ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εμπλοκή σε μάχη για την ελληνική δύναμη στην Καμπούλ

Επαληθεύονται οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για τους κινδύνους που συνεπάγεται η συμμετοχή στους στρατούς κατοχής

Τους κινδύνους που συνεπάγεται η συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα και στους στρατούς κατοχής επιβεβαιώνει με τον πιο δραματικό τρόπο η εμπλοκή Ελλήνων στρατιωτών σε μάχη με Ταλιμπάν, κατά τη διάρκεια επίθεσης ανήμερα του Πάσχα στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο της Καμπούλ. Οι ομάδες των Ταλιμπάν πραγματοποίησαν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον ΝΑΤΟικών στόχων και του κοινοβουλίου στην Καμπούλ, σε συνέχεια των αντιποίνων για το κάψιμο του κορανιού από Αμερικανό στρατιώτη, τη σφαγή 17 αμάχων επίσης από στρατιώτη των ΗΠΑ και τη βεβήλωση νεκρών μαχητών από τα κατοχικά στρατεύματα.

Οι ελληνικές κατοχικές δυνάμεις ενεπλάκησαν με 99 στρατιώτες στην επίθεση στη ΝΑΤΟική βάση Camp Warhouse, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Η επίθεση ξεκίνησε όταν στρατιώτες της κατοχικής δύναμης επιχείρησαν να βγουν από το στρατόπεδο και δέχθηκαν καταιγισμό πυρών από πέντε διαφορετικές κατευθύνσεις. Το ελληνικό τμήμα έλαβε θέσεις στην περίμετρο του στρατοπέδου, ενώ οι Ταλιμπάν έβαλαν με ρουκέτες από απόσταση 200-500 μέτρων. Στη διάρκεια της μάχης, τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα έκαναν χρήση ρουκετών, ενώ έπεσαν και χιλιάδες σφαίρες από τα οπλοπολυβόλα.

Είναι η πρώτη φορά που ελληνικά στρατεύματα συμμετέχουν σε μάχη, στο πλαίσιο ιμπεριαλιστικών αποστολών. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από ΝΑΤΟικές πηγές, η μάχη έληξε με υποχώρηση των Ταλιμπάν, ενώ το ΓΕΕΘΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «το στρατόπεδο παραμένει σε συναγερμό και απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις από τον Συμμαχικό Διοικητή της Καμπούλ».

Στόχοι επιθέσεων την ίδια μέρα έγιναν ακόμα η αμερικανική, η γερμανική και η βρετανική πρεσβεία, το αρχηγείο των κατοχικών δυνάμεων, όπως και το κτίριο υψίστης ασφαλείας όπου διαμένει ο πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι. Αποτέλεσμα των πολύνεκρων συγκρούσεων ήταν να χάσουν τη ζωή τους συνολικά 47 άνθρωποι εκ των οποίων οι 36 φέρονται ως Ταλιμπάν, οκτώ στρατιώτες και τρεις άμαχοι. Ακόμα 40 Αφγανοί των δυνάμεων ασφαλείας και 25 άμαχοι τραυματίστηκαν. Επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν πλην της Καμπούλ και εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ και κυβερνητικών κτιρίων στις επαρχίες Λογκάρ, Πάκτια και Ναργκαχάρ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΛΙΜΠΕΡΜΑΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Βάθεμα και επέκταση της διμερούς συνεργασίας

Για «άξονα» με Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία κάνει λόγο ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με την Ενέργεια και τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου να αποτελεί το πρώτο θέμα στην ατζέντα, έφτασε τη Δευτέρα στην Κύπρο ο ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν. Στην αποστολή συμμετέχουν ακόμα ο πρόεδρος και αξιωματούχοι της Εθνικής Εταιρείας Νερού του Ισραήλ, «Μεροκάτ». Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Μετά τη συνάντηση της με τον Α. Λίμπερμαν, η υπουργός Εξωτερικών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ενδεχόμενη διμερή συνεργασία στους τομείς της «διαχείρισης κρίσεων» και συγκεκριμένα για τα θέματα των πυρκαγιών, των πλημμυρών και των σεισμών. Οπως υποστήριξε η Κύπρια ΥΠΕΞ, «προάγουμε αυτού του είδους τη συνεργασία όχι μόνο στη διαχείριση εκτάκτων περιστάσεων και κρίσεων αλλά επίσης στον τομέα της έρευνας και διάσωσης με όλους τους γείτονές μας στην περιοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση αν συμφωνεί με το ότι το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία σχηματίζουν έναν άξονα με τη συνεργασία τους, ο ισραηλινός ΥΠΕΞ είπε ότι το Ισραήλ είναι ανοιχτό για συνεργασία με όλους τους γείτονές του και πρόσθεσε με νόημα ότι όλες οι πλευρές που συμμετέχουν σε αυτή τη συνεργασία απολαμβάνουν τα αποτελέσματά της σε όλους τους τομείς, την οικονομία, την πολιτική, τον τουρισμό καθώς και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Οσον αφορά στην Τουρκία και τις απειλές προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Α. Λίμπερμαν ανέφερε ότι «οποιαδήποτε απειλή είναι απαράδεκτη συμπεριφορά».

Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν και η συμφωνία για κοινή ανάπτυξη και συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη μέση γραμμή των δυο χωρών, η οποία αναμένεται να υπογραφεί σύντομα. Παράλληλα, συζητήθηκαν το Μεσανατολικό, το Κυπριακό και οι ανακατατάξεις στις χώρες της Β. Αφρικής. Να σημειωθεί τέλος, ότι ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δεύτερο γύρο αδειοδότησης για έρευνες που αφορούν υδρογονάνθρακες, έχουν εκφράσει 89 εταιρείες.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα Τετάρτη 18 Απρίλη

-- Στην Εύβοια, στη Λάμψακο, στις 8 μ.μ. ο Γ. Μαρίνος μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Σε τυπογραφεία σε Βοτανικό και Κολωνό, στις 10 π.μ., ο Γ. Μαυρίκος.

-- Στην Υπηρεσία Καθαριότητας Ρέντη, στις 6 π.μ., η Κάτια Κρόκου, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κορυδαλλού, στις 9 π.μ. ο Ν. Ξουράφης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Στον Πειραιά, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ, στις 9 π.μ. στην αγορά του Πειραιά και στις 6 μ.μ. στο Ε' Διαμέρισμα Πειραιά.

-- Στο Α' Διαμέρισμα Πειραιά, στις 6 μ.μ. ο Σ. Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ.

-- Στο Β' Διαμέρισμα Πειραιά ο Β. Μαρούπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 8 π.μ., στον ΟΤΕ στου Βαρδάρη ο Χ. Βέλης, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 8 π.μ., στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος του ΓΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 9 π.μ., στον επιβατικό σταθμό του ΟΣΕ, ο Γ. Παπαεπαμεινώνδας, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, στις 10 π.μ., ο Ο. Μαάιτα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

-- Στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, στις 11 π.μ., στο εργοστάσιο του ΟΣΕ ο Γ. Παπαεπαμεινώνδας, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στον Αγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, στις 11 π.μ., στο ΚΕΠΕΠ, ο Γ. Ζιώγας, βουλευτής.

-- Στο Δήμο Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, στις 12 μ., η Ε. Κυγιάκη, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στην Απολλώνεια Πολιτεία στη Θεσσαλονίκης, στις 5.30 μ.μ., η Λ. Μάγγου, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στου Καρατάσου Πολίχνης Θεσσαλονίκης, στις 7.30 μ.μ., η Ν. Νικοπολιτίδου, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στο Φοίνικα Πολίχνης Θεσσαλονίκης, στις 7.30 μ.μ., ο Γ. Βούρτσας, στέλεχος του Κόμματος.

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΚΚΕ στα διόδια των Μαλγάρων

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΚΚΕ στα διόδια των Μαλγάρων
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξόρμηση για τις εκλογές σε σταθμούς διοδίων

Εξορμήσεις σε σταθμούς διοδίων σε Θεσσαλονίκη, Πιερία και Πελοπόννησο, έκαναν την περασμένη Παρασκευή Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, την ώρα που κορυφωνόταν η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα. Μοίρασαν προεκλογικό υλικό του Κόμματος και κάλεσαν τους ταξιδιώτες να τσακίσουν με την ψήφο τους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να αναδείξουν πανίσχυρο το ΚΚΕ στην κάλπη. Στην Πάτρα, για δύο ώρες, μέλη της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ βρέθηκαν στα διόδια του Ρίου. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στα διόδια του Ισθμού, στα διόδια Σπαθοβουνίου, στη Νεστάνη, στο Ασπρόχωμα. Στα Μάλγαρα της Θεσσαλονικής, οι κομμουνιστές κράτησαν για περίπου δύο ώρες ανοιχτά τα διόδια, για να μπορούν οι οδηγοί να περνούν χωρίς να πληρώσουν αντίτιμο. Αντίστοιχη εξόρμηση πραγματοποιήθηκε και στα διόδια της Λεπτοκαρυάς, στην Πιερία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να γυρίσουν τώρα οι Ελληνες στρατιώτες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την εμπλοκή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε μάχες στην Καμπούλ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η εμπλοκή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε μάχες στην Καμπούλ φανερώνει πόσο επιτακτική είναι η άμεση επιστροφή τους στη χώρα. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχουν μεγάλες ευθύνες για την αποστολή και συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Η συνέχιση της παραμονής τους θα τις καθιστά ακόμα μεγαλύτερες, καθώς ο κίνδυνος για απώλεια ανθρώπινων ζωών γίνεται διαρκώς μεγαλύτερος. Εως τώρα η συμμετοχή των στρατιωτικών δυνάμεων στα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα κατοχής στο Αφγανιστάν είχε μεγάλο οικονομικό κόστος για το λαό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να του στοιχίσει και σε αίμα. Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα την επιστροφή τους, όπως και όλων των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ