ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΩΝΑΣ «ΘΕΤΙΣ»
Απέλυσαν εργαζόμενο που υπερασπίστηκε συντάξεις τροφίμων

Στην τρομοκρατική απόλυση του υπεύθυνου στον ξενώνα «Θέτις» προχώρησε η Διοίκηση της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), που λειτουργεί τον παραπάνω ξενώνα στα πλαίσια της λεγόμενης αποασυλοποίησης του ΠΙΚΠΑ της Λέρου. Ο υπεύθυνος του ξενώνα Αχιλλέας Βασιλικόπουλος, εργάζεται στον ξενώνα 14 χρόνια και αντιτάχτηκε στην προσπάθεια της ΕΠΑΨΥ να παρακρατήσει μέρος των επιδομάτων και συντάξεων των 12 τρόφιμων με νοητική στέρηση για να καλυφθεί μέρος των λειτουργικών δαπανών. Στην αρχή η προσπάθεια της παρακράτησης επιχειρήθηκε να γίνει συναινετικά, αλλά η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έλυσε τα χέρια της εργοδοσίας με την απόφαση του υπουργού Πρόνοιας Μάρκου Μπόλαρη (14.3.2012) με την οποία επιτρέπεται η παρακράτηση των συντάξεων μέχρι και 80% των τρόφιμων σε ιδρύματα, ξενώνες γηροκομεία και μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Ετσι στις 10.4.2012 απέλυσε τον υπεύθυνο του ξενώνα με το αιτιολογικό ότι ... δεν ταιριάζει η «χημεία» του θεραπευτή με τη Διοίκηση της ΕΠΑΨΥ. Την απόλυση καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους το Σωματείο Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Μονάδες και Ιδρύματα Ειδικής Αγωγής καθώς και μέλη της Θεραπευτικής Ομάδας «Θέτις».

ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
«Τσακίζει κόκαλα» στις «αναπτυγμένες οικονομίες»

Πάνω από 1 στους 4 εργαζόμενους δουλεύουν με μερική απασχόληση σε χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Σουηδία

Το εφιαλτικό μέλλον που επιφυλάσσεται στους Ευρωπαίους εργαζόμενους, με τους μισθούς (και άρα και τις συντάξεις) πείνας να κυριαρχούν, επιβεβαιώνουν τα ποσοστά μερικής απασχόλησης που καταγράφει η Γιούροστατ. Σύμφωνα με αυτά, η υποαπασχόληση τσακίζει κόκαλα σε χώρες που εμφανίζονται ως ... «πρότυπα ανάπτυξης». Τα υψηλότερα ποσοστά σε όλη την ΕΕ εμφανίζουν η Ολλανδία (49,1%), η Μ. Βρετανία (26,7%), η Γερμανία (26,5%), η Σουηδία (26%), η Δανία (25,9%), η Αυστρία και το Βέλγιο (25%).

Οι υποαπασχολούμενοι (από 15 έως 75 ετών) στην «ΕΕ των 27» αποτελούν σύμφωνα με τα στοιχεία το 19,4% των εργαζομένων και στην Ευρωζώνη το 20,8%.

Η κατάσταση στις χώρες αυτές, αλλά και οι ρητές διακηρύξεις των επιτελείων της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την ανάγκη επέκτασης της «ευελιξίας» αναδεικνύει ότι αποτελεί βασική τους επιδίωξη η πλήρης κατάργηση της σταθερής εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Οτι αυτό που μπορούν να υποσχεθούν στους εργαζόμενους και τη νεολαία είναι μόνο οι εξευτελιστικοί μισθοί όπως αυτοί της τάξης των 400 ευρώ που παίρνουν πάνω από 7 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη Γερμανία.

Μ' αυτούς τους στόχους, άλλωστε, επιταχύνονται οι αναδιαρθρώσεις και σε χώρες όπου η μερική απασχόληση είναι ακόμα σε χαμηλότερα επίπεδα. Σήμερα, τα χαμηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης καταγράφονται στη Βουλγαρία (2,3%), στη Σλοβακία (4,1%), στην Τσεχία (5,4%) και στην Ελλάδα (6,7%).

Πάντως, η Γιούροστατ καταγράφει ότι το 58,1% των υποαπασχολούμενων στην Ελλάδα, δηλαδή 159.000 εργαζόμενοι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, δηλώνουν την επιθυμία τους να δουλεύουν περισσότερες ώρες.

Χέρι - χέρι αυξάνονται υποαπασχόληση και ανεργία

Στο μεταξύ, είναι σίγουρο ότι η επίθεση στη σταθερή εργασία θα ενταθεί, καθώς η ανεργία μεγαλώνει, ειδικά μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν στους λαούς όσοι στηρίζουν την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής: από τη μία αύξηση της ανεργίας από την άλλη επέκταση της περιστασιακής απασχόλησης.

Ανοδική πορεία εμφανίζουν σταθερά οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ καθώς τον Μάρτη του 2012 έφτασαν τα 968.227 άτομα από 854.462 που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2011, δηλαδή προστέθηκαν μέσα σε ένα χρόνο ακόμα 113.765 άνεργοι. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ακόμα πιο τραγική, καθώς ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος και δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία, αφού χιλιάδες άνεργοι δεν καταγράφονται, έχοντας απελπιστεί από την αναζήτηση για δουλειά. Σημειώνεται, επίσης, ότι από το σύνολο των ανέργων οι 183.024 - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ - δηλώνουν ότι δεν αναζητούν εργασία και οι υπόλοιποι 785.203 αναζητούν εργασία.

Από το σύνολο των ανέργων, το εξευτελιστικό επίδομα ανεργίας (το οποίο μειώθηκε πλέον στα 360 ευρώ) λαμβάνουν μόλις οι 302.331 (το 1/3 του συνόλου των ανέργων). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ ο μεγαλύτερος αριθμός εγγεγραμμένων - από αυτούς που αναζητούν εργασία - συγκεντρώνεται στην Αττική, ποσοστό 35,14% και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 19,74%. Το μεγαλύτερο ποσοστό (63,17%) των εγγεγραμμένων ανέργων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα (496.002 άνεργοι). Στην ομάδα κάτω των 30 ετών ανήκει το 27,11% από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων και στην ομάδα άνω των 55 ετών το 9,72%.

Επίσης, τον ίδιο μήνα οι απολύσεις, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι «οικειοθελείς» αποχωρήσεις ανέρχονται σε 54,023, ενώ οι αναγγελίες πρόσληψης ήταν 46.459. Επίσης, από το σύνολο των ανέργων το 43,69% και οι γυναίκες 56,31%.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ»
Αύριο η έκτακτη συνέλευση για την οργάνωση του αγώνα

Στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή έκτακτη Γενική Συνέλευση, στις 10 το πρωί, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καλεί τους εργαζόμενους το επιχειρησιακό σωματείο στην «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ» για την οργάνωση της αντίστασης ενάντια στην προσπάθεια της πολυεθνικής να επιβάλει μείωση μισθών και ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν τους μηχανισμούς της εργοδοσίας που με εκβιασμούς και τρομοκρατικά διλήμματα μαζεύουν υπογραφές για «οικειοθελή» μείωση μισθών και δικαιωμάτων. Καταγγέλλει ότι αποτελεί αισχρό συκοφαντικό ψέμα αυτό που διαρρέει η εργοδοσία ότι το σωματείο έχει συμφωνήσει με την εργοδοσία τις μειώσεις. Το αντίθετο, το σωματείο όχι μόνο απέρριψε τις προτάσεις της εργοδοσίας, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, αλλά κατέθεσε και συγκεκριμένο σχέδιο για την υπογραφή σύμβασης που εκτός των άλλων προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν μέρος των απωλειών των εισοδημάτων των εργαζομένων.

«Ελάτε να συζητήσουμε και συλλογικά να αποφασίσουμε, να οργανώσουμε την αντίστασή μας για να μην υπάρξει καμιά μείωση μισθού. Να σταματήσουν οι απολύσεις. Να γίνουν προσλήψεις σε όλα τα καταστήματα. Να μετατραπούν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε 8ωρες και αορίστου χρόνου», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το σωματείο. Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου καλεί όλους όσοι κάτω από τους εκβιασμούς της εργοδοσίας υπέγραψαν, να αποσύρουν και να πάρουν πίσω τις υπογραφές τους.

Καλεί «τους εργαζόμενους που ψωνίζουν στα καταστήματα της πολυεθνικής και που στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους τα ίδια προβλήματα, τους ίδιους εκβιασμούς να μας συμπαρασταθούν, να δώσουν μαζί μας αυτή τη δύσκολη μάχη», καταλήγει μεταξύ άλλων.

«ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ»
Αμεση απάντηση στις νέες απολύσεις

Με άμεση κινητοποίηση, το ταξικό κίνημα, απάντησε χτες στη νέα απόλυση εργαζόμενης από κατάστημα της αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης» στα Γιαννιτσά Πέλλας.

Το ΠΑΜΕ μαζί με εργαζόμενους της επιχείρησης από άλλα καταστήματα, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόλυσης εργαζόμενης, πραγματοποίησε συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το κατάστημα και απαίτησε την άμεση επαναπρόσληψη και των τριών εργαζομένων που απέλυσε το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία. Με ανακοινώσεις που μοίραζαν ενημέρωναν τους πελάτες και το λαό των Γιαννιτσών για την πλεκτάνη που έστησε η επιχείρηση ενάντια στις 3 εργαζόμενες, που πρωτοστάτησαν στον αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλει την υπογραφή τροποποιημένης σύμβασης με μείωση του μισθού τους κατά 40%.

«Οι απειλές, η τρομοκρατία, o χαφιεδισμός, η παρακολούθηση δεν έπιασαν τόπο, γι' αυτό προτίμησε να αξιοποιήσει την προσπάθεια της προβοκάτσιας. Επιχειρεί να κάμψει το ηθικό και την αντίσταση των εργαζομένων απολύοντας πρωτοπόρους, όσους δε σκύβουν το κεφάλι, κατηγορώντας τους για κλέφτες, στήνοντας μια ολόκληρη πλεκτάνη», σημειώνεται στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Πέλλας.

Στο πλευρό των εργαζομένων στέκεται και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας που εξέδωσε ανακοίνωση.

«HELLENIC SEAWAYS»
Μειώνονται τα δρομολόγια για Σποράδες

«Θύελλα» αντιδράσεων των φορέων και του λαού των Βορείων Σποράδων έχει ξεσηκώσει η πρόταση της πλοιοκτήτριας εταιρείας «Hellenic Seaways» για περικοπή των δρομολογίων από το Βόλο προς τα νησιά. Μάλιστα, οι δήμοι των νησιών Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που αυτή η πρόταση εγκριθεί από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. Αυτό αναφέρουν και στο υπόμνημα το οποίο έστειλαν στην υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Αννα Διαμαντοπούλου, με κοινοποίηση στους αρχηγούς των κομμάτων, τους βουλευτές νομού Μαγνησίας, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τη γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία, επικαλούμενη ανάγκη περιορισμού των λειτουργικών της εξόδων λόγω οικονομικής κρίσης, προτείνει από τις 24 Απρίλη και μέχρι τις 15 του ερχόμενου Ιούνη να εκτελούνται τρία ακτοπλοϊκά δρομολόγια του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου την βδομάδα, κάθε Τρίτη, Παρασκευή και Κυριακή. Στην πρόταση περιλαμβάνεται και η εκτέλεση, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενός ακόμα δρομολογίου του «φλάινγκ» κάθε Σάββατο με αναχώρηση από το Βόλο και ενός αντίστοιχου κάθε Κυριακή με αναχώρηση από τα νησιά.

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Καταγγέλλει τρομοκρατική μετακίνηση συνδικαλίστριας

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καταγγέλλει «την τρομοκρατική μετακίνηση της συνδικαλίστριας Κατερίνας Καλαμπάκα από το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι».

Μετά την πραγματοποίηση των κρίσεων, η συνδικαλίστρια, για χρόνια μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου, προάχθηκε σε τομεάρχισσα. Με απόφαση όμως του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που πάρθηκε μέσα στις εορταστικές ημέρες, η συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ πρέπει να μετακινηθεί σε άλλο νοσοκομείο, δεκάδες χιλιόμετρα από τον τωρινό χώρο εργασίας και τον τόπο κατοικίας της.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στη λογική της τρομοκράτησης κάθε εργαζομένου που τολμάει να αντιστέκεται στα βάρβαρα μέτρα της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου, αλλά και στα πλαίσια της "ενιαίας διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων". Επιβάλλεται, δηλαδή, από την πολιτική που ακολουθείται στο χώρο της Υγείας (μείωση κλινών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, πάγωμα προσλήψεων) που σαν στόχο έχει οι υγειονομικοί να είναι φθηνοί και ευέλικτοι, μεταφερόμενοι από τμήμα σε τμήμα και από μονάδα σε μονάδα, προκειμένου να καλύψουν τις τεράστιες τρύπες που δημιουργεί η ίδια η πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου στο δημόσιο σύστημα Υγείας».

Συλλαλητήριο ενάντια στη συγχώνευση και το κλείσιμο του νοσοκομείου και του ΙΚΑ Νάουσας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, την Τετάρτη 25 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ. Στην πλατεία της Νάουσας.

Καταγγέλλει ότι «το νοσοκομείο "αδειάζει" από γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Οι ελλείψεις είναι τραγικές. Το ΙΚΑ Νάουσας δεν υπάρχει στο "χάρτη" του υπουργείου. Νοσοκομείο και ΙΚΑ δε μπορούν να εξυπηρετήσουν τους 35.000 κατοίκους του δήμου. Κινδυνεύουν ζωές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ