως τρόπους ανεύρεσης «επενδυτών» ο Κάμερον χαρακτηρίζει τα κρατικά αποθεματικά κεφάλαια (sovereign wealth funds προφανώς ξένων χωρών), συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους ιδιώτες επενδυτές. Πρακτικά ο τρόπος που προτείνεται είναι τα διόδια. Ας σημειωθεί ότι κάποιες εταιρείες, όπως η «Carillion Plc» (CLLN), ήδη έχουν κατασκευάσει ιδιωτικούς αυτοκινητόδρομους.

Η ανακοίνωση της ιδιωτικοποίησης του οδικού δικτύου εκ μέρους του Κάμερον έγινε δύο μέρες πριν την παρουσίαση του ετήσιου προϋπολογισμού εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, όπου σύμφωνα με τις δηλώσεις του προβλέπονται κονδύλια 30 δισ. λιρών για το οδικό δίκτυο, το σιδηροδρομικό - που σημειωτέον έχει ιδιωτικοποιηθεί - και μεγάλα έργα υποδομών. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», το δεκαετές σχέδιο της κυβέρνησης επιδιώκει την προσέλκυση επενδύσεων 20 δισ. λιρών από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και από τις περικοπές στους προϋπολογισμούς άλλων υπουργείων.

ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Διαδικασίες καπιταλιστικής ενοποίησης

Ενα συνολικό Σύμφωνο για την ίδρυση της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) μπορεί να προετοιμαστεί και να υπογραφεί την 1η Γενάρη του 2015, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΟΚ, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Στην ΕΟΚ συμμετέχουν Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν, Κιργισία και Τατζικιστάν, ενώ το καθεστώς του «παρατηρητή» έχουν η Αρμενία, η Ουκρανία και η Μολδαβία.

Να σημειωθεί πως από την 1η Γενάρη η Ρωσία, μαζί με τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν, έχουν συγκροτήσει μέσα στην ΕΟΚ ένα στενότερο «πυρήνα» συνεργασίας, την «Τελωνειακή Ενωση».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, που συμμετείχε στην σύνοδο κορυφής της ΕΟΚ, αναμένεται να συζητήσει με τη ρωσική ηγεσία τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις σχέσεις των δύο χωρών. Εκτός του καθιερωμένου ζητήματος, που αφορά το ρωσικό φυσικό αέριο, έχουν εμφανιστεί και καινούρια, όπως ο εμπορικός «πόλεμος» των τυριών κι ο αντίστοιχος αναμενόμενος «πόλεμος» της ζάχαρης, μιας και πολλαπλασιάζονται οι εμπορικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, τόσο με τη Ρωσία, όσο και τις άλλες δύο χώρες της «Τελωνειακής Ενωσης».

Η Μόσχα ασκεί ποικιλότροπες πιέσεις για την πλήρη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΟΚ και την «Τελωνειακή Ενωση», ωστόσο το Κίεβο δεν προγραμματίζει κάτι τέτοιο, αφού χαρακτηρίζει ως δική του κύρια προτεραιότητα την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Ετσι, αντιπροτείνει ένα σχήμα «3+1», διεκδικώντας μια «ειδική σχέση» της Ουκρανίας με την «Τελωνειακή Ενωση».


Ι. Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ .-- Ακόμα και η Διεθνής Αμνηστία (γνωστή για τις φιλοϊμπεριαλιστικές θέσεις της) σε έκθεσή της κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις, δεν ερεύνησε τις συνθήκες υπό τις οποίες δικές του επιθέσεις σκότωσαν αμάχους κατά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη βορειοαφρικανική χώρα, και ότι δεν φρόντισε να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων. Η ηγεσία που εγκαταστάθηκε μετά τη ΝΑΤΟική επέμβαση, το λεγόμενο «Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο», ζητάει να εκδοθεί στη Λιβύη ο Αμπντάλα αλ Σενούσι, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί Καντάφι, που συνελλήφθη το Σάββατο στη Μαυριτανία.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ενας 6χρονος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε στο μηρό από σφαίρα Ισραηλινού στρατιώτη, στη Ράφα, στο νότο της Λωρίδας της Γάζας, την Κυριακή, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Το συμβάν δεν επιβεβαιώνει ο ισραηλινός στρατός.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ο αντικομμουνιστής πρώην πάστορας από την Ανατολική Γερμανία Γιοάχιμ Γκάουκ είναι και επισήμως ο νέος Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας, αφού εξελέγη με 991 ψήφους σε σύνολο 1.240 μελών της Ομοσπονδιακής Εθνοσυνέλευσης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Περισσότεροι από 70 διαδηλωτές συνελήφθησαν το Σάββατο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο πάρκο Ζουκότι της Νέας Υόρκης, στην επέτειο των έξι μηνών από την εμφάνιση του αποκαλούμενου κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ».

ΜΙΝΣΚ.-- Η Λευκορωσία προχώρησε την Παρασκευή στην εκτέλεση δύο ανδρών που κρίθηκαν ένοχοι από δικαστήριο για τη βομβιστική επίθεση στο μετρό της πρωτεύουσας, το Μισνκ, τον περασμένο Απρίλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες. Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση της ΕΕ, που πιθανά να οδηγήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

ΑΒΑΝΑ.-- Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του πάπα Βενέδικτου στην Κούβα, την ερχόμενη εβδομάδα, διάφορες αντεπαναστατικές ομάδες επιχειρούν να παρουσιάσουν πως στη χώρα επικρατεί αποσταθεροποίηση. Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι κουβανικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή δεκάδων μελών της ομάδας «Γυναίκες στα Λευκά». Η συγκεκριμένη ομάδα, όπως έχει αποκαλυφθεί, λαμβάνει χορηγίες από τις ΗΠΑ, που χρηματοδοτούν αντεπαναστατικές ομάδες στην προσπάθεια να ανατρέψουν τη σοσιαλιστική Κούβα.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Πυρκαγιά κατακαίει από χτες εκατοντάδες εκτάρια δασώδους έκτασης στους πρόποδες του υψηλότερου βουνού της Κένυας («Ορος Κένυα» με 5.199 μέτρα ύψος) προκαλώντας άτακτη φυγή αγρίων ζώων, που αναζητούν ασφαλέστερο καταφύγιο.

ΓΑΛΛΙΑ
Δολοφονική επίθεση κατά εβραϊκού σχολείου

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι γαλλικές αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη της χτεσινής δολοφονικής επίθεσης στην είσοδο του εβραϊκού σχολείου Οζάρ Χατοράχ, στην πόλη της Τουλούζης, που στοίχισε τη ζωή σε έναν 30χρονο δάσκαλο θρησκευτικών του σχολείου, στα δύο του παιδιά, 6 και 3 χρόνων, σε έναν ακόμη μαθητή 10 χρόνων, ενώ σε πολύ σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται ένας 17χρονος μαθητής. Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι πρώτες έρευνες των γαλλικών αρχών δείχνουν ότι οι σφαίρες που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση προέρχονται από όπλο διαμετρήματος 0,15 χιλιοστών, όπως ήταν και το όπλο του δράστη δύο δολοφονικών επιθέσεων με στόχο Γάλλους αλεξιπτωτιστές την περασμένη βδομάδα.

Κοινό στοιχείο και στις τρεις περιπτώσεις, επίσης, είναι το γεγονός ότι ο δράστης έφυγε με σκούτερ μεγάλου κυβισμού. Επίσης κοινό σημείο είναι ότι οι τρεις δολοφονημένοι αλεξιπτωτιστές ήταν βορειοαφρικανικής καταγωγής και από την Καραϊβική, ενώ τα χτεσινά θύματα ήταν μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Γαλλίας.

Ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, με την εμπλοκή όπως ανακοινώθηκε πλέον και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, έκτακτα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σε όλα τα εβραϊκά σχολεία και σε άλλους εβραϊκούς στόχους. Στην Τουλούζη έσπευσαν, καταδικάζοντας την «αντισημιτική ρατσιστική» επίθεση, και ο απερχόμενος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Φρανσουά Ολάντ. Την επίθεση καταδίκασαν όλες οι γαλλικές πολιτικές δυνάμεις, ξένες κυβερνήσεις (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία κλπ.), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και το Βατικανό.

Στην πόλη παραμένει ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ σήμερα ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας. Στη Γαλλία ζει η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης, με 500.000-700.000 μέλη.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ καταγγέλλει ο Ντάσιτς

BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- ΗΠΑ και ΕΕ άσκησαν πιέσεις στην κυβέρνηση για να μην προκηρυχθούν οι σερβικές εκλογές της 6ης Μάη στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε χτες ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS), Ιβιτσα Ντάσιτς, με το «επιχείρημα» ότι αντιβαίνουν την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σερβικών εφημερίδων, ο Ντάσιτς υποστήριξε πως το κόμμα του έγινε αποδέκτης τέτοιων πιέσεων «από αξιωματούχους και πρέσβεις ισχυρών χωρών» όχι μόνο γιατί συμμετέχει στην κυβέρνηση, αλλά και γιατί η πρόεδρος της βουλής, που προκηρύσσει τις εκλογές, είναι στέλεχος του SPS. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι απέρριψε τις πιέσεις για μη προκήρυξη των σερβικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή - όπως είπε - δεν ήθελε «να προδώσει τα σερβικά εθνικά συμφέροντα».

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Αντιδράσεις εργαζομένων κατά φτώχειας

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Χιλιάδες Μαυροβούνιοι εργαζόμενοι και φοιτητές κατέκλυσαν χτες την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, Ποντγκόριτσα, κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιγκορ Λούκσιτς για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και το μεγάλο κεφάλαιο, στο οποίο αυτός και οι προκάτοχοί του έχουν παραδώσει έναντι πινακίου φακής σημαντικό μέρος του πλούτου και των βιομηχανικών μονάδων της χώρας.

Φωνάζοντας συνθήματα «Φτάνει πια!» και «Κλέφτες» οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τη συνεχή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου από την εντεινόμενη ανεργία, την κακοπληρωμένη εργασία και για τα κύματα ακρίβειας που φουσκώνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών.

Το πλήθος διεκδίκησε, μεταξύ άλλων, επανεξέταση επιζήμιων συμφωνιών ιδιωτικοποιήσεων, απόδοση ευθυνών έναντι εκείνων που συμμετείχαν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Τα μέλη εργατικών συνδικάτων ζήτησαν κοινωνική πολιτική, επαναλειτουργία εργοστασίων και οι φοιτητές δωρεάν εκπαίδευση στο κρατικό πανεπιστήμιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ