ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων

Πριν λίγες μέρες το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δημοσιοποίησε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των μόνιμων εργαζομένων και των εργαζομένων αορίστου χρόνου στο Δημόσιο. Από το περιεχόμενο του σχεδίου είναι φανερό ότι υπηρετεί δύο βασικούς στόχους. Τη μείωση του προσωπικού και την υποταγή, όσων εργαζομένων παραμείνουν, στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Η σύνδεση της αξιολόγησης με τις απολύσεις είναι δεδομένη καθώς τα πρώτα αποτελέσματά της θα παραχθούν αρχές του 2014, δηλαδή εντός της χρονικής περιόδου (2012-2015) κατά την οποία έχει εξαγγελθεί ότι το προσωπικό στο Δημόσιο θα μειωθεί κατά 150 χιλιάδες άτομα. Ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ομολόγησε πως στους «στάσιμους» υπαλλήλους μπορεί να επιβληθούν και ποινές. Είναι γνωστό ότι μεταξύ αυτών είναι η μείωση μισθών, αλλά και η απόλυση.

Η άλλη πλευρά της αξιολόγησης αφορά σε εκείνους που παραμείνουν στην υπηρεσία. Η σημασία της αξιολόγησης, και κάθε έννοιας, εξαρτάται από τις συνθήκες στις οποίες συμβαίνει. Ποιος την κάνει, γιατί, με ποιο σκοπό. Στον καπιταλισμό το αστικό κράτος θέτει στόχους που αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου. 'Η, όπως με σαφήνεια περιγράφει το σχέδιο, οι στόχοι πρέπει να αναλογούν με «τους καθορισμένους πολιτικούς στόχους». Τους στόχους αυτούς καλούνται - υποχρεώνονται πιο σωστά - να πιάσουν οι υπάλληλοι και με βάση την επίτευξή τους ή όχι αξιολογούνται. «Αξιος», επομένως, θα θεωρείται ο υπάλληλος που υπηρετεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τους αντεργατικούς στόχους.

Σ' αυτή την κατεύθυνση το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος παίρνει διάφορα μέτρα, για να ενταθεί η διαδικασία αυτή που ήδη εξελίσσεται. Εξαναγκάζει τον υπάλληλο κάθε χρόνο να υπογράφει συμβόλαιο στόχων. Καθιερώνει συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης και μηχανισμούς ελέγχου. Το κυνήγι των στόχων επιβάλλεται γιατί μόνο οι «καλύτεροι» υπάλληλοι θα αξιολογηθούν θετικά και θα έχουν τη δυνατότητα προαγωγής, άρα και αύξησης του μισθού. Με πανουργία φροντίζει ώστε η αξιολόγηση να αποτελέσει εργαλείο για την υπονόμευση της συλλογικής δράσης. Δε φθάνει να είσαι «καλός», αλλά «καλύτερος» από τους άλλους. Αρα πρέπει να ανταγωνίζεσαι τους συναδέλφους σου. Διαίρει και βασίλευε. Δε φθάνει να πιάσεις τους στόχους, αλλά πρέπει να το κάνει το σύνολο των υπαλλήλων της μονάδας που υπηρετείς για να πάρεις το κίνητρο επίτευξης στόχων. Αρα θα πρέπει να πιέζεις και τους άλλους να υπηρετούν τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Και, βέβαια, είναι προφανές εξαρχής ποιος είναι ο «κακός» υπάλληλος. Αυτός που δε συμφωνεί με τους στόχους της εκάστοτε κυβέρνησης. Θα είναι, για παράδειγμα, ο γιατρός και ο νοσηλευτής που δε θα δέχονται να πληρώνουν εισιτήρια οι ασθενείς για να πάνε στο νοσοκομείο που θα διεκδικούν κατάργηση της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης. Ο δάσκαλος που θα παλεύει τα παιδιά μας να διαβάζουν από τα βιβλία και όχι από φωτοτυπίες και DVD και θα αντιπαλεύει την είσοδο επιχειρήσεων στα σχολεία. Ο καθηγητής που θα αρνείται να υπογράφει συμβόλαιο με στόχο να καλουπώσει τα μυαλά των παιδιών στα μέτρα και στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Σε αυτό το μηχανισμό χειραγώγησης, φόβου και ιδεολογικής τρομοκρατίας οι εργαζόμενοι μπορούν να απαντήσουν μόνο με έναν τρόπο. Αντιπαλεύοντας αυτά τα μέτρα, αλλά και την πολιτική που τα επιβάλει με στόχο την ανατροπή της. Με βάση αυτό θα τους αξιολογήσει η ιστορία και οι επόμενες γενιές εργατών.

Πραγματικός στόχος οι λαϊκοί αγώνες

Γρηγοριάδης Κώστας

«Αστυνομική πηγή σχολίασε πως ο περιορισμός των διαδηλώσεων έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση των δυνάμεων που διατίθενται για την αστυνόμευση του κέντρου». Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής» με αφορμή τις επιχειρήσεις-«σκούπα» της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας. Είναι κάτι παραπάνω από εύληπτο το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέσω τέτοιων «διαρροών», άλλωστε το έχει πει και δημόσια στο παρελθόν η ηγεσία του: «Αν θέλετε αστυνόμευση και "καθαρό" κέντρο της πόλης πρέπει να καταργηθούν οι διαδηλώσεις»! Επιβεβαιώνεται δηλαδή περίτρανα αυτό που από την πρώτη στιγμή έλεγε το ΚΚΕ, ότι ένας από τους στόχους του σαρώματος που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας είναι να στηριχθεί η προσπάθεια του δημάρχου Αθηναίων και των μεγαλεμπόρων και μεγαλοεπιχειρηματιών να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις, να παραδοθεί το κέντρο της Αθήνας άσπιλο και αμόλυντο στα σαγόνια των πολυεθνικών και των κερδοσκόπων και όχι βέβαια να βοηθηθούν οι μικρομαγαζάτορες που αφανίζονται από την αντιλαϊκή πολιτική και οι κάτοικοι της περιοχής. Δεν πρέπει να διαφεύγει επίσης ότι το οργανωμένο έγκλημα ζει και βασιλεύει και ποτέ δεν το άγγιξαν οι δυνάμεις ασφαλείας, ούτε όταν δεν υπήρχαν οι μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, ακριβώς γιατί διαχρονικά ο βασικός προσανατολισμός τους ήταν η παρακολούθηση και καταστολή των λαϊκών αγώνων. Σε κάθε περίπτωση, ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι επίθεση στους μετανάστες και πρόσφυγες αποτελεί πλευρά της γενικότερης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζόμενων, ντόπιων και ξένων, και μπορεί να αποκρουστεί και ανατραπεί μόνο από μια λαϊκή συμμαχία, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και της εξουσίας της πλουτοκρατίας.

Μόνη ελπίδα η ανατροπή τους

Πανηγυρίζουν οι εφημερίδες των αστών, με πρώτο και καλύτερο το «Εθνος», για τα νέα δώρα που προσφέρει απλόχερα στους έχοντες και κατέχοντες η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου με τη νέα αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. «Πόρισμα - ελπίδα για μείωση φόρων», είναι ο προκλητικός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας, που χαρακτηρίζει μάλιστα «ριζοσπαστική» την πρόταση της διακομματικής επιτροπής (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) για «τη μεταρρύθμιση της φορολογίας». Στο κύριο άρθρο της μάλιστα η εφημερίδα δε διστάζει να περιγράψει ποιες διατάξεις του νέου φορολογικού θεωρεί ως ελπιδοφόρες. Οπως σημειώνει, «σημαντικότερο στοιχείο είναι η διατήρηση του αφορολoγήτου των 5.000 ευρώ, που οι πληροφορίες το έφεραν να κινδυνεύει, καθώς και η μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης από 45% σε 40%». Αυτό για εισοδήματα από 100.000 ευρώ και πάνω. Το σημαντικότερο όμως είναι η «ευνοϊκότερη τάση σε σχέση με τις επιχειρήσεις, μια και καθιερώνεται κοινός φορολογικός συντελεστής 20%, με προοπτική να πέσει και στο 15%, και ταυτόχρονα μειώνεται η φορολόγηση των μερισμάτων από το 25% στο 20%». Στα ...θετικά περιλαμβάνει επίσης ότι «από την άλλη πλευρά επιβαρύνονται τα χαμηλότερα εισοδήματα, μέχρι και 22.000 ευρώ»(!). Φυσικά, δεν εκπλήσσει ο κυνισμός και το μίσος κατά των λαϊκών στρωμάτων από τα «όργανα» της πλουτοκρατίας, που έχουν στηρίξει με συνέπεια το σύνολο των άγριων μέτρων που τσακίζουν τους μισθούς και τις συντάξεις και βουλιάζουν το λαό ολοένα και πιο βαθιά στη φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση. Ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο ανελέητος πόλεμος που διεξάγεται σε βάρος του από την πλουτοκρατία και τους ξένους συμμάχους της δεν μπορεί να είναι νικηφόρος παρά μόνο αν απαλλαγεί από την εξουσία του κεφαλαίου και πάρει ο ίδιος τις τύχες στα χέρια του.

Ρατσιστική δράση εθελοντικών ομάδων

Η ρατσιστική δράση και τα κίνητρα ορισμένων «εθελοντικών ομάδων», που δρουν πλάι στον κρατικό μηχανισμό, βγαίνει στην επιφάνεια με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους χιλιάδες μετανάστες που γεννά ο καπιταλισμός, η μήτρα του εκμεταλλευτικού συστήματος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο με στόχο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εξαθλίωση των λαών.

Στη Νεάπολη της Κοζάνης, όπου οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών, «παράγοντες» τέτοιων εθελοντικών ομάδων νομίζουν ότι βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρό και ξεσπαθώνουν.

Φασίστες ρατσιστές που φορούν την προβιά του «εθελοντή δασοπυροσβέστη» πήγαν στην πύλη του στρατοπέδου και επιχείρησαν να ανοίξουν το πανό τους με το οποίο δήλωναν «Ουστ. Να ξεκουμπιστούν οι βρωμιάρηδες». Ο Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη της ΝΔ Στέφανος Τοπαλίδης, προκάλεσε με το απαράδεκτο σχόλιο του: «Κάποιοι κατάφεραν να κάνουν σαπούνι, εγώ με μερικούς έγχρωμους θα κάνω χρωμοσαμπουάν».

Ο συγκεκριμένος «κύριος» είναι πρόεδρος των καταδρομέων και των εθελοντών διασωστών Κοζάνης. Μάλιστα, μαζί με άλλους τρεις, προφανώς ομοϊδεάτες του, θα εκπροσωπήσει τη Λέσχη Εφέδρων στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

Πίσω από το προσωπείο της «εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς» που λανσάρουν σβήνοντας φωτιές στα δάση ή σώζοντας τους εγκλωβισμένους οδηγούς από τα χιόνια στις εθνικές οδούς, κρύβεται το αυγό του φιδιού που ζεσταίνουν στον κόρφο τους.

Αναδεικνύονται σε παράγοντες της κοινωνικής ζωής για να αναλάβουν δράση την κατάλληλη ώρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, την ώρα που ο εργαζόμενος λαός παλεύει να σωθεί από το θεριό της εξαθλίωσης και της ανεργίας, έρχονται να τον αποπροσανατολίσουν κρύβοντας ποιος πραγματικά φταίει για τα δεινά του. Και του δείχνουν ως υπαίτιους της φτώχειας του, τους εξαθλιωμένους μετανάστες πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ