ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Απρίλη 2012
Σελ. /32
Απαράδεκτος αποκλεισμός του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις ρυθμίσεις της διυπουργικής σχετικά με την προεκλογική προβολή των κομμάτων

Σε ανακοίνωση για τις ρυθμίσεις που αφορούν στην προβολή των κομμάτων την προεκλογική περίοδο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι ρυθμίσεις που προβλέπει η διυπουργική απόφαση για την προβολή των κομμάτων στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επί της ουσίας διασφαλίζουν την υπερπροβολή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τη συνέχιση της περιορισμένης, σε βαθμό αποκλεισμού, παρουσίας του ΚΚΕ.

Αυτό το αποτέλεσμα δεν προκύπτει μόνο από το γεγονός ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παίρνουν και πάλι τη μερίδα του λέοντος, το 66,6% του χρόνου για την παρουσίαση των κομμάτων στις ειδήσεις, γιατί αυτός είναι μόνο το 1/3 του χρόνου που θα αφιερώνουν τα δελτία για τις εκλογές και συνήθως στο τέλος τους. Το κύριο μέρος των ειδήσεων που θα αφορά στις εκλογές θα αφιερώνεται στα κόμματα με βάση τις πολιτικές προτιμήσεις κάθε καναλιού, όπου συνήθως έχουν την απόλυτη κυριαρχία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ή και κάποιο άλλο κόμμα που υποστηρίζουν, ανάλογα με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς τους.

Το ίδιο ανισότιμη θα είναι και η συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων στις πολιτικές συζητήσεις, γιατί ενώ τα κανάλια θα οργανώσουν δεκάδες, μόνο σε τρεις θα είναι υποχρεωμένα να έχουν εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με αποκλεισμό του ΚΚΕ από την πλειοψηφία των συζητήσεων που θα οργανωθούν, πράγμα που ήδη γίνεται.

Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία: Η συμμετοχή εκπροσώπων του ΚΚΕ στις συζητήσεις που διοργάνωσαν τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας μια βδομάδα πριν προκηρυχθούν οι εκλογές: Στους 180 εκπροσώπους κομμάτων που φιλοξένησαν μόνο 1 ήταν εκπρόσωπος του ΚΚΕ! Ανάλογη ήταν η κατάσταση και την πρώτη βδομάδα της προεκλογικής περιόδου, κατά την οποία σε σύνολο 91 καλεσμένων οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ μόλις και μετά βίας έφτασαν τους 4.

Η κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ να υπάρξει και να διασφαλιστεί η ίση προβολή των θέσεων και της δράσης των κομμάτων στις ειδήσεις, συζητήσεις, συνολικά στην προβολή της πολιτικής δραστηριότητας, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα ενδιαφέρθηκαν για το πώς θα μοιραστεί ο ελάχιστος χρόνος που προβλέπουν οι ρυθμίσεις για τα δελτία ειδήσεων και πώς ο διαφημιστικός χρόνος.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε να συμβιβαστεί με τον αποκλεισμό του ή την ανισότιμη αντιμετώπισή του. Καλεί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους φίλους του, όλους αυτούς που εκτιμούν το ρόλο του υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, την προσφορά και τη δράση του ΚΚΕ στο λαό, να πρωτοστατήσουν με την καθημερινή τους δράση για να σπάσει κάθε τείχος αποσιώπησης ή διαστρέβλωσης των θέσεων του ΚΚΕ, για να φτάσει η φωνή του ΚΚΕ ζωντανά και πλατιά στους εργαζόμενους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα».

ΝΕ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει λαθροχειρίες της «Αυγής»

Η εφημερίδα προσπαθεί να θολώσει τα νερά, παρουσιάζοντας ως ΚΚΕ επιστολογράφους που δεν έχουν σχέση με το Κόμμα

Ανακοίνωση με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της «Αυγής» εξέδωσε η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, στην οποία σημειώνει: «Ο τσαρλατανισμός της "Αυγής" και του "Συνασπισμού", φτάνει στα όρια της προβοκάτσιας, προκειμένου να υφαρπάξει μερικές ψήφους παραπάνω. Στην "Αυγή", εφημερίδα του ΣΥΝ, φιλοξενείται στις 19/4, επιστολή 11 κατοίκων του Ποδοχωρίου Καβάλας, από τους οποίους 6 υπογράφουν ως ΚΚΕ και οι 5 ως ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Στην επιστολή προβάλλεται η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για "ενότητα της αριστεράς", για "αριστερή κυβέρνηση" που διά μαγείας θα λύσει τα προβλήματα, χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ και τα μονοπώλια και ταυτόχρονα καυτηριάζεται η "αντιενωτική" τακτική του ΚΚΕ.

Κανείς από αυτούς που υπογράφουν ως ΚΚΕ δεν είναι μέλη του Κόμματος. Από ό,τι γνωρίζουμε, κάποιοι από αυτούς συμμετείχαν και ως υποψήφιοι σε Δημοτικές εκλογές σε αντίπαλα ψηφοδέλτια από αυτά που στήριζε το ΚΚΕ. Είναι τέτοια η πρεμούρα της "Αυγής" και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσουν την λεγόμενη ενότητα της αριστεράς ως "λαϊκή απαίτηση", που δεν διστάζουν να εμφανίζουν ως ΚΚΕ άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Μάλιστα δε διστάζουν να παραπλανούν ηλικιωμένες γυναίκες προκειμένου να υφαρπάξουν την υπογραφή τους στην επιστολή, εμφανίζοντάς τες ως μέλη του ΚΚΕ.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα και ιδιαίτερα η "Αυγή" και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να καπηλεύεται προβοκατόρικα τον τίτλο του ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα του Νομού πρέπει και από αυτό το γεγονός να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιόν του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, της "Αυγής" και των τοπικών τους στελεχών, να τους γυρίσουν την πλάτη και να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις εκλογές στις 6 Μάη».

Δικομματική μονοφωνία σε αστικά και κρατικά κανάλια

Οι βασικές ρυθμίσεις για την κατανομή του χρόνου προβολής των κομμάτων προεκλογικά

Την υπερπροβολή των βασικών κομμάτων της αστικής τάξης, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ταυτόχρονα τον περιορισμό μέχρι αποκλεισμού του ΚΚΕ από τα αστικά και κρατικά ΜΜΕ, υπηρετούν οι ρυθμίσεις για την κατανομή του προεκλογικού ραδιοτηλεοπτικού χρόνου, όπως αυτή ορίστηκε προχτές, μετά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Επικρατείας.

Η απόφαση δίνει τη μερίδα του λέοντος του προεκλογικού ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα δυο κόμματα και τον κατανέμει ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά που ίσχυαν για τις εκλογές του 2009): ΠΑΣΟΚ 33,33% (37,5%), ΝΔ 33,33% (37,5%), ΚΚΕ 8,40% (11,29%), ΛΑ.Ο.Σ. 6,27% (5,27%), ΣΥΡΙΖΑ 5,12% (6,98%), Ανεξάρτητοι Ελληνες 3,35%, ΔΗΜΑΡ 3,35%, Κοινωνική Συμφωνία 2,68%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,34% και Οικολόγοι- Πράσινοι 2,82% (1,46%).

Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προβολή κομμάτων και υποψηφίων μέσα από το ίντερνετ και ιδιαίτερα από τις οργανωμένες και με μεγάλη επισκεψιμότητα ιστοσελίδες και τις Webtv, δηλαδή τα ιντερνετικά τηλεοπτικά κανάλια. Να σημειωθεί επίσης ότι η υπουργική απόφαση, ακόμη και με τον τρόπο που το κάνει, ρυθμίζει ένα πολύ μικρό μέρος του χρόνου που διαθέτουν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα για τη μετάδοση πολιτικών εκπομπών και πολιτικών μηνυμάτων, αφήνοντας τον υπόλοιπο στις διαθέσεις των καναλαρχών και στις πολιτικές τους προτιμήσεις, στις οποίες αυτονόητα δεν συμπεριλαμβάνεται το ΚΚΕ.

Για τους ετεροδημότες

Στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές στις 6 Μάη, ενισχύουμε αποφασιστικά το ΚΚΕ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καλεί κάθε φίλο, ψηφοφόρο του Κόμματος, έγκαιρα να μάθει σε ποιο εκλογικό τμήμα και περιοχή ψηφίζει, και να εξασφαλίσει την έγκαιρη μετακίνησή του. Κάθε ψήφος συμβάλλει στην αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Για τυχόν βοήθεια και πληροφόρηση, μπορεί ο οποιοσδήποτε να απευθυνθεί στην Επιτροπή Ετεροδημοτών του ΚΚΕ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, Ομόνοια, γραφεία ΚΟ Αττικής), αλλά και στα τηλέφωνα: 210.3302.411 και 210.3301.106.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμάει την αντιδικτατορική πάλη

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο παλιό κτίριο της Ασφάλειας (Βαρδάρη) στη Θεσσαλονίκη, όπου κρατήθηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλοι δημοκράτες αντιδικτατορικοί αγωνιστές, διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αύριο Σάββατο 21 Απρίλη, στις 11 π.μ. H πορεία προς το χώρο της εκδήλωσης θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. από τα Γραφεία του ΚΚΕ (Εγνατίας 89).

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Προεκλογική σύσκεψη Αντιστασιακών

Παναττική προεκλογική σύσκεψη των παραρτημάτων της Αττικής και Αντιστασιακών αγωνιστών, απογόνων και φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει, το Σάββατο 21 Απρίλη, στις 10 το πρωί, στο θέατρο «ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ» (οδός Ακαδημίας), η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), ενόψει των εκλογών της 6ης Μάη. Στη σύσκεψη, όπου θα χαιρετίσει ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης, καλούνται να συμμετέχουν μαζικά οι συναγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης, Απόγονοι και Επαναπατρισμένοι πρώην Πολιτικοί Πρόσφυγες.

Στην Ομόνοια το κεντρικό εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ

Το κεντρικό εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ θα στεγάζεται στην πλατεία Ομόνοιας, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Δώρου έξω από το «Νέον», όπως καταλήχθηκε χτες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας. Τοποθετούμενος στη σχετική συζήτηση, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, κατήγγειλε τη γενικότερη νομοθεσία που διέπει τις εκλογές. Θύμισε ότι το ΚΚΕ καταψήφισε το σχετικό νόμο (3023/02) καθώς βάζει εμπόδια στην πολιτική δράση (απαγορεύσεις για αφίσα - πανό). Θύμισε επίσης τη συμπεριφορά που επιφυλάσσουν οι ιδιοκτήτες π.χ. των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι την εβδομάδα πριν την προκήρυξη των εκλογών (2 - 6 Απρίλη) στους 152 προσκεκλημένους των πολιτικών εκπομπών στα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, προσκεκλημένος από το ΚΚΕ ήταν μόλις ένας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ