ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
Ισχυρό πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού», όπως αυτός αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι και ο καλύτερος για την άρχουσα τάξη, θα ήθελε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενισχυμένα, αλλά δε φαίνεται να την ανησυχεί όπως και τους συμμάχους της στην ΕΕ και το ΔΝΤ. Η δημιουργία νέων κομμάτων - παραφυάδων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα χρησιμοποιηθούν για να παίξουν προεκλογικά το ρόλο του αναχώματος της λαϊκής δυσαρέσκειας «προς τα αριστερά», δηλαδή προς το ΚΚΕ, που είναι ο μεγάλος φόβος τους, και μετεκλογικά το ρόλο του συμπληρώματος σε μια συμμαχική κυβέρνηση του κεφαλαίου. Αυτός ο «κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού» συμβάλλει και στη μεταμφίεσή του, δηλαδή να φαίνεται κάτι το νέο, αλλά ταξικά να είναι το ίδιο το παλιό. Οσο για την πολιτική σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, τα επιμέρους κόμματα δεν αμφισβητούν την πολιτική και οικονομική κυριαρχία των μονοπωλίων και της ΕΕ, άρα δεν κινδυνεύει. Ο διαχωρισμός «μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί» δε σημαίνει τίποτα και ήδη οι λεονταρισμοί περί «επαναδιαπραγμάτευσης» έχουν αποδειχθεί σκέτη κοροϊδία και απάτη. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι την ώρα των κρίσιμων αποφάσεων όλοι όσοι φορούν την αντιμνημονιακή μάσκα θα στέρξουν να στηρίξουν το καπιταλιστικό σύστημα να παρατείνει την κυριαρχία του, βυθίζοντας πιο βαθιά στη φτώχεια και την εξαθλίωση το λαό. «Το ζητούμενο από τις κάλπες θα είναι μια φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία, η οποία θα δώσει τη δύναμη στην επόμενη κυβέρνηση και να διαπραγματευτεί με τους εταίρους μας και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και απαραίτητες περικοπές σπατάλης», επισημαίνει χαρακτηριστικά στο χτεσινό κύριο άρθρο της η «Καθημερινή», εκφράζοντας τις επιδιώξεις της πλουτοκρατίας. Ο λαός πρέπει να δώσει με τους αγώνες και την ψήφο του ισχυρό πλήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Οσο πιο αδύναμα βγουν τα κόμματα και τα αποκόμματα του κεφαλαίου, τόσο πιο ισχυρός θα είναι ο λαός. Με ισχυρό ΚΚΕ και οργανωμένο λαό θα ανοίξει ο δρόμος της φιλολαϊκής διεξόδου.

Η διαχείριση της εξουσίας των αστών...

Τον ίσκιο της για μπόι περνάει η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και προχτές ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε: «Βλέπουμε ότι ο κ. Σαμαράς έστρεψε τα βέλη στην αριστερά. Εχει δίκιο, του απαντάμε. Γιατί στην πολιτική ζωή του τόπου υπάρχουν δύο δρόμοι πια. Υπάρχει ο δρόμος της υποταγής και της εφαρμογής του μνημονίου τον οποίον επέλεξε ο κ. Σαμαράς να ακολουθήσει και υπάρχει και ο δρόμος της αξιοπρέπειας, τον οποίον προτείνει η αριστερά και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί εξ όσων βλέπω, η κυρία Παπαρήγα δε θέλει, προς το παρόν τουλάχιστον, πιστεύω ότι όταν έρθει η ώρα και βρεθεί στο δίλημμα, να στηρίξει μια κυβέρνηση ανατροπής του μνημονίου ή μια κυβέρνηση υποταγής, θα στηρίξει μια κυβέρνηση ανατροπής ή τουλάχιστον δε θα φύγει από την αίθουσα. Υπάρχει, λοιπόν, αυτό το δίλημμα. 'Η η κυβέρνηση του μνημονίου ή μια νέα κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα εκτός. Και οι πόλοι στο πολιτικό σκηνικό είναι δύο. Είναι η αριστερά και η δεξιά (...) Αρα, λοιπόν, έχει δίκιο ο κ. Σαμαράς και μας επιτίθεται».

Απειλείται όμως πράγματι η ΝΔ, το αστικό πολιτικό σύστημα και κατά συνέπεια η άρχουσα τάξη που αυτό εκπροσωπεί, απ' τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του πρόταση; Τους φοβίζει η επιδίωξή του να κυβερνήσει, να ασκήσει δηλαδή τη διαχείριση και του ...επιτίθεται; Προφανώς και όχι. Ισα ίσα για την άρχουσα τάξη κάθε πρόταση, ακόμα και η πιο λάβρα «αντιμνημονιακή», στο βαθμό που δεν αμφισβητεί την εξουσία της, που καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό ότι είναι δυνατόν στο πλαίσιό της να ασκηθεί φιλολαϊκή διαχείριση, που τον οδηγεί τελικά από άλλη πόρτα στην ενσωμάτωση, είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη.

... θα βρίσκει πάντα το ΚΚΕ απέναντι

Οπως και κάθε πρόταση που παραθέτει κίβδηλα διλήμματα για να συσκοτίσει το μοναδικό υπαρκτό δίλημμα: Με τα μονοπώλια ή το λαό. Και τέτοια ακριβώς είναι η πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που λειτουργεί σαν «ανάχωμα» στη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών συνειδήσεων, ώστε να μην ξεφύγουν απ' τα δεσμά που τους έχει «φορέσει» το σύστημα.

Η πλουτοκρατία και οι καθαρόαιμοι πολιτικοί της εκφραστές αλλού στοχεύουν. Συκοφαντούν, λοιδορούν, εξισώνουν με «χάος» την πρόταση που φοβούνται, ξέροντας ότι βρίσκει ανταπόκριση μέσα στο λαό και τον συνεγείρει για οργάνωση και ανάπτυξη της πάλης του, την πρόταση του ΚΚΕ. Γιατί είναι πρόταση που στοχεύει κατευθείαν την καρδιά της εξουσίας τους, πρόταση κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, αποδέσμευσης απ' την ΕΕ, οικοδόμησης της λαϊκής εξουσίας. Το λαό και τη δύναμή του φοβούνται, την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ που μπορεί να την απελευθερώσει. Δεν ιδρώνει τ' αυτί τους από προτάσεις διαχείρισης. Αλλωστε ξέρουν καλά ότι αυτή απ' όποιον κι αν ασκηθεί, θα ασκηθεί προς όφελος των συμφερόντων τους. Ας γνωρίζουν πάντως όλοι, και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ΚΚΕ «πλάτες» δεν πρόκειται να βάλει. Οποιος κι αν διαχειριστεί την εξουσία των αστών θα το βρει απέναντί του, μαζί με το λαό, σε κάθε μάχη που θα προετοιμάζει τη μεγαλύτερη όλων, αυτήν για την κατάκτηση της εξουσίας απ' το λαό.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για την υπεράσπιση της υγείας του λαού

Η πολιτική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, τρόικας μεγαλώνει τους κινδύνους για την υγεία του λαού. Εδώ και χρόνια, αυτή η καλά σχεδιασμένη πολιτική οδηγεί στην εισβολή των επιχειρήσεων στα δημόσια νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, στη συνεχή αύξηση του κόστους εξετάσεων, φαρμάκων, θεραπειών ακόμα και για πολύ συχνές ή σοβαρές παθήσεις. Πρόσφατα, με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και τον εφαρμοστικό νόμο του υπουργείου Υγείας, οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας δέχτηκαν νέο πλήγμα. Τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά π.χ. για χιλιάδες οικογένειες ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων που φτάνουν ακόμα και να σταματούν τις θεραπείες τους, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Ολόκληρες δημόσιες δομές, όπως τα εργαστήρια του ΙΚΑ καταργούνται. Δημόσια νοσοκομεία συγχωνεύονται και οι εργαζόμενοι σ' αυτά καλούνται να δουλέψουν μέσα σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία τη δικιά τους, αλλά και των ασθενών. Αυξάνονται οι ελλείψεις προσωπικού και μεγαλώνουν η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελλείψεις σε υλικά - φάρμακα, πολλαπλασιάζονται οι εργολάβοι (π.χ. στην καθαριότητα) που προσφέρουν υπηρεσίες, κυνηγώντας το κέρδος και όχι υπηρετώντας την ασφάλεια όσων βρίσκονται στα νοσοκομεία.

Η εμπορευματοποίηση Υγείας - Πρόνοιας θα έχει όλο και πιο τραγικές συνέπειες για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, καθώς μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης αδυνατεί να καλύψει ακόμα και βασικές της ανάγκες. Από τη μία, οι μισθοί «κατρακυλούν», από την άλλη η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γίνεται όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα. Ο εργαζόμενος λαός έχει ανάγκη από Υγεία - Πρόνοια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Φάρμακο δωρεάν για όλους. Πρέπει να παλέψει για να μη συγχωνευτεί και να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, ιατρείο του ΙΚΑ και Ιδρυμα Πρόνοιας. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή ασθενούς. Να μην απολυθεί κανείς υγειονομικός. Αυτούς τους αγώνες με αυτά τα αιτήματα τα επιβάλλουν πολύ περισσότερο οι συνθήκες που διαμορφώνει η ολομέτωπη επίθεση στο εισόδημά του, αλλά και η διαρκής επιδείνωση των συνθηκών ζωής του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική και ψυχική του υγεία.

Τέτοια ζητήματα δεν αφορούν, και δεν πρέπει να αφορούν, μόνο τους εργαζόμενους του κλάδου. Αφορούν όλο το λαό. Οι προχτεσινές παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ στα δημόσια νοσοκομεία (αλλά και παρεμβάσεις όπως οι κινητοποιήσεις της ΠΑΣΕΒΕ για να μη μένει κανείς χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) έδειξαν με καθαρότητα τη μεγάλη αναγκαιότητα: Το ζήτημα της Υγείας - Πρόνοιας πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος και μάλιστα ως προτεραιότητά του. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τη λαϊκή οικογένεια. Πρέπει να συζητηθούν κάθε πρόβλημα και ζήτημα που αφορά στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο σε γενικές συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σωματείο και μαζικό φορέα, σε κάθε λαϊκή γειτονιά. Να παρθούν αποφάσεις για κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνδικάτων, Λαϊκών Επιτροπών, άλλων μαζικών φορέων του λαϊκού κινήματος, των εργατών, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών και των νέων των λαϊκών στρωμάτων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, καλούνται να δράσουν και να οργανωθούν και οι εργαζόμενοι του κλάδου, συνειδητοποιώντας πως όσο Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο μπαίνουν στη ζυγαριά του κέρδους / κόστους, στην ίδια ζυγαριά θα μπαίνουν και τα δικά τους δικαιώματα και γι' αυτό και θα λεηλατούνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ