ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΦΩΚΑΣ»
Σφοδρή επίθεση με όπλο τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης

Την αντίσταση των εργαζομένων συναντά η προσπάθεια της επιχείρησης «FOKAS» να επιβάλει μειώσεις μισθών μέχρι και 60%, με την απειλή απολύσεων και εκ περιτροπής εργασίας. Η επιχείρηση θέλει να κάνει εξευτελιστικά φθηνό το εργατικό «κόστος» και ταυτόχρονα το κόστος αποζημίωσης των απολύσεων που σχεδιάζει.

Τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα η επιχείρηση απαιτεί από τους εκατοντάδες εργαζόμενους που απασχολεί, να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τις οποίες θα αποδέχονται μείωση του ωραρίου εργασίας από 40 σε 30 ώρες τη βδομάδα, κατάργηση της κλαδικής σύμβασης και υπαγωγή τους στην Εθνική ΣΣΕ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μισθοί των εργαζομένων οδηγούνται στα «τάρταρα». Συγκεκριμένα, ο βασικός μισθός του νεοπροσλαμβανόμενου άγαμου εμποροϋπάλληλου είναι 903,67 ευρώ. Με την κατάργηση της κλαδικής και υπαγωγή των εργαζομένων στην ΕΓΣΣΕ ο μισθός τους πέφτει για τους μεν άνω των 25 ετών στα 586 ευρώ, για τους δε κάτω των 25 ετών στα 511, δηλαδή πρόκειται για μείωση μισθού κατά 35% και 43,4%, αντίστοιχα! Με τη μείωση και των ωρών εργασίας από τις 40 ώρες τη βδομάδα στις 30 (μείωση 25%), η μείωση των μισθών των εργαζομένων θα φτάσει το 60%. Ηδη, άλλωστε, όπως η εργοδοσία έχει δηλώσει, για τους νέους κάτω των 25 ετών ήδη μπαίνει σε εφαρμογή ο νόμος.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη τα διευθυντικά στελέχη, από προχτές, καλούν έναν έναν τους εργαζόμενους και απαιτούν να βάλουν την υπογραφή τους στην ατομική σύμβαση. Το ίδιο βράδυ, μέσα από μαζική συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αντισταθούν στην επίθεση της εργοδοσίας και χτες από το πρωί με την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και την Επιτροπή Αγώνα, μαζί με εργαζόμενους από άλλους χώρους του εμπορίου, μπλοκάρουν την τρομοκρατική επιχείρηση με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στα καταστήματα. Η πλειοψηφία των εργαζομένων αρνείται να υπογράψει τις ατομικές συμβάσεις και κάποιοι λίγοι που αρχικά υπέκυψαν στην τρομοκρατία, ζητούν ανάκληση των υπογραφών τους.

Σε συνάντηση που έγινε με την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, η εργοδοσία προσπάθησε να πείσει για την αναγκαιότητα του μέτρου και δήλωσε αποφασισμένη να προχωρήσει τους σχεδιασμούς της. Τα στελέχη του Σωματείου ξεκαθάρισαν ότι δε θα επιτρέψουν κατάργηση της κλαδικής Σύμβασης και μειώσεις μισθών. Δήλωσαν ότι η εργοδοσία θα βρει απέναντί της την αποφασιστική αντίσταση των εργαζομένων. Σήμερα στις 11 το πρωί προγραμματίζεται μαζική κινητοποίηση στο κατάστημα «FOKAS» στην Τσιμισκή.

Στην Αθήνα

Και στην Αθήνα, χτες, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και στελέχη της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε παρεμβάσεις μέσα στα καταστήματα της επιχείρησης στην οδό Σταδίου και στην Ερμού, τη στιγμή που στέλεχος της εργοδοσίας σε «γκρουπ» επιχειρούσε να πείσει τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το σφαγιασμό των δικαιωμάτων τους. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία προτείνει τη μείωση των μισθών με την υπογραφή ατομικών συμβάσεων ή την εκ περιτροπής απασχόληση ή τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αν οι εργαζόμενοι δεν αποδεχτούν κάποια από αυτές τις προτάσεις η εργοδοσία, όπως ειπώθηκε, θα επιβάλει μονομερώς την εκ περιτροπής εργασία όπως ο σχετικός νόμος της δίνει το δικαίωμα.

Οι συνδικαλιστές μίλησαν με τους εργαζόμενους καλώντας τους να οργανωθούν μαζί με το σωματείο ενάντια στην υπογραφή των ατομικών συμβάσεων, στην εκ περιτροπής εργασία, στο τσάκισμα των μισθών τους και της ίδιας τους της ζωής. Πάντως, οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν μείωση μισθών.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Συνεχίζουν την απεργία

Συνεχίζουν την απεργία που ξεκίνησαν προχτές οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της εταιρείας (ΕΠΑΝΑ ΑΕ) στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, συμφερόντων Μπόμπολα, ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να επιβάλλει μειώσεις μισθών κατά 22%.

Οι εργαζόμενοι έχουν στο πλευρό τους την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το ΠΑΜΕ. Απόφαση συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην ανακύκλωση πήρε και το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Ηρακλείου. Την ίδια ώρα η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΑΣΚΕ), κάτω από την πίεση των ίδιων των απεργών, την αποφασιστικότητα της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του ΠΑΜΕ αναγκάστηκε να πάρει απόφαση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στο εργοστάσιο. Με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων και καλεί όλους τους εργαζόμενους, όλους αυτούς που πλήττονται σήμερα από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και των εργοδοτών, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των απεργών της Ανακύκλωσης, να βγάλουν ψήφισμα συμπαράστασης, να δώσουν το «παρών» με τη φυσική τους παρουσία στις πύλες της επιχείρησης, γιατί ο αγώνας των απεργών για την ακύρωση των μέτρων με μειώσεις 22%, όπως σημειώνει, είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Καταγγέλλει επίθεση σε εργαζόμενους

Μαφιόζικη επίθεση από μπράβους δέχτηκαν έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας δυο μεταλλεργάτες που δουλεύουν στο ναυπηγείο της Αμαλιάπολης. Οι εργάτες είχαν πάει εκεί μαζί με εκπροσώπους του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», προκειμένου να πάρουν μέρος στο ραντεβού που είχε κλείσει για την επίλυση εργατικής διαφοράς, καθώς είχαν καταγγείλει ότι στο χώρο της εργασίας τους παραβιάζονται κατάφορα μια σειρά από δικαιώματα (εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί δώρο Χριστουγέννων, υπερωρίες, επίδομα αδείας, αποζημίωση των απολύσεων).

Επιτιθέμενοι εναντίον των εργατών οι μπράβοι - 7 στον αριθμό - τους φώναζαν «να είστε προσεκτικοί στο τι θα πείτε μέσα γιατί θα υποστείτε ακόμα χειρότερα».

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο καταγγέλλει και καταδικάζει τη μαφιόζικη επίθεση που, όπως επισημαίνει, έρχεται να προστεθεί στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας η οποία, αποθρασυμένη από τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης θέλει να επιβάλει καθεστώς του τύπου: «θα δουλεύετε όποτε και όσο θέλω και θα σας πληρώνω όποτε όσο και αν θέλω» Και συνεχίζει: «Η απάντηση των εργατών δεν μπορεί να είναι άλλη από την οργάνωση τους στα ταξικά συνδικάτα για να αντιπαλέψουμε όχι μόνο την αλαζονεία της εργοδοσίας, αλλά ολόκληρη την πολιτική της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου που υλοποιεί τα σχέδιά τους».

Νέο εξώδικο για ψυχικά αρρώστους

Τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται καθημερινά οι λαϊκές οικογένειες από την έλλειψη ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας αποκαλύπτονται καθημερινά. Μετά το πρόσφατο εξώδικο με το οποίο κλινικάρχες απειλούν να πετάξουν στο δρόμο ψυχικά ασθενείς επειδή δεν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, αντίστοιχο εξώδικο έστειλε και το Δίκτυο Αργώ. Το δίκτυο εκπροσωπεί 47 μονάδες, στις οποίες νοσηλεύονται 1.500 εσωτερικοί ασθενείς και προσφέρονται υπηρεσίες σε 35.000 εξωτερικούς ασθενείς. Επίσης στις παραπάνω μονάδες απασχολούνται 3.000 εργαζόμενοι. Με το εξώδικο οι δομές επιφυλάσσονται να ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα. Οπως διευκρινίζεται, θα διεκδικήσουν με κάθε νόμιμο τρόπο τα ποσά που διεκδικούν στα πλαίσια της επιχειρηματικής δράσης τους.

Πρόκειται για Μη Κερδοσκοπικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που, στο πλαίσιο της λεγόμενης αποασυλοποίησης, εξασφάλισαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της ψυχικής υγείας. Και τώρα που οι Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις δεν πληρώνονται, έστειλαν το παραπάνω εξώδικο προς τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, επιφυλασσόμενοι ότι θα ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΦΙΛΙΠΠΕΙΟ»: Σε 24ωρη απεργία στο ξενοδοχείο «Φιλίππειο» της Θεσσαλονίκης, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι, με απόφαση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι 15 μήνες και ένα τμήμα τους έχει προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Την ίδια ώρα η εργοδοσία προσλαμβάνει καινούργιους, στην πλειοψηφία τους ανασφάλιστους.

«ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ»: Συνεχίζει την τρομοκρατία η εργοδοσία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ», με απειλές προς τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλαδικού Επιχειρησιακού Σωματείου. Αμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΜΕ στις περιπτώσεις απειλών από επιθεωρητές της επιχείρησης που σημειώθηκαν στα καταστήματα των Γιαννιτσών στην Πέλλα. Στελέχη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παρέμβαση στα καταστήματα της επιχείρησης στα Γιαννιτσά και καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, απαιτώντας να μην παρακωλύεται η συνδικαλιστική δράση.

ΛΑΡΙΣΑ: Μισθούς 4μηνών οφείλει ο Δήμος Λαρισαίων στους εργαζόμενους με σύμβαση έργου στην καθαριότητα των σχολείων. Ο προγραμματισμός κινητοποιήσεων για τη λύση αυτού του προβλήματος και άλλων που απασχολούν τους εργαζόμενους θα συζητηθεί στην έκτακτη σύσκεψη που οργανώνει η διοίκηση του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Λάρισας, αύριο Κυριακή, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

ΒΟΛΟΣ: Περικοπή του 1/6 του μισθού επιβλήθηκε στην Δέσποινα Κορτέση, ταμία του Σωματείου Καθαριστριών και Καθαριστών Ν. Μαγνησίας, από τη διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου. Η συνδικαλίστρια κατηγορήθηκε ότι έδειξε «απρεπή συμπεριφορά» προς την διευθύντρια και σε αντιδήμαρχο στη διάρκεια της κινητοποίησης που οργάνωσε το Σωματείο λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αντιδρώντας στη διάταξη, σύμφωνα με την οποία, στην περίοδο των σχολικών διακοπών, οι καθαρίστριες των σχολείων είναι υποχρεωμένες ν' απασχολούνται για τον καθαρισμό κτιριακών υποδομών του δήμου. Η τιμωρία στη συνδικαλίστρια επιβλήθηκε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές για ανάδειξη εκπροσώπων στα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων του Δήμου Βόλου - ξεκίνησαν προχτές - στις οποίες είναι υποψήφια με το ταξικό ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ).

«ΦΡΙΓΚΟΚΛΑΣ»
Επιχειρεί να επιβάλει τριήμερη εργασία

Την εκ περιτροπής εργασία στους εργαζόμενους του εργοστασίου κατασκευής ψυγείων «ΦΡΙΓΚΟΚΛΑΣ», στην Κάτω Αχαγιά, επιχειρεί να επιβάλλει η εργοδοσία. Συγκεκριμένα, επιδιώκει να καθιερώσει τριήμερη εργασία την εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους με παράλληλη μείωση μισθών. Η εργοδοσία επικαλείται μείωση της κατανάλωσης την ίδια στιγμή που τα κέρδη της κάθε χρόνο ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πρόταση αυτή και σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν τη στάση τους. Θυμίζουμε ότι το 2009, η εταιρεία είχε μειώσει το προσωπικό της κατά 44% (100 εργαζόμενοι) με τη μέθοδο των «εθελούσιων αποχωρήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ