ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Αύξηση επισκεπτών και εισπράξεων το 2011

Στοιχεία - χαστούκι σε όσους εξακολουθούν να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους ότι οι λαϊκές κινητοποιήσεις προκαλούν ζημιά στον τουρισμό

Την αθλιότητα όλων εκείνων που επιχειρούν να συκοφαντήσουν τους λαϊκούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ότι τάχα προκαλούν ζημιά στην οικονομία και καταστρέφουν τον τουρισμό, αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τόσο ο αριθμός των τουριστών που επισκέφτηκε τη χώρα μας, όσο και οι εισπράξεις που υπολογίζεται ότι υπήρξαν από τους τουρίστες αυτούς σημείωσαν αύξηση 9,5% και 9,3% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία αυτά, που αφορούν μια χρονιά κατά την οποία στη χώρα μας κλιμακώθηκε το κίνημα αντίστασης στη φιλομονοπωλιακή πολιτική, το κέντρο της Αθήνας βούλιαξε από τις πολλές δεκάδες διαδηλώσεις δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, μια χρονιά που πραγματοποιήθηκαν πολλές δεκάδες απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις, αποδεικνύουν το μέγεθος της ατιμίας όλων εκείνων που με ευκολία μιλούν για καταστροφή του τουρισμού εξαιτίας των κινητοποιήσεων. Καταρρίπτεται έτσι το συνειδητό ψέμα, για τη δήθεν «ζημιά», που καλλιεργούν τα πρώτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και τα κανάλια των μεγαλοεπιχειρηματιών, που τρέμουν μπροστά στις λαϊκές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, την ώρα που οι εχθροί του λαού κραύγαζαν τα περί «καταστροφής του τουρισμού» και «αμαύρωσης της εικόνας της χώρας», οι αφίξεις ξένων τουριστών έφτασαν τις 16.427.200 άτομα, έναντι 15.007.500 το 2010. Οι αφίξεις, δηλαδή, ήταν αυξημένες κατά 9,5%.

Οι εισπράξεις που έγιναν από τους τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα έφτασαν τα 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 9,6 δισ. ευρώ το 2010. Η αύξηση εδώ είναι της τάξης του 9,3%, ωστόσο, όπως επισημαίνουν παράγοντες που γνωρίζουν τα δεδομένα της αγοράς, το σχετικό κονδύλι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού πολλοί μεγαλοεπιχειρηματίες των κλάδων της παροχής τουριστικών υπηρεσιών, φροντίζουν ώστε ένα σημαντικό μέρος των ποσών που συμφωνούνται με ξένους πράκτορες, να μένουν στο εξωτερικό και να φουσκώνουν τους εκεί τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Το γεγονός ότι, σύμφωνα και με τις παραδοχές των τουριστικών φορέων, υπήρξαν περιοχές της Ελλάδας που δεν ακολούθησαν την άνοδο επειδή βασίζονται κυρίως σε Ελληνες, που η φιλομονοπωλιακή πολιτική τους στέρησε το δικαίωμα στις διακοπές, οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις κέρδισαν ακόμη περισσότερα απ' ό,τι δείχνουν τα συνολικά στοιχεία!

Από τις συνολικές εισπράξεις των 10.504,7 εκατ. ευρώ: Οι εισπράξεις από τους κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των «27», αυξήθηκαν κατά 17,3% και έφτασαν τα 3.411,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των «27» διαμορφώθηκαν στα 7.093,6 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των αφίξεων και των τουριστικών εισπράξεων το 2011 οδήγησε και σε αύξηση του πλεονάσματος του Ταξιδιωτικού Ισοζυγίου κατά 10,5% ή 783 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να διαμορφωθεί στα 8.238,2 εκατ. ευρώ.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Απαιτεί εκατομμύρια για διαφήμιση!

Τα λεφτά «τους» απαιτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, που διαμαρτύρονται για το «κούρεμα» των αποθεματικών του ΕΟΤ κατά 32 εκατ. ευρώ, καθότι κι αυτά είχαν μετατραπεί σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Οι αυθαίρετοι κεφαλαιοκράτες που έχουν ταυτίσει το καλό του τόπου με το καλό της ...τσέπης τους, διαμαρτύρονται επίσης, με επιστολή του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ανδρεάδη προς τον υπουργό Οικονομικών, για την αθέτηση της προφορικής δέσμευσης στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο, ότι θα διατεθούν 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα προβολής στη Γερμανία και σε άλλες χώρες όπου η εικόνα της χώρας είναι αρνητική!

Σχετικά με τα «κουρεμένα» αποθεματικά του ΕΟΤ, ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι «η απαράδεκτη μη πρόβλεψη αναπλήρωσής τους, στερεί τον ΕΟΤ από τη δυνατότητα να αποπληρώσει υφιστάμενα χρέη του ιδιαίτερα προς διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και τους Tour Operators, διακινδυνεύοντας έτσι την περαιτέρω δυσφήμιση της χώρας μας με προφανείς τις επιπτώσεις για τον τουρισμό». Οι μεγάλοι τουριστικοί επιχειρηματίες, που σύντομα θα συμμετέχουν και στον φορέα «διοίκησης» του ελληνικού τουρισμού, στην κοινή εταιρεία μάνατζμεντ που νομοθέτησε η κυβέρνηση, στήνουν γιορτές πάνω στα αποκαΐδια του τόπου και των πιο αδύναμων οικονομικά συναδέλφων τους, αξιώνοντας προνόμια και διευκολύνσεις, επειδή αυτοπροβάλλονται ως «σωτήρες» της οικονομίας!

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες της «Ρόκας - Iberdrola»

«Κάθετα αντίθετη» στη σχεδιαζόμενη επένδυση της ενεργειακής εταιρείας «Ρόκας- Iberdrola» στη Λήμνο δηλώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ και τονίζει ότι θα αγωνιστεί για την αποτροπή της. Πρόκειται για τμήμα του ευρύτερου έργου «Αιγαία Ζεύξη» (Λήμνος, Χίος, Λέσβος), που προβλέπει την τοποθέτηση στη Λήμνο 125 ανεμογεννητριών, άνω των 100 μέτρων, συνολικής ισχύος 250 MW.

Η Οργάνωση του ΚΚΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή της, ότι «η συγκεκριμένη "επένδυση" καμία σχέση δεν έχει με τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού» και ότι «θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις περιοχές που θα αναπτυχθεί, αλλοιώνοντας και την ιστορική, αρχαιολογική, οικολογική φυσιογνωμία της Λήμνου, με το χτύπημα του τουρισμού, διώχνοντας τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, αλλάζοντας τη χρήση γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων, που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά».

Επισημαίνει ακόμη: «Ξεκαθαρίζοντας τη θέση μας σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επένδυση της εταιρείας ΡΟΚΑ, τονίζουμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο να υλοποιηθεί, γιατί:

Κανένα οικονομικό όφελος δεν προβλέπεται για τους κατοίκους του νησιού μας, εκτός του "ανταποδοτικού" τέλους προς τους ΟΤΑ, που και αυτό είναι επισφαλές. Αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί "επιχείρημα" προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ο τόπος μας - αφού καταστραφεί - σε πεδίο ατελείωτης κερδοφορίας των όποιων επιχειρηματικών ομίλων, με τα έξοδα και τα κέρδη της κάθε εταιρείας, πληρωμένα από την τσέπη μας.

Σημαντικό μέρος της Λήμνου θα μετατραπεί σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο, με καταστροφικές συνέπειες στη χλωρίδα - πανίδα του νησιού, και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικά.

Τονίζουμε πως σε καμία περίπτωση δε συναινούμε στην υποθήκευση των ζωών των δικών μας και των παιδιών μας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να εμποδίσουμε την πραγματοποίηση αυτής της καταστροφικής (κατά την άποψή μας) "επένδυσης", συμπορευόμενοι με το ταξικό μαζικό κίνημα του λημνιακού λαού».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
627 βιοτεχνίες έκλεισαν το 2012

Η οικονομική κρίση πολλαπλασιάζει τα λουκέτα και στις βιοτεχνίες. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χτες το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 έκλεισαν 627 επιχειρήσεις.

Από αυτές, οι 412 έκλεισαν επειδή κρίθηκαν ασύμφορες. Ο αριθμός αυτών των επιχειρήσεων εμφανίζεται αυξημένος κατά 14,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2011 που έκλεισαν 359.

Από τις 627 οι 490 ήταν ατομικές επιχειρήσεις, οι 100 Ομόρρυθμες, οι 14 Ετερόρρυθμες, οι 9 Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, οι 4 Μονοπρόσωπες ΕΠΕ, 9 Ανώνυμες Εταιρείες και 1 συνεταιρισμός.

Από τις επιχειρήσεις αυτές, οι 5 προχώρησαν σε αλλαγή δραστηριότητας, 6 επιμελητηριακής περιφέρειας, 1 επωνυμίας, 11 νομικής μορφής, 5 οδηγήθηκαν σε εκκαθάριση, 3 σε καταγγελία, 81 σε λύση , 6 σε πτώχευση, 2 σε συγχώνευση και 95 σε συνταξιοδότηση.

Στην ίδια περίοδο, μόλις 200 επιχειρήσεις έκαναν εγγραφή στα μητρώα του ΒΕΘ, εκ των οποίων 178 ήταν νέες. Στην αντίστοιχη περίοδο του 2011 οι επιχειρήσεις που έκαναν εγγραφή ήταν 213.

ΕΡΓΑ ΣΔΙΤ
Εγκρίσεις για απορρίμματα και 3 - 5 Πηγάδια

Τρία έργα ΣΔΙΤ (σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) ενέκρινε η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει τα συμφέροντα των ιδιωτών επιχειρηματιών σε σημαντικά κερδοφόρους τομείς. Τα δύο έργα έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη μονάδων διαχείρισης απορριμάτων σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία. Το τρίτο αφορά σε επεμβάσεις στο χιονοδρομικό κέντρο 3 - 5 Πηγάδια στη Νάουσα.

Η υπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου, επικεφαλής της Διυπουργικής Επιτροπής, κάλεσε χτες σε σύσκεψη για το θέμα τους δημάρχους Νάουσας, Αγρινίου και Ηλιδας.

ΕΦΕΤ
Ανάκληση μπίρας

Aνακαλείται μπίρα που διακινείται από την «Carrefour» στη συσκευασία της οποίας δεν επισημαίνονται αλλεργιογόνες ουσίες θειώδη. Πρόκειται για τις εξής παρτίδες:

  • Μπίρα αββαείου Carrefour κουτί, 500 ml, με αριθμό γραμμοκώδικα 3560070209187, όλοι οι αριθμοί παρτίδας.
  • Μπίρα αββαείου Carrefour, 6x250 ml, με αριθμό γραμμοκώδικα 3560070138500, όλοι οι αριθμοί παρτίδας.

Καλούνται οι καταναλωτές που είναι αλλεργικοί στα θειώδη να μην καταναλώσουν το συγκεκριμένο προϊόν.

Ερευνα για την «Coca - Cola»

ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελ. Ράικου, προκειμένου να εξακριβωθεί αν προκύπτει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την ύπαρξη επιβλαβούς ουσίας σε παρτίδα αναψυκτικών της «Coca - Cola», που εντοπίστηκε από τον ΕΦΕΤ σε κουτιά αναψυκτικών, μετά από καταγγελίες καταναλωτών. Πρόκειται για ένα χλωριωμένο παράγωγο της φαινόλης, η οποία αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια πολλών οργάνων του ανθρώπινου σώματος, καθώς είναι τοξική και μάλιστα χρησιμοποιείται στα ζιζανιοκτόνα. Αγνωστο παραμένει για την ώρα πώς η ουσία αυτή αναμείχθηκε με το παραγόμενο προϊόν της εταιρείας στο εργοστάσιο του Ηρακλείου Κρήτης. Η εταιρεία δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα του ΕΦΕΤ αν καταναλώθηκαν 100.000 κουτιά και σε ποιες περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ