ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Στα σκαριά νέες μειώσεις σε συντάξεις και παροχές, στην πορεία μετατροπής της Ασφάλισης εξ ολοκλήρου σε ανταποδοτική

Κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία ετοιμάζουν τα χειρότερα για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Στο χέρι του λαού είναι να αξιοποιήσει την πείρα του, να πατώσει στην κυριολεξία τα κόμματά τους, με ισχυρό ΚΚΕ
Κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία ετοιμάζουν τα χειρότερα για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Στο χέρι του λαού είναι να αξιοποιήσει την πείρα του, να πατώσει στην κυριολεξία τα κόμματά τους, με ισχυρό ΚΚΕ
Μιλώντας χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τους άλλους οργανισμούς (νοσοκομεία, ΟΕΚ, ΑΕΙ κ.ά.) που έπαθαν στην κυριολεξία συντριβή από το «κούρεμα», όπως με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης». Παράλληλα, προανήγγειλε συνολικό άνοιγμα του Ασφαλιστικού, με νέες ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, στο όνομα των ελλειμμάτων που μεγαλώνουν στα Ταμεία ως συνέπεια της διαχείρισης από την κυβέρνηση για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Οπως είπε ο Λ. Παπαδήμος, «η διασφάλιση των Ταμείων δεν είναι δυνατόν να βασιστεί στις κρατικές ενισχύσεις. Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα. Προβλήματα που σήμερα γίνονται ακόμα πιο έντονα, λόγω της ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται αποτελεί γι' αυτόν το λόγο μέγιστη προτεραιότητα, και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος απαιτεί μια σειρά ενέργειες και παρεμβάσεις. Απαιτεί αποτελεσματικό έλεγχο για την περιστολή των δαπανών. Απαιτεί εξορθολογισμό των παροχών και ενοποίηση των κλάδων Υγείας και επικουρικών ταμείων».

Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει την ακόμα μεγαλύτερη απεμπλοκή του κράτους από τη χρηματοδότηση των Ταμείων και τη μετατροπή της Ασφάλισης εξ ολοκλήρου σε ανταποδοτική, ενώ παράλληλα μιλάει για παραπέρα περικοπές των ήδη κουτσουρεμένων παροχών από τα Ταμεία, με μετακύλιση του κόστους για φάρμακα, περίθαλψη και Πρόνοια στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Μάλιστα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου βαφτίζει «εξορθολογισμό» την πλήρη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, δείχνοντας ότι η πλουτοκρατία και τα κόμματά της είναι αδίστακτοι στα μέτρα και την προπαγάνδα τους ενάντια στο λαό.

Ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, ο Λ. Παπαδήμος είπε ότι «τα ελλείμματα των Ταμείων διατηρούνται ακόμα σε υψηλό επίπεδο για τους πολύ γνωστούς λόγους, που συνδέονται με τις πηγές των εσόδων τους σε σχέση με τις παροχές. Αλλά η μεταρρύθμιση που έχει ξεκινήσει, και βρίσκεται σε εξέλιξη, θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων αυτών στα επόμενα χρόνια»! Κουβέντα δεν είπε βέβαια για τα χρωστούμενα του κράτους και της εργοδοσίας στα Ταμεία, για τη διαχρονική κλοπή των αποθεματικών τους, για το γεγονός ότι με την πολιτική τους έχουν μετατρέψει τα Ταμεία σε πελάτες των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας, της Πρόνοιας και του φαρμάκου, καταδικάζοντάς τα στην κυριολεξία σε μαρασμό.

Υπερασπίστηκε τη «νόμιμη» κλοπή

Ο Λ. Παπαδήμος υπερασπίστηκε ακόμα την πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδας αναφορικά με τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων. Οπως είπε, «τα ομόλογα που ανήκουν στο κοινό κεφάλαιο και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο της αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, αποκτήθηκαν όλα πολύ πριν από το χρόνο στον οποίο έγινε γνωστό το παραπάνω πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων». Επί της ουσίας, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του «Ριζοσπάστη» ότι η κλοπή ήταν καθ' όλα νόμιμη και έγινε με τους νόμους που οι ίδιοι ψηφίζουν για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Είπε μάλιστα ότι απαγορεύεται η όποια πολιτική ουσιαστικής ενίσχυσης των Ταμείων, αφού «σύμφωνα με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων, όλοι οι κάτοχοι των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου πρέπει να αντιμετωπιστούν με ενιαίο τρόπο. Επομένως δεν είναι νομικά εφικτό να αποκατασταθούν οι ζημιές των Ταμείων από την απομείωση του χρέους». Με άλλα λόγια, η δανειακή σύμβαση προβλέπει για τις τράπεζες πάνω από 50 δισ. για την κάλυψη της χασούρας από το «κούρεμα» και την ίδια ώρα πετάει στον Καιάδα τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων που είδαν τα αποθεματικά των Ταμείων τους να πετιούνται σε μια νύχτα στο καμίνι του PSI, για να σωθεί η πλουτοκρατία.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζητάει κι άλλες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο

Σταθερός πυλώνας της επίθεσης σε μισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα, παρά την προσπάθεια να κοροϊδέψει

Νέες φοροαπαλλαγές στα κέρδη των επιχειρήσεων και των καπιταλιστών με ταυτόχρονη κλιμάκωση της άγριας φοροληστείας των λαϊκών νοικοκυριών, προωθεί η ηγεσία της ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει το θρασύτατο εμπαιγμό των λαϊκών στρωμάτων, μοιράζοντας προεκλογικά φούμαρα για «περισσότερους διακανονισμούς δανείων».

Στην πραγματικότητα, η ηγεσία της ΝΔ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τη νέα μεγάλη αύξηση της φορολογίας στα λαϊκά στρώματα και τις νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, όπως αυτές προτείνονται από το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.), που δόθηκε στη δημοσιότητα, στην οποία συμμετείχε μέχρι πρόσφατα.

Εξάλλου, οι προτάσεις της επιτροπής είναι σχεδόν πιστό αντίγραφο των προτάσεων που είχε παρουσιάσει νωρίτερα η ΝΔ για τη φορολογία, με κεντρικό άξονα τη μείωση των συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη και μερίσματα στο 15%, με ταυτόχρονη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», δηλαδή άγρια φορολόγηση των χαμηλόμισθων, των ανέργων, ακόμα και όσων με τα δικά τους υποτιμημένα στοιχεία βρίσκονται κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη χτεσινή ανακοίνωση του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας Γ. Βρούτση δε διατυπώνεται καμία διαφωνία επί της ουσίας των προτάσεων της επιτροπής για την αναμόρφωση του φορολογικού. Περιοριζόμενος απλά να σημειώσει ότι «η ΝΔ δεν έχει υπογράψει αλλά ούτε και έχει λάβει κανένα πόρισμα από το διάλογο που διεξήχθη στο υπουργείο Οικονομικών για το φορολογικό σύστημα».

Την ίδια στιγμή, ο έτερος αναπληρωτής τομεάρχης Χρ. Σταϊκούρας απηύθυνε «έκκληση» (!) προς τις τράπεζες να κάνουν αυτό που ήδη κάνουν από μόνες τους, δηλαδή «να προβούν σε πιο εκτεταμένες ρυθμίσεις και σε περισσότερους διακανονισμούς των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έτσι ώστε η δόση του δανείου να μην υπερβαίνει το 30% του εισοδήματος του ιδιώτη οφειλέτη, εφόσον αυτός αιτιολογημένα αδυνατεί να ανταποκριθεί».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλος δήλωσε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα πρέπει να ρίξουμε τους φορολογικούς συντελεστές (σ.σ. για τα κέρδη) στο 15%», επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματος ότι με τέτοια μέτρα, πλήρους φοροαπαλλαγής των επιχειρήσεων και ενίσχυσης της ρευστότητας, θα επέλθει η ανάπτυξη που οραματίζονται αστοί και οπορτουνιστές. Αποσιωπά όμως, για ευνόητους λόγους, ότι στα «αναπτυξιακά μέτρα» περιλαμβάνει και τη δραστική μείωση των μισθών, γιατί πάνω απ' όλα βάζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα η ηγεσία της ΝΔ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει αμέσως μετά τις εκλογές τη νέα αντιδραστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, όπως αυτή ορίζεται από το νέο μνημόνιο που έχει προσυπογράψει και δεσμευτεί εγγράφως ότι θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα. Μόνο τυχαίο δεν είναι, λοιπόν, που δεν έβγαλε «κιχ» για τα όσα είπε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός για το Ασφαλιστικό, ακριβώς γιατί είναι αυτά που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο, που εκτός των άλλων κονιορτοποιούν τα ψηφοθηρικά πυροτεχνήματα του προέδρου της ΝΔ για δήθεν «ισοδύναμα μέτρα που επεξεργαζόμαστε για να αυξηθούν οι κατώτατες συντάξεις, όπως είχαμε υποσχεθεί» (!).

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Οι ψεύτες θα πληρώσουν και στην κάλπη

Την υποκρισία και τις ψεύτικες υποσχέσεις της ΝΔ όπως αυτές εκφράστηκαν από τον πρόεδρό της, που δήλωσε αντίθετος σε οριζόντιες περικοπές και νέα μέτρα τα οποία μειώνουν μισθούς και συντάξεις, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Η ψευτιά, και η υποκρισία από τον πρόεδρο της ΝΔ δεν έχει όρια, αφού είναι γνωστό στους πάντες ότι μαζί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν τη σφαγή των κατώτατων μισθών κατά 22% και 32%, των επικουρικών συντάξεων από 10 έως 20% και των κύριων συντάξεων 12% από 1.300 ευρώ και πάνω. Από κοινού υπέγραψαν τη νέα δανειακή σύμβαση και όλα τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται να σαρώσουν ό,τι έχει απομείνει (...)

Οι συνταξιούχοι τώρα γνωρίζουν καλά από την ίδια τους την πείρα, και τη ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζουν ότι από κοινού ψήφισαν και υλοποιούν όλα τα αντεργατικά τα αντισυνταξιουχικά μέτρα που τσάκισαν και οδηγούν στην εξαθλίωση εργαζόμενους και συνταξιούχους (...) Οι συνταξιούχοι ξέρουν, έβγαλαν συμπεράσματα από αυτά τα κόμματα, από την ΕΕ και από όσους στήριξαν και στηρίζουν τους μονοδρόμους τους. Είναι σε θέση να γνωρίζουν τους εχθρούς και τους φίλους τους και μπροστά στις εκλογές θα τους πληρώσουν με το νόμισμα που τους αξίζει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ