ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΕΡΜΗΣ»
Ενα βήμα πριν το λουκέτο...

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι κινητοποίηση έξω από την παλιά αμερικανική βάση του Ελληνικού

Από την τελευταία κινητοποίηση στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής «ΕΡΜΗΣ»
Από την τελευταία κινητοποίηση στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής «ΕΡΜΗΣ»
Η απάνθρωπη βάρβαρη πολιτική, που βάζει λουκέτο σε Κέντρα Ειδικής Αγωγής, όταν δεν απολύει αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους και πετάει στο δρόμο παιδιά με ειδικές ανάγκες, τέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής «ΕΡΜΗΣ». Υπενθυμίζεται ότι με πρόσχημα την επιχειρηματική αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, το Κέντρο Ειδικής Αγωγής «ΕΡΜΗΣ» οδηγείται στο κλείσιμο. Το Κέντρο καλύπτει σήμερα 80 παιδιά με νοητική στέρηση και εγκεφαλική παράλυση από τα 120 που κάλυπτε πριν 3 χρόνια γιατί τα 40 ουσιαστικά έμειναν εκτός κέντρου επειδή οι γονείς τους δεν είχαν να πληρώσουν. Στον ίδιο χώρο είναι και το κέντρο «Ιρις» (ΑΜΥΜΩΝΗ) για 40 τυφλά, πολυανάπηρα παιδιά.

Ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής και Νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), το Σωματείο εργαζομένων στις μονάδες, τα ιδρύματα και τα σχολεία ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ο Σύλλογος Εργαζομένων «ΕΡΜΗΣ», Επιτροπές Αγώνα Ελληνικού, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, που συμμετείχαν στη σύσκεψη απαιτούν να μην κλείσουν τα κέντρα ειδικής αγωγής (ΕΡΜΗΣ, ΑΜΥΜΩΝΗ), να μην εμπορευματοποιηθεί ο χώρος του παλιού αεροδρομίου και της παλιάς αμερικανικής βάσης, να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις των εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι - επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των παραπάνω φορέων - είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες, αντιμετωπίζουν την εργοδοτική τρομοκρατία, ενώ η διοίκηση του "Ερμή" εκδικητικά αρνήθηκε να καταβάλει το μέρος των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που κάνουν επίσχεση και ξεκίνησε τις απολύσεις. Οι γονείς σε αυτά τα κέντρα εκτός από αυτά που καταβάλουν μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων πληρώνουν 300 και 400 ευρώ το μήνα από την τσέπη τους. Οι διοικήσεις αυτών των κέντρων στήριξαν την πολιτική των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια, βρέθηκαν απέναντι από τις ανάγκες των παιδιών, των γονιών τους αλλά και των εργαζομένων. Η όψιμη αντίδρασή τους για την εκδίωξη των κέντρων από τις εγκαταστάσεις τους είναι υποκριτική και δεν τους απαλλάσσει από τις ευθύνες τους». Να σημειωθεί ότι χθες ξεκίνησε (θα συνεχιστεί την Πέμπτη) η εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων που έχει κάνει ο Σύλλογος Εργαζομένων προς τη Διοίκηση του «ΕΡΜΗ», απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και 5 μήνες και είναι απλήρωτοι τους τελευταίους 9 μήνες.

Την ίδια στιγμή πάνω από 6.000 εργαζόμενοι στους χώρους ειδικής αγωγής παραμένουν απλήρωτοι και οι απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη (ΚΕΑΤ, ΕΡΜΗΣ, δομές ψυχικής υγείας). Ιδρύματα και ειδικά σχολεία χωρίς υλικά, με ελάχιστο προσωπικό οδηγούνται ουσιαστικά στο κλείσιμο. Οι αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑμΕΑ βρίσκονται στο σφαγείο των ΚΕΠΑ και του νέου ΚΕΒΑ (κανονισμός εκτίμησης βαθμού αναπηρίας).

Οι φορείς προχωρούν σήμερα σε μαχητική συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι έξω από την παλιά αμερικανική βάση του Ελληνικού με συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Δώρο» στους σχολάρχες για απολύσεις

Κατέθεσε τροπολογία που επιτρέπει τις αναιτιολόγητες απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών και καταργεί το ρόλο των υπηρεσιακών συμβουλίων

Με μια τροπολογία - «δώρο» στους εργοδότες των ιδιωτικών σχολείων το υπουργείο Παιδείας δίνει και επίσημα τη δυνατότητα χωρίς καμία αιτία να απολύουν έναν εκπαιδευτικό (εάν το ιδιωτικό σχολείο έχει Δημοτικό και Γυμνάσια μπορεί να γίνεται μια απόλυση σε κάθε βαθμίδα)! Μάλιστα, καταργεί και το ρόλο των υπηρεσιακών συμβουλίων, τα οποία μέχρι τώρα επικύρωναν ή μη την απόλυση των εκπαιδευτικών!

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται πως «κατά τη λήξη του κάθε σχολικού έτους είναι δυνατή η αναιτιώδης καταγγελία της σύμβασης ενός εκπαιδευτικού ανά εκπαιδευτική μονάδα και ανά βαθμίδα εκπαίδευσης». Σχεδόν η ίδια διάταξη υπήρχε και στο νόμο 3848/2010 (για την πρόσληψη εκπαιδευτικών), αλλά τώρα με την τροπολογία προστίθεται η λέξη ...«αναιτιώδης»! Επιπλέον, όπως ήδη αναφέραμε, καταργείται και ο ρόλος των υπηρεσιακών συμβουλίων στις περιπτώσεις των παραπάνω απολύσεων, αφού διατυπώνεται σαφώς ότι «η λύση της εργασιακής σχέσης ολοκληρώνεται χωρίς μεσολάβηση υπηρεσιακού συμβουλίου». Αρκεί μόνο η έκδοση της σχετικής πράξης απ' τον αρμόδιο προϊστάμενο εκπαίδευσης. Ετσι οι εργοδότες θα μπορούν να απολύουν κατά το δοκούν...

Ο υπουργός Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτης, προσπάθησε να εμφανίσει την τροπολογία σχεδόν ως ...ευεργετική για την Παιδεία, υποστηρίζοντας: «Επισημαίνεται το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιωτικά σχολεία σε εξαιρετικές περιπτώσεις εκπαιδευτικών οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν ανταποκρίνονται στα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα. Το γεγονός αυτό προκαλεί την αγανάκτηση μαθητών και γονέων ειδικά όταν οι τελευταίοι προσπαθούν από το υστέρημά τους, πλέον, να καλύψουν τις δαπάνες μόρφωσης των παιδιών τους»! Δηλαδή: Το «δώρο» στους εργοδότες δίνεται για να απολύουν τους «κακούς» εκπαιδευτικούς, που «επιβαρύνουν» τους γονείς που πληρώνουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους! Και συνέχισε προκλητικά, λέγοντας ότι με την τροπολογία «δημιουργούνται στα ιδιωτικά σχολεία νέες θέσεις εργασίας για εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κατ' εξοχήν πλήττονται από την ανεργία»... Δηλαδή, θα χτυπηθεί η ανεργία στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς με ...απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών!

Ο υπουργός είπε ακόμα πως η τροπολογία αποτελεί «διευκρινιστική ρύθμιση» του νόμου 3848/2010, επειδή «παρουσίαζε προβλήματα στην εφαρμογή του, με αποτέλεσμα άλλα Υπηρεσιακά Συμβούλια να τηρούν το Νόμο και άλλα όχι και ως εκ τούτου να υπάρχουν διαφοροποιημένες αποφάσεις και να μην ολοκληρώνονται οι διαδικασίες». Δηλαδή, υπερασπίζεται την κατάργηση του ρόλου των υπηρεσιακών συμβουλίων, γιατί δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και δεν ενέκριναν τις απολύσεις!

Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ αποφάσισε να προτείνει στα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων απεργία για αύριο, για να αποσυρθεί η τροπολογία, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας.

ΛΑΡΙΣΑ
Μεγάλη μαθητική συναυλία

Για 4η φορά πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ταχυδρομείου Λάρισας μαθητική συναυλία που οργάνωσε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας. Συμμετείχαν τα μαθητικά συγκοτήματα «Αντίθετες Κατευθύνσεις», «Εναλλάξ» και «Wasted» από το 6ο Λύκειο, καθώς και οι «Exiles» από το 4ο ΕΠΑΛ και Λυκειακές τάξεις 7ου Γυμνασίου. Στο χώρο υπήρχανε φωτογραφίες από τον αγώνα των Χαλυβουργών.

Χαιρέτισε η Αγγελική Δασκαλάκη, εκ μέρους της Γραμματείας Λάρισας του ΠΑΜΕ και μίλησε η Αγγέλα Τσιάτσιου, μέλος 5μελούς του Γενικού Λυκείου Γιάννουλης, που κάλεσε όλα τα 5μελή, 15μελή και κάθε μαθητή από εργατική λαϊκή οικογένεια, να συσπειρωθούν στο ΣΑΣΛ. Υπογράμμισε: «Δεν δεχόμαστε να υποθηκευτεί το παρόν και το μέλλον μας για τα δικά τους κέρδη. Δεν θα τους αφήσουμε να τσακίσουν και να εξαθλιώσουν τη γενιά μας (...) Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας. Δίπλα μας έχουμε το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, τους φοιτητές, το ΜΑΣ, τις γυναίκες της ΟΓΕ που μας στηρίζουν. Με τον οργανωμένο και περιφρουρημένο αγώνα που δίνει το Συντονιστικό, με τα δίκαια και πραγματικά αιτήματά μας, μπορούμε να τους ανατρέψουμε».

Εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά
Αύριο Τετάρτη
  • Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αθήνας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.
  • Η Ενωση Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών της περιοχής οργανώνουν εκδήλωση, με θέμα «Ελευθερία στην επιλογή σημαίνει όχι στα ναρκωτικά», στις 6.30 μ.μ., στο 3ο Γυμνάσιο (Δερβενακίων και Σάκη Καράγιωργα). Ομιλητές Κώστας Αρβανίτης, δημοσιογράφος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ, Μαρίνα Τσίγκα, εκπαιδευτικός και αντιπρόεδρος του ΕΣΥΝ.
Διάλεξη για την «ενδοοικογενειακή βία»

Το Παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, συνεχίζοντας τη σειρά διαλέξεων που διοργανώνει στο πλαίσιο της πρόληψης, θα πραγματοποιήσει την 7η στη σειρά διάλεξη, με θέμα «Ενδοοικoγενειακή βία», αύριο, Τετάρτη στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΕΣΥΝ στη Λιβαδειά, με ομιλητές τον Αργύρη Σκόνδρα, κοινωνιολόγο - επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Πρόληψης Νομού Βοιωτίας, και την Γιούλη Λιανού, ψυχοθεραπεύτρια ομάδας και κοινωνικής εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ