ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Επιχείρηση «προσέλκυσης» ψήφων για τη διαχείριση

Ο Ολάντ τάζει και υπόσχεται, για να εξασφαλίσει την προεδρία για λογαριασμό της γαλλικής αστικής τάξης
Ο Ολάντ τάζει και υπόσχεται, για να εξασφαλίσει την προεδρία για λογαριασμό της γαλλικής αστικής τάξης
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε υψηλούς τόνους κινείται η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του β' γύρου των προεδρικών εκλογών με τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» να γίνονται ουσιαστικά «μήλον της Εριδος» ανάμεσα στους δύο διεκδικητές του προεδρικού θώκου, που εγκλωβίζουν το γαλλικό λαό, προβάλλοντας διαφορετικές διαχειριστικές λογικές του συστήματος. Το «Εθνικό Μέτωπο», του οποίου η παρουσία στη γαλλική πολιτική σκηνή στηρίχθηκε από τη σοσιαλδημοκρατία τη δεκαετία του '80, προκειμένου να λειτουργήσει ως φόβητρο και ως «απορροφητικό μαξιλάρι» της λαϊκής δυσαρέσκειας, για να αποπροσανατολίζονται ανώριμες συνειδήσεις, έχει μετατραπεί σε κομβικό «ρυθμιστή» έχοντας εξασφαλίσει 17,9%.

Ο Φρανσουά Ολάντ, έχοντας τερματίσει πρώτος στον α' γύρο, με 28,6%, άρχισε να «πλαγιοκοπεί» έμμεσα τους ψηφοφόρους της Λεπέν, αφού έχει, ήδη, διασφαλίσει την ανοιχτή υποστήριξη τόσο του Ζαν Λικ Μελανσόν και του «Αριστερού Μετώπου» (συμμαχία του μεταλλαγμένου Γαλλικού ΚΚ), των Πράσινων και των τροτσκιστικών κομμάτων, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην καλλιέργεια των αυταπατών περί «εναλλακτικής λύσης» εντός συστήματος, ανάγοντας σε κύριο δίλημμα του β' γύρου την «ήττα Σαρκοζί» και τη νίκη «της αριστεράς επί της δεξιάς». Λες και αυτό θίγει στο ελάχιστο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και την εξουσία των μονοπωλίων, μια αυταπάτη που και στη χώρα μας προβάλλουν οπορτουνιστικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ολάντ ερμήνευσε την ψήφο τους ως «έκφραση κοινωνικής οργής» και άδραξε την ευκαιρία για να επαναλάβει τη γνωστή επιχειρηματολογία περί «επαναδιαπραγμάτευσης» του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας μέσα από τον εμπλουτισμό του με «μέτρα ανάπτυξης» (καπιταλιστικής εννοείται).

Παρέλειψε, φυσικά, ν' αναφέρει ότι αυτή η «επαναδιαπραγμάτευση» γίνεται με τους όρους που θέτει εκείνη η μερίδα της γαλλικής αστικής τάξης που είναι βαθιά δυσαρεστημένη από τις πιέσεις που δέχεται από το γερμανικό κεφάλαιο. Η πρόθεση, πάντως, του Ολάντ να δώσει δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές στους μετανάστες αξιοποιείται τα μέγιστα από τον Σαρκοζί για να ενεργοποιήσει τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων του «Εθνικού Μετώπου».

Ο Νικολά Σαρκοζί, έχοντας εξασφαλίσει 27,1% των ψήφων, προσπαθεί να καλύψει, μέχρι τις 6 Μάη, τη διαφορά που τον χωρίζει από τον Ολάντ. Αφού δήλωσε ότι «άκουσε τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου» και ότι «πήρε το μήνυμα», επανήλθε στο ζήτημα του αιτήματος για άρση της Συνθήκης Σένγκεν και προστασίας των συνόρων «από μεταναστευτικές πιέσεις», θίγοντας ένα από τα κατεξοχήν θέματα της ακροδεξιάς ρητορικής της Μαρίν Λεπέν, η οποία στην Ευρωπαϊκή Ενωση δε βλέπει έναν ιμπεριαλιστικό οργανισμό που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος του κεφαλαίου και των μονοπωλίων, αλλά έναν οργανισμό που έφερε «μετανάστες, άρα και ανεργία και φτώχεια» στη Γαλλία, της οποίας απειλεί «τον πολιτισμό και τις αρχές».

Ο Σαρκοζί, μιλώντας χτες σε συγκέντρωση, προανήγγειλε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Γκεάν θα μεταφέρει στους Ευρωπαίους ετέρους το «μήνυμα των Γάλλων ότι δε θέλουν μια Ευρώπη σουρωτήρι» στη σύνοδο των ομολόγων του την Πέμπτη. Οι διακηρύξεις Σαρκοζί, αν και προφανώς προεκλογικές δεδομένου ότι η ατζέντα της συνάντησης της Πέμπτης έχει καθοριστεί και το θέμα της άρσης της Σένγκεν έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στις 26 Μάη, προκάλεσαν έντονη δυσφορία στις Βρυξέλλες. Η ίδια η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τις προθέσεις της ως προς το β' γύρο κατά τη συγκέντρωση που οργανώνει παραδοσιακά το «Εθνικό Μέτωπο» την 1η Μάη στο Παρίσι που «γιορτάζει» όχι βέβαια την Εργατική Πρωτομαγιά, αλλά τη ....Γαλλίδα εθνική ηρωίδα Ζαν ντ' Αρκ.

ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Ενοχλεί η δράση των κομμουνιστών

ΑΛΜΑΤΙ.--

«Παγώνει» για ένα ακόμα εξάμηνο η δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Καζαχστάν (ΚΚΚ), σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου της χώρας που πάρθηκε τη Δευτέρα. Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη της αντιδημοκρατικής και αντικομμουνιστικής φύσης των αρχών της χώρας που επιχειρούν την πλήρη απαγόρευση του ΚΚΚ.

Υπενθυμίζεται πως στις 4 Οκτώβρη του 2011 ειδικό δικαστήριο αποφάσισε να «παγώσει» για έξι μήνες τη δράση του ΚΚΚ, με την πρόφαση της ένταξης του κόμματος σε μια ένωση πολιτικών δυνάμεων με τον τίτλο «Λαϊκό Μέτωπο», μαζί με το κόμμα «Αλγκα» («Μπροστά»), το οποίο δεν είχε πάρει άδεια λειτουργίας από τις αρχές. Αυτή την αφορμή επικαλέστηκε το δικαστήριο για να τεκμηριώσει πως το ΚΚΚ παραβιάζει τη νομοθεσία περί πολιτικών κομμάτων. Μάλιστα, επέβαλε και χρηματικό πρόστιμο 10 βασικών μισθών (102 δολαρίων) στον Πρόεδρο του Κόμματος, Γκαζίζ Αλνταμζάροφ. Η πρώτη δικαστική απόφαση να «παγώσει» η δράση του ΚΚΚ για ένα εξάμηνο λήφθηκε λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν το Γενάρη του 2012.

Υπενθυμίζεται πως πάνω από 25 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, μεταξύ αυτών και το ΚΚΕ, συνυπέγραψαν κοινή ανακοίνωση το Μάρτη με την οποία καταδίκασαν τη συγκεκριμένη απόφαση και εξέφρασαν τη σθεναρή αντίθεσή τους στη δίωξη του ΚΚΚ και στα σχέδια πλήρους απαγόρευσης της δράσης του.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Στο στόχαστρο το μουσείο του Στάλιν

Το Κρατικό Μουσείο στο Γκόρι, που είναι αφιερωμένο στον ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Ιωσήφ Στάλιν και το οποίο λειτουργεί από το 1937 στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Στάλιν, φαίνεται πως έβαλαν στο στόχαστρο οι αρχές της Γεωργίας. Οπως έγινε γνωστό, το Μουσείο, που φιλοξενεί μια έκθεση αφιερωμένη στη ζωή του και στο οποίο βρίσκονται χιλιάδες αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και προσωπικά αντικείμενα του Στάλιν, θα μετατραπεί σε μουσείο προπαγάνδας του αντικομμουνισμού!

Υστερα από την αποκαθήλωση του αγάλματος του Ιωσήφ Στάλιν από την κεντρική πλατεία της πόλης Γκόρι, της γενέτειράς του (25/07/2010), οι αρχές της Γεωργίας προχωρούν σ' αυτό το βήμα, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις στη γεωργιανή τηλεόραση του υπουργού Πολιτισμού της Γεωργίας, Νίκολοζ Ρουρούα, ο οποίος χαρακτήρισε «την παρουσία του μουσείου του Στάλιν ως απαράδεκτη, ασυμβίβαστη με την επιθυμία της Γεωργίας να γίνει πολιτισμένη χώρα του κόσμου. Είναι απλώς αταίριαστο με το παρόν και το μέλλον».

Μέσα σε ένα χρόνο το μουσείο θα αλλάξει ριζικά τη μορφή και τον προορισμό του και σ' αυτό θα παρουσιάζονται εκτενώς οι αντικομμουνιστικές συκοφαντίες για τον Στάλιν στην κατεύθυνση που έχει καθιερώσει η ΕΕ, δηλαδή της ταύτισης του σοσιαλισμού με το φασισμό.

Οι κομμουνιστές της πόλης του Γκόρι έχουν καταγγείλει τα κυβερνητικά σχέδια. Οπως σημείωσε ο Γραμματέας της ΚΕ του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας, Τεμούρ Πίπια, «η λεγόμενη «αναδιοργάνωση» του μουσείου αποτελεί μια νέα εκδήλωση της αντιδραστικής ουσίας του κυβερνώντος καθεστώτος της Γεωργίας. Η σημερινή εξουσία με όλες τις δυνάμεις της προσπαθεί να ριζώσει τον αντισοβιετισμό και αντικομμουνισμό ως μαζική και αταλάντευτη ιδεολογία, η άρνηση της οποίας τιμωρείται από το νόμο».


Ι.Π.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Αθωώθηκαν οι τρεις κομμουνιστές

Την πλήρη αθώωση των τριών κομμουνιστών, Χουάν Χοσέ Σεράνο, Αλμπερτ Καμαράσα και Χαβιέρ Αουρέ αποφάσισε το Ποινικό Δικαστήριο της Βαρκελώνης στις 13 Απρίλη, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομικής ομάδας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας που επισημαίνει ότι τρεις αγωνιστές «αποτέλεσαν παράδειγμα θάρρους, αυταπάρνησης και δύναμης στη μακρά πάλη τους ενάντια στην καταστολή».

Οι τρεις κομμουνιστές - ένας εκ των οποίων ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος - είχαν κατηγορηθεί άδικα για «αντίσταση κατά της αρχής» και «διατάραξη της δημόσιας τάξης», επειδή τάχα έριξαν βόμβες μολότοφ σε ένα χωριό στην Αστούριας στις 15 Γενάρη του 2011 και παραπέμφθηκαν στο Ανώτατο Εθνικό Δικαστήριο τον Ιούνη του 2011. Η σημαντική αντίδραση των κομμουνιστών εξανάγκασε τις αρχές να ακυρώσουν την κατηγορία αυτή που επισείει ποινή 3 χρόνων και 10 μηνών, αλλά συνεχίστηκε η προσπάθεια δίωξης των κομμουνιστών, αυτή τη φορά με την επίσης κατασκευασμένη κατηγορία περί «ανάρμοστης συμπεριφοράς». Οι κατηγορίες της αστυνομίας ήταν από την αρχή αβάσιμες καθώς τέτοιες δραστηριότητες δεν ανταποκρίνονται στην πολιτική του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας για τη μαζική πάλη. Από την αρχή της υπόθεσης είχε γίνει φανερό πως επρόκειτο για στημένες κατηγορίες της ισπανικής αστυνομίας, ώστε να ποινικοποιήσει τη δράση των κομμουνιστών. Δεκάδες Κομμουνιστικά Κόμματα, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, ενώ ΚΚΕ και ΚΝΕ έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ισπανίας το Δεκέμβρη του 2011.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ