ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΩΛΗΣΗ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
Εγκλημα που δεν πρέπει να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Παρέμβαση - καταγγελία για τη σχεδιαζόμενη πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ έκανε χτες το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος. Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«

Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό ένα ακόμα σκάνδαλο που ετοιμάζεται να διαπράξει η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με την πώληση των 4 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Αποτελεί έναν ακόμα κρίκο της αντιλαϊκής πολιτικής στο όνομα της "απελευθέρωσης" του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι καραμπινάτο σκάνδαλο, απόφαση της ΕΕ και των μονοπωλιακών ομίλων. Μοναδικοί ωφελημένοι είναι ορισμένοι μονοπωλιακοί όμιλοι που εισέρχονται στην "απελευθερωμένη" αγορά. Θα εξασφαλίσουν σίγουρη και ικανοποιητική κερδοφορία, σε βάρος του λαού και των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή, η λαϊκή οικογένεια δοκιμάζεται από τις απανωτές αυξήσεις τιμών οικιακής κατανάλωσης ρεύματος, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου, ιδιαίτερα οι νέοι, βιώνουν την επιβολή της μερικής, προσωρινής απασχόλησης με μισθούς πείνας.

Αποδεικνύεται ότι, όσο οι ενεργειακές πηγές και γενικότερα τα μέσα παραγωγής ανήκουν και υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου, δεν μπορεί να διασφαλισθεί η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, η ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων, η διασφάλιση πλήρους - σταθερής εργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος.

Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να αποδεχθούν και να νομιμοποιήσουν αυτό το έγκλημα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, όχι μόνο απ' την κυβερνητική πολιτική που ακολουθούν τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και απ' τη στάση της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που αφόπλισε το λαϊκό κίνημα.

Να ενισχύσουν και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος για τη μόνη ελπιδοφόρα προοπτική: του ενιαίου αποκλειστικά κρατικού φορέα ενέργειας που στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες».

Κινητοποίηση τη Δευτέρα στην Πτολεμαΐδα

Συγκέντρωση ενάντια στο ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ οργανώνεται τη Δευτέρα 23 Απρίλη στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, στις 7.30 μ.μ. με πρωτοβουλία της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» της ΔΕΗ (της παράταξης που στηρίζει το ΠΑΜΕ).

Οι ταξικές δυνάμεις είχαν προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η «απελευθέρωση» της ΔΕΗ (αρχές δεκαετίας 2000) για τις συνέπειες που έχει και για τους εργαζόμενους του κλάδου και συνολικά για το λαό η παράδοση της ενέργειας στα μονοπώλια. Στον αντίποδα, η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - όταν ξεκινούσε η ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας - έβγαινε και επιχειρηματολογούσε για τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η «απελευθέρωση», ενώ σήμερα βγαίνει όψιμα και εμφανίζεται αντίθετη, προσπαθώντας να κρύψει τις ευθύνες που έχει.

«ENERGA» - «HELLAS POWER»
Προθεσμίες ΔΕΗ για τους πρώην πελάτες

Την ερχόμενη Τρίτη 24 του Απρίλη λήγει το 3μηνο περιθώριο που έχουν οι πρώην πελάτες των «ENERGA» και «HELLAS POWER» να επιλέξουν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ, η οποία τους προμηθεύει αυτό το διάστημα βάσει της διάταξης για το «τελευταίο καταφύγιο», προειδοποιεί τους καταναλωτές Μέσης Τάσης και τους μη οικιακούς καταναλωτές Χαμηλής Τάσης με ισχύ παροχής άνω των 25kVA ότι εάν δεν επιλέξουν εγκαίρως προμηθευτή, τότε κινδυνεύουν με διακοπή ηλεκτροδότησης.

Οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 25kVA παίρνουν ουσιαστικά παράταση 2 μηνών στην υποχρέωση επιλογής προμηθευτή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, «εφόσον δεν συνάψουν Σύμβαση Προμήθειας με Προμηθευτή επιλογής τους - υπάγονται αυτοδίκαια στον Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας, για μέγιστη διάρκεια δύο (2) μηνών πέραν της 24ης Απριλίου, ρόλο που για το υπόψη διάστημα υποχρεούται να ασκεί η ΔΕΗ».

ΤΡΙΚΑΛΑ
Καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες

Μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών - σιτάρια, τριφύλλια, σπαρμένα καλαμπόκια και άλλα - προκάλεσαν τα νερά των πλημμυρισμένων ποταμών στην περιοχή του δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων. Οι συνεχείς και σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να φουσκώσουν και να ξεχειλίσουν ο Πηνειός, ο Ενιππέας, ο Καλέντζης, ο Σοφαδίτης κι άλλα μικρότερα ποτάμια και τα νερά τους να «πνίξουν» τα χωράφια των παρόχθιων χωριών και ιδιαίτερα στη Νομή, στα Σερβωτά, στη Φανερωμένη, στην Πατουλιά, αλλά λιγότερο στο Βαλομάνδι, στη Φωτάδα, στον Παραπόταμο.

Οι αγρότες των πλημμυρισμένων χωριών είναι ανάστατοι και αγανακτισμένοι, καθώς, χρόνια τώρα και σχεδόν κάθε χρόνο, οι καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας πλημμυρίζουν και καταστρέφονται, χωρίς οι κυβερνήσεις να παίρνουν μέτρα για την πρόληψη, την προστασία, αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών του προβλήματος.

Οπως επισημαίνει στον «Ρ» ο Σπύρος Τσιοτινός, αγροτοσυνδικαλιστής, στέλεχος της ΠΑΣΥ και πρώην κοινοτάρχης Ζάρκου, «έχουμε στείλει πάνω από 30, συνολικά, υπομνήματα στα υπουργεία και σε άλλες υπηρεσίες, ζητώντας να κηρυχθεί η περιοχή πλημμυρόπληκτη, να κατασκευαστούν τα αναγκαία προστατευτικά, εγγειοβελτιωτικά έργα, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνονται οι πληγέντες αγρότες για το σύνολο των ζημιών. Δεν μας άκουσε κανείς, όλοι οι αρμόδιοι "αγρόν ηγόραζον". Αδιαφορούν προκλητικά και μας κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα.

Δεν ξέρω αν τώρα στις εκλογές οι εκπρόσωποι των κομμάτων που κυβέρνησαν κι εκείνων που, με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο, υποστήριξαν και υποστηρίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που αφανίζει την μικρομεσαία αγροτιά, τολμήσουν να έρθουν και να ζητήσουν την ψήφο των αγροτών. Αν , όμως, το κάνουν θα δουν "πόσα απίδια πιάνει ο σάκος" τους. Ο αγροτικός κόσμος ξέρει πως μόνο το ΚΚΕ στάθηκε πάντα και παντού στο πλευρό του κι αυτό καλείται να το αναγνωρίσει και με την ψήφο του».

«ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Σε νέα φάση το σκάνδαλο

Μετά τις εκλογές μετατίθεται η ανακοίνωση, του καθ' όλα σκανδαλώδους προγράμματος ενίσχυσης των μετόχων των τραπεζών προκειμένου να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, χτες οι τράπεζες ενθυλάκωσαν τα πρώτα 23 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της ενίσχυσής τους, σύμφωνα με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους.

Το θέμα της «ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζών συζητήθηκε χτες σε συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλο, ενώ δεν υπήρξαν δηλώσεις. Η διατήρηση του όλου θέματος στη σκιά της επικαιρότητας δεν είναι άσχετη με την προεκλογική περίοδο που διανύουμε, αφού ο όλος σχεδιασμός στήριξης των τραπεζών και των μετόχων τους με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ - τη στιγμή που σφαγιάζονται μισθοί και συντάξεις - αποτελεί από μόνο του ένα τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο, καθώς ο ελληνικός λαός καλείται να σώσει τις τράπεζες, οι οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια τον λήστευαν με τα τοκογλυφικά επιτόκια.

Χτες, οι εμπορικές τράπεζες μοιράστηκαν 23 δισ. ευρώ, υπό μορφή ομολόγων, τα οποία εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με τη μεσολάβηση του «ελληνικού» Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία θα ενσωματωθούν στο Ενεργητικό των Ισολογισμών που δημοσιεύουν οι τράπεζες, προκειμένου να περιοριστούν οι λογιστικές ζημιές (των τραπεζών) από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους και τα «κόκκινα δάνεια», τα οποία την περίοδο της οικονομικής κρίσης έχουν πάρει την ανιούσα...

Πέραν τούτου, υπάρχει και το θέμα της οικονομικής στήριξης και των μετόχων των τραπεζών, οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν μέρος στην αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο 2. Στο πλαίσιο αυτό θα έχουν προνομιακή μεταχείριση στην απόκτηση μετοχών, όταν αυτές επιστραφούν από το EFSF στις τράπεζες, από τις οποίες ενδέχεται να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη.

Το όλο σχήμα προβλέπει ότι μετά την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών, αυτές κατά 90% θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κράτους, ενώ το υπόλοιπο 10% θα διακρατηθεί από τους σημερινούς μετόχους. Παρά ταύτα, οι μεγαλομέτοχοι θα συνεχίσουν να έχουν τη διοίκηση και τον έλεγχο των «κρατικοποιημένων» τραπεζών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ