ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Τους βάζουν να δουλεύουν με μεροκάματο 18 ευρώ!

Η προσαρμογή στο νέο κατώτερο μεροκάματο εξασφαλίζει στους εργοδότες ακόμα πιο φτηνούς εργάτες

Οι χιλιάδες νέοι στην κατάρτιση και τη μαθητεία, παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, έχουν συμφέρον να συμπαραταχθούν με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ
Οι χιλιάδες νέοι στην κατάρτιση και τη μαθητεία, παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, έχουν συμφέρον να συμπαραταχθούν με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ
Σε επίπεδα βαθιάς εξαθλίωσης καταδικάζει τους εργαζόμενους της μαθητείας η κυβέρνηση, εντείνοντας μέρα με τη μέρα τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νέοι και εξασφαλίζοντας στους εργοδότες εργάτες που θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτό επιβεβαιώνει η ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, σύμφωνα με την οποία, τα μεροκάματα των σπουδαστών των ΕΠΑΣ (που εργάζονται κάτω από το καθεστώς της μαθητείας και αμείβονται με το 70% του κατώτερου ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη) προσαρμόζονται στο νέο κατώτερο μεροκάματο και από τα 23,50 (μεικτά) κατρακυλά στα 18,33 ευρώ (μεικτά). Μάλιστα, η μείωση αυτή, σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης του ΟΑΕΔ (με ημερομηνία 20 Μάρτη) ισχύει από τις 14 Φλεβάρη 2012.

Την ίδια στιγμή που τα μεροκάματα των σπουδαστών ισοπεδώνονται στο εξευτελιστικό αυτό ποσό, ο ΟΑΕΔ επισημαίνει πως η επιδότηση των εργοδοτών διατηρείται στα 12 ευρώ. Οι νέες και οι νέοι των ΕΠΑΣ αποτελούν δηλαδή πάμφθηνη εργατική δύναμη, αφού ο εργοδότης μπορεί να τους απασχολεί καταβάλλοντας μόνο 10,07 ευρώ, 6,33 ευρώ για το μισθό και 3,74 ευρώ για την ασφάλισή τους! Δηλαδή, όχι μόνο δουλεύουν με μεροκάματα πείνας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτών δεν το πληρώνει καν ο εργοδότης, αλλά το εξασφαλίζει ως ζεστό χρήμα από τις εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει: «Είναι πρόκληση για τους νέους στις επαγγελματικές σχολές του ΟΑΕΔ η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να μειώσει κι άλλο το μεροκάματο των σπουδαστών στη μαθητεία. Είναι συνέχεια της επίθεσης της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της που καταδικάζει τη νεολαία στη δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί εφ' όρου ζωής.

Συγκεκριμένα, οι σπουδαστές που μέχρι σήμερα πληρώνονταν με 23,5 ευρώ, τώρα θα παίρνουν μεροκάματο 18 ευρώ. Ο ΟΑΕΔ επιδοτεί τα 12 από τα 18 ευρώ, που σημαίνει, δηλαδή, τσάμπα εργατικό δυναμικό για τους εργοδότες.

Η τωρινή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, με δεκάδες σπουδαστές να μην έχουν κλείσει σύμβαση για πρακτική και άλλους τόσους να μένουν απλήρωτοι για μήνες. Χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης που βιώνουν οι σπουδαστές είναι το ότι δεν τους έχει χορηγηθεί ούτε καν πάσο για τις μετακινήσεις τους, με αποτέλεσμα να χάνουν σημαντικό κομμάτι των αποδοχών τους καθημερινά στα εισιτήρια, σε υλικά, αναλώσιμα κ.ά.

Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ που προειδοποίησε ότι στα πλαίσια αυτής της βάρβαρης πολιτικής για τον εργαζόμενο λαό και τα παιδιά του το "πανέρι δεν έχει πάτο". Για τη διάσωση των μονοπωλίων, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να πληρωθούν άμεσα οι σπουδαστές τα δεδουλευμένα τους, το επίδομα σίτισης και στέγασης, να χορηγηθούν δωρεάν κάρτες απεριόριστων διαδρομών. Ολα όσα είναι απαραίτητα για τη μαθητεία να παρέχονται δωρεάν στους σπουδαστές.

Οι σπουδαστές ένα δρόμο έχουν. Να οργανώσουν την πάλη τους με Επιτροπές Αγώνα στις σχολές, μέσα από τα σωματεία τους, μαζί με το ΠΑΜΕ. Να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί ΟΑΕΔ και εργοδότες μέχρι να πληρωθούν τα μεροκάματα που τους χρωστάνε, τα επιδόματα κ.λπ. Να απορρίψουν τα μέτρα που καταδικάζουν τη νεολαία στην ανεργία, σε δουλειά για 200 και 400 ευρώ.

Δεν είναι ανίκητοι! Συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ! Να διαμορφωθεί η μεγάλη εργατική λαϊκή συμμαχία της αντεπίθεσης και της ανατροπής για την εργατική λαϊκή εξουσία. Με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες, οι νέοι εργαζόμενοι, άνεργοι, σπουδαστές να δώσουν γερή σφαλιάρα στο αστικό πολιτικό σύστημα, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ στις εκλογές».

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Σταθερά στο πόστο τους οι απεργοί

«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας μέχρι τη νίκη». Αυτή είναι η απάντηση των απεργών χαλυβουργών του Ασπροπύργου στην προσπάθεια της εργοδοσίας να δικαιολογήσει με νέα επιστολή την αδιαλλαξία της και να συκοφαντήσει το μεγαλειώδη αγώνα που δίνουν με ταξική ενότητα και που σε λίγες μέρες κλείνει πέντε ολόκληρους μήνες.

Απαντώντας στην εργοδοσία το σωματείο επισημαίνει σε ανακοίνωσή του: «Εμείς συνεχίζουμε να ζητάμε συνάντηση και ικανοποίηση των αιτημάτων μας, που είναι επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων μας και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλοι οι εργαζόμενοι με αυτά που προβλέπει η σύμβασή μας. Καλούμε την εργατική τάξη και όλα τα λαϊκά στρώματα να στηρίξουν πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας, να παλέψουμε όλοι οι εργαζόμενοι να ανατρέψουμε τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης που υπηρετούν την εργοδοσία, γι' αυτό τους επικαλείται και ο Μάνεσης μέσα από την επιστολή του».

Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή η εργοδοσία επανήλθε ξαφνικά με νέα θρασύτατη ανακοίνωση, στην οποία κατηγορεί το σωματείο ότι προσπαθεί να της βάλει εμπόδια στη δημιουργία λιμανιού. Μια επένδυση, βέβαια, η οποία, όπως η ίδια αναφέρει, θα κάνει «το εργοστάσιο να είναι πιο ανταγωνιστικό, να μπορεί αν εξάγει τα προϊόντα του αλλά και να αντιμετωπίζει καλύτερα μια κρίση όπως η σημερινή». Ερχεται ουσιαστικά να επιβεβαιώσει αυτό που πραγματικά έχει καταγγείλει το σωματείο, ότι η κυβέρνηση έδωσε στην επιχείρηση ένα τεράστιο προνόμιο που μόνο σε κλείσιμο του εργοστασίου, όπως εκβίαζε, δεν οδηγεί αλλά σε αναβάθμισή του, ανοίγοντας νέους επιχειρηματικούς ορίζοντες. Και αυτό που αποκάλυψε και κατήγγειλε το σωματείο είναι ότι την ώρα που η εργοδοσία συνέχιζε τις απολύσεις έλαβε την άδεια για το λιμάνι που ζητούσε χρόνια και στην οποία ξεκάθαρα αναφέρεται ότι το εργοστάσιο λειτουργεί με 420 εργαζόμενους προσωπικό, 365 μέρες το χρόνο.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, χτες, το σωματείο με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, ζητάει να συναντηθεί μαζί του την ερχόμενη Δευτέρα 2 Απρίλη στις 12 το μεσημέρι, κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν για το θέμα του λιμανιού.

Ταυτόχρονα, το σωματείο και στο πλαίσιο κλιμάκωσης του αγώνα επανέρχεται με νέα επιστολή προς την Ομοσπονδία Μετάλλου, στην οποία επαναλαμβάνει το κάλεσμα της πανελλαδικής σύσκεψης σωματείων στον κλάδο του μετάλλου για πανελλαδική απεργία στις αρχές Απρίλη. Καλεί τη διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες και να συγκαλέσει άμεσα την ολομέλεια της Ομοσπονδίας για να συζητήσει το αίτημα αυτό και επισημαίνει ότι το σωματείο την έχει εγκαλέσει ξανά για την έλλειψη στήριξης στον πολυήμερο αγώνα των χαλυβουργών.

Κλιμακώνεται η αλληλεγγύη

Τη δεύτερη δόση από τα κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης στα πλαίσια πανελλαδικής εξόρμησης που κήρυξε το σωματείο των χαλυβουργών και διακίνησε μέσω σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, απλών εργαζομένων κ.ά. παρέδωσε το Σάββατο το πρωί αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Το Σάββατο 31 Μάρτη στις 12 μ. στην αίθουσα του ABF, Sveavagen 41, Sandlersale το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Μετρό της Στοκχόλμης οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση αλληλεγγύης στους απεργούς εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και θα υπάρξει προβολή βίντεο από τον αγώνα τους. Στην εκδήλωση θα συγκεντρωθεί από τους εργάτες της Σουηδίας οικονομική ενίσχυση για τους Ελληνες απεργούς και τις οικογένειές τους.

«ΕΒΓΑ»
Ξεκίνησε προσλήψεις νέων με 511 ευρώ

Στην πρώτη γραμμή της αντεργατικής επίθεσης βρίσκεται ο Ομιλος Φιλίππου, στην ΕΒΓΑ, όπου άρχισε κιόλας να αξιοποιεί το σύνολο του αντεργατικού οπλοστασίου που της παρέχει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, έχει ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις 7 νέων εργαζομένων (κάτω των 25 ετών) με τους μισθούς - σκλαβιάς των 511 ευρώ μεικτά (421 ευρώ καθαρά). Να σημειωθεί ότι στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών για τους νεοπροσλαμβανόμενους (0-1 χρόνια εργασίας) ο βασικός μηνιαίος μισθός είναι 966,42 ευρώ μεικτά. Ετσι, οι νέοι εργαζόμενοι στην ΕΒΓΑ, που προσλήφθηκαν τώρα, παίρνουν μειωμένο μισθό κατά 47,1%. Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΓΑ, προχωρά την Τετάρτη σε Γενική Συνέλευση, όπου και θα συζητηθεί η απάντηση των εργαζομένων στην εργοδοτική επιθετικότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ