ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ «ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ»
Κρίκος στην αλυσίδα που χαλκεύουν για το λαό

Τη σφραγίδα τους σε όλα τα επόμενα μνημόνια έβαλαν χτες τα κόμματα που το υπερψήφισαν στην αρμόδια επιτροπή

Γελιούνται όσοι πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να περάσουν αλυσίδες στο λαό για λογαριασμό των μονοπωλίων. Ταξική οργάνωση και πάλη για την ανατροπή τους
Γελιούνται όσοι πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να περάσουν αλυσίδες στο λαό για λογαριασμό των μονοπωλίων. Ταξική οργάνωση και πάλη για την ανατροπή τους
Την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της απόφασης της ΕΕ με την οποία θεσπίζεται ο λεγόμενος «Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας», το γνωστό «νέο δημοσιονομικό σύμφωνο», αποφάσισαν χτες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Καταψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, τόνισε ότι η συγκεκριμένη διακρατική συνθήκη, που έρχεται εσπευσμένα για κύρωση, αποτελεί κλιμάκωση του πολέμου ενάντια στους εργαζόμενους που έχουν εξαπολύσει η ΕΕ, το κεφάλαιο στην Ευρώπη, μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις.

Η διακυβερνητική αυτή συνθήκη, τόνισε, οικοδομεί ένα σιδερένιο μηχανισμό επιβολής των συμφερόντων του κεφαλαίου στην ΕΕ, αλλά δεν μπορεί να ανακόψει τις φυγόκεντρες τάσεις που επικρατούν στην Ενωση. Με τα μέτρα που προβλέπει, ουσιαστικά καθιερώνει ένα διαρκές μνημόνιο που θα κρέμεται πάνω από όλες τις χώρες και θα τσακίζει τους εργαζόμενους με τη διαρκή πολιτική πείνας. Ταυτόχρονα, είπε, αποτελεί πρόπλασμα για να ανοίξει ο δρόμος για νέες ζώνες διαφορετικές μέσα στην ΕΕ αφού, για παράδειγμα, η Γαλλία ενδιαφέρεται για τη Μεσόγειο, η Γερμανία για το βορρά κλπ., ενώ δημιουργεί και προϋποθέσεις για μια στενότερη ευρωζώνη και την αποπομπή κράτους μέλους από αυτήν.

Ο μηχανισμός σταθερότητας, κατέληξε, είναι στην ουσία ένας μηχανισμός ελεγχόμενης χρεοκοπίας και τόνισε ότι όσοι σήμερα εμφανίζουν την άποψη ενός «αντιμνημονιακού μετώπου» στην πραγματικότητα προσπαθούν να δημιουργήσουν μια παραίσθηση, αφού τα μνημόνια είναι δεδομένα από την ΕΕ και αν δε συγκρουστείς και δε φύγεις από αυτήν, δεν μπορείς να έχεις άλλη πολιτική.

Το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο» θα τεθεί σε ισχύ όταν τουλάχιστον 12 χώρες θα το έχουν επικυρώσει, αποκτώντας πρόσβαση σε δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει δημοψήφισμα για την έγκριση του Συμφώνου. Μεταξύ άλλων, προβλέπει:

  • Τη θέσπιση στο Σύνταγμα ή με νόμο κανόνων για «πλεονασματικούς προϋπολογισμούς» ή με ανώτερο έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση υπέρβασης, θα ενεργοποιείται ένας αυτόματος μηχανισμός «διόρθωσης» με τη λήψη μέτρων.
  • Την επιβολή κυρώσεων για χώρες με έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση υπέρβασης, προβλέπεται παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο δικαιούται να επιβάλει πρόστιμο μέχρι 0,1% του ΑΕΠ, που θα καταβάλλεται στο ESM.
  • Αυτόματη επιβολή «δημοσιονομικών και οικονομικών προγραμμάτων» (μνημόνια) από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε χώρες που το δημόσιο χρέος ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ, ώστε να μειώνεται κατά 1/20 ανά έτος (μέσος όρος). Η Κομισιόν θα μπορεί να ζητά και αναθεώρηση του προϋπολογισμού, σε περίπτωση απόκλισης από τους «δημοσιονομικούς στόχους».
  • Οι χώρες που αποδέχονται το σύμφωνο, δεσμεύονται να υποστηρίζουν πάντα οικονομικές κυρώσεις για τις απείθαρχες χώρες που εντοπίζει η Κομισιόν (μέχρι σήμερα, απαιτούνταν ειδική πλειοψηφία).
ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ
Ποιος διώχνει τις επιχειρήσεις;

Με αφορμή διάφορους απεργιακούς αγώνες, αλλά ακόμα και χωρίς αφορμή, η αστική προπαγάνδα αναμασά τη λασπολογία ότι «το ΚΚΕ διώχνει τις επιχειρήσεις από τη χώρα». Το συνδέουν αυτό είτε με τις κινητοποιήσεις, τις κατακτήσεις ή τις διεκδικήσεις των εργατών στις επιχειρήσεις, που αυξάνουν τάχα το εργατικό κόστος, λες και ο εργάτης που παράγει τον πλούτο, που παράγει τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι κόστος, είτε με τη λεγόμενη «εικόνα» που παρουσιάζει η χώρα λόγω της ανάπτυξης της ταξικής πάλης, των διαδηλώσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων τα τελευταία χρόνια, κόντρα στη βάρβαρη αντεργατική πολιτική που χρεοκοπεί το λαό εξαφανίζοντας εργασιακά δικαιώματα, τις κινητοποιήσεις στα λιμάνια κ.ά.

Ξέρουν πολύ καλά ότι νόμος του συστήματος που υπηρετούν και του κεφαλαίου είναι το κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους. Από 'κει απορρέει κιόλας ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Οι Ελληνες επιχειρηματίες δεν επενδύουν με γνώμονα τα πατριωτικά τους αισθήματα, αλλά με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα και την άνοδο ή τη συγκράτηση των κερδών τους. Να γιατί μιλούν για «ψηλό κόστος εργασίας», για μεγάλους μισθούς, που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα. Και με αυτά τα κριτήρια έχουν ήδη κλείσει ένα σωρό επιχειρήσεις και τις έχουν μεταφέρει στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες με μισθούς - φιλοδωρήματα. Ασε που για τέτοιες μετακινήσεις έχουν επιδοτηθεί κιόλας, τους έχουν δοθεί κίνητρα δηλαδή να φύγουν, από νόμους που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η λογική ότι κλείνουν οι επιχειρήσεις γιατί εδώ είναι πιο «ακριβοί» οι εργάτες θέλει να οδηγήσει τους εργάτες να ανταγωνίζονται για το ποιοι θα εξαθλιωθούν περισσότερο... Εξάλλου, είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα επιχειρήσεων που έκλεισαν ή μεταφέρθηκαν αλλού, παρόλο που οι εργαζόμενοί τους (με πρωτεργάτες συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) είχαν δεχτεί προηγουμένως μειώσεις μισθών και αφαίρεση μιας σειράς κατακτήσεων. Το κεφάλαιο επίσης μεταφέρεται και συγκεντρώνεται από τον ένα στον άλλο κλάδο, εντός κι εκτός συνόρων, ανάλογα με το σε ποια σφαίρα της παραγωγής είναι μεγαλύτερο το ποσοστό κέρδους. Γι' αυτό δεν αναπτύσσονται όλοι οι πλουτοπαραγωγικοί τομείς της Ελλάδας. Δεν επενδύουν για τις λαϊκές ανάγκες.

Η «λάσπη» που πετούν ότι τάχα το ΚΚΕ διώχνει τις επιχειρήσεις έχει ακόμα μια πλευρά: Θέλουν να κάνει ο κόσμος συνειρμούς στη σκέψη του ότι τάχα το ΚΚΕ δεν θέλει εργοστάσια και παραγωγικές μονάδες στη χώρα, δεν ενδιαφέρεται αν θα παράγουμε, αν θα πεινάσει ο λαός... Πρόκειται για «λάσπη» γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι το ΚΚΕ θέλει τα εργοστάσια ανοιχτά (κι όχι μόνο αυτά που υπάρχουν, αλλά πολύ περισσότερα), θέλει να 'χει δουλειά όλος ο λαός, θέλει να αξιοποιηθεί όλος ο πλούτος και οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας - και έχει αναπτύξει ολοκληρωμένες προτάσεις γι' αυτό, γιατί υπάρχουν μεγάλες τέτοιες δυνατότητες - ΑΛΛΑ όλα αυτά να είναι στα χέρια της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων κι όχι των καπιταλιστών.

Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τρομοκρατικά στη συνείδηση του λαού αυτό που λένε ότι «το ΚΚΕ πολεμάει την επιχειρηματικότητα», γιατί θέλουν να ταυτίσει ο λαός στη συνείδησή του την «επιχειρηματικότητα» με την ανάπτυξη και φροντίζουν γι' αυτό ακόμα και με μαθήματα σε παιδιά του Δημοτικού. Ομως η ανάπτυξη σε όφελος του λαού, η ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του, όχι μόνο δεν έχει ανάγκη τους επιχειρηματίες που καρπώνονται τον πλούτο που παράγει ο λαός, αλλά προϋποθέτει την κατάργησή τους.


Γ. Σ.

Παρατεταμένη και βαθιά η κρίση στην Ευρωζώνη

Ενδεικτικά τα στοιχεία ερευνών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας

Σε παρατεταμένη κρίση παραμένουν οι καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρωζώνης, ενώ η αστική διαχείριση μεγαλώνει τις δυσκολίες επιβίωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά. Από τα προσωρινά στοιχεία της έρευνας της εταιρείας «Markit» το μήνα Μάρτη, για τους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, προκύπτει ότι το 85% των επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στο δείγμα για την Ευρωζώνη, κατέγραψαν μείωση της οικονομικής τους δραστηριότητας στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI, ο οποίος καταγράφει την εξέλιξη της δραστηριότητας στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, υποχώρησε το Μάρτη στις 48,7 μονάδες από 49,3 μονάδες το Φλεβάρη. Σημειώνεται ότι κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η παραγωγή αυξήθηκε οριακά στη Γερμανία και μειώθηκε ελαφρά στη Γαλλία, ενώ συρρικνώθηκε έντονα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Αλλο στοιχείο της έρευνας καταδεικνύει ότι στη Γερμανία οι προσλήψεις σχεδόν «πάγωσαν», λόγω της περαιτέρω υποχώρησης των παραγγελιών, ενώ οι γαλλικές επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση της δραστηριότητας, για πρώτη φορά σε 4 μήνες και την πρώτη μείωση στα επίπεδα απασχόλησης από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Μείωση κατά 2,3% τον περασμένο Γενάρη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφουν συνολικά οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνη. Σε ετήσια βάση, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν μείωση κατά 3,3% έναντι 3% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Δηλωτικό, εξάλλου, των δυσκολιών που μεγαλώνουν για τη λαϊκή οικογένεια από τα βάρβαρα μέτρα των αστικών κυβερνήσεων σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωζώνης και της ΕΕ είναι και το γεγονός ότι οι δαπάνες των ιταλικών οικογενειών για τρόφιμα κατέγραψαν ραγδαία πτώση, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων του ιδρύματος της τράπεζας Intesa San Paolo.«Το ποσό που ξοδεύει κατά μέσον όρο κάθε Ιταλός για αγορές σε τρόφιμα επέστρεψε στα επίπεδα του 1981», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης
  • Η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη αύριο Σάββατο 24 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: «Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μ. Ανατολή και την Αν. Μεσόγειο. Οι εξελίξεις στο Αιγαίο και η καπιταλιστική κρίση». Θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Σταύρος Τάσσος.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 28 Μάρτη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60), στις 6.30 μ.μ., με θέμα: «60 χρόνια ΝΑΤΟ - Οι εξελίξεις στην ΝΑ Μεσόγειο και η εμπλοκή της χώρας μας». Θα μιλήσει ο Χρ. Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ