ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάρτη 2012
Σελ. /32
Στρατηγική της ΕΕ η φτώχεια του λαού

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Εξω από την Ευρώπη η φτώχεια θα είναι οριστική», ισχυρίστηκε θρασύτατα ο πρόεδρος του ΣΕΒ επιχειρηματολογώντας υπέρ του τρομοκρατικού διλήμματος «Ευρώπη ή χάος». Τον βολεύει να ξεχνάει όμως ότι η φτωχοποίηση και η εξαθλίωση του λαού, όπως και οι μισθοί πείνας είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων. Τον βολεύει να ξεχνάει ότι η ΕΕ είναι ο οργανισμός που εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον έχει κάνει σημαία την «ευελφάλεια», δηλαδή την εξάπλωση και κυριαρχία των ευέλικτων μορφών εργασίας, που σημαίνει κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και των κατώτατων μισθών. Τον βολεύει να ξεχνάει ότι στην προμετωπίδα του νέου «Συμφώνου για το ευρώ» (πρώην Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας) γράφει ότι οι μισθοί στην ΕΕ πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί με αυτούς της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας. Ξεχνάει ότι στην ΕΕ που εκθειάζει είναι και οι Βουλγαρία, Ρουμανία, Εσθονία και πολλές ακόμα χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που τάχα δε θέλουν να τους μοιάσουμε. Εντάχθηκαν ακριβώς για να πιέσουν προς τα κάτω τους μισθούς συνολικά στην ΕΕ. Ξεχνάει επίσης ότι πάνω από 7 εκατομμύρια εργαζόμενοι είναι «μισοαπασχολούμενοι» στη Γερμανία, πράγμα που σημαίνει μισθό 400 ευρώ και δίχως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη... Ξεχνάει επίσης ότι η ΕΕ είναι αυτή που πιέζει διαρκώς για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι θανάτου και κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης... Με άλλα λόγια η φτώχεια στην ΕΕ δεν είναι απλά οριστική αλλά στρατηγική επιλογή, για να διασωθεί η πλουτοκρατία. ΥΓ: Φυσικά και λέει ψέματα ότι οι εταιρείες - μέλη του ΣΕΒ δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αυτόματη μείωση μισθών.

Μισθοί 200 ευρώ!

«Δεν μπορεί να συγκρίνεται το μισθολογικό κόστος της Ελλάδας με γειτονικών χωρών, όπως της Βουλγαρίας ή της Κροατίας, λόγω της σημαντικής διαφοράς στο παραγωγικό μοντέλο των δύο χωρών». Τέτοιες απίστευτες μπαρούφες έλεγε χτες το πρωί (στο «Μέγκα») ο υπουργός Εργασίας στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να συσκοτίσει όσο μπορεί τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές τη σκληρή αλήθεια, ότι δηλαδή το μόνο που έχουν να υποσχεθούν στο λαό τα κόμματα του μαύρου μετώπου είναι οι μισθοί Βουλγαρίας και Εσθονίας. Υποκρίνεται ξεδιάντροπα και ψεύδεται ασύστολα ο Γ. Κουτρουμάνης. Γιατί την ίδια στιγμή που έλεγε αυτά στα κανάλια, το υπουργείο Εργασίας με έγγραφό του όριζε μισθό 200 και 250 ευρώ για τους ευέλικτα απασχολούμενους (μερική απασχόληση, τετράωρη εργασία, κ.ά.)! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Εργασίας στη ΓΣΕΒΕΕ και έφερε στο φως η «Ημερησία», ο μισθός για νέο ηλικίας κάτω των 25 ετών διαμορφώνεται μετά τις μειώσεις των κατώτατων ορίων κατά 32%, στα 255,47 ευρώ μεικτά και στα 293,04 ευρώ για εργαζόμενους άνω των 25 ετών. Με άλλα λόγια, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται με τέτοιες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, που διαρκώς εξαπλώνονται, καλούνται να ζήσουν με 200 και 250 ευρώ! Αν δεν είναι αυτοί μισθοί Βουλγαρίας και Κροατίας, τότε τι είναι; Αν αυτό δεν είναι χάος και θάνατος για τους εργαζόμενους, τότε τι είναι; 'Η ο λαός θα αποφασίσει να σαρώσει τα κόμματα και την εξουσία της πλουτοκρατίας ή θα τον αποτελειώσουν. Αλλο δίλημμα δεν υπάρχει.

«Οπλα» στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας

«Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες και τις φοιτητικές διαδηλώσεις το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισε να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου ενός 17χρονου Αφροαμερικανού που έπεσε νεκρός από τα πυρά αρχηγού ομάδας κατοίκων για την προστασία της γειτονιάς, που έως σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος. Ο 17χρονος Τρεϊβόν Μάρτιν σκοτώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου στο εύπορο προάστιο Σάνφορντ της Φλόριντα, όταν ο Ισπανόφωνος Τζον Ζίμερμαν, αρχηγός της ομάδας προστασίας, τον εντόπισε να περπατάει στο δρόμο επιστρέφοντας σπίτι του αφού είχε αγοράσει από παντοπωλείο γλυκίσματα και αναψυκτικά... H αστυνομία αρνήθηκε να συλλάβει τον Ζίμερμαν επικαλούμενη νόμο του 2005 που επιτρέπει σε όποιον θεωρεί ότι κινδυνεύει να πέσει θύμα εγκλήματος να χρησιμοποιήσει θανατηφόρα μέσα προστασίας. Η ίδια νομοθεσία επεκτάθηκε από τον πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους, και ισχύει για την προστασία του σπιτιού... Σύμφωνα με νομικούς, θα είναι πολύ δύσκολο να καταδικαστεί ο Ζίμερμαν εφόσον δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας να καταθέσει ότι ο δράστης δεν κινδύνευε». Φρίκη αναμφίβολα προκαλεί η παραπάνω ιστορία, όπως την διαβάσαμε στην «Καθημερινή». Δεν πρόκειται όμως για κάποιο μεμονωμένο περιστατικό σε μια μακρινή χώρα, αλλά για «σκηνές από τα προσεχώς» που ετοιμάζουν τα κόμματα του μαύρου μετώπου στη χώρα μας. Τέτοιες δολοφονικές ενέργειες θα είναι καθημερινό φαινόμενο αν προχωρήσουν στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη χρήση των όπλων όχι μόνο από τους αστυνομικούς, αλλά και από τους «πολίτες», στην οποία φαίνεται να συναινούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Το νέο πλαίσιο συνόψισε χτες (στο «Μέγκα») ο γνωστός λαγός των πιο αντιδραστικών λύσεων, ο Γ. Καρατζαφέρης: Πρώτον, «ο νομοταγής πολίτης δικαιούται να οπλοφορεί άμα θέλει, να του δώσει άδεια η πολιτεία και να του χρηματοδοτήσει και το όπλο». Δεύτερον, «να μη θεωρείται δολοφονία αν σκοτώνεις κάποιον που μπαίνει στο σπίτι σου, αλλά άμυνα». Οπως ακριβώς ο νόμος του 2005 στη Φλόριντα των ΗΠΑ...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΣΕΒ και «υπεύθυνες δυνάμεις»

Ούτε μισό δάκρυ δεν περισσεύει από τους μεγαλοεπιχειρηματίες για τα βάσανα των εργατών. Οσο μεγαλύτερη είναι η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, τόσο μεγαλύτερα είναι και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Η θλίψη του λαού είναι χαρά για τους πλουτοκράτες. Η αστική τάξη δεν έχει ταλαντεύσεις, δεν έχει δισταγμούς και συγχύσεις. Ξέρει το συμφέρον της και, ανεξάρτητα από τις συνέπειες στην κοινωνία, δεν το διαπραγματεύεται, παρά μόνο εάν εξαναγκαστεί. Από αυτή τη σκοπιά, η σφοδρή επίθεση του ΣΕΒ στο ΚΚΕ είναι εύλογη και βαθιά ταξική. Το ΚΚΕ συνιστά χειροπιαστή απειλή γι' αυτά τα συμφέροντα. Με αυτήν την έννοια αναμενόμενη είναι και η αναζήτηση των «υπεύθυνων» δυνάμεων μέσα στο συρφετό των παλιών και νέων από τα παλιά πολιτικών σχηματισμών, που πάντως υποστηρίζουν τόσο το μνημόνιο ή το «παίζουν» και αντιμνημονιακά, όσο και τον ευρωενωσιακό εγκλωβισμό της χώρας. Γι' αυτό, σε πλήρη σύμπνοια με το ΣΕΒ, τα κόμματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών επιτίθενται και αυτά στο «ανεύθυνο» ΚΚΕ.

Ο ΣΕΒ δε διστάζει να επικαλεστεί τον ίδιο το λαό που συνθλίβεται από την ασκούμενη πολιτική προς όφελος της παρασιτικής πλουτοκρατίας. Δεν έχει κανένα φραγμό να προτάξει τρομοκρατικά διλήμματα ελπίζοντας να νοθεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Επιδίδεται στον αντικομμουνισμό και σε φτηνά εκβιαστικά τερτίπια. Οι εκλογές, λέει, είναι και «δημοψήφισμα». Υποστηρίζει ότι το πραγματικό δίλημμα δεν είναι υπέρ ή κατά του μνημονίου, αλλά το «Ευρώπη ή χάος»... Μια Ευρώπη των μονοπωλίων, της παραγωγικής απαξίωσης, των εκατομμυρίων ανέργων, των εργαζομένων για 300 ευρώ, των ακόμη χαμηλότερων συντάξεων, της ακριβοπληρωμένης Υγείας, της υποβαθμισμένης Παιδείας... Αυτό είναι τελικά το πραγματικό χάος, η Ευρώπη της βαρβαρότητας που στηρίζει ο ΣΕΒ, έναντι του «χάους» που μπορεί να προκαλέσει η επιλογή του λαού να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις, να γίνει κύριος του τόπου και του μόχθου του, παραμερίζοντας τους «μεσάζοντες» του ιδρώτα του.

Αλλά όπως η χαρά του κεφαλαιοκράτη είναι η θλίψη του λαού, έτσι και το χάος που λένε οι μεγαλοεπιχειρηματίες, είναι η κινδυνολογία για να αποτρέψουν τους εργαζόμενους από τον αγώνα για διέξοδο σε όφελός τους, που σημαίνει πάλη ενάντια στους καπιταλιστές μέχρι την ανατροπή της εξουσίας τους και την κοινωνικοποίηση της ιδιοκτησίας τους, δηλαδή την εξάλειψή τους, την αποδέσμευση από την ΕΕ με την εργατική, λαϊκή εξουσία. Αυτό εννοούν χάος, γι' αυτό εκβιάζουν, απειλούν και με το ψευτοδίλημμα «Ευρώπη ή χάος».

Ζητούμενο για το λαό είναι η διαρκής βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής του, η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του, η εξασφάλιση δουλειάς, τροφής, στέγης, περίθαλψης, μόρφωσης για όλους. Αλλά αυτό απαιτεί να πάρουν οι εργαζόμενοι την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια τους. Εγγύηση γι' αυτήν την προοπτική είναι μόνο η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, που καλεί το λαό να την κάνει δική του υπόθεση. Τα γρανάζια δε γυρνούν από μόνα τους. Η λαϊκή εξουσία και η λαϊκή οικονομία είναι εργαλεία που μπορούν να λειτουργήσουν στα χέρια των εργαζομένων σε όφελός τους. Η ενδυνάμωση του ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές και η αποδυνάμωση των κομματικών σχηματισμών που στηρίζουν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης είναι μια συμβολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ