ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
41ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ
Αποχώρησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απαντώντας στο πραξικόπημα

«Το λόγο έχουν τα πρωτοβάθμια σωματεία» δήλωσαν αποχωρώντας οι ταξικές δυνάμεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του απεσταλμένου μας Χρήστου ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ).--

Με την οριστική αποχώρησή τους από το 41ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ απάντησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ανοιχτό πραξικόπημα και στο όργιο νοθείας που συντελέστηκε από τις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Οι παρατάξεις αυτές αποφάσισαν χτες, την πρώτη μέρα του συνεδρίου, να αποκλείσουν 18 σωματεία από το συνέδριο γιατί σε αυτά συμμετέχουν και συμβασιούχοι με πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή επιδόθηκαν σε όργιο νοθείας σε μια σειρά άλλα σωματεία, όπως προέκυψε και από τις καταγγελίες που έγιναν στο συνέδριο.

Μετά την απόφαση των δύο παρατάξεων οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν δήλωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζουν: «Στον πόλεμο που έχουν κηρύξει θα απαντήσουμε με ενότητα όλων των εργαζομένων, θα απαντήσουμε με πόλεμο. Εχουμε τη δύναμη. ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ. Αφού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ προχώρησαν σε αυτό το πραξικόπημα αποχωρούμε από το συνέδριο οριστικά. Δε νομιμοποιούμε και δεν καταθέτουμε ψηφοδέλτιο, ούτε για το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ούτε για την ΑΔΕΔΥ. Η μάχη θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα στα πρωτοβάθμια σωματεία. Το λόγο έχουν τα πρωτοβάθμια σωματεία».

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την πλειοψηφία να διαβάζει τη λίστα με τα σωματεία που αποκλείονται σαν να ήταν κατηγορητήριο, και η συμμετοχή των συμβασιούχων σε αυτά εμφανίστηκε σαν κάτι ανήκουστο και εγκληματικό. Η στάση αυτή έχει την ξεκάθαρη στήριξη των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ της ΑΔΕΔΥ, οι επικεφαλής των οποίων παρευρίσκονταν και άκουγαν την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας να χωρίζει τους εργαζομένους σε πρώτη και δεύτερη κατηγορία, σε αυτούς που έχουν δικαίωμα να είναι μέλη των σωματείων και σε αυτούς που δεν έχουν!

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τα σωματεία που αποκλείονται. Συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και είναι μέλη των σωματείων αυτών έδωσαν καθαρές απαντήσεις στις τοποθετήσεις τους. Υπογράμμισαν με κάθε τρόπο ότι το βασικό ζητούμενο είναι η ενιαία ταξική δράση των εργαζομένων και απαραίτητος όρος για αυτό είναι η συμμετοχή στα σωματεία όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Αυτό ακριβώς δε θέλει η πλειοψηφία και γι' αυτό προχωρά σε αποκλεισμούς, για να κρατήσει τους εργαζόμενους διαιρεμένους, αδύναμους να αντισταθούν αγωνιστικά στην γενικευμένη επίθεση που δέχονται.

Τη θέση της αυτή υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια. Χαρακτηριστικό είναι ότι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ που χωρίς να έχουν την πλειοψηφία είναι πρόεδροι σε σωματεία που αποκλείονται πήραν το λόγο για να υποστηρίξουν ότι πρέπει να σωματεία τους να αποκλειστούν γιατί σε αυτά ψήφισαν συμβασιούχοι.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «αριστεροί» μοίρασαν τις καρέκλες

Ενεργώντας από κοινού και βάσει προσυμφωνημένου σχεδίου, οι παρατάξεις «Συσπείρωση Δημοτικών Υπαλλήλων», «Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων» και «Δημοτική Συνεργασία», που ανήκουν σε ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ, πέταξαν έξω από το προεδρείο του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Ν. Μαγνησίας την παράταξη ΔΑΣ - ΟΤΑ, η οποία στηρίζεται από το ΠΑΜΕ και στις πρόσφατες εκλογές που έγιναν στο σύλλογο ψηφίστηκε από το 47% των εργαζομένων.

Για προσυμφωνημένη, ξεκάθαρη κολεγιά, που είχε διαφανεί και καταγγελθεί πριν από τις εκλογές, κάνει λόγο στην ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσε η ΔΑΣ - ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας και επισημαίνει: «Η προσυμφωνημένη κολεγιά φανερώθηκε για άλλη μια φορά και στο μοίρασμα των ...καρεκλών που έκαναν όλες οι παραπάνω παρατάξεις. Δεν είναι απλά τόσο πολύ κολλημένοι με τις καρέκλες. Ο στόχος τους είναι άλλος, που κατ' επανάληψη τον έχουμε καταγγείλει: Επίθεση στο ΠΑΜΕ, να σύρουν τους εργαζόμενους στην υποτέλεια και την υποταγή».

Ενώθηκαν ενάντια στο ΠΑΜΕ

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Καλούμε τους εργαζόμενους να αντιληφθούν, λίγες ώρες πριν την έναρξη του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας μας, ότι η λεγόμενη "ενότητα της αριστεράς", με την οποία πιπιλίζουν τα μυαλά των εργαζομένων οι παρατάξεις των ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτε άλλο από "ενότητα" ενάντια στις ταξικές δυνάμεις, ενάντια στον ταξικό προσανατολισμό που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επέλεξαν και για το σύλλογό μας. "Ενότητα" δηλαδή ενάντια στην αγωνιστική ανάταση των εργαζομένων στους ΟΤΑ, στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων που έχουν μπει στο απόσπασμα από τις κυβερνήσεις, τα κόμματα που υποστηρίζουν και υπηρετούν και την ΕΕ. Είναι "ενότητα" όλων των παρατάξεων που έχουν προσυπογράψει με όλους τους τρόπους τις βασικές κατευθύνσεις που έχουν οδηγήσει την εργατική τάξη σε απόγνωση».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Δεν θα τους περάσει! Ολοι οι εργαζόμενοι, ακόμα και όσοι τους στήριξαν, ας βγάλουν συμπεράσματα. Στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας θα συνεχίσουν την ίδια κολεγιά. Εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της πάλης. Καλούμε σε πρώτη αγωνιστική απάντηση, στον ταξικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, στις 10 π.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα 48ωρη απεργία από σήμερα

Εκβιάζει η εργοδοσία που αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους κατήγγειλε την επιχειρησιακή σύμβαση

Σε νέα 48ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι της ΠΕΣΙΝΕ («Αλουμίνιον Ελλάδας»), απαιτώντας την εφαρμογή της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας την οποία καταπατά η εργοδοσία της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία «έκοψε» μια σειρά από επιδόματα (τριετίες και πολυετίες) που έπρεπε να καταβάλει από 1/1 καθώς και κάποια «μπόνους» στόχων. Ολα τα παραπάνω αντιστοιχούν σε αυξήσεις (από 1% έως 8%) και προβλέπονταν να δοθούν βάσει της επιχειρησιακής τους σύμβασης (η αύξηση 1% για όσους δουλεύουν μέχρι 20 χρόνια και 8% αύξηση για όσους συμπλήρωναν την πρώτη τριετία).

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων «στρίμωξαν» την ιδιοκτησία της επιχείρησης που χτες σε μια προσπάθεια εκβιασμού κατήγγειλε την επιχειρησιακή σύμβαση στο σύνολό της και επικαλούμενη την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου του περασμένου Φλεβάρη, με την οποία μειώθηκαν οι μισθοί και υπονομεύονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας επιδιώκει να πιέσει τους εργαζόμενους και να επιβάλλει τις απαιτήσεις της.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΩΚΑΣ»: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της επιχείρησης «ΦΩΚΑΣ» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Καμία μείωση μισθών για όλους τους εργαζόμενους, καμιά υπογραφή ατομικής σύμβασης. Καμιά μεταβολή της κλαδικής σύμβασης και εφαρμογή της νέας ΕΓΣΣΕ για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Ολες οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης να μετατραπούν σε 8ωρες αορίστου χρόνου. Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Ακύρωση της απόφασης της εταιρείας για εκ περιτροπής εργασία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ: Στάση εργασίας (11 π.μ.-4 μ.μ.) κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής. Οι εργαζόμενοι με τη σημερινή τους κινητοποίηση δίνουν μια πρώτη άμεση απάντηση στους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες στον επισιτισμό που συντονισμένα αξιώνουν μειώσεις μισθών κατά 15% και κατάργηση μιας σειράς δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα διεκδικούν την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για την Αττική με πλήρη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων και αυξήσεις που να καλύπτουν μέρος των απωλειών των εισοδημάτων τους. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι θα μεταβούν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας όπου συνεδριάζει η Ολομέλεια της Ομοσπονδίας του κλάδου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ»: Σε 4ωρη στάση εργασίας (8πμ-12μ) προχωρούν αύριο, Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ» στις επιχειρήσεις της σε όλη τη χώρα με απόφαση του επιχειρησιακού τους σωματείου. Δίνουν τη μάχη ενάντια στη μείωση μισθών που επιχειρεί να επιβάλει η εργοδοσία μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας μετά την άρνηση του σωματείου να αποδεχτεί σύμβαση με μείωση των μισθών κατά 10%.

ΝΑΟΥΣΑ: Συλλαλητήριο ενάντια στη συγχώνευση και το κλείσιμο του νοσοκομείου και του ΙΚΑ Νάουσας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, αύριο Τετάρτη 25 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία της Νάουσας. Καταγγέλλει ότι «το νοσοκομείο "αδειάζει" από γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Νοσοκομείο και ΙΚΑ δε μπορούν να εξυπηρετήσουν τους 35.000 κατοίκους του δήμου. Κινδυνεύουν ζωές». Καλεί το λαό, με την πάλη του να εμποδίσει την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, να αποτρέψει τα χειρότερα που έρχονται.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες που θα συνεχιστούν μέχρι και αύριο Πέμπτη, οπότε και θα γίνει γενική συνέλευση για να καθοριστεί το επόμενο αγωνιστικό πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα που ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι παλεύουν για να μην περάσει η αξίωση της εργοδοσίας, των αραβογερμανικών μονοπωλίων, να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους, με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα, σύνολο 4 μεροκάματα το μήνα, μέτρο που απειλεί και το ναυπηγείο με κλείσιμο. Χτες η διοίκηση του σωματείου είχε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος τους «γέμισε» με υποσχέσεις του τύπου θα «κάνω ό,τι μπορώ» και ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία του ναυπηγείου προκειμένου να «βρεθεί μία λύση», για να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασίας. Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ