ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2012
Σελ. /32
Ομολογούν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την εξίσωση όλων των μισθών και των συντάξεων προς τα κάτω ανήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος αμέσως μετά τις εκλογές αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για οριζόντιες περικοπές. Αντί άλλων σχολίων παραθέτουμε το απόσπασμα της συνέντευξη του Ευαγ. Βενιζέλου το Σάββατο το πρωί στην τηλεόραση του «Σκάι»:

-- Ευ. Βενιζέλος: Οχι νέες περικοπές για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους...

-- Δημοσιογράφος: Πόσο όριο;

-- Ευ.Β.: Το όριο το ξέρετε ποιο είναι περίπου.

-- Δημ.: 700 ευρώ;

-- Ευ. Β.: Είναι 800 - 1.000 ευρώ, μπορούμε να πούμε. Προσέξτε όμως: καμία οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων επίσης, καμία τυφλή περικοπή.

-- Δημ.: Σε αυτό είστε ανένδοτος κύριε πρόεδρε;

-- Ευ. Βενιζέλος: Προσέξτε, για να είμαι ανένδοτος εγώ πρέπει να είναι έτοιμοι να ενδώσουν κάποιοι άλλοι μέσα από τη διαπραγμάτευση. Αρα, τι λέμε εμείς; Οταν προχωράμε τα διαρθρωτικά μέτρα (άνοιγμα αγορών, απελευθέρωση επαγγελμάτων, μείωση διοικητικού κόστους, μείωση του μεγέθους του κράτους), τότε έχουμε το πρόσωπο και το επιχείρημα να αντικρούσουμε πιέσεις για περικοπή μισθών και συντάξεων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο ανακοίνωσε νέες περικοπές για συντάξεις - μισθούς που είναι πάνω από 800 ευρώ, άλλα φωτογράφισε και συνολικές μειώσεις για όλους τους εργαζομένους και συνταξιούχους στην περίπτωση που δεν «πετύχουν» οι διαρθρωτικές (αντιλαϊκές) αλλαγές. Στο χέρι των λαϊκών στρωμάτων είναι με την ψήφο τους να τσακίσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τους πρόθυμους συμμάχους τους, να τα βγάλουν ανίσχυρα από τις κάλπες και αδύναμα να εφαρμόσουν τη νέα βαρβαρότητα, ενισχύοντας ταυτόχρονα αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Χρεοκοπημένα παραμύθια - μπούμερανγκ

«Εάν είχαμε ιδιωτικοποιήσει τον ΟΣΕ οι πολίτες θα πλήρωναν το μισό χαράτσι για τα ακίνητά τους. Και αν προχωρούσαμε με τις συγκοινωνίες ενδεχομένως να είχαμε απαλλαγεί πλήρως». Τέτοιες απίστευτες μπαρούφες και τερατώδη ψέματα, όπως το παραπάνω που με κυνισμό και ξετσιπωσιά έλεγε χτες (στον ΣΚΑΪ) ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, Α. Σπηλιωτόπουλος, επιστρατεύουν τα στελέχη της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου για να εξαπατήσουν τα λαϊκά στρώματα και να υφαρπάσουν την ψήφο τους. Πρόκειται για παραλλαγή του γνωστού παραμυθιού, ότι δηλαδή αν προχωρήσουν οι περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η κατάργηση εκατοντάδων δημόσιων υπηρεσιών και οι απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, το πετσόκομμα των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, στα νοσοκομεία, στα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα κ.ο.κ., τότε θα «γλιτώσουν» τάχα οι μισθοί και οι συντάξεις. Οπως είπε επί λέξει το παραπάνω στέλεχος της ΝΔ, «χρήματα μπορούν να εξευρεθούν με άλλους τρόπους και όχι διαρκώς από την αφαίμαξη μισθωτών, εργαζομένων και συνταξιούχων». Ούτε ίχνος αλήθειας δεν υπάρχει βέβαια σε αυτά τα χρεοκοπημένα ιδεολογήματα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι τα ίδια ακριβώς σαθρά επιχειρήματα επικαλούνταν τα ίδια στελέχη όταν έβαζαν «λουκέτο» στην «Ολυμπιακή», ιδιωτικοποιούσαν τον ΟΤΕ κ.ο.κ. «Αν κλείσει η "Ολυμπιακή" θα εξοικονομηθούν χρήματα για τα νοσοκομεία και τα σχολεία», έλεγαν και τότε ψευδόμενοι συνειδητά και με μοναδικό στόχο «να γίνει η δουλειά» και μετά «από δω πάνε και οι άλλοι»... Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν μετά τη δεκαετία του '90, μπήκαν στα κρατικά ταμεία πάνω από 20 δισ. ευρώ, αλλά η σφαγή των μισθών και των συντάξεων ποτέ δε σταμάτησε...

Με ξένα κόλλυβα...

Μπράβος Παναγιώτης ονομάζεται και είναι υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ στην Αθήνα. Και δεν μπορούμε παρά να του πούμε «μπράβο» που επέλεξε να κοσμήσει το δίφυλλο προπαγανδιστικό του φυλλάδιο με φωτογραφίες του όπου διακρίνεται σε παρέα που πλαισιώνει τον αείμνηστο επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη, αλλά και να ποζάρει δίπλα στον Ορέστη Κολοζώφ, στέλεχος του Κόμματος.

Πρόκειται για πολιτική αγυρτεία και ψηφοθηρία στις πλάτες του ΚΚΕ και των στελεχών του. Προφανώς αυτό δεν απασχολεί τον υποψήφιο της ΔΗΜΑΡ, γυρολόγος της πολιτικής όπως προκύπτει από το βιογραφικό του (διευθυντής πολιτικού γραφείου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, μετά υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές με τον Γ. Δημαρά και τώρα υποψήφιος με τη ΔΗΜΑΡ). Να τον χαίρεται το κόμμα του.

Για τα κέρδη των εφοπλιστών

Αν έχετε... χάσει από την τηλεοπτική επικαιρότητα τρία επιφανή στελέχη της κυβέρνησης αυτές τις μέρες, μην ανησυχήσετε. Εχουν δουλειά. «Δουλειές με φούντες» για την ακρίβεια...

Για τον Φ. Σαχινίδη, τον Π. Οικονόμου και την Α. Διαμαντοπούλου μιλάμε, που έχουν επιδοθεί σε συναντήσεις με τους ακτοπλόους εφοπλιστές προκειμένου να πληρωθούν για δρομολόγια που έκαναν στις άγονες γραμμές. Μιλάμε για τους ίδιους εφοπλιστές που αύξησαν γερά ακόμη μία φορά φέτος τα εισιτήρια, που έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη επί δεκαετίες, έχουν πάρει επιδοτήσεις επί επιδοτήσεων και όμως συνεχίζουν να διαμαρτύρονται ότι έχουν ζημίες. Οπως καταλαβαίνετε υπάρχουν και κάποιοι υπουργοί που ακόμη και αυτή την προεκλογική περίοδο βρίσκονται... «δίπλα στον πολίτη». Σε μία πολύ συγκεκριμένη όμως κατηγορία πολιτών: Τα παράσιτα που απομυζούν τον κόπο και το εισόδημα του λαού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εμπιστεύσου το ΚΚΕ!

Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους πρέπει στις εκλογές οι άνθρωποι του μόχθου να εμπιστευθούν και να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Είναι το μόνο κόμμα που τους έλεγε πάντα την αλήθεια - ανεξαρτήτως κόστους - και που οι εκτιμήσεις του επιβεβαιώθηκαν απ' την ίδια τη ζωή. Αυτό είναι η εγγύηση πως ό,τι λέει σήμερα «πατάει» στην πραγματικότητα και είναι ζήτημα χρόνου να επιβεβαιωθεί. Δεν εκβιάζει το λαό όπως κάνουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δεν ψηφοθηρεί, ούτε σκορπάει αυταπάτες όπως κάνουν οι λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις. Ας θυμηθεί ο λαός: Το ΚΚΕ ήταν η μόνη δύναμη που του έλεγε ότι οι κατακτήσεις στον καπιταλισμό, προϊόν της ταξικής πάλης, αλλά και της επίδρασης του σοσιαλισμού, ήταν υπό αίρεση, το σύστημα θα τις έπαιρνε αργά ή γρήγορα πίσω. Επιβεβαιώθηκε. Οπως και η πρόβλεψή του για την καπιταλιστική κρίση, το βάθος της, τις συνέπειές της στο λαό.

Επιβεβαιώθηκε και η τελευταία λέξη απ' όσα του έλεγε την εποχή που συζητούνταν ακόμα η ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Οταν όλοι οι άλλοι τον κορόιδευαν ότι «θα τρώει με χρυσά κουτάλια». Και αργότερα όταν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ ζητωκραύγαζαν το «ιστορικό επίτευγμα» της ένταξης στην ΟΝΕ. Το ΚΚΕ, και μόνο αυτό, αποκάλυπτε στο λαό την πραγματική φύση της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας, ως ένωσης για την προάσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων. Μόνο αυτό καταψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που έθεσε τις βάσεις για το τσάκισμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για την απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων κ.ά. Μόνο αυτό έθετε και θέτει ζήτημα αποδέσμευσης απ' την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία.

Οι προβλέψεις του για πολέμους στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή επιβεβαιώθηκαν. Οταν προειδοποιούσε ότι η επίθεση στους δίδυμους πύργους στην Αμερική θα αποτελέσει το πρόσχημα για νέο γύρο πολεμικών επεμβάσεων, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις χλεύαζαν τη θέση του αυτή και νομιμοποιούσαν τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών κραυγάζοντας εναντίον της «τρομοκρατίας». Το ΚΚΕ, πρώτο και μόνο αυτό, προειδοποιούσε το λαό για τη δικομματική εναλλαγή του πολιτικού συστήματος και δε μιλούσε γενικά μόνο κατά του δικομματισμού, γιατί και ο δικομματισμός μπορεί να καταργηθεί και το αστικό πολιτικό σύστημα να ισχυροποιηθεί, αλλά κατά του κεφαλαίου που υπηρετούν ο δικομματισμός και το όποιας μορφής αστικό πολιτικό σύστημα. Και σήμερα του εφιστά την προσοχή στην επιδιωκόμενη απ' τους αστούς αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού σαν δόλωμα με το οποίο θα επιχειρήσουν να τον ξεγελάσουν και να κερδίσουν χρόνο για την επίθεσή τους εναντίον του.

Ο λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα, βαθιά, τέτοια που να τον οδηγήσουν σε χειραφέτηση απ' την άρχουσα τάξη και τα κόμματά της, που την υπηρέτησαν από οποιαδήποτε θέση βρέθηκαν. Θα ήταν εύκολο για το ΚΚΕ να υποσχεθεί στο λαό λαγούς με πετραχήλια προς άγραν ψήφων. Δεν το κάνει. Του λέει την αλήθεια. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει πολιτική φιλολαϊκή στο πλαίσιο της εξουσίας των μονοπωλίων. Εναλλακτική λύση υπάρχει και μπορεί ο λαός να τη δρομολογήσει ενισχύοντας στις 6 του Μάη εκλογικά το ΚΚΕ, παίρνοντας θέση στο πλευρό του απ' τις 7 του Μάη στην πάλη για μια άλλη, λαϊκή εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ