ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Το «σχέδιο Ανάν» προτείνει το Συμβούλιο Ασφαλείας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε ένα κείμενο κοινής διακήρυξης υποστήριξης προς τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, κατέληξαν, μετά από πολύωρο διπλωματικό «παζάρι», τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το πρώτο ομόφωνο κείμενο του Συμβουλίου Ασφαλείας (συμπεριλαμβανομένων των Ρωσία - Κίνα) για τις εξελίξεις στη Συρία δημοσιοποιήθηκε ως «διακήρυξη του προέδρου του Συμβουλίου», η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα όπως οι αποφάσεις.

Με το κείμενο αυτό, όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή τους προς την προσπάθεια «έξι βημάτων του Ανάν», καλώντας τη συριακή ηγεσία «να προχωρήσει σε πλήρη και άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή τους». Σε μια εμφανή προσπάθεια να εκμαιευθεί η ρωσο-κινεζική συναίνεση και να γεφυρωθούν, έστω και σε επιφανειακό επίπεδο, οι ενδο-ιμπεριαλιστικές διαφωνίες, από το κείμενο απουσιάζει η σαφής καταδίκη της δράσης του συριακού στρατού, όπως επέμεναν εδώ και βδομάδες οι Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία, και δεν εμπεριέχεται κανενός είδους «χρονικό τελεσίγραφο» ή άμεση απειλή προς τη συριακή ηγεσία.

Αντίθετα, η Δαμασκός προειδοποιείται με την πιο ήπια φράση ότι «σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της, το Συμβούλιο θα επανεξετάσει τα επόμενα βήματά του» και οι υπογράφοντες τη διακήρυξη εκφράζουν «μεγάλη ανησυχία για τη σοβαρότατη επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» και «βαθιά λύπη για τους χιλιάδες νεκρούς». Λίγο νωρίτερα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν δήλωνε ότι «αν δεν λυθεί σύντομα η κρίση στη Συρία, θα υπάρξουν σημαντικότατες συνέπειες σε όλη την περιοχή» και προανήγγειλε νέα επίσκεψη του Ανάν στη Δαμασκό «σύντομα».

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο κείμενο ο Ανάν έχει ζητήσει: άμεση ταυτόχρονη κατάπαυση πυρός, αρχής γενομένης από τη σταδιακή απόσυρση του στρατού από τις πόλεις, απελευθέρωση όλων όσοι κρατούνται χωρίς κατηγορίες, άμεση διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας παντού χωρίς προϋποθέσεις και εμπόδια, έναρξη πολιτικού διαλόγου, διαφύλαξη του δικαιώματος ειρηνικών διαδηλώσεων από τους Σύρους και ελεύθερη μετακίνηση των δημοσιογράφων. Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της διακήρυξης, ανακοινώθηκε ότι ορίζεται δεύτερος αναπληρωτής του Ανάν, εκτός από τον Παλαιστίνιο Νάσερ αλ Κίντουα, η Ζαν Μαρί Γκουενένο, προκειμένου να επιταχυνθούν οι επαφές.

Την ικανοποίησή της για την υιοθέτηση της διακήρυξης εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζοντάς την «πρώτο βήμα» και κάλεσε τον Σύρο Πρόεδρο «ν' ακολουθήσει αυτό το δρόμο». Πριν από την ανακοίνωση της διακήρυξης, ο Ρώσος ομόλογός της, Λαβρόφ, είχε επίσης εκφράσει την ικανοποίησή του και είχε επαναλάβει την ελπίδα της Μόσχας «να αντιδράσει άμεσα η συριακή ηγεσία».

Εντός Συρίας, πάντως, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα προάστια Χαράστα και Ιρμπίν της Δαμασκού, που, σύμφωνα με αντικαθεστωτικές πηγές, βομβαρδίζονταν, και στη Χομς. Σε αρκετές κουρδικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, με αφορμή την κουρδική πρωτοχρονιά, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά του Ασαντ. Το «αλ Τζαζίρα», από την πλευρά του, υποστήριζε ότι κατέχει «έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η συριακή ηγεσία καταβάλλει προσπάθεια για να σταματήσει το κύμα αποστασιών αξιωματούχων».

ΡΩΣΙΑ
Στόχος των ΗΠΑ η πυρηνική υπεροπλία

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής της στη Μόσχα (13/03), η ειδική απεσταλμένη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας και αντιπυραυλικής άμυνας, Ελεν Τόσερ, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, τον Ρώσο υφυπουργό Αμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νμίτρι Ρογκόζιν και παρέδωσε πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά στοιχεία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επιδιώκουν να αναπτυχθεί στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ οι Αμερικανοί δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από τα αποτελέσματα της επίσκεψης, η ρωσική πλευρά χαρακτηρίζει τις πληροφορίες που της δόθηκαν ως «άχρηστες κι άσχετες».

Οπως έγινε γνωστό, στις 3-4 Μαΐου το Υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας θα οργανώσει στη Μόσχα διεθνή διάσκεψη για θέματα αντιπυραυλικής άμυνας (σε επίπεδο υφυπουργών Αμυνας), στην οποία θα κληθούν να πάρουν μέρος οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, των ευρωπαϊκών χωρών και των χωρών, που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Θα συζητηθούν τα θέματα των πυραυλικών απειλών και προκλήσεων, καθώς και το ζήτημα εάν είναι δυνατή η συνεργασία στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας. Σύμφωνα με τα λόγια του υφυπουργού Αμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, στη διεθνή διάσκεψη θα παρουσιαστεί η επίσημη θέση του ρωσικού Υπουργείου Αμυνας, σύμφωνα με την οποία ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που θα αναπτυχθεί μονομερώς στην Ευρώπη θα διαταράξει την ισορροπία δυνάμεων. Η ρωσική πλευρά θα γνωστοποιήσει τις εκτιμήσεις της για την επίδραση της αντιπυραυλικής άμυνας στην παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια.

Ηδη η θέση αυτή παρουσιάστηκε στις κλειστές διαβουλεύσεις για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, που πραγματοποιήθηκαν στη Βιέννη στο τέλος του περασμένου Γενάρη και στις οποίες συμμετείχαν αξιωματούχοι κι εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ. Εκεί η ρωσική πλευρά παρουσίασε ένα υπολογιστικό μοντέλο του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και του ευρωπαϊκού του τμήματος. Το υπολογιστικό μοντέλο έδειξε πως στο τρίτο και τέταρτο στάδιο ανάπτυξής του, το ευρωπαϊκό τμήμα της αμερικανο-ΝΑΤΟικής αντιπυραυλικής άμυνας θα είναι σε θέση να ανιχνεύει και να καταρρίπτει τους ρωσικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της εκτόξευσής τους από το έδαφος της Ρωσίας. Επίσης, έδειξε πως οι ΗΠΑ ήδη σήμερα είναι ικανές να παίρνουν πληροφορίες για τις εκτοξεύσεις των πυραύλων από το έδαφος της Ρωσίας μέσω στρατιωτικού δορυφόρου, αλλά και σταθερών και κινητών ραντάρ.

Με αυτό τον τρόπο, το ρωσικό Υπουργείο Αμυνας έδειξε πως στόχος των αμερικανο-ΝΑΤΟικών σχεδίων δεν είναι η δήθεν απειλή από το Ιράν, αλλά η απόκτηση πυρηνικής υπεροπλίας έναντι της Ρωσίας.


Ι.Π.

ΙΡΑΚ - ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Στόχος η αποσταθεροποίηση

Από τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις
Από τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η ισλαμιστική οργάνωση «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ» που διατείνεται ότι είναι παρακλάδι της «αλ Κάιντα» ανέλαβε, με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο, την ευθύνη για το προχτεσινό αιματηρό μπαράζ των 30 βομβιστικών επιθέσεων που συγκλόνισαν 8 διαφορετικές ιρακινές πόλεις και στοίχισαν τη ζωή σε 56 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 250 τραυματίστηκαν. Η οργάνωση δεν εξηγεί το λόγο των επιθέσεων, οι οποίες, όπως και όλες οι προηγούμενες δράσεις της, στράφηκαν κατά σωμάτων ασφαλείας, αλλά και κατά πολιτών κυρίως σιιτών.

Ολα δείχνουν ότι οι επιθέσεις είχαν ως στόχο την πρόκληση αποσταθεροποίησης και νέας έντασης μεταξύ των θρησκευτικών και εθνοτικών κοινοτήτων της χώρας ενόψει της πραγματοποίησης της συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, μεταξύ 27-29 Μάρτη, στη Βαγδάτη. Είναι η πρώτη σύνοδος που φιλοξενείται στην ιρακινή πρωτεύουσα μετά από 20 χρόνια και για τη Βαγδάτη είναι μια πρώτη μεγάλη δοκιμή προκειμένου ν' αποδείξει στις υπόλοιπες αραβικές ηγεσίες, που είναι σουνιτικές, ότι μπορεί να συμμετάσχει επί ίσοις όροις στο Σύνδεσμο.

ΓΑΛΛΙΑ
Περικυκλωμένος ο ύποπτος στην Τουλούζη

ΠΑΡΙΣΙ.--

Περικυκλωμένος από άνδρες των επίλεκτων δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας στο διαμέρισμά του στην Τουλούζη βρίσκεται από χτες τα ξημερώματα ο κύριος ύποπτος για τις δολοφονίες των τριών παιδιών και του δασκάλου στο εβραϊκό σχολείο και των τριών αλεξιπτωτιστών την περασμένη εβδομάδα, στην πόλη και στη γειτονική Μποντολμπάν. Ο 24χρονος, αλγερινής καταγωγής, Μουχάμαντ Μεράχ, κατά την γαλλική αντιτρομοκρατική εισαγγελία, διατείνεται ότι δρα «για την αλ Κάιντα», ότι έχει εκπαιδευτεί στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν, και ότι έχει πολλά όπλα στο διαμέρισμά του. Οι γαλλικές αρχές έχουν μητρώο του Μεράχ για μικροαδικήματα και λένε ότι συνελήφθη το 2007 στο Αφγανιστάν και απέδρασε επτά μήνες μετά. Μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές, συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις. Την ευκαιρία άδραξε και η υποψήφια του εθνικιστικού «Εθνικού Μετώπου», για να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση σε όσους «έσπευσαν να στοχοποιήσουν την ακροδεξιά» και να επαναλάβει τα γνωστά ρατσιστικά αντιμεταναστευτικά της κηρύγματα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεν βρίσκουν αποδείξεις για τη σφαγή 16 αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ελάχιστες» είναι οι αποδείξεις, οι οποίες ενοχοποιούν τον Αμερικανό κατοχικό στρατιώτη Ρόμπερτ Μπέιλς για τη σφαγή των 16 αμάχων Αφγανών στην περιοχή της Κανταχάρ, πριν από δύο βδομάδες περίπου, σύμφωνα με το δικηγόρο του Τζον Χένρι Μπράουν. Ο Αμερικανός στρατιώτης που δολοφόνησε εν ψυχρώ 16 αμάχους αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την αγριότητα του υπερδεκαετούς ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν, κρατείται σε αμερικανική βάση στο Κάνσας. Οι βουλευτές του Αφγανιστάν, με δεδομένη την έκταση που έχει πάρει το ζήτημα και τις μαζικές αντιδράσεις με την κλιμάκωση του αντιαμερικανισμού στη χώρα, έχουν ζητήσει να σταματήσει να ισχύει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, που δεν επιτρέπει τη δίκη κατοχικών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ