ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Αντιλαϊκό σάρωμα μέχρι και μετά την κάλπη

Στην Κύπρο από χτες ο Λ. Παπαδήμος

Δεν υπάρχει «ενδεχόμενη χαλάρωση του κυβερνητικού έργου, (...) Τις επόμενες βδομάδες η κυβέρνηση θα εστιάσει σε ζητήματα που συνδέονται με την πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού καθώς και την ολοκλήρωση μελέτης για την περιστολή των δαπανών για τα έτη 2013-2014 που θα αποτελέσει τη βάση για τη λήψη σχετικών αποφάσεων από την επόμενη κυβέρνηση», ανέφερε χτες ο Λ. Παπαδήμος, από την Κύπρο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Με στόχο να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες στα λαϊκά στρώματα, ώστε να γονατίσουν μπροστά στα νέα μέτρα και να στηρίξουν στις κάλπες τους εταίρους της συγκυβέρνησης, ο Λ. Παπαδήμος ισχυρίστηκε ότι «στο δεύτερο μισό του 2013 θα γίνουν εμφανή τα σημεία οικονομικής ανάκαμψης, και κατά τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται ότι θα είναι εφικτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 2,5% και 3%». Η «ανάκαμψη», που υπόσχεται ο πρωθυπουργός, θα στηριχθεί πάνω στα αποκαΐδια των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων που θα φέρει η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, με τα κέρδη να τα καρπώνεται το μεγάλο κεφάλαιο.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός, μέχρι τις 20 Aπρίλη θα αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας να αναμένεται στις αρχές Σεπτέμβρη. Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Δ. Χριστόφια, τέθηκε επί τάπητος η εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων, καθώς και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

ΠΑΣΟΚ
Καταλύτης στο ξεδίπλωμα της βάρβαρης επίθεσης

Αγωνία για το ενδεχόμενο ο λαός να βαθύνει τις ρωγμές στο αστικό σύστημα

Την ταξική επιλογή του ΠΑΣΟΚ να κλιμακώσει τον πόλεμο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και να τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα που ψήφισε το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης μέσω του μνημονίου, πρόταξε χτες ο Ευ. Βενιζέλος τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, όσο και κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Δίνοντας διαπιστευτήρια στην ντόπια και ξένη αστική τάξη, στη συνάντησή του με τον Αμερικάνο αξιωματούχο, ανέφερε ότι «η Ελλάδα πάντα προσβλέπει στην καλή συνεργασία τόσο σε διμερές πεδίο, όσο και σε επίπεδο ΕΕ και ΔΝΤ», και διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Εκφράζοντας την αγωνία της αστικής τάξης για το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεγαλύτερες ρωγμές στο αστικό σύστημα από το αποτέλεσμα των εκλογών, ανέφερε ότι «οι συσχετισμοί στην ελληνική κοινωνία είναι δύσκολοι, οι πολίτες νιώθουν οργή και αγανάκτηση και γι' αυτό η προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι είναι απαραίτητο όλοι να μιλούμε μόνο τη γλώσσα της αλήθειας». Η πολιτική «ειλικρίνεια» που ευαγγελίζεται ο Βενιζέλος ισοδυναμεί με την εξόντωση του λαού.

Χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συνάντηση με την Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία έχει διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Πληροφορίες θέλουν να της έγινε πρόταση να επιστρέψει σαν υποψήφια στη Β' Αθήνας. Χτες εξάλλου παραιτήθηκαν 15 στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ από θεσμικές θέσεις, εκφράζοντας όψιμα τη διαφωνία τους με την πολιτική που εφαρμόζει, αλλά καλλιεργώντας ταυτόχρονα την αυταπάτη ότι θα μπορούσε να είναι και διαφορετική για ένα καθαρόαιμο κόμμα της πλουτοκρατίας, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ.

«To ΠΑΣΟΚ μπροστά σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας και το λαό μας αρνήθηκε κάθε προοδευτική λύση και αφομοίωσε την νεοφιλελεύθερη ατζέντα που της επιβλήθηκε από το εξωτερικό», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε κοινή επιστολή τους.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Παρασκευή

-- Ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στην Αιδηψό και θα επισκεφτεί το χωριό Αγιος. Στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος στην Αιδηψό.

-- Στη Νάουσα, σύσκεψη εργαζόμενων στις 7 μ.μ., με τον Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στις 9.45 π.μ. ο Γ. Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ, βουλευτής.

-- Στην Αθήνα, στο Ασυλο Ανιάτων, στις 11 π.μ. ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ, βουλευτής.

-- Στη ΔΕΗ ΛΑΥΡΙΟΥ, στις 7 π.μ. ο Β. Συρίγος, μέλος της ΕΠ.

-- Στο Εργοστάσιο ΝΟΥΝΟΥ, στις 1.30 μ.μ. ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΚΕ.

-- Στη Μεταμόρφωση, Προφήτης Ηλίας στις 7 μ.μ. η Γ. Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ.

-- Στο Νοσοκομείο «Λοιμωδών», στις 10 π.μ. ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ.

-- Στο Ογκολογικό νοσοκομείο «Οι Αγ. Ανάργυροι», στις 12 το μεσημέρι ο Ν. Παπακωνσταντίνου, βουλευτής.

-- Στον ΟΑΕΔ Πειραιά, στις 9 π.μ. και στις 5 μ.μ. σε χώρους επισιτισμού και καφετέριες της Πειραϊκής, ο Β. Μαρούπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο Κερατσίνι στις 11 π.μ. στο 1ο και 2ο τελωνείο ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ.

-- Στο Εμπορικό τρίγωνο Πειραιώς (Ρέντη), στις 6.30 μ.μ. η Δέσποινα Παπασαράντου, μέλος της ΝΕ Πειραιά.

-- Στην Καλλιθέα, στις 6.30 μ.μ. στο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ (ΙΖΟΛΑ), ο Χ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ.

-- Στη Νέα Ιωνία, στις 7 μ.μ. στο κέντρο (καφέ 27, Αγ. Βασιλείου και Μεσολογγίου), ο Κ. Ζιώγας, μέλος της ΚΕ.

-- Στη Θεσσαλονίκη, στο Θεαγένειο Νοσοκομείο στις 10 π.μ. ο Γ. Μητσιάκος, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στα ΙΕΚ Ευόσμου στις 3 μ.μ. ο Γ. Δελλής, μέλος της Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στον Λουδία Θεσσαλονίκης στις 6 μ.μ. ο Θ. Ιγνατιάδης, βουλευτής.

-- Στη Συγγρού Θεσσαλονίκης, στις 6.30 μ.μ., σε καταστήματα Επισιτισμού Θεσσαλονίκης ο Κ. Τσιαούσης, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στην Ασσυρο και την Κριθιά, στις 7 μ.μ., η Σ. Καλλινικίδου, μέλος του ΝΓ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης.

-- Στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης στις 7.30 μ.μ., ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στον Αγ. Παύλο Θεσσαλονίκης στις 8 μ.μ., ο Γ. Δελλής, μέλος της Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στο Βόλο, πλατεία Χρυσοχοΐδη, στις 7 μ.μ. ο Απ. Νάνος, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας και βουλευτής και στην πλατεία Χιλιαδούς (Γ. Δήμου και Κουντουριώτου) στις 8 μ.μ., ο Απ. Ριζόπουλος, μέλος της ΝΕ Μαγνησίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιατί το ΚΚΕ δε στηρίζει μια «κυβέρνηση της αριστεράς»;

-- Το ΚΚΕ λέει ότι μετά τις εκλογές, ακόμα και αν υπάρχουν οι εκλογικοί συσχετισμοί, δε θα συμμετάσχει σε μια «κυβέρνηση της αριστεράς», όπως την αποκαλούν όσοι την επιδιώκουν. Γιατί;

Το ΚΚΕ θα πρόδιδε το λαό αν συμμετείχε ή στήριζε μια κυβέρνηση, η οποία, ανεξάρτητα από προθέσεις και διακηρύξεις, τίποτα καλό δεν πρόκειται να κάνει για λογαριασμό του. Τα κόμματα που δηλώνουν διαθέσιμα να συγκροτήσουν μια «κυβέρνηση της αριστεράς», δεν έχουν στρατηγική σύγκρουσης με την ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων, όπως έχει το ΚΚΕ. Διακηρύσσουν σαν στόχο τους να διασφαλίσουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την ΕΕ και να πετύχουν ανάπτυξη με μοχλό τους καπιταλιστές και τις επιχειρήσεις τους. Αρα, αποδέχονται τα μονοπώλια στην παραγωγή. Πώς, όμως, θα επιβάλουν στους καπιταλιστές νόμους που θα αυξάνουν τους μισθούς και θα βελτιώνουν τις συνθήκες δουλειάς - αν ψηφίσουν τέτοιους νόμους - από τη στιγμή που οι μεγαλοεπιχειρηματίες μπορούν να πάρουν τις επιχειρήσεις τους και να φύγουν, ή να ακυρώσουν τέτοια μέτρα προσφεύγοντας στην ΕΕ; Πώς μια τέτοια κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί - όπως λέει - τη δανειακή σύμβαση, από τη στιγμή που αυτή συμφωνήθηκε να είναι αδιαπραγμάτευτη για την Ελλάδα και η μη εφαρμογή της συνιστά αιτία διακοπής της χρηματοδότησης (άρα ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και εξόδου από την ΕΕ), εξέλιξη που θέλουν να αποτρέψουν οι οπορτουνιστές;

Είναι τουλάχιστον αστείο αυτό που λέει ο Τσίπρας, ότι όταν εκλεγεί μια τέτοια κυβέρνηση, οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις θα φοβηθούν και θα παραδώσουν από μόνοι τους τα κλειδιά τους. Είναι κοροϊδία η θέση ότι θα επιβάλει φορολογία στους εφοπλιστές και ότι ακόμα και αν αυτοί πάρουν τα καράβια τους σε άλλη σημαία, θα φορολογήσει τις βίλες και την περιουσία τους. Οι εφοπλιστές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες φοροδιαφεύγουν νόμιμα, με τη βούλα και της ΕΕ που επιτρέπει τα κεφάλαια και τα κέρδη να σωρεύονται αφορολόγητα σε «οφ σορ» εταιρείες. Αλλά, ακόμα και αν τα φορολογούσε, τι λεφτά θα μάζευε και τι θα τα έκανε; Θα μάζευε ελάχιστα λεφτά και ή θα τα έριχνε αναγκαστικά στην αποπληρωμή του χρέους, το οποίο αναγνωρίζει, ή θα τα έδινε ξανά στα μονοπώλια για να κάνουν «ανάπτυξη», αφού αναγνωρίζει την ιδιοκτησία τους στα μέσα παραγωγής και δε θέλει να τους την αφαιρέσει. Αυτά και άλλα πολλά παραδείγματα μπορεί να βρει κανείς, που δείχνουν ότι, αν συγκροτούνταν μια τέτοια κυβέρνηση, θα έκανε τα ίδια με μια αστική. Το έχει επιβεβαιώσει, άλλωστε, η πείρα από ανάλογα «κεντροαριστερά» κυβερνητικά πειράματα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ας θυμηθούμε τη Χιλή του Αλιέντε, την Πορτογαλία που έγινε και επανάσταση για την ανατροπή της δικτατορίας, αλλά δεν αφαιρέθηκε η ιδιοκτησία από τους καπιταλιστές, τη Γαλλία και την Ιταλία με την «κεντροαριστερά» στην κυβέρνηση, που και αντεργατικά μέτρα πήραν και στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας συμμετείχαν και το εργατικό κίνημα πισωδρόμησαν και την κοινωνία συντηρητικοποίησαν. Εφτασαν στη Γαλλία όλοι μαζί οι δήθεν αριστεροί και σοσιαλιστές να ψηφίζουν το «δεξιό» Σιράκ για να μη βγει ο Λεπέν.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πολιτική του ΚΚΕ είναι το «όλα ή τίποτα» ή ότι τα παραπέμπει όλα στο σοσιαλισμό, όπως λένε οι οπορτουνιστές. Το έχει αποδείξει με τους αγώνες στους οποίους πρωταγωνιστεί για να ανακουφιστεί ο λαός από τις συνέπειες της κρίσης, συνολικά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι εκεί που οι εργαζόμενοι και ο λαός απέσπασαν κατακτήσεις, πρωτοστάτησαν στους αγώνες οι κομμουνιστές και άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές, συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα (π.χ. Συλλογικές Συμβάσεις στη Ζώνη). Είναι και αυτό μια επιβεβαίωση της στρατηγικής του ΚΚΕ που, στην καθημερινή αντιπαράθεση με το κεφάλαιο και την πολιτική του, «ζυμώνει» την αναγκαιότητα της ανατροπής της και το κέρδισμα της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Για να γίνουν τα μέσα παραγωγής και ο ορυκτός πλούτος λαϊκή ιδιοκτησία, να αναπτυχθεί η οικονομία με κριτήριο την ευημερία του λαού. Η κάλπη δεν πρόκειται να κρίνει το ζήτημα της εξουσίας. Το αποτέλεσμά της, όμως, με τσάκισμα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και πανίσχυρο ΚΚΕ, μπορεί να αποτελέσει όπλο του λαού στην πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ