ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Επαίσχυντος συμβιβασμός κυβέρνησης - πολυεθνικής

Ονομαστική ψηφοφορία για τη σχετική τροπολογία που συζητιέται στη Βουλή ζήτησε το ΚΚΕ

Ονομαστική ψηφοφορία για την προωθούμενη από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επαίσχυντη συμφωνία συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη «Ζήμενς» ζήτησε, χτες, στη Βουλή το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου συμπεριλήφθηκε η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, τα οποία καταγγέλθηκαν από στελέχη τους και στελέχη της πολυεθνικής ότι χρηματοδοτήθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της, προωθούν συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι θα γίνει συμψηφισμός ύψους 80 εκατομμυρίων με τη «Ζήμενς» για έργα που πραγματοποίησε για το Δημόσιο, θα δοθούν από την πολυεθνική 100 εκατομμύρια για «επενδύσεις», κυρίως στην επαρχία, και 90 εκατομμύρια σε προγράμματα και σεμινάρια που θα κάνει η «Ζήμενς», με θέμα, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση της διαφθοράς!

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Β. Νικολαΐδου, τόνισε ότι τα δύο κόμματα θέλουν να κλείσουν το σκάνδαλο. Σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης (μετείχε στη σχετική εξεταστική της Βουλής) χαρακτήρισε επαίσχυντη τη συμφωνία, λέγοντας πως εάν την διαβάσει κάποιος θα δει ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, λέει «ευχαριστούμε τη "Ζήμενς" που μας βοήθησε να βρούμε άκρη τη στιγμή που τα στελέχη της απαντούσαν δεν γνωρίζω τίποτα για το σκάνδαλο και τελικά κουκουλώθηκε».

Υπογράμμισε ακόμα ότι δε συνέφερε τη «Ζήμενς» να δώσει στοιχεία για το χρηματισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και έτσι αποκαλύπτεται ότι το σύστημα όταν κινδυνεύει μοιάζει με το όστρακο που κλείνει ερμητικά. Η υπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου, είπε ότι στη συμφωνία δεν έχουν περιληφθεί ποινικά ζητήματα της υπόθεσης που μένουν σε εκκρεμότητα στη Δικαιοσύνη αλλά μόνο ζητήματα αστικού και διοικητικού χαρακτήρα.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - «DIE LINKE»
Υμνοι και διαπιστευτήρια στην καπιταλιστική ΕΕ

Πουλάνε αυταπάτες για φιλολαϊκή Ευρωένωση και ειρηνική συνύπαρξη του λαού με τα μονοπώλια

Με τη διαπίστωση ότι «πάντοτε η ελπίδα μας είναι η Ευρώπη» απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη φράση του Αλ. Τσίπρα ότι οι εταίροι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΕΑ δείχνουν πως «όσοι διαφωνούν με το μνημόνιο, δεν είναι αντίθετοι με την Ευρώπη. Υπάρχει και η άλλη Ευρώπη, που μας υποστηρίζει».

Ο διάλογος έγινε κατά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Παπούλια αντιπροσωπεία του γερμανικού «Die Linke», που φιλοξενείται στην Ελλάδα από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ του κεφαλαίου είναι μονόδρομος για το κόμμα του, κερδίζοντας τα εύσημα από τον Κ. Παπούλια.

Τα ίδια επανέλαβε και μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ισχυρίστηκε ότι «η δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια δεν είναι οι δέκα εντολές του Μωυσή που γράφτηκαν σε μαρμάρινες πλάκες και άρα πρέπει να τις ακολουθήσουμε». Αυτό που δεν είπε, είναι πως το κόμμα του θα καταργήσει τα μνημόνια, στο βαθμό που αγωνιά πρωτίστως για τη «συνοχή της ΕΕ», χωρίς να αμφισβητεί τη στρατηγική των μονοπωλίων.

Ο ίδιος είπε: «η Ευρωπαϊκή Αριστερά αγωνίζεται για μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, απέναντι στις δυνάμεις της συντήρησης που την οδηγούν στην κόλαση και στην απόγνωση», χωρίς να πει το παραμικρό για την καπιταλιστική οικονομία στην οποία εδράζεται το αντιδραστικό οικοδόμημα της ΕΕ και καταδικάζει το λαό στην εξαθλίωση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του «Die Linke», Γκ. Γκίζι, έπλεξε τον ύμνο της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι «ένα είναι σημαντικό για εμάς, να υπάρξει η Ενωμένη Ευρώπη και αυτό να περάσει και στη νέα γενιά. Το σημαντικό είναι η Ελλάδα να διατηρηθεί στη ζώνη του ευρώ, και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν δυνάμεις, συμφέροντα που (...) επιθυμούν η Ελλάδα να βγει από την ζώνη του ευρώ (...) και μετά να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Αυτός ωστόσο είναι ένας δρόμος που θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε». Τα ίδια πάνω κάτω λένε και τα κόμματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα, προσπαθώντας να εκβιάσουν υπέρ τους την ψήφο του λαού.

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»
«Καθαρόαιμο» κόμμα της πλουτοκρατίας

Παρουσίασε χτες το κυβερνητικό του πρόγραμμα

Συρραφή κούφιων «αντιμνημονιακών» διακηρύξεων, δοκιμασμένων αντιλαϊκών συνταγών διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και προωθημένων αντιδραστικών προτάσεων, αποτελεί το «ευέλικτο κυβερνητικό πρόγραμμα» που δημοσιοποίησε χθες το κόμμα «Ανεξάρτητοι Ελληνες», επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την απόλυτη ιδεολογικοπολιτική ταύτιση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Πίσω από τις εθνικοπατριωτικές κορόνες και τα φούμαρα περί «μείωσης της ανισότητας», προβάλλει ολοκάθαρα η φυσιογνωμία ενός ακόμα κόμματος της πλουτοκρατίας που διεκδικεί να παίξει ρόλο «καταλύτη» για την υλοποίηση των βαθιών αντιδραστικών προτάσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του, που όμως ήδη λανσάρονται και από άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που επαγγέλλονται.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το σύνολο των προτάσεων και των μέτρων που αναφέρονται, υπηρετούν την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ενώ δεν κρύβεται ταυτόχρονα η εχθρική στάση του απέναντι στα δικαιώματα και τους αγώνες του εργαζόμενου λαού. Ενδεικτικά, προτείνεται να δοθούν νέα φορολογικά και άλλα προνόμια στα μονοπώλια και να μετατραπεί η χώρα σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) στο όνομα «της προσέλκυσης επενδύσεων».

Για τον ίδιο σκοπό, προτείνεται ανοικτά η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η δόμηση ακατοίκητων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων και η παραχώρησή τους σε ιδιώτες για λειτουργία ξενοδοχείων πολυτελείας, εξοχικών κατοικιών, καζίνο και παραθαλάσσιων Πάρκων.

Ταυτόχρονα προτείνεται η κατάργηση της μονιμότητας για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, τόσο νομοθετικά, όσο και συνταγματικά, επανεξέταση των κανόνων εμπλοκής και χρήσης του υπηρεσιακού εξοπλισμού των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως προτείνει και ο ΛΑ.Ο.Σ., ενεργοποίηση προγράμματος ολικής απέλασης λαθρομεταναστών, σταδιακή μείωση του ύψους εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών προς τα κύρια Ταμεία ασφάλισης, με σκοπό στο τέλος της τετραετίας να μειωθούν κατά 10%, επανεξέταση της συνδικαλιστικής νομοθεσίας, με στόχο να μπουν επιπλέον εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση κ.α.

ΓΥΡΝΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
Τους ανησυχεί η οργανωμένη ανυπακοή

Γράφει ο Γ. Λακόπουλος στα ΝΕΑ για τη δήθεν «αποκάλυψη» ότι το ΚΚΕ δεν πλήρωσε το χαράτσι της ΔΕΗ, αλλά μόνο την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος: «Ερώτηση: Ισχύει ο νόμος που επιβάλλει το χαράτσι, για τις κομματικές εγκαταστάσεις του Περισσού και την κατοικία της Παπαρήγα; Απ' ό,τι φαίνεται όχι. Δεν θέλουν να πληρώσουν, δεν πληρώνουν. Ο νόμος μάλλον είναι μόνο για... εθελοντές (...) Θα μπει τέλος στην ασυλία των κομμάτων έναντι των νόμων ή θα διαιωνίζεται; Απορία: Από τη στιγμή που ένα κόμμα και οι επικεφαλής του δεν πληρώνουν, γιατί να πληρώσουν οι υπόλοιποι; Γιατί να μην επικαλεσθούν όλοι την ίδια δικαιολογία και να τη σκαπουλάρουν; Γιατί ό,τι ισχύει - χωρίς συνέπειες - για το ΚΚΕ να μην ισχύει και για τους υπόλοιπους; Πιο απλά, η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές: ή θα φροντίσει να πληρώσουν όλοι, ή θα αλλάξει το νόμο και θα τους απαλλάξει όλους. Εφόσον το χαράτσι είναι φόρος, η άρνηση πληρωμής φόρου είναι φοροδιαφυγή. Και η φοροδιαφυγή δεν μπορεί να θεωρηθεί πολιτική δραστηριότητα».

Επειδή αφελής δεν είναι, τα όσα γράφει υπηρετούν συγκεκριμένη στόχευση. Τι λέει ο αρθρογράφος των ΝΕΩΝ; Να μπουκάρει τώρα η ΔΕΗ στα σπίτια όσων δεν πλήρωσαν το χαράτσι και να κόψει το ρεύμα. Κατ' επέκταση, το κράτος να φροντίσει διά ροπάλου για την εφαρμογή κάθε (αντιλαϊκού) νόμου, εκεί όπου υπάρχουν αντιστάσεις στην εφαρμογή του. Γιατί, τέτοια περίπτωση είναι το χαράτσι. Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε, για να εκφραστεί έμπρακτα η ανυπακοή στο συγκεκριμένο τέλος, που επιβλήθηκε με τον εκβιασμό «πλήρωσε γιατί θα σου κόψω το ρεύμα». Κάλεσε το λαό να μην πληρώσει το χαράτσι, αλλά μόνο την αξία του ρεύματος και τα τέλη για δήμο και ΕΡΤ. Το ίδιο έκαναν τα χιλιάδες μέλη του και βέβαια η ΚΕ στην έδρα της, στον Περισσό. Οι λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές, όπου πρωτοστατεί το ΠΑΜΕ και οι άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις του κινήματος, χάλασαν τον κόσμο με διαμαρτυρίες και δυναμικές κινητοποιήσεις, αναδεικνύοντας ότι στο χέρι του λαού είναι να εμποδίσει το βάρβαρο μέτρο, παλεύοντας να ανατρέψει την πολιτική αυτών που το επέβαλαν και το εισπράττουν.

Το κάλεσμα βρήκε τέτοια ανταπόκριση και η δύναμή του πολλαπλασιάστηκε από τη λαϊκή αυτενέργεια σε τέτοιο βαθμό, ώστε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει βήματα πίσω. Μέχρι και το ΣτΕ, παρά το γεγονός ότι νομιμοποιεί το χρέος, απαγορεύει τη διακοπή του ρεύματος αν δεν πληρωθεί το χαράτσι. Χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, που δεν είχαν να πληρώσουν, γλίτωσαν από τη διακοπή του ρεύματος, εξαιτίας της αλληλεγγύης που θέριεψε από εκείνους που δεν ήθελαν να πληρώσουν. Αυτό είναι που κάνει τα ΝΕΑ, συνολικά τα Μέσα των αστών, να ανησυχούν, για την επίδραση που έχει στην τόνωση της αυτοπεποίθησης του λαού το αντιπάλεμα τέτοιων και άλλων μέτρων, στην προοπτική να τσακιστεί το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Γι' αυτό κράζουν ενάντια στο ΚΚΕ, που πρωτοστατεί στην οργάνωση της λαϊκής πάλης. Αυτά είναι τα Μέσα τους: Μέσα προπαγάνδας ενάντια στο λαό, στους αγώνες και την πολιτική πρωτοπορία τους.

Παρουσιάσεις του Δοκιμίου Ιστορίας

-- Απ' την Αχτιδική Επιτροπή Κατασκευών, σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδικάτου Οικοδόμων. Την παρουσίαση θα κάνει ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Απ' την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο θεατράκι της οδού Χηλής στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Ζ. Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Απ' τη ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ, το Σάββατο 7/4, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Δράμας. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Ν. Φακιρίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ