ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΤΑ ΠΑΜΕ
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση διαχείρισης των απορριμμάτων

Στην παράδοση της καθαριότητας στους επιχειρηματίες και στη στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ που προσπαθεί να συγκαλύψει ότι στηρίζει αυτή την πολιτική, αναφέρεται ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας ΟΤΑ του ΠΑΜΕ. Αφορμή για την ανακοίνωση οι μέχρι και χθες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ ενάντια σε τροπολογία της κυβέρνησης, η οποία προωθεί την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

«Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου - σημειώνει η Γραμματεία - νομοθετεί σύμφωνα με τις επιταγές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που θέλουν εδώ και τώρα να αρπάξουν την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που ορέγονται τα χρήματα που πληρώνει ο λαός σε ανταποδοτικά τέλη και τις επιδοτήσεις για τη δήθεν πράσινη ανάπτυξη. Στηρίγματά της είναι και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι γαλαζοπράσινοι - και όχι μόνο - δήμαρχοι και περιφερειάρχες».

Πιο κάτω επισημαίνουν ότι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην ΠΟΕ ΟΤΑ «μιλάνε μόνο για "αμαρτωλές τροπολογίες"» για να συσκοτίσουν το γεγονός «πως η κερδοφορία του κεφαλαίου προωθείται με κάθε τρόπο σε όλους τους τομείς και της Τοπικής Διοίκησης. Βγάζουν κραυγές συγκάλυψης του προβλήματος, γιατί στηρίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, την ανταποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα».

Στη συνέχεια η Γραμματεία προβάλλει το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ για:

  • Τη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Κρατικό Φορέα, με βάθρο το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, σύγχρονες μεθόδους επεξεργασίας.
  • Να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δράση στους ΟΤΑ. Να καταργηθούν τα ανταποδοτικά τέλη.
  • Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ανάλογη ανακοίνωση έβγαλε και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής. Σε αυτή αναδεικνύει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Σγουρού, στην ιδιωτικοποίηση, με την στήριξη των δημάρχων που τόσα χρόνια συναινούσαν ουσιαστικά με τις κατευθύνσεις των κυβερνήσεων.

ΗΛΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Κίνδυνος ατυχήματος εξαιτίας απομάκρυνσης τεχνικών

Τμήμα του Ηλιακού Χωριού
Τμήμα του Ηλιακού Χωριού
Σοβαρός είναι ο κίνδυνος για ατυχήματα στις κεντρικές ενεργειακές εγκαταστάσεις του οικισμού του Ηλιακού Χωριού, καθώς από την Παρασκευή 30 Μάρτη με εντολή της Διοίκησης του ΟΑΕΔ απομακρύνθηκαν με απόσπαση οι δύο τελευταίοι τεχνικοί (ο μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος και ο θερμο-υδραυλικός) που τις επέβλεπαν και τις συντηρούσαν. Επισημαίνεται ότι μέχρι πέρσι το καλοκαίρι ήταν επτά άτομα! Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την απομάκρυνσή τους σταμάτησε η λειτουργία μερικών από τις εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα για δυο τουλάχιστον μέρες να σταματήσει η παροχή ζεστού νερού στα 150 περίπου σπίτια του οικισμού από τα 435 που έχει ο οικισμός συνολικά, ενώ για 40 οικογένειες το πρόβλημα παρέμενε μέχρι χτες.

Ο Σύλλογος Κατοίκων Ηλιακού Χωριού με επιστολή του προς το διοικητή του ΟΑΕΔ και την πενταμελή προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΟΕΚ - ΟΕΕ επισημαίνει ότι «έχει πλέον δημιουργηθεί μια απόλυτα επικίνδυνη κατάσταση στα περιφερειακά κεντρικά ενεργειακά κέντρα (εγκαταστάσεις παροχής ζεστού νερού, θέρμανσης, ψύξης, αποχέτευσης κλπ.). Οι τεράστιες πειραματικές μηχανολογικές ενεργειακές υποδομές του οικισμού χρειάζεται να επιβλέπονται μόνιμα από ειδικούς τεχνικούς για λόγους ομαλής λειτουργίας, αλλά και για πιθανές περιπτώσεις έκτακτων περιστατικών. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν ενεργειακά συστήματα τέτοιας ισχύος και δυναμικότητας, χωρίς καμία επίβλεψη από τεχνικούς».

Οπως προσθέτει στην καταγγελία του, «πέρα από τις περιπτώσεις μικρού ή μεγάλου έκτακτου προβλήματος, υπάρχει ζήτημα μόνιμο με το παρεχόμενο ζεστό νερό ανθρώπινης χρήσης. Λόγω της λειψής συντήρησης της ανθυγιεινής κατάστασης των υποδομών, των γερασμένων και σκουριασμένων εγκαταστάσεων, χρειάζεται να αλλάζουν τακτικά τα φίλτρα καθαρισμού του παρεχόμενου νερού για τις κατοικίες. Με την απομάκρυνση των τεχνικών ούτε καν αυτό το ελάχιστο, η αλλαγή φίλτρων καθαρισμού δεν θα γίνεται. Το ζεστό νερό ανθρώπινης χρήσης θα γίνει ακόμη χειρότερο σε ποιότητα, ακόμη πιο σκούρο και ανθυγιεινό».

Τέλος αναφέρουν ότι οι οικιστές δεν έχουν καμία πρόσβαση στις ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς την επίβλεψή τους την είχε αποκλειστικά εντεταλμένο τεχνικό προσωπικό του ΟΕΚ.

ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων για την καθαριότητα

Αστυνομική βία και τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στους ορεινούς οικισμούς του Δήμου. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι του Δήμου, στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας που είχαν, από νωρίς το πρωί απέκλεισαν τις εισόδους της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της συνεδρίασης και τη λήψη απόφασης για την παραχώρηση της αποκομιδής στη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος κάλεσε την αστυνομία προκειμένου να απομακρύνει τους εργαζόμενους και η αστυνομία τους απώθησε βίαια. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου απαιτούσε τη σύλληψη του προέδρου του σωματείου εργαζομένων Β. Καραμήτρου, στελέχους του ΠΑΜΕ.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή των παρατάξεων της αντιπολίτευσης («Λαϊκή Συσπείρωση» και ΠΑΣΟΚ) που αποχώρησαν καταγγέλλοντας την πρακτική της διοίκησης.

Η διοίκηση του Δήμου, τελικά συνεδρίασε μόνη της και αποφάσισε την παραχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων από τους 12 ορεινούς οικισμούς, για ένα χρόνο, έναντι 120.000 ευρώ με την υποχρέωση να παρέχει ο Δήμος στη ΔΙΑΔΥΜΑ τα 3 απορριμματοφόρα που απαιτούνται. Πρόσχημα για την απόφαση είναι η πραγματική έλλειψη προσωπικού. Σήμερα στην καθαριότητα εργάζονται 25 άτομα, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 40. Ο Δήμος, μέχρι τις 19 Μάρτη απασχολούσε 25 συμβασιούχους με 8μηνη σύμβαση και μετά τη λήξη των συμβάσεών τους, ετοιμάζεται να πάρει 10 εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις.

Το Σωματείο Εργαζομένων, εδώ και μήνες ζητά από τη διοίκηση και το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο στην καθαριότητα όσο και συνολικά στις υπηρεσίες του Δήμου. Κόντρα σ' αυτή την προοπτική, η διοίκηση του Δήμου αποφάσισε να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, υλοποιώντας κεντρικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης.

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Γρεβενών του ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό της περιοχής να απορρίψει κατηγορηματικά την κυβερνητική πολιτική της παραχώρησης στο μεγάλο κεφάλαιο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, να εναντιωθεί σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ του Π. Ψωμιάδη της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ» για τρία κακουργήματα (απάτη, πλαστογραφία και χρήση πλαστού εγγράφου) ζήτησε χτες ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Γαληνός Μπρης. Επίσης, ζήτησε την ενοχή και του πρώην συνεργάτη του Π. Ψωμιάδη, επιχειρηματία Α. Λοΐζου, ο οποίος καταζητείται. Η δίκη αφορά υπόθεση πλαστής εγγυητικής επιστολής, ύψους 550 εκατ. ευρώ, την οποία είχαν προσκομίσει το Σεπτέμβρη του 2009 στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της ασφαλιστικής εταιρείας.

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ για τα φάρμακα που αντί να χορηγούνται στους ασθενείς κατέληγαν σε πηγάδι άσκησε ο εισαγγελέας Αρ. Κορέας. Η δίωξη ασκήθηκε σ' ένα γιατρό και φαρμακοποιό για τα αδικήματα της απάτης κατά συναυτουργία, κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και συνήθεια για ποσό άνω των 30.000 ευρώ, πλαστογραφίας κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια και ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε, όταν πριν μερικούς μήνες βρέθηκε τυχαία από σπηλαιολόγο στην Καμάριζα Λαυρίου, σε βάθος 100 μέτρων, σε μεταλλευτικό πηγάδι μεγάλη ποσότητα φαρμάκων.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Καταγγέλλει την καταστολή

Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καταγγέλλει την άγρια επίθεση των ΜΑΤ ενάντια σε διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας, στις 5 Απρίλη, «που είχε σαν αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι του συναδέλφου Μάριου Λώλου, προέδρου της Ενωσης Φωτορεπόρτερ, ο οποίος χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση».

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει: «Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον συνάδελφο Μάριο Λώλο. Καταγγέλλουμε τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε πάλη και οργάνωση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που γεννά τον αυταρχισμό. Η τρομοκρατία δε θα περάσει!». Ο Μ. Λώλος βγήκε χτες το μεσημέρι από το νοσοκομείο που νοσηλευόταν και σήμερα αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ