ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Δυναμική η χτεσινή κινητοποίηση στο Βόλο

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
Δική τους υπόθεση έκαναν το σύνθημα «Νίκη στους εργάτες της χαλυβουργίας», μεταλλεργάτες και άλλοι εργαζόμενοι του Βόλου. Το βροντοφώναξαν χτες βράδυ στη μαζική και δυναμική συγκέντρωση στήριξης και αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς του Ασπροπύργου που οργάνωσε στην πλατεία Πανεπιστημίου του Βόλου το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».

Ηταν μια συγκέντρωση, που ξεχείλιζε από αγωνιστικό παλμό, πίστη στο δίκιο του αγώνα των χαλυβουργών και αισιοδοξία για την τελική έκβασή του. Μπροστά στην εξέδρα που είχε στηθεί είχαν απλωθεί πανό με αγωνιστικά συνθήματα και κυμάτιζαν οι σημαίες του ΠΑΜΕ. Ιδιαίτερη μαχητικότητα έδειξαν οι εργάτες στα εργοστάσια του Ομίλου Λεμονιά που απεργούν επί 36 συνεχείς ημέρες, διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Αλλωστε, η χτεσινοβραδινή συγκέντρωση αφορούσε και αυτούς, καθώς κόντρα στη σφοδρή εργοδοτική επίθεση που δέχονται συνεχίζουν απτόητοι τον απεργιακό αγώνα και χρειάζονται την ταξική αλληλεγγύη.

Η αγωνιστική εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια του αγώνα από μουσικό συγκρότημα νέων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ που τα αφιέρωσαν στην πάλη των χαλυβουργών. Ενα μάλιστα από τα τραγούδια «μιλούσε» για τον αγώνα των χαλυβουργών. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Νάσο Παυλάκη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου των χαλυβουργών, που αφού ευχαρίστησε τους εργαζόμενους του Βόλου για τη συμπαράστασή τους τόνισε ότι χρειάζεται όλοι οι εργαζόμενοι να νικήσουν το φόβο που έχουν σπείρει μέσα τους οι καπιταλιστές και η πολιτική εξουσία τους. Στη συνέχεια, χαιρέτισε ο Κυριάκος Κουκούλης, Γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων του εργοστασίου της ΒΕΚ και αναφέρθηκε στην πάλη των εργατών στα εργοστάσια του ομίλου Λεμονιά, τονίζοντας ότι δε θα υποχωρήσουν αν δε δικαιωθούν. Αντέχουμε, είπε, γιατί έχουμε δίπλα μας το Συνδικάτο Μετάλλου, έχουμε οδηγούς τους συναδέλφους μας στη χαλυβουργία Ασπροπύργου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Στεργίου, Γραμματέας του Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους της περιοχής να ακούσουν τη φωνή των χαλυβουργών του Ασπροπύργου που με το παράδειγμά τους διδάσκουν το μάθημα της ταξικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας, δείχνουν το δρόμο της τίμιας σκληρής και ασυμβίβαστης πάλης απέναντι στο ενιαίο μπλοκ του κεφαλαίου.

Οι εξελίξεις, είπε, θα ήταν πολύ καλύτερες για τους χαλυβουργούς, αλλά και συνολικά για την εργατική τάξη της περιοχής μας, αν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του Μάνεση σε Βόλο και Βελεστίνο συμπαρατάσσονταν με τους συναδέλφους τους του Ασπροπύργου και δεν επέτρεπαν να χρησιμοποιούνται για να χτυπηθεί ο αγώνας τους. Καμία αυταπάτη για τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Κάθε εργάτης να βγάλει συμπεράσματα για τους φίλους και τους εχθρούς μας.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Χαρίτο, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, καθώς και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Αποστόλης Νάνος.

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε μια δυναμική και μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου.

Στον Ασπρόπυργο

Η αλληλεγγύη και η στήριξη στον πολύμηνο απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών εκφράστηκε χτες το απόγευμα και στην πύλη της Χαλυβουργίας από αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, η οποία παρέδωσε 3.000 ευρώ, ως τρίτη δόση από την οικονομική εξόρμηση του σωματείου στην οποία συμμετείχαν οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα. Οι απεργοί κάλεσαν την ΟΓΕ να γιορτάσει το Πάσχα μαζί τους, στο πόστο του αγώνα, στην πύλη του εργοστασίου όπου περιφρουρούν την απεργία τους πάνω από πέντε μήνες.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Θέλει να δαγκώσει αλλά ζορίζεται...

«Το ερώτημα δεν είναι αν οι ναυτεργάτες έχουν δικαίωμα να κατέβουν σε απεργία για να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους - το έχουν και το παραέχουν! Το ερώτημα είναι αν τα συγκεκριμένα συμφέροντα μιας επαγγελματικής κατηγορίας (όποια κι αν είναι αυτή...) δικαιούνται να υπέρκεινται του γενικότερου συμφέροντος μιας κοινωνίας. Και σε αυτό η απάντηση είναι απλή και σαφής: δεν δικαιούνται!». Ποιος τα λέει αυτά; Ο γνωστός δημοσιολόγος της τελευταίας σελίδας των «Νέων». Τι λέει με άλλα λόγια; Το δικαίωμα της απεργίας το έχουν οι εργαζόμενοι αρκεί να μην ενοχλούν τ' αφεντικά. Αυτό δε δικαιούνται να το κάνουν. Βεβαίως θα πει κάποιος ότι ο δημοσιολόγος δεν εννοεί αυτό, με το «μια επαγγελματική κατηγορία», αλλά εννοεί άλλους κλάδους εργαζομένων. Και όμως επιμένουμε ότι εννοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτούς εννοεί «επαγγελματικές ομάδες». Το επιβεβαιώνουν τα δικά τους ρεπορτάζ για τις «επαγγελματικές ομάδες» που είναι κατά της απεργίας των ναυτεργατών, εκτός από τα αστικά κόμματα, ήταν οι εκπρόσωποι των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, των καπιταλιστών αγροτών της Κρήτης, (προχθεσινό δελτίο του ΜΕΓΚΑ). Εναν εκπρόσωπο των ενοικιαζόμενων δωματίων έβγαλαν στον αέρα και τους είπε ότι «ο κόσμος δεν έχει λεφτά, αυξήθηκαν και τα εισιτήρια γι' αυτό δεν υπάρχει δουλειά».

***

Αλλά συνεχίζει ακάθεκτος ο δημοσιολόγος: «Η στάση πολλών συνδικαλιστών της Αριστεράς (κυρίως του ΚΚΕ αλλά όχι μόνο...) στην περίπτωση των ναυτεργατών και άλλων απεργιακών αγώνων (όπως π.χ. στη Χαλυβουργία) τροφοδοτεί απολύτως την υπόνοια ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με ένα ζήτημα εργασιακών αιτημάτων ή διεκδικήσεων. Αλλά με μια ευρύτερη κοινωνική αναμέτρηση. Η οποία αποτελεί μέρος μιας πολιτικής ατζέντας». Πράγματι στην περίπτωση της «Χαλυβουργίας», που ο καπιταλιστής ιδιοκτήτης θέλησε με την εκ περιτροπής εργασία τη δραστική μείωση των μισθών και τις απολύσεις να αυξήσει την κερδοφορία του, αλλά βρήκε απέναντί του την ταξική ενότητα, την αποφασιστικότητα των εργατών και την ταξική αλληλεγγύη, κόντρα στα αντεργατικά μέτρα που επιβάλλουν κυβέρνηση-ΕΕ-αστική τάξη, ολόκληρη η αστική τάξη και τα κόμματά της στηρίζουν το Μάνεση. Πολιτική είναι η στάση τους κόντρα όχι μόνο στους χαλυβουργούς, αλλά σε όλη την εργατική τάξη. Την έχουν πράγματι μετατρέψει σε ταξική πολιτική αναμέτρηση. Γιατί δεν παίρνει ο Μάνεσης πίσω τις απολύσεις, γιατί δε διατηρεί κανονική εργασία, και ολόκληρο μισθό; Γιατί η κυβέρνηση είναι με το Μάνεση και όχι με τους εργάτες; Ας τα αφήσει αυτά ο κύριος δημοσιολόγος περί «εργασιακών αιτημάτων και πολιτικής αναμέτρησης». Οι ίδιοι την έχουν αναγάγει σε τέτοια για να τσακίσουν όχι μόνο τους χαλυβουργούς, αλλά ολόκληρη την εργατική τάξη. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ναυτεργάτες. Πολιτική αναμέτρηση λένε, αλλά κρύβουν πως τους τσακίζουν τις συντάξεις, ιδιαίτερα τις επικουρικές, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έχουν οι εφοπλιστές για μήνες απλήρωτους ναυτεργάτες, έχουν εξολοθρευτεί οι Ελληνες ναυτεργάτες, από 120.000 τους έφτασαν στους 20.000 και απ' αυτούς οι 5.000 είναι άνεργοι. Και θα ξεκληριστούν και αυτοί με την άρση του καμποτάζ. Ποια πολιτική τα επέβαλε αυτά; Η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, της τάξης δηλαδή του δημοσιολόγου.

***

Λέει και παρακάτω:«Για τον καλό αριστερό, η οικονομική κρίση δεν είναι ένα πλήγμα στην κοινωνία που τη βιώνει, αλλά μια ιδανική ευκαιρία για την "όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων". "Γαία πυρί μειχθήτω"»! Πράγματι η κρίση καταστρέφει, αλλά οι αστοί για να μην καταστραφούν καταστρέφουν τους εργαζόμενους (1,5 εκατ. άνεργοι, μισθοί 400 και 500 ευρώ, συντάξεις πείνας, κόψιμο φαρμάκων και ιατρικών εξετάσεων, φοροληστεία κλπ.). «Γαία πυρί μειχθήτω» για τους εργάτες για να σωθούν οι αστοί. Αλλά δε μένει μόνο σ' αυτά αλλά συνεχίζει όλο ταξικό μίσος για τους εργάτες: «Γι' αυτό ακριβώς είμαστε όλο και λιγότερο αντιμέτωποι με εργαζόμενους, (πάντα εχθροί τους ήταν και είναι ο δημοσιολόγος και οι όμοιοί του). Αλλά βρισκόμαστε όλο και περισσότερο στο στόχαστρο κομματικών δυνάμεων που με την ευκαιρία της κρίσης διεκπεραιώνουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο κοινωνικής και πολιτικής εκτροπής». Εδώ ο δημοσιολόγος βγάζει το φόβο του. Από τους ταξικούς αγώνες των εργατών ενάντια στους καπιταλιστές και στην πολιτική τους, τα κόμματά τους που σφάζουν και θα συνεχίζουν να σφάζουν το λαό και μετά τις εκλογές, έχοντας ήδη προαναγγείλει νέα άγρια μέτρα ως συνέχεια αυτών που έχουν πάρει.

***

Και τελειώνει ως εξής:«Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι τα πολιτικά σχέδια αντιμετωπίζονται μόνο με πολιτικά μέσα. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι (αργά ή γρήγορα) η δημοκρατική Πολιτεία θα αναγκαστεί να αντιδράσει. Εστω και μόνο για να προστατευτεί». Εδώ ο δημοσιολόγος βγάζει μαζί με το φόβο και το άγριο ταξικό ένστικτο των αστών και τον ταξικό χαρακτήρα της δημοκρατίας τους ως δικτατορία του κεφαλαίου. Προστασία του κεφαλαίου αναζητά, επειδή ο πόλεμός του στους εργάτες είναι ανελέητος. Ε, ας τους κάνουν οι εργάτες, τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα το φόβο τους εφιάλτη. Στον πόλεμο των αστών ας απαντήσουν με το δικό τους ταξικό πόλεμο και την ανεξάντλητη δύναμή τους. Από αυτήν φοβούνται ότι θα σαρωθούν. Και ας τους στείλουν τέτοιο μήνυμα και στις εκλογές. Με πανίσχυρο ΚΚΕ.


Ι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ