ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Ουσιαστική συζήτηση για τις προτάσεις του Κόμματος

Με ενδιαφέρον αναπτύχθηκε η συζήτηση στη χτεσινή περιοδεία του Γ. Πρωτούλη, μέλους της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συζήτηση στα ναυπηγεία
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συζήτηση στα ναυπηγεία
Η κατάσταση που επικρατεί στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποτέλεσε τη βασική αφορμή πάνω στην οποία εξελίχθηκε, κατά τη χτεσινή περιοδεία του μέλους της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Πρωτούλη, ουσιαστική συζήτηση με τους εργαζόμενους των ναυπηγείων. Αντικείμενο της συζήτησης η ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ ως αναγκαίου όρου για την υπεράσπιση και ανάπτυξη των ναυπηγείων αλλά και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.

Η εργοδοσία των ναυπηγείων έχει ανακοινώσει ότι από τις 18 Απρίλη θα επιβάλει εκ περιτροπής εργασίας με τέσσερα μεροκάματα το μήνα. Η «Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ έχει καταθέσει πρόταση σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης για την κήρυξη απεργίας διαρκείας αμέσως μόλις η εργοδοσία προσπαθήσει να εφαρμόσει το μέτρο. Ομως, για άλλη μια φορά ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ καθυστερούν ευνοώντας τη μοιρολατρία και την απογοήτευση.

Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα απονέκρωσης των παραγωγικών δυνάμεων. Οι δεξαμενές (η μία είναι η μεγαλύτερη στη Μεσόγειο), οι τεράστιοι γερανοί και οι μεγάλοι τόρνοι βρίσκονται σε αχρησία για τρία χρόνια περίπου. Οι εργαζόμενοι έχουν καταδικαστεί στην απραξία. Απότοκα όλα αυτά του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που ανοιγοκλείνει επιχειρήσεις με γνώμονα το κέρδος. Οι εφοπλιστές ναυπηγούν εκατοντάδες πλοία στην Κίνα και στη Νότια Κορέα, αλλά στα ναυπηγεία της Ελλάδας ούτε ένα. Από την άλλη, στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά έχει επιβληθεί σε 15ετή απαγόρευση ναυπήγησης και επισκευής εμπορικών πλοίων με φιρμάνι της ΕΕ που επικύρωσε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ το 2010. Πρόσχημα για το φιρμάνι είναι ότι το ελληνικό δημόσιο χρηματοδότησε τα ναυπηγεία, κάτι που απαγορεύει η ΕΕ. Το μόνο έργο που έχουν σήμερα τα ναυπηγεία είναι η κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων που ακόμα δεν έχουν παραδοθεί, αλλά η εργοδοσία λαμβάνει τις πληρωμές από το κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό εξελίχθηκε η χτεσινή περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η ιδιαίτερη προσοχή των εργαζομένων στην παρουσίαση των θέσεων του Κόμματος και η συμμετοχή τους με ερωτήσεις, παρατηρήσεις και απόψεις.

Η μείωση των μισθών δε θα σώσει τους εργάτες

Ο Γιάννης Πρωτούλης, αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές, επισήμανε ότι ο λαός πρέπει να τις αξιοποιήσει προς όφελός του. Να βγάλει συμπεράσματα και να διαλύσει τις αυταπάτες που καλλιεργούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, όπως ότι οι απεργίες και συνολικότερα οι αγώνες κλείνουν τις επιχειρήσεις. Φέρνοντας το παράδειγμα των εφοπλιστών που επενδύουν σε άλλες χώρες σημείωσε ότι ο επιχειρηματίας δεν επενδύει για να δώσει δουλειά αλλά εκεί που θα έχει μεγαλύτερα κέρδη. Με βάση αυτό το κριτήριο φεύγει από την Ελλάδα και πάει σε άλλη χώρα όπου βρίσκει χαμηλότερους μισθούς. Την ίδια ώρα, μάς λένε να είμαστε σώφρονες για να έρθουν επενδύσεις, πρόσθεσε. Δηλαδή, να αποδεχθούμε την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Πρωτούλης επισήμανε πως οι εργάτες στο ναυπηγείο απαιτείται να συντονίσουν τη δράση τους με τον υπόλοιπο κλάδο του Μετάλλου. Να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση στον κλάδο, σε όλους τους χώρους δουλειάς. Η λύση, σημείωσε, είναι πολιτική και πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της ριζικής ανατροπής.

Καλώντας σε ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές τόνισε ότι αυτό θα ταρακουνήσει τα αστικά κόμματα, θα βάλει φρένο στους σχεδιασμούς τους και θα δημιουργήσει τους όρους αποτελεσματικότερης οργάνωσης της ταξικής πάλης.

Σε αυτό το σημείο τέθηκε από εργαζόμενους το ερώτημα των κυβερνήσεων συνεργασίας που έδωσε την αφορμή για να ξεδιπλωθούν οι θέσεις του ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για την ανάγκη ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας. Ακόμα, αναπτύχθηκαν και ζητήματα όπως η εκλογή των βουλευτών από τις παραγωγικές μονάδες. Ολη την ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργατών έδειξε τεράστια προσοχή στη συζήτηση αυτή.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην κατάσταση η οποία επικρατεί στο ναυπηγεία λέγοντας ότι αυτή - το ρήμαγμα του ναυπηγείου - αποτελεί τη βάση για την εξαθλίωση της συνείδησης. Οι εργάτες δεν πρέπει αυτό να το αποδεχθούν στη συνείδησή τους, πρέπει να το αντιπαλέψουν.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΟΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΠΑΤΡΑΣ
Ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Ενισχυμένο βγήκε από τις αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κέρκυρας για την ανάδειξη ΔΣ και αντιπροσώπων στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ ΟΤΑ), το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ.

Η άνοδος αυτή αναδεικνύεται ακόμα πιο σημαντική με δεδομένο ότι στις προηγούμενες αρχαιρεσίες (για τις εκλογές ΔΣ, το 2009) τα δύο ψηφοδέλτια («Δημοκρατική Συσπείρωση» και «Συνδικαλιστική Κίνηση»), που αποτελούνταν από δυνάμεις της ΠΑΣΚ και διάφορους «ανεξάρτητους», σημείωσαν τεράστια μείωση παρότι κατέβηκαν αυτή τη φορά σε ένα ψηφοδέλτιο (ως «Δημοκρατική Συσπείρωση»). Εχασαν συνολικά 183 ψήφους.

Αναλυτικά για το ΔΣ ψήφισαν 456, έγκυρα 429 (από 553 ψηφίσαντες και 539 έγκυρα το 2009). Η ΔΑΣ πήρε 134 ψήφους και 3 έδρες για το ΔΣ (61 ψήφους και 1 έδρα το 2009). Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» πήρε 295 ψήφους και 6 έδρες (478 ψήφους και 8 έδρες που είχαν πάρει συνολικά οι δύο παρατάξεις το 2009). Τα αποτελέσματα για τους αντιπροσώπους στην ΠΟΕ - ΟΤΑ είναι ακριβώς τα ίδια. Να σημειωθεί ότι οι προηγούμενες εκλογές για αντιπροσώπους είχαν γίνει το 2007. Η ΔΑΣ έβγαλε 2 αντιπροσώπους (από ένα) και η «Δημοκρατική Συσπείρωση» 4 αντιπροσώπους (από πέντε).

Πολύ καλά για τις ταξικές δυνάμεις ήταν και τα αποτελέσματα των εκλογών στο Σύλλογο Εργαζομένων στην Καθαριότητα του Δήμου Πατρέων για την ανάδειξη αντιπροσώπων. Ψήφισαν 255, έγκυρα 252 (337 και 327 αντίστοιχα το 2009).

Η ΔΑΣ πήρε 136 ψήφους και 2 αντιπροσώπους (από 22 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο). Το ΣΕΑΜ (παράταξη στην οποία συνωστίζονται ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλοι παρόμοιας προελεύσεως σχηματισμοί) πήρε 111 ψήφους και 2 αντιπροσώπους (από 102 ψήφους και 2 αντιπροσώπους). Αυτή τη φορά δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο η ΠΑΣΚ, η οποία την προηγούμενη φορά είχε πάρει 203 ψήφους και 3 αντιπροσώπους.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Ενστάσεις για ρεσιτάλ νοθείας κατέθεσαν οι ταξικές δυνάμεις

Το μέγεθος της νοθείας στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αθήνας (ΣΕΔΑ) και του Σωματείου Εργαζομένων Βρεφοκομείου Δήμου Αθήνας είναι τέτοιο που επισκίασε κάθε άλλη διαδικασία και χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών. Πρωταγωνιστής σε αυτήν τη νοθεία είναι η ΔΑΚΕ. Η ΠΑΣΚΕ και η συνδικαλιστική παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα.

Για τη νοθεία αυτή τα ψηφοδέλτια της ΔΑΣ που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έχουν ήδη καταθέσει ενστάσεις και επιδώσει σχετικό εξώδικο, το οποίο αφορά τις εκλογές στο ΣΕΔΑ.

Σύμφωνα με αυτές το Διοικητικό Συμβούλιο στο ΣΕΔΑ όρισε (!) την εφορευτική επιτροπή αντί αυτή να εκλεγεί από τη γενική συνέλευση. Αυτή η εφορευτική επιτροπή εντελώς αυθαίρετα αφαίρεσε από το λογότυπο του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ τη φράση «Στηρίζεται από το ΠΑΜΕ». Ακόμα μία από τις ενστάσεις αφορά στη συμμετοχή εργαζομένων στην ψηφοφορία χωρίς να προσκομίζουν, όπως προβλέπεται, βιβλιάριο υγείας ή χωρίς αυτό να σφραγίζεται, γεγονός που διευκολύνει τη διπλοψηφία. Επίσης, στην κατάσταση ψηφισάντων είχαν εγγραφεί δύο τουλάχιστον εργαζόμενοι που είναι μέλη άλλου σωματείου. Αυτοί οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν για αυτό με υπεύθυνη δήλωσή τους!

Στο Σύλλογο του Βρεφοκομείου, πέρα από τη μη προσκόμιση βιβλιαρίων ή τη μη σφράγισή τους, οι ταξικές δυνάμεις καταγγέλλουν ότι την πρώτη μέρα των εκλογών μετά τη λήξη της ψηφοφορίας η εφορευτική επιτροπή και ο δικαστικός αντιπρόσωπος αντί να σφραγίσουν την κάλπη την έκλεισαν με σιλοτέιπ και αντί να κρατήσουν το εκλογικό υλικό (κατάσταση ψηφίσαντων κ.λπ.) το παρέδωσαν σε αναρμόδια άτομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ