ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Ψευτοκαυγάδες για να κρυφτεί η συνενοχή

Προσπαθούν απεγνωσμένα να βγάλουν από το κάδρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης τα βάρβαρα μέτρα που έχουν συνομολογήσει

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ επιχειρούν με κοκορομαχίες να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα ενόψει των εκλογών, με στόχο να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στην εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής και να βγάλουν από το «κάδρο» της προεκλογικής περιόδου τα μέτρα που έχουν επιβάλει και τα νέα πακέτα που έχουν δεσμευτεί να φέρουν τον Ιούνη.

Τα στελέχη τους αναζητούν προσχήματα για να στήσουν αντιπαραθέσεις για τα επιμέρους και να αποκρύψουν ότι με απόλυτη σύμπνοια ψήφισαν το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, υποθηκεύοντας τη ζωή του ελληνικού λαού για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια. Κοροϊδεύουν τα λαϊκά στρώματα, όταν έχουν ήδη συμφωνήσει ότι μετά τις κάλπες, ανεξάρτητα από το ποιος θα πρωταγωνιστήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης, θα προχωρήσουν σε παραπέρα μείωση των μισθών, των συντάξεων, θα επιβάλλουν νέα φορολογικά χαράτσια.

Αποκαλυπτικά για τα παραπάνω είναι και τα εξής:

  • ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανταλλάσσουν υποκριτικά καταγγελίες για ρουσφετολογικές προσλήψεις στο Δημόσιο και την ίδια ώρα, μετά τις εκλογές, ετοιμάζονται να απολύσουν 15.000 δημοσίους υπαλλήλους!
  • Στελέχη των δυο κομμάτων εκφράζουν δήθεν διαφωνίες για το νομοσχέδιο σχετικά με την απελευθέρωση των ταξί, αλλά τελικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ψήφισαν μαζί «επί της αρχής» το σχετικό νόμο.
  • Κάνουν ότι τσακώνονται για τη φορολόγηση των ημιυπαίθριων που «τακτοποιήθηκαν», αλλά την ίδια ώρα συνυπογράφουν την προώθηση του ίδιου μέτρου για μετά τις εκλογές.

Η ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση εντάθηκε τεχνητά όταν προχτές ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κατηγόρησε τον Ευ. Βενιζέλο για 2.340 οχτάμηνες ρουσφετολογικές συμβάσεις στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και στέλεχος της ΝΔ, Μ. Βορίδης, στην ευθύνη του οποίου είναι τα ΕΛΤΑ και συνυπογράφει τη σχετική απόφαση, οι προσλήψεις είναι εποχιακές και έγιναν μέσω ΑΣΕΠ, ενώ απέδωσε την ανακοίνωση της ΝΔ σε «εσφαλμένη πληροφόρηση της Συγγρού».

Για το ίδιο θέμα τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν χτες ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «οι προσλήψεις αυτές έγιναν βάσει διαδικασίας που υλοποιείται κατά τη θερινή περίοδο τα τελευταία 17 χρόνια και επικυρώθηκαν από το ΑΣΕΠ». Μετά τις δηλώσεις Βορίδη και τις ανακοινώσεις των ΕΛΤΑ το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «γκάφα» και απαίτησε «συγνώμη» από τη ΝΔ. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής ξεκαθάριζε ότι, παρά τους προεκλογικούς καυγάδες, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια. «Είναι φανερό ότι καθώς πηγαίνουμε προς τις εκλογές, θα υπάρχουν αυτού του είδους οι τριβές. Ωστόσο, παρά τις τριβές, έχει σημασία να προχωρήσουμε τις βασικές υποχρεώσεις που έχουμε. Αυτά, λοιπόν,προχωρούν και θα προχωρήσουν και δεν μπορούν να σταματήσουν οι μνημονιακές μας υποχρεώσεις στη Βουλή» (!), δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Κίβδηλα διλήμματα και ανέξοδες υποσχέσεις

Κοροϊδεύει το λαό με εξαγγελίες για «καταγγελία της δανειακής σύμβασης», χωρίς σύγκρουση με τη στρατηγική της ΕΕ

Την κίβδηλη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο «κόμμα του μνημονίου», απ' τη μια, και στις «αντιμνημονιακές δυνάμεις», από την άλλη, υπερασπίστηκε ξανά χτες ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του, υποσχόμενος «απαλλαγή από τις ταπεινωτικές δανειακές συμβάσεις» με έναν «νέο συνασπισμό εξουσίας». Διαστρεβλώνοντας πλήρως τις αιτίες της κρίσης και τις ευθύνες της ντόπιας πλουτοκρατίας για τη σφαγή του λαού, είπε ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης «τρώνε καρπαζιές απ' τους Ευρωπαίους ομολόγους τους» και ότι ήταν «τόσο λίγοι, τόσο πρόθυμοι και τόσο ιδιοτελείς, όχι μόνο σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο».

Ολα αυτά για να κρύψει ότι οι κυβερνώντες, στο πλαίσιο της γενικότερης ευρωενωσιακής φιλομονοπωλιακής στρατηγικής, διαπραγματεύτηκαν σθεναρά υπέρ της ντόπιας πλουτοκρατίας, το συμφέρον της οποίας ταυτίζεται σήμερα με την καρατόμηση των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων. Ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στη δήθεν «εναλλακτική» τους πρόταση, υποσχέθηκε την «καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου», όταν η ίδια σύμβαση απαγορεύει την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στρατηγική σύγκρουσης με την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε ανέξοδα «αναδιανομή του πλούτου», που, όμως, ανήκει στα μονοπώλια, τα οποία ούτε καν τολμά να πιάσει στο στόμα του. Για το θεαθήναι, αναφέρθηκε σε επιβολή εισφορών και φόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις και στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, κρύβοντας ότι κάτι τέτοιο δε συνάδει με την ΕΕ, στο όνομα της οποίας πίνει νερό και ταυτόχρονα δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τα μονοπώλια, στα οποία ποντάρει για «ανάπτυξη».

Ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε ακόμα «τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο που σημαίνει πρακτικά ότι τελειώνει η ιστορία να αρμέγουν οι τράπεζες δημόσιο χρήμα χωρίς να βοηθάνε». Τι είδους βοήθεια; Για παράδειγμα, χρηματοδότηση «μεγάλων επενδυτικών πρωτοβουλιών όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», το κούρεμα στεγαστικών πρώτης κατοικίας, η χορήγηση ρευστότητας στις μικρές επιχειρήσεις κ.λπ.

Δε χρειάζεται, βέβαια, να είναι δημόσιες οι τράπεζες για να παίξουν το ρόλο του «αιμοδότη» μεγάλων επενδυτικών πρωτοβουλιών, ούτε είναι δυνατόν - ακόμα και δημόσιες να είναι - να ανακόψουν την αντικειμενική τάση στον καπιταλισμό για συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, ενισχύοντας τις μικρές επιχειρήσεις. Πολύ περισσότερο, δεν είναι δυνατόν να παίξουν φιλολαϊκό ρόλο, αφού αντικειμενικά θα λειτουργούν με τους όρους και τους κανόνες του συστήματος. Το «νέο αναπτυξιακό σχέδιο που θα δουλεύει πια για ανθρώπους και θα διαχέει το όφελός του στην κοινωνία» που προτείνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, είναι με άλλα λόγια η αυταπάτη του εξανθρωπισμένου καπιταλισμού.

Αλληλοκατηγορίες για «παραρτήματα» του δικομματισμού

Καρατζαφέρης και Καμμένος προσπαθούν να κρύψουν ότι συνυπηρετούν την ίδια στρατηγική

Με αντεγκλήσεις, που στόχο έχουν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι υπηρετούν την ίδια στρατηγική, Καρατζαφέρης και Καμμένος επιδιώκουν να αποκομίσουν ιδιαίτερο εκλογικό όφελος, ο καθένας για το κόμμα του, στην κοινή προσπάθεια χειραγώγησης της λαϊκής ψήφου.

Μιλώντας χτες στον ρ/σ «Real», ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η δική μου εκτίμηση, αυτό το οποίο ακούγεται εντόνως τον τελευταίο καιρό σε κάθε δημοσιογραφικό στέκι είναι ότι "...πρόκειται για παράρτημα του κ. Σαμαρά προκειμένου να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για το δικό του κόμμα" (...) Θα το εύρισκα πάρα πολύ έξυπνο αυτήν την κίνηση, να οδηγήσει πολλές αντιμνημονιακές ψήφους στο άρμα της ΝΔ την επομένη των εκλογών».

Στον Γ. Καρατζαφέρη απάντησε το κόμμα του Π. Καμμένου, κάνοντας λόγο για «παραρτήματα (...) που ψήφισαν τα μνημόνια και την εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας, συγκυβερνούν με τους δοσίλογους και αφήνουν ανοικτά παράθυρα για το μέλλον».

Στο μεταξύ, ο Γ. Καρατζαφέρης, που μέχρι χτες συμμετείχε στη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε χτες να εμφανιστεί αντίθετος στην πολιτική που ο ίδιος συνυπέγραψε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για την «έκρηξη της κοινωνικής συνοχής». Οπως είπε, «έχουν υπογράψει επώδυνα μέτρα 14 δισ. ευρώ, αυτά θα προέλθουν από περικοπές και μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και φαρμακευτικής δαπάνης και αρωγής στον Ελληνα πολίτη. Δεν λένε την αλήθεια και εξαπατούν τον Ελληνικό λαό».

Ο ίδιος, κάνοντας μία ακόμα κωλοτούμπα, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες το άφηνε ορθάνοιχτο, ενώ προέβλεψε συνεργασία των δύο.

Παρουσιάσεις του Δοκιμίου Ιστορίας

-- Απ' την Αχτίδα Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην Πετρούπολη, στο Πολιτιστικό Κέντρο. Την παρουσίαση θα κάνει ο Α. Γκίκας, συνεργάτης του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Απ' τη ΝΕ Νοτίου Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, προς τιμήν του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας. Την παρουσίαση θα κάνει ο Ν. Παπαγεωργάκης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Απ' τη Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΩΚΕΑΝΙΣ». Θα μιλήσει ο Κώστας Σκολαρίκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σήμερα Τετάρτη, στη 1 μ.μ. στη ΣΔΟ Πειραιά, αίθουσα Α-01, με θέμα: «Η πορεία της καπιταλιστικής ανάπτυξης και η θέση της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα». Την παρουσίαση θα κάνει ο Γρ. Λιονής, μέλος του τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Βουλή δικογραφία για Μιχ. Λιάπη

Στη Βουλή διαβιβάζεται μέσω της Εισαγγελίας δικογραφία βάσει της οποίας θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ευθύνης του πρώην υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη, σχετικά με δραστηριότητες του ΟΣΕ. Η δικογραφία αφορά δημοσιεύματα του Ιούνη του 2007 και καταγγελίες.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου διοργανώνει εκδήλωση σήμερα Τετάρτη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60), στις 6.30 μ.μ., με θέμα: «60 χρόνια ΝΑΤΟ - Οι εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο και η εμπλοκή της χώρας μας». Θα μιλήσει ο Χρ. Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Δάφνης διοργανώνουν εκδήλωση το Σάββατο 31 Μάρτη στις 7 μ.μ. στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου (Αγ. Δημητρίου 186) με θέμα: «60 χρόνια ΝΑΤΟ από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ - Συνέπειες». Θα μιλήσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μηλιώνης.
ΚΚΕ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ λεηλατούν μαζί το λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τις κοκορομαχίες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τις εκλογές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Την ώρα που ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προεκλογικά κοκορομαχούν, μαζί λεηλατούν ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και σχολές, ενώ ήδη έχουν συμφωνήσει για το νέο μετεκλογικό σφαγείο στους μισθούς, στις συντάξεις, στο ασφαλιστικό. Ο λαός τώρα πρέπει να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στους αγώνες και στις εκλογές, για να εμποδίσει και να ανατρέψει τη βάρβαρη πολιτική των κομμάτων της ΕΕ και της πλουτοκρατίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ