ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγωνιστικό κάλεσμα στους ηθοποιούς

Διακήρυξη της Δημοκρατικής Ενότητας

Τη Μ. Δευτέρα (9/4), πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες για εκλογή Διοικητικών Συμβουλίων στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και στον Οργανισμό Εταιρικών Θιάσων, καθώς και Εξελεγκτικής Επιτροπής, Πειθαρχικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στα συνέδρια των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, ΠΟΘΑ και ΕΚΑ. Οι αρχαιρεσίες θα διενεργηθούν, από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, στα γραφεία του ΣΕΗ (Κάνιγγος 33, 2ος όροφος), στην έδρα του ΚΘΒΕ και στις έδρες των ΔΗΠΕΘΕ. Το Σωματείο χτες έκανε απολογιστική συνέλευση, όπου καταγράφηκε η δράση του όλο το προηγούμενο διάστημα και η συμβολή του στους αγώνες του κλάδου και γενικότερα του λαϊκού κινήματος.

Μπροστά στις αρχαιρεσίες η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών απευθύνεται σε όλους τους ηθοποιούς και ιδιαίτερα σ' εκείνους που τα βάρβαρα μέτρα των τελευταίων κυβερνήσεων απειλούν πια την ίδια τους την επιβίωση. Σ' αυτούς που ζουν στην ανασφάλεια, στην υποαπασχόληση, στην ανεργία. Σε όσους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η τέχνη δεν είναι εμπόρευμα. Καλεί όλους τους ηθοποιούς να συσπειρωθούν στο σωματείο για να ενισχύσουν τον αγώνα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, που καταργούν τη Συλλογική Σύμβαση, που εξευτελίζουν το μισθό και τα εργασιακά δικαιώματα, που μετατρέπουν τη σύνταξη σε επίδομα πτωχοκομείου, που τολμούν να μειώνουν ακόμα και το πενιχρό επίδομα ανεργίας, που οδηγούν στην εξαθλίωση μέρα τη μέρα με βαριά φορολογία, χαράτσια, τέλη και αβάσταχτη ακρίβεια. Να ενισχύσουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας, που θέλει τους ηθοποιούς ανυπεράσπιστους μπροστά στη λυσσαλέα επίθεσή της, που επιδιώκει να εισχωρήσει στο σωματείο για να κάνει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τη δουλειά της, που συκοφαντεί κάθε αγώνα με σκοπό να στρέψει τους συναδέλφους ενάντια στο σωματείο, να ενισχύσει την απεργοσπασία και σταδιακά να ακυρώσει στη συνείδηση των ηθοποιών τον απεργιακό αγώνα.

Απευθυνόμενη στους ηθοποιούς το ΣΕΗ με τη διακήρυξή της τους προσκαλεί να απομονώσουν την αισχρή ψευδολογία που διακινείται το τελευταίο διάστημα ενάντια στο σωματείο και τη διοίκησή του: «Οτι τάχα έχουμε αποχωρήσει από τη FIA. Οτι τάχα αρνούμαστε χρήματα που δίνει η ΕΕ, με προγράμματα ΕΣΠΑ - χωρίς να λένε ότι το ΣΕΗ, σαν εργασιακό σωματείο και όχι θεατρική ή άλλη επιχείρηση, δεν μπορεί να ενταχθεί σε τέτοια προγράμματα, επομένως ούτε και να τα αρνηθεί. Οτι τάχα δεν ενδιαφερόμαστε για τα προβλήματα του κλάδου - όταν ξέρουν ότι κάναμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις και κινητοποιηθήκαμε για κάθε πρόβλημα με όσα μέσα διαθέταμε, όπως αποτυπώνεται και στον απολογισμό του ΔΣ. Οτι τάχα κομματικοποιούμε το σωματείο - λες και ζητήσαμε ποτέ κομματικά πιστοποιητικά για να υπερασπιστούμε τον οποιονδήποτε συνάδελφο. Μέχρι και ότι η διοίκηση πληρώνεται, έφτασαν να πούνε μερικοί!!».

Και η προκήρυξη καταλήγει: «Το σωματείο μας έχει παρελθόν. Ενα λαμπρό αγωνιστικό παρελθόν τιμημένο από εκατοντάδες συναδέλφους που δε δίστασαν να ορθώσουν το ανάστημά τους ενάντια όχι μόνο στην εργοδοσία, αλλά και στον ένοπλο κατακτητή και στο ντόπιο υπερασπιστή του, όταν χρειάστηκε. Το σωματείο μας έχει μέλλον. Ενα μέλλον περήφανο και μαχητικό γεμάτο αγώνες στο πλάι του λαού μας, αγώνες που μπορούν παρά τις δυσκολίες να οδηγήσουν σε μικρές και μεγάλες νίκες».

Εναλλασσόμενο πρόγραμμα

Κάθε Δευτέρα, Τρίτη (9 μ.μ.) και Παρασκευή (12 τα μεσάνυχτα) στο θέατρο «Κάτω από τη γέφυρα» παρουσιάζεται η παράσταση «Αθαφτοι νεκροί» βασισμένη στο αντιπολεμικό έργο του Ιρβιν Σόου «Θάψτε τους νεκρούς». Μια χώρα... Ενας πόλεμος... Ανθρωποι μόνοι. Ειρωνικοί απέναντι στο θάνατο και απελπισμένοι με τη ζωή τους. Πότε θα έρθει η στιγμή που οι άνθρωποι θα στήσουν έναν παράδεισο στη Γη; Πότε θα σταθούν ειλικρινείς απέναντι στη μνήμη και αποφασισμένοι απέναντι στην ελπίδα; Ελεύθερη απόδοση - σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Σκηνογραφία: Κώστας Ζωγραφόπουλος. Ενδυματολογική επιμέλεια: Νικολέτα Παπαδοπούλου. Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Ματοπούλου. Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Πλακούτσης. Φωτισμοί: Αρης Φρατζόγλου. Video: Βασίλης Μαγουλιώτης. Παίζουν: Μαρία Βλάχου, Αννα Γαρεφαλάκη, Βερόνικα Δαβάκη, Ελένη Δαφνή, Μάνθος Καλαντζής, Οδυσσέας Κιόσογλου, Ηλίας Λάτσης, Δημήτρης Μαγγίνας.

  • Στο θέατρο «Βαφείο - Λάκης Καραλής» παρουσιάζονται τα έργα: «Ο πατέρας» του Στρίντμπεργκ. Απόδοση: Νίκος Γκάτσος. Σκηνοθεσία: Γιώργος Βούρος. Παίζουν: Γιώργος Βούρος, Μαρία Σκούπα, Γιώργος Γεωργίου, Λαμπρινή Λίβα, Δημήτρης Ανδριανός, Σπύρος Δημακόπουλος, Λάμπρος Κόκκορης, Ελένη Σταυράκη - Κοντοσταύλου (κάθε Παρασκευή, Σάββατο 9 μ.μ., Κυριακή 7.30 μ.μ.). «12 νυχτερινά» - μουσικοθεατρική παράσταση. Ποίηση Μάνου Ελευθερίου. Μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Επιμέλεια: GUITARTE ENSEMBLE - Ν. Χατζηελευθερίου. Παίζουν: Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Φραγκούλης Καραγιαννόπουλος, Γιάννης Γαλίτης, Αννα Σαρτζίδου, Αλεξάνδρα Χατζηγιάννη (παραστάσεις: Σάββατο, 11.30 μ.μ.). «Δίδα Μαίρη» των Αθηνά Ζώτου - Αντώνη Σπίνουλα - «art». Σκηνοθεσία: Αντώνης Σπίνουλας. Παίζουν: Αθηνά Ζώτου, Γιώργος Στυλιανόπουλος, Χρήστος Ιντζέογλου (Δευτέρα, Τρίτη, 9.30 μ.μ.). «Τα κινούμενα». Σκηνοθεσία Καίτης Μανωλιδάκη. Παίζουν: Μαρία Γιαννακιτσίδου, Πέτρος Ιωάννου, Ελενα Κωνσταντινίδου, Σπύρος Ξένος, Αργυρώ Τσιρίτα (Τετάρτη, Πέμπτη, 10 μ.μ.).
  • Το «Μπλε λιβάδι» του Παναγιώτη Καλυβίτη παρουσιάζει, σε σκηνοθεσία του ίδιου, κάθε Δευτέρα, Τρίτη, η ομάδα BUCCO-NOI, στη KNOT GALLERY (Μιχαλακοπούλου 206 και Πύρρου, Μετρό Αμπελόκηποι, τηλ. 6940.808.727). Παίζουν: Δημήτρης Δημητρόπουλος, Δομνίκη Μητροπούλου, Φένη Μπένου, Ιάσονας Μπίτερ Κουρούνης. Ενα σκοτεινό υπαρξιακό παραμύθι για το άτομο και την κοινωνία, τον προαποφασισμένο εγκλεισμό μας στο αναπόδραστο, τα κέντρα εξουσίας, τη χειραγώγηση και την αυτοδιάθεση. Το «Μπλε λιβάδι» βραβεύτηκε στο διαγωνισμό για πρωτότυπο σύγχρονο ελληνικό έργο το 2010.
«Εφυγε» ο Χρήστος Πάρλας

«Εφυγε», χθες τα χαράματα, σε ηλικία 76 ετών, από πνευμονική ανεπάρκεια, ο γνωστός ηθοποιός, Χρήστος Πάρλας, ο οποίος τη Δευτέρα το βράδυ εισήχθη στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ». Ο Χρ. Πάρλας γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια (1936). Σπούδασε στη δραματική σχολή του Κ. Μιχαηλίδη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1957 και πολύ σύντομα αναδείχθηκε ως ηθοποιός κύριων και πρωταγωνιστικών ρόλων. Το 1962 εμφανίστηκε στον κινηματογράφο, με τις ταινίες «Δέκα μέρες στο Παρίσι», «Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος». Ακολούθησαν πολλές άλλες ταινίες και συνεργασίες με πολλούς θιάσους. Επί πολλά χρόνια συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και με το ΚΘΒΕ, όπου έπαιξε πρωταγωνιστικούς και δευτεραγωνιστικούς ρόλους κλασικού και νεότερου ελληνικού και ξένου δραματολογίου. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους και σημαντικότερους σκηνοθέτες των δεκαετιών 1950,1960,1970, 1980, και 1990. Πρωταγωνίστησε σε παραστάσεις αρχαίου δράματος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ του Ιταλού ηθοποιού και σκηνοθέτη Ρομπέρτο Μπενίνι στον ιταλικό πολιτισμό, το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., θα τον αναγορεύσει σήμερα (7μμ, στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής) σε επίτιμο διδάκτορά του. Η αντιφώνηση του τιμώμενου τιτλοφορείται «Δάντης, Θεία Κωμωδία. Ερμηνεία και σχόλια στο ΧΙ Ασμα της Κόλασης». Πρόκειται για μια -φημισμένη στο ιταλικό κοινό- σχολιασμένη, από τον ίδιο τον Μπενίνι ερμηνευτική απόδοση του σημαντικότερου αποσπάσματος της δαντικής «Κόλασης».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ για την κατεχόμενη Αμμόχωστο διοργανώνουν αύριο το «Σπίτι της Κύπρου», η κυπριακή πρεσβεία και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Στοά του Βιβλίου (7μμ).

O ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ«Διάλογοι» του Εθνικού Θεάτρου, ολοκληρώνεται σήμερα (6μμ, είσοδος ελεύθερη) με θέμα «Απολογισμός - συζήτηση, με αφορμή τις παραστάσεις της χρονιάς», με ομιλητές τους σκηνοθέτες που ανέβασαν τις παραστάσεις του Ε.Θ.: Δήμος Αβδελιώδης, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, Βίκτωρ Αρδίττης, Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, Γιάννης Κακλέας, Γιάννης Καλαβριανός, Γιάννης Μαργαρίτης, Γιώργος Παλούμπης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Θανάσης Παπαθανασίου, Ρούλα Πατεράκη, Μιχάλης Ρέππας, Τάκης Τζαμαργιάς, Γιάννης Χουβαρδάς.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στους μεγάλους συνθέτες Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρο Ξαρχάκο, στις 6/4 στα Γιαννιτσά (Πνευματικό Κέντρο) και στις 7/4 στη Βέροια (Χώρος Τεχνών). Συνοδευόμενος από την εννεαμελή «Ορχήστρα Ωδών», θα «ξετυλίξει» ένα πρόγραμμα πλημμυρισμένο από τραγούδια σπουδαία και διαχρονικά - υπέροχες «χημείες» μουσικής και ποίησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ