ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το «θαύμα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης ματώνει το λαό

Συντάξεις 140 ευρώ περιμένουν τους εργάτες και εργάτριες που πληρώνονται με «μισθούς» μέχρι 400 ευρώ το μήνα, τα λεγόμενα «μίνι - τζομπς»

Οι ουρές ανέργων και εξαθλιωμένων διευρύνονται στην «ευημερούσα» Γερμανία
Οι ουρές ανέργων και εξαθλιωμένων διευρύνονται στην «ευημερούσα» Γερμανία
Το «μυστικό επιτυχίας» της «ανταγωνιστικής» και ευημερούσας Γερμανίας, που προβάλλει ως «πρότυπο» οικονομικής και εξαγωγικής δύναμης όπου δήθεν οι ...εργαζόμενοι αμείβονται ικανοποιητικά, αποκαλύπτεται σταδιακά: Μετά τα στοιχεία για τις συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων των εργαζομένων, νέα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας αναφέρουν ότι 7,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνται με λιγότερα από 400 ευρώ το μήνα.

Αυτό ακριβώς είναι απόσπασμα από ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» στις 28 Απρίλη του 2011. Είχαν προηγηθεί και ακολούθησαν πολλά άλλα ρεπορτάζ, με στοιχεία από επίσημες γερμανικές αρχές, που αποδεικνύουν εμπεριστατωμένα τι ακριβώς σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη στη λεγόμενη «ατμομηχανή» της ΕΕ, Γερμανία. Φούσκωμα των κερδών του κεφαλαίου που προέρχεται από το πετσόκομμα των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την όλο και φτηνότερη εργατική δύναμη και τη διεύρυνση της φτώχειας. Αυτό είναι το «γερμανικό θαύμα» που πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι, η «συνταγή» αυτή είναι που προωθούν οι καπιταλιστές σε όλο τον κόσμο - τώρα ειδικά με το πρόσχημα της κρίσης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας - και στέλνει τους εργάτες αιώνες πίσω.

Αυτή η βαρβαρότητα εξέπληξε χτες διάφορα ΜΜΕ και ιστοσελίδες στη χώρα μας, που αναπαράγουν δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της Γερμανίας σχετικά με τις δυσοίωνες προοπτικές για τις συντάξεις αυτών που ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «μίνι - τζομπς», 7,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι με «μισθό» μέχρι 400 ευρώ το μήνα. Σε αυτούς τους εργαζόμενους περιλαμβάνονται 4,65 εκατομμύρια γυναίκες που υπολογίστηκε από το υπουργείο Εργασίας ότι εφόσον παίρνουν 400 ευρώ το μήνα, μετά από ένα χρόνο εργασίας, θα έπαιρναν σύνταξη μόλις 3,11 ευρώ το μήνα, δηλαδή αν υπολογιστούν 45 χρόνια δουλειάς η σύνταξη θα έφτανε το ιλιγγιώδες ποσόν των 139,5 ευρώ το μήνα! Τόσο ακριβώς υπολογίστηκε.

Αυτή είναι η θλιβερή περιγραφή της κατάστασης. Τι δε λένε όλοι οι δημοσιολόγοι και οι κρατικοί οργανισμοί; Οτι αυτό είναι το αποτέλεσμα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζεται στη Γερμανία δεκαετίες τώρα. Τα θεμέλια για όλες τις ανατροπές στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα τέθηκαν από το συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων (1998 - 2005), του οποίου ηγούνταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γιόσκα Φίσερ, που εισήγαγαν τους νόμους του λεγόμενου πακέτου Harz 4 και τη λεγόμενη Ατζέντα 2010, με στόχο την αποδιάρθρωση του συστήματος Ασφάλισης, της Υγείας και Πρόνοιας. Η εφαρμογή αυτών των πολιτικών συνεχίστηκε και εντάθηκε από το «μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό» χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και σοσιαλδημοκρατών (SPD), που ακολούθησε ως το 2009, ενώ και η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού χριστιανοδημοκρατών και φιλελευθέρων τις διευρύνει. Δηλαδή, συντηρητικοί, σοσιαλδημοκράτες με διάφορες «τσόντες» από κοινού λεηλατούν τους εργαζόμενους. Βεβαίως, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι η επίθεση του κεφαλαίου και στη Γερμανία εντάθηκε μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού στρατοπέδου στην Ευρώπη που αποτελούσε σημαντικό αντίπαλο. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και όλες τις χώρες.

Ο συμβιβασμένος εργοδοτικός συνδικαλισμός «σέρνει το χορό»

Ενας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στη σημερινή κατάντια του γερμανικού λαού είναι η ανυπαρξία ταξικού αγωνιστικού πόλου και η κυριαρχία των συμβιβασμένων εργοδοτικών συνδικαλιστικών ηγεσιών. Αυτές συνέβαλαν στο αποκοίμισμα των εργαζομένων και όπως πρόσφατα είπε ο πρώην Γερμανός Πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ, «στη συγκράτηση των αποδοχών και των μισθολογικών αυξήσεων». Πρωτοστάτησαν μέσω του εκβιασμού και του ξεπουλήματος αγώνων και απεργιών στην υπογραφή σειράς συμφωνιών «προσαρμοσμένων στις συνθήκες», δηλαδή μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, ελαστικά ωράρια, μερική απασχόληση, «μίνι - τζομπς» κ.ο.κ. Χαρακτηριστικότερο - όχι μοναδικό - παράδειγμα η IG Metall (Συνδικάτο Μεταλλεργατών), «πρωτοπόρος» στη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, τον πυλώνα του κεφαλαίου, όπου συναγελάζονται εργοδοτικοί και οπορτουνιστές (όπως οι «δικοί» μας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ).

Η Γερμανία εμφανίζει επίσημα μικρό αριθμό ανέργων, γιατί, εννοείται, τα 7,3 εκατομμύρια των μισοαπασχολούμενων των 400 ευρώ δε θεωρούνται άνεργοι, όπως και πολλοί άλλοι εξαθλιωμένοι. Ωστόσο, με τα επίσημα στοιχεία υπάρχει παραδοχή ότι το 13% του πληθυσμού των 83 εκατομμυρίων αντιμετωπίζει το φάσμα της φτώχειας, ενώ εντείνεται ανησυχητικά και το φαινόμενο της παιδικής φτώχειας. Το παράδειγμα αυτής της ιμπεριαλιστικής χώρας είναι αποκαλυπτικό και για τους εργαζόμενους της χώρας μας, που στενάζουν από τη σκληρή λιτότητα. Αποδεικνύει ότι είτε με μνημόνια, είτε χωρίς, είτε με «ανταγωνιστική» οικονομία είτε χωρίς αυτή, είτε με υψηλό είτε με χαμηλό δημόσιο χρέος, όσο τα μονοπώλια έχουν την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια τους, οι εργάτες θα χάνουν και σε περίοδο ανάπτυξης και σε περίοδο κρίσης. Η διέξοδος, επομένως, και για τους Γερμανούς και για τους Ελληνες εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα είναι μόνο η σύγκρουση με το κεφάλαιο. Για να μπορεί η ζωή τους να είναι αντάξια των επιτευγμάτων του 21ου αιώνα πρέπει η παραγωγή να απαλλαγεί από τα παράσιτα τους καπιταλιστές, να κοινωνικοποιηθούν τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Ετσι θα υπάρξει λαϊκή ευημερία με την αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών, με σχεδιασμό και προτεραιότητες που θα θέσει η εργατική - λαϊκή εξουσία. Ετσι θα εξαλειφθεί η μάστιγα της ανεργίας, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα και αξιοπρέπεια.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο Πρετεντέρης και οι μετανάστες

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρόβλημα στις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων αλλά και στην επαρχία είναι εκρηκτικό. Λίγα λεπτά αν κυκλοφορήσει κάποιος στο κέντρο της Αθήνας εύκολα θα δει όποιο «κύκλωμα» εγκληματικότητας υπάρχει να λειτουργεί. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Οπως πραγματικότητα είναι ότι και Ελληνες και μετανάστες συμμετέχουν και δρουν σε αυτά τα κυκλώματα. Η απόφαση της συγκυβέρνησης να στήσει 30 στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών σε όλη τη χώρα εμφανίζεται ως μία απάντηση στο πρόβλημα, από τη σκοπιά όμως της άκρατης καταστολής, είναι πλευρά της γενικότερης ανελέητης επίθεσης στα δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Και της βρώμικης ενίοτε επίθεσης σε κάθε αντίθετη πολιτική, όπως, για παράδειγμα, έκανε χτες ο Γ. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ.

***

Κατηγορεί το ΚΚΕ για «γελοιότητα», πως «κάποιος πρέπει να κατέβει από Αγραφα, άπαρτα βουνά και να δει τι συμβαίνει στην Κουμουνδούρου, το Μεταξουργείο, τον Αγιο Παντελεήμονα, την Αχαρνών για να αντιμετωπίσει κάτι που πραγματικά συμβαίνει, όχι εκείνο που νομίζει ή φαντάζεται». Στη συνέχεια αποκόβει ένα μόνο μέρος από την πρόταση του ΚΚΕ για τους μετανάστες και χρησιμοποιώντας τον προσφιλή τρόπο της διαστρέβλωσης και του όταν η πραγματικότητα δε συμφωνεί με αυτό που θέλω τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα, λέει: «Ο "Ριζοσπάστης" βεβαίως προκρίνει ως μέθοδο αντιμετώπισης της μετανάστευσης "να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες". Καμία αντίρρηση, να φύγουμε από το Αφγανιστάν - αλλά με τους Σομαλούς που σκοτώνονται με τους Σουδανούς στην Ομόνοια τι θα κάνουμε;». Είναι γνωστό ότι ο Πρετεντέρης είναι αδίστακτος όταν κάνει πολεμική, αλλά εδώ δεν κάνει πολεμική. Ξεπερνά τα όρια της χυδαιότητας. Και ως προς την Ιστορία και τη δράση του ΚΚΕ στην Αντίσταση την περίοδο της Κατοχής, όταν η τάξη του καλοπερνούσε είτε με τους Γερμανούς είτε με τους Αγγλους, η δε εφημερίδα που δουλεύει κυκλοφορούσε κανονικά. Να γιατί λέμε ξεπερνά τα όρια της χυδαιότητας. Αλλά ξεπερνά τα όρια της χυδαιότητας και ως προς την πρόταση του ΚΚΕ για τους μετανάστες.

***

Θυμίζουμε την πρόταση του ΚΚΕ ολόκληρη και όχι όπως τη διαβάζει ο Πρετεντέρης.

«Να ματαιωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, όπου θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων. Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ. Ανυπακοή στη Συνθήκη Σένγκεν και στον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ της ΕΕ. Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων). Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα και να έχουν πλήρη εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα».

***

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για τον τρόπο με τον οποίο ο Πρετεντέρης αντιλαμβάνεται τη θέση του ΚΚΕ για το θέμα. Αυτό που είναι καθαρό είναι το τι έχει στο μυαλό του και τι επιδιώκει ο συγκεκριμένος όταν διαστρεβλώνει όχι μόνο τη θέση του ΚΚΕ αλλά την ίδια την πραγματικότητα. Ας δούμε: Το έγκλημα - ιδίως το οργανωμένο - τα ναρκωτικά, η πορνεία, η εκμετάλλευση μεταναστών από δουλεμπορικά κυκλώματα, αποτελούν μια τεράστια οικονομική επιχείρηση με υπέρογκα κέρδη, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας. Ο παγκόσμιος τζίρος από τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών το 2010 έφτασε τα 270 δισ. ευρώ (στοιχεία UNICEF), ο τζίρος των κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από την πορνεία το 2010 έφτασε το 1 δισ. ευρώ (στοιχεία ΕΣΥΕ). Ο τζίρος από τη διακίνηση μεταναστών έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Μήπως ο Πρετεντέρης ισχυρίζεται ότι γι' αυτά ευθύνεται ο Σουδανός του Αγ. Παντελεήμονα, ο Σομαλός της Κουμουνδούρου, ο Πακιστανός της Μανωλάδας; Μήπως αυτά συμβαίνουν επειδή υπάρχουν μετανάστες; Μήπως δεν ξέρει ότι, πατώντας πάνω στο πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα επωφελούνται και επιδιώκουν να γίνουν ιδιοκτήτες τεράστιων περιοχών και οικοδομικών τετραγώνων αγοράζοντας κοψοχρονιά για να γίνουν οι αναπλάσεις; Δεν ξέρει ότι κανείς πρόσφυγας δεν έρχεται για τουρισμό αλλά επειδή οι ΝΑΤΟικές βόμβες στη χώρα του πέφτουν βροχή και ότι κανείς μετανάστης δεν έχει την όρεξη να γίνεται έρμαιο στα χέρια κυβερνήσεων, εργοδοτών, στις πένες δημοσιογράφων όπως ο Πρετεντέρης;


Κ. Πασ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ