ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κεντράρει στη μετεκλογική κλιμάκωση των μέτρων

Την επόμενη βδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία των εκλογών

Κριτήριο ψήφου πρέπει να αποτελέσει το δίλημμα: Με τα μονοπώλια ή με το λαό; Πανίσχυρο ΚΚΕ για να χάσουν τον ύπνο τους τα κόμματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας
Κριτήριο ψήφου πρέπει να αποτελέσει το δίλημμα: Με τα μονοπώλια ή με το λαό; Πανίσχυρο ΚΚΕ για να χάσουν τον ύπνο τους τα κόμματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας
Μέσα στην επόμενη βδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την ημερομηνία της διεξαγωγής των εκλογών, όπως διέρρεαν χτες κυβερνητικά στελέχη. Χτες Λ. Παπαδήμος από την Κύπρο, σε ερώτηση αν έχει αποφασίσει αν οι εκλογές θα γίνουν στις 6, στις 13 Μάη ή αργότερα, απάντησε: «Το μήνυμα θα το στείλω από την Ελλάδα, όταν επιστρέψω, τη Μεγάλη Εβδομάδα». Την επόμενη Τρίτη κλείνει η Βουλή για το Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

Με φόντο τις κάλπες, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προετοιμάζουν το έδαφος για μετεκλογική συνεργασία στη βάση της κοινής τους στρατηγικής και της εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου. «Το 2012 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Πρέπει να επιτύχουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία», τόνισε χτες ο Λ. Παπαδήμος, αναγγέλλοντας μετεκλογική κλιμάκωση ενάντια στα λαϊκά στρώματα, αν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν πάθουν στραπάτσο.

«Οι εκλογές θα προκηρυχθούν πιθανότατα για τις 6 Μαΐου ή λίγο αργότερα. Πάντως Σάββατο κοντή γιορτή», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλος, με συνέντευξή του στο «Real FM», τόνισε ότι «δεν τίθεται θέμα αναβολής των εκλογών».

Τα σενάρια για πιθανή μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών πυροδότησε η προχτεσινή δήλωση από την Κύπρο του Λ. Παπαδήμου ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχει πραγματοποιηθεί έως τις 20 Απριλίου». Ωστόσο, συνεργάτες του σημείωναν ότι το «πρόγραμμα της ανακεφαλοποίησης» θα προχωρήσει με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και δε θα χρειαστεί έγκριση από τη Βουλή.

Απαντώντας στα σενάρια για μετάθεση της ημερομηνίας των εκλογών, ο Γ. Σταυρόπουλος ανέφερε: «Δεν είπαμε ποτέ για ημερομηνία εκλογών. Αυτό είναι ένα λεπτό ζήτημα το οποίο συναρτάται με τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ημερομηνία των εκλογών θα ανακοινωθεί μετά από τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Κάρολο Παπούλια».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, με συνέντευξή του στο «ΣΚΑΪ», μίλησε για εκλογές στις 6 Μάη. Ο ίδιος έκλεισε το μάτι και στη ΔΗΜΑΡ για κυβερνητική συνεργασία και σημείωσε: «Η κυβέρνηση θα προκύψει κατά την άποψή μου με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ το οποίο θα επιδιώξει προγραμματικές συγκλίσεις και κυβερνητική σύμπραξη με άλλα κόμματα που κινούνται σε συγγενείς χώρους, όπως είναι η ΔΗΜΑΡ, ή άλλα σχήματα που μπορεί να προκύψουν».

Την ανάγκη ενός ισχυρού αστικού μετώπου για την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων του μνημονίου και για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος, πρόταξε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. «Οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν, οι συγκρούσεις που πρέπει να γίνουν, είναι τόσο μεγάλες που ένα κόμμα μόνο του δεν το αντέχει», δήλωσε ο υπουργός του μαύρου μετώπου.

ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΔΡΟΜΟ
Για τα λεγόμενα «μικρά αντιμνημονιακά κόμματα»

Μέσα στην αγανάκτηση που βιώνει ο κόσμος για όλα όσα του 'χουν αρπάξει με τα μνημόνια και τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που δεν έχουν τελειωμό, πολλοί είναι αυτοί που μπροστά στις επικείμενες εκλογές παίρνουν την ειλικρινή απόφαση να τιμωρήσουν στην κάλπη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ευθύνονται για την πτώχευση του λαού. Και το ΛΑ.Ο.Σ. έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην πτώχευση του λαού. Υπάρχουν εργαζόμενοι που σκέφτονται την ψήφο τιμωρίας σ' αυτά τα κόμματα ταυτίζοντάς τα στη συνείδησή τους με το μνημόνιο. Σκέφτονται λοιπόν με απεγκλωβισμό τους από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να την εκφράσουν με ψήφο αντιμνημονιακή. Αρα και επιλογή ενός άλλου, από αυτά που λένε... «μικρά αντιμνημονιακά κόμματα», δηλαδή όσα δεν ψήφισαν το μνημόνιο. Και σ' αυτές τις εκλογές εμφανίστηκαν υποτίθεται νέα κόμματα που διεκδικούν την ψήφο του λαού και την είσοδό τους στη Βουλή, όπως το κόμμα του Καμμένου ή το κόμμα της Κατσέλη που εμφανίζονται ως αντιμνημονιακά δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάποιοι λένε ότι και η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν το ψήφισε. Αλλά τι είδους κόμματα είναι αυτά, τι πραγματικά υπηρετούν; Γιατί η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα πρέπει να είναι το κριτήριο για να τους εμπιστευτεί ή να μην τους εμπιστευτεί ο λαός την ψήφο του. Το κριτήριο ψήφου δεν μπορεί να είναι το κάλπικο δίλημμα μνημονιακό - αντιμνημονιακό αλλά η πολιτική του και αν αυτή υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Στην προκειμένη περίπτωση, το επιχείρημα που συνοδεύει την πρόσκληση στήριξης των «αντιμνημονιακών κομμάτων» είναι ότι αυτά δεν έχουν κυβερνήσει και δε βαρύνονται με τις ευθύνες αυτών που έχουν τσακίσει τα λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα. Ας σκεφτούμε όμως, είναι πράγματι έτσι; Τα «νέα» κόμματα που εμφανίστηκαν τώρα είναι γέννημα από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τα στελέχη τους έχουν συμμετάσχει σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχουν δώσει μάχες υπερασπιζόμενοι την πολιτική του κεφαλαίου και μάλιστα από κυβερνητικές θέσεις. Δεν προέρχονται από παρθενογένεση, έχουν δώσει τα αντιλαϊκά τους διαπιστευτήριά. Και συνεχίζουν να τα δίνουν. Οι προτάσεις τους για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης είναι ένα μείγμα προτάσεων - δανείων από αυτά που και σήμερα λέει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, π.χ. ο Καμμένος είναι με την πολιτική της ΝΔ πριν τη συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση, ενώ η Κατσέλη διαφώνησε με το δεύτερο μνημόνιο, το πρώτο το είχε ψηφίσει. Και βεβαίως, η πολιτική τους είναι εναρμονισμένη με τη λεγόμενη «ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», χωρίς να αμφισβητούν το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ακριβώς επειδή η πολιτική τους είναι γέννημα της ίδιας μήτρας με τα «μεγάλα κόμματα», μπορούν να συναντηθούν και να συνεργαστούν μετεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τάχα θέτοντας τις αντιμνημονιακές προϋποθέσεις τους. 'Η την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Μόνο που οι προϋποθέσεις για τις επόμενες κυβερνήσεις έχουν τεθεί ήδη από τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και που είναι δεσμευτικές για τα επόμενα τριάντα χρόνια!

Οταν λοιπόν, δεν έχουν καμιά διάθεση σύγκρουσης με την ΕΕ και αμφισβήτησης της καπιταλιστικής πορείας της χώρας, οι διακηρύξεις τους περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και ελάφρυνσης του λαού από τα βάρη που του έχουν φορτώσει, είναι τουλάχιστον κοροϊδία. Στην ίδια ρότα βεβαίως είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο ο Καμμένος λέει ότι μπορεί άνετα να συνεργαστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θα αναδιαπραγματευτεί μέσα στην ευρωζώνη, αλλά δεν απαντά όταν την κυβέρνησή του την πολεμήσει η ΕΕ και οι καπιταλιστές στην Ελλάδα τι θα κάνει, θα συγκρουστεί; Μα πώς θα το κάνει όταν μιλά για ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, εντός της ευρωζώνης; Δηλαδή, ενίσχυση των βιομηχάνων των μεγαλεμπόρων κλπ; Μιλά και για αναδιανομή βεβαίως αλλά κοροϊδεύει λέγοντας ότι θα πείσει τους καπιταλιστές να μοιράσουν μέρος των κερδών τους στους εργαζόμενους. Η δε ΔΗΜ.ΑΡ. σέβεται τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο αλλά θα βρει τάχα τρόπο να ανακουφίσει το λαό. Πώς θα το κάνει; Μα με διαπραγμάτευση και αυτή βρίσκοντας άλλα οικονομικά μέτρα ισοδύναμα σε αντίθεση με αυτά των οριζοντίων περικοπών και με δίκαιη φορολογία. Δηλαδή, πάλι ο λαός θα πληρώνει.

Σήμερα, κάποιος που ειλικρινά θέλει να τιμωρήσει στην κάλπη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την πολιτική τους, δεν μπορεί να το πετύχει στηρίζοντας αυτά τα κόμματα που προσβλέπουν στην ψήφο του λαού λειτουργώντας ως αναχώματα στήριξης του αστικού πολιτικού συστήματος. Αυτό δεν αποτελεί διέξοδο για τα λαϊκά συμφέροντα, αφού η ψήφος αυτή δεν ξεφεύγει ρούπι από την αστική πολιτική. Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να σημάνει πραγματική αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ακριβώς γιατί σε καμιά περίπτωση δεν είναι ψήφος ενσωματώσιμη.


Γ.Σ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συμφορά για το λαό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές

Σε δήλωσή της από την Κοζάνη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε για τις εκλογές: «Μέχρι τώρα ένα μεγάλο μέρος των εργατοϋπαλλήλων πίστευε ότι περιφέροντας την ψήφο του από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ και από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ θα είχε μια κυβέρνηση λιγότερο κακή από την προηγούμενη. Τώρα, αυτή η διαφορά δεν υπάρχει ανάμεσά τους. Και τα δύο κόμματα αντιπροσωπεύουν συμφορά για το λαό. Ταυτόχρονα, κακός σύμβουλος για το λαό θα είναι οι διακηρύξεις ορισμένων κομμάτων που υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκύψει από τις εκλογές μια κυβέρνηση που θα καταργήσει το μνημόνιο. Λένε κυριολεκτικά ψέματα. Το ίδιο το μνημόνιο έχει ξεπεραστεί, απέναντί μας βρίσκεται η δανειακή σύμβαση, απέναντί μας βρίσκεται η εξουσία των μονοπωλίων στην Ελλάδα και στην ΕΕ και, επομένως, όσο δραματικό είναι να υποστεί κανείς το φόβο του διλήμματος, άλλο τόσο δραματικό είναι να υποστεί τον κίνδυνο μιας αυταπάτης, που θα φέρει και την πιο μεγάλη απογοήτευση. Ισχυρό ΚΚΕ και πάνω από όλα ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα είναι η άμεση λύση και η μοναδική ελπίδα προς τα εμπρός».

Δραστηριότητα μελών του ΠΓ της ΚΕ
  • Αύριο Κυριακή, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), η Αχτίδα Υπηρεσιών της ΚΟΑ διοργανώνει συζήτηση με θέμα: «Οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου.
  • Την Πέμπτη 12/4 στις 11 π.μ. ο Ν. Σοφιανός θα περιοδεύσει στην οδό Φραντζή στο Νέο Κόσμο.
  • Την Τρίτη 24/4 στις 7 μ.μ. ο Κ. Παρασκευάς θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνει η Αχτίδα Μεταφορών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδικάτου Οικοδόμων.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ