ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Στα 2 ευρώ «τρέχει» η αμόλυβδη

Ανακοίνωση - παρέμβαση του ΚΚΕ

Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές των καυσίμων οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά με τη βενζίνη να έχει αγγίξει τα 2 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης πάνω από το 1 ευρώ το λίτρο. Η κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων που λυμαίνονται τον κλάδο των πετρελαιοειδών και οι αλλεπάλληλες αντιλαϊκές αυξήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν τα καύσιμα, και την ίδια στιγμή η κλιμακούμενη επιθετική πολιτική της ΕΕ απέναντι στο Ιράν από το οποίο προέρχεται μεγάλο μέρος του πετρελαίου που εισάγει η Ελλάδα, έχουν εκτινάξει τις τιμές σε επίπεδα απλησίαστα για τους εργαζόμενους που έχουν γονατίσει κάτω από την επίθεση στο εισόδημά τους και την ανελέητη κερδοσκοπία σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Χτες σε όλη τη χώρα δεν υπήρχε τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη κάτω από 1,7 ευρώ το λίτρο, στην Αθήνα έφτασε στα 1,955 ευρώ, στον Πειραιά στα 1,989 και στη Θεσσαλονίκη στα 1,859 ευρώ το λίτρο, ενώ η υψηλότερη τιμή καταγράφτηκε στο Ν. Ηρακλείου όπου η αμόλυβδη έφτασε να πωλείται στα 1,997 ευρώ το λίτρο. Ενδεικτική της αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν σε όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης με αποτέλεσμα να μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση καυσίμων είναι η εκτίμηση που στελεχών των ΕΛΠΕ ότι η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 25% σε σύγκριση με εκείνη του 2009 στο ντίζελ και τη βενζίνη.

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη φωτιά στις τιμές των καυσίμων:

«Από τη μια, η τεράστια κερδοφορία των μονοπωλίων που ελέγχουν την εισαγωγή και τη διύλιση του πετρελαίου και η βαριά κρατική φορολογία και, από την άλλη, η επιθετική πολιτική της ΕΕ κατά του Ιράν, απ' όπου η Ελλάδα εισάγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, βάζουν φωτιά στις τιμές των καυσίμων. Τα μονοπώλια, η ΕΕ και τα κόμματα που τα υπηρετούν, είναι οι δυνάμεις που οδηγούν το λαό στο χάος».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Δεν προσδιορίζεται η αισχροκέρδεια!

Την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν γονατίσει κάτω από τις συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης που επιβάλλει η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, μη μπορώντας χιλιάδες από αυτά να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές επιτακτικές ανάγκες διαβίωσης, η κυβέρνηση κλιμακώνει τα παιχνίδια εντυπώσεων ζητώντας παρέμβαση του εισαγγελέα για να διαπιστώσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, εάν η κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων είναι... σύννομη! Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κατέθεσε στον εισαγγελέα προς διερεύνηση τα στοιχεία που συνέλεξε η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς από τα οποία προκύπτει ότι τέσσερα σούπερ μάρκετ πουλάνε το συσκευασμένο ρύζι με κέρδος από 37% μέχρι 47% και σε ίδιες τιμές.

Μιλώντας χτες για το θέμα ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς Γ. Στεργίου, ήταν αρκούντως σαφής γύρω από την κυβερνητική απροθυμία να παρέμβει με οποιοδήποτε τρόπο στην κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων: «Οι τιμές δεν πέφτουν με κατασταλτικά μέτρα, ούτε με μαγικά ραβδιά», είπε. Δηλώνοντας ουσιαστικά την ευλάβεια με την οποία η κυβέρνηση υπηρετεί αδιαπραγμάτευτα τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς» και αποποιείται κάθε ευθύνης για τον ορισμό της αισχροκέρδειας, «εξήγησε»: «Η αισχροκέρδεια δεν είναι θέμα άποψης, αλλά απόφαση δικαστηρίου που αποδεικνύεται με βάση τα στοιχεία και τις συνθήκες». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία για τις τιμές πώλησης του ρυζιού έχουν κατατεθεί και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία έχουν αποσταλεί και αντίστοιχα στοιχεία για το σύνολο των νωπών προϊόντων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Προωθεί τις αντιδραστικές επιταγές του νέου μνημονίου

Τα σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο προωθεί ταχύτατα και αποτελεσματικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Την αντιδραστική του «Βίβλο» της μνημονιακής πολιτικής έσπευσε να καταρτίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενημερώνοντας αναλυτικά για τις υποχρεώσεις που το αφορούν, τι έχει πράξει και για τι δεσμεύεται, ώστε να ανταποκριθεί στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που συναποφάσισαν κυβέρνηση και τρόικα. Παρεμβάσεις πολεοδομικές, περιβαλλοντικές, ενεργειακές, εκχώρηση «φιλέτων», προνομιακές ρυθμίσεις υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών και νέες, βάναυσες επιβαρύνεις για τα λαϊκά νοικοκυριά, βρίσκονται στη «μαύρη» ατζέντα του Γ. Παπακωνσταντίνου, της κυβέρνησης, της τρόικας και των μεγάλων συμφερόντων. Ενα από τα μέτρα που θα πλήξουν άμεσα το όλο και πιο ισχνό λαϊκό «βαλάντιο», είναι αυτό της απελευθέρωσης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος έως τα μέσα του 2013 με τη μέθοδο να οριστικοποιείται μέχρι τον Ιούνη που έρχεται. Πρακτικά, το μέτρο θα εκτινάξει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, απειλώντας ευθέως εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις!

Μέχρι τα μέσα του Μάρτη θα κατατεθεί η πρόταση για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που περιλαμβάνει και υδροηλεκτρικά έργα. Η πρόταση θα λάβει υπόψη και την απόφαση της Κομισιόν για τους λιγνίτες. Επίσης, μέσα στο Μάρτη, η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς που διεξάγει η Κομισιόν για τον λιγνίτη, και τότε θα καταλήξει στα τελικά μέτρα, που φυσικά θα πρέπει να τα εγκρίνει η ΕΕ! Το χρονικό όριο του μνημονίου, για την πρόσβαση τρίτων στο λιγνίτη, είναι το 2ο τρίμηνο του 2012.

Κυβέρνηση και τρόικα δουλεύουν φιλότιμα και υπέρ των μεγάλων εταιρειών στο χώρο των ΑΠΕ. Με παρεμβάσεις που προσανατολίζονται στη μείωση του δημόσιου κόστους, αναμένονται νέες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, αλλά και πίεση προς τις μικρότερες επιχειρήσεις ΑΠΕ. Στα σκαριά βρίσκεται συνολικό σχέδιο «μεταρρύθμισης» της αγοράς, για την οποία έχει καταντήσει να βγαίνει ένα μεγάλο νομοσχέδιο κάθε χρόνο.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, το υπουργείο δεσμεύεται ότι θα έχει ολοκληρώσει μέσα στα χρονοδιαγράμματα του μνημονίου τα ζητήματα λειτουργίας και πιστοποίησης των εταιρειών διαχείρισης της μεταφοράς και τη διανομής. Επίσης, παρεμβάσεις στο ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων αναμένονται μέσα στο Μάρτη.

Σε εφαρμογή του Ν.4014/2011 που καθιερώνει διαδικασίες εξπρές για την περιβαλλοντική αδειοδότηση διαφόρων επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων, εξέδωσε ήδη κοινή υπουργική απόφαση με την οποία απαλλάσσει μια σειρά από δραστηριότητες από την έκδοση περιβαλλοντικής άδειας. Για τη διευκόλυνση επίσης των ιδιωτικών επενδύσεων σκοπεύει να προχωρήσει στο 2ο εξάμηνο σε μια σειρά από τροποποιήσεις της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας.

Ηδη έχει ψηφίσει το Ν. 4030/2011 για τον Νέο Τρόπο Εκδοσης οικοδομικών Αδειών, με τον οποίο ιδιωτικοποιείται ο έλεγχος των Κατασκευών. Επίσης, έχει νομοθετήσει το καταστροφικό για πολλές παράκτιες περιοχές της χώρας Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Υδατοκαλλιέργειες, ενώ ετοιμάζει τροποποιήσεις που θα εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο στα χωροταξικά σχέδια των 12 Περιφερειών της χώρας.

Ολοκληρώνει μέσα στο Μάρτη το νομοθετικό πλαίσιο για την παράδοση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων (και των επικίνδυνων αποβλήτων) στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Το ΥΠΕΚΑ αναδεικνύεται στον «πιο καλό μαθητή» των αντιλαϊκών μέτρων και στο ζήτημα της μείωσης προσωπικού. Ειδικότερα:

  • Με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου ήδη έχουν καταργηθεί 431 θέσεις μονίμων (από τις 826 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις) και 49 θέσεις υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (από τις συνολικά 86 προβλεπόμενες θέσεις).
  • Με τη συγχώνευση του ΕΚΠΑΑ με το ΙΓΜΕ, σε έναν οργανισμό (ΕΚΒΑΑ) από το Γενάρη του 2012 έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας περίπου 170 υπαλλήλων, ενώ μέσα στο 2012 η πολιτική του ηγεσία υπόσχεται να βγάλει κι άλλους εργαζόμενους στην εφεδρεία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ