ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΠΑΣΟΚ
Καλεί ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ σε συνεργασία τύπου Γαλλίας

Τους προτρέπει να μιμηθούν τον οπορτουνιστή Μελανσόν, που στις προεδρικές εκλογές στηρίζει τον σοσιαλδημοκράτη Ολάντ

Τις δηλώσεις του υποψηφίου για τη γαλλική Προεδρία Φρ. Ολάντ, για μια δήθεν «διαφορετική πορεία» της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, που πρώτοι των πρώτων έσπευσαν να χαιρετίσουν οι θιασώτες του ευρωμονόδρομου ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, αξιοποίησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, για να καλέσει τις δυνάμεις της «ελληνικής Αριστεράς να ακολουθήσουν το παράδειγμα της γαλλικής Αριστεράς» και να προχωρήσουν μαζί με το ΠΑΣΟΚ σε μια «προοδευτική» μετεκλογική συνεργασία απέναντι στη ΝΔ.

Στον αντίποδα, και δείχνοντας ότι τους σοσιαλδημοκράτες και τους οπορτουνιστές τους χωρίζει χάος με την πολιτική του ΚΚΕ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να επιτεθεί στην πρόταση διεξόδου για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία λέγοντας με θράσος: «Καλώ τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ να αναρωτηθούν αν ο δρόμος που οδηγεί μπροστά, κτίζεται έξω από την Ευρώπη, με μοντέλα που ξεπεράστηκαν από την ιστορία».

Το ΠΑΣΟΚ, που συγκυβέρνησε με τη ΝΔ και ψήφισαν μαζί τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου, καλεί σε «αντιδεξιό μέτωπο», ξέροντας ότι στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και στη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν πάντα ευήκοα ώτα για τέτοιου είδους συνεργασίες. Σε αυτή την κατεύθυνση η Φ. Γεννηματά κάλεσε «τον κ. Κουβέλη να επιβεβαιώσει στην πράξη με καθαρό τρόπο την ευρωπαϊκή παράδοση της ανανεωτικής Αριστεράς. Τον κ. Τσίπρα να μας εξηγήσει πώς οι ιδέες της ριζοσπαστικής αριστεράς ταυτίζονται πλέον σε πολλά σημεία με θέσεις του κ. Καμμένου».

Αντιδρώντας αμήχανα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που τις προηγούμενες μέρες ανέβηκε στα κεραμίδια για τον οπορτουνιστή Μελανσόν, ο οποίος στο δεύτερο γύρο στηρίζει Ολάντ, ανακάλυψε ότι η σοσιαλδημοκρατία του Ολάντ είναι άλλη από αυτή του ΠΑΣΟΚ. «Τι σχέση μπορεί να έχουν οι εξελίξεις στη Γαλλία, όπου η άνοδος της ανυποχώρητης αριστεράς μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την Ευρώπη στο σύνολό της, με το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου που αναπαράγει αυτολεξεί όλα όσα θέλουν Μέρκελ - Σαρκοζί και έχει συνδιαμορφώσει μαζί με την τρόικα τα σημερινά μνημόνια;» έγραψε σε ανακοίνωσή του.

Αποθεώνοντας τον Ολάντ, και η ΔΗΜΑΡ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ετοιμότητά της να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «το προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Ολάντ, αλλά και το σύνολο των δηλώσεών του για την ασκούμενη πολιτική συνολικότερα στην Ευρώπη (...) δεν έχει καμία σχέση τόσο με τα πεπραγμένα, όσο και με τις διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ».

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Συμφωνούν όλοι σε «ανάπτυξη» - κόλαση για τους λαούς

Καμιά σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα οι όποιες αντιθέσεις ανάμεσα σε Ολάντ και Μέρκελ

Στην επιτάχυνση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που κάνουν κόλαση τη ζωή των λαών και περιλαμβάνονται ήδη στη «Στρατηγική ΕΕ - 2020» και το «Σύμφωνο για το ευρώ» (πρώην Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας), καταλήγει τελικά η δήθεν κόντρα που προέκυψε με τις δηλώσεις του Φρ. Ολαντ για την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, με την προσθήκη «αναπτυξιακών μέτρων».

Μια σειρά ηγέτες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και Κοινοτικοί αξιωματούχοι, όπως ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ξεκαθάρισαν χτες ότι η ανάπτυξη περνάει πρώτα και κύρια μέσα από τη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων.

«Εχουμε ανάγκη από ανάπτυξη, ανάπτυξη υπό τη μορφή διηνεκών πρωτοβουλιών, όχι απλώς υπό τη μορφή περιστασιακών προγραμμάτων - τα οποία θα επαύξαναν περισσότερο το δημόσιο χρέος - αλλά από ανάπτυξη, όπως το έθεσε ο Μάριο Ντράγκι, υπό τη μορφή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε η Α. Μέρκελ και, προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια για παρερμηνείες, συμπλήρωσε: «Το εργασιακό κόστος δεν θα πρέπει να είναι πολύ υψηλό. Τα φράγματα στην αγορά εργασίας θα πρέπει να είναι χαμηλά, προκειμένου κάποιος να έχει τη δυνατότητα να βρει εργασία».

Η ίδια επανέλαβε ότι διαφωνεί κατηγορηματικά με την επαναδιαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμφώνου και, αναφερόμενη σε πρόσφατες δηλώσεις του Φρ. Ολάντ, συμπλήρωσε: «Οσον αφορά τον προβληματισμό για την ανάπτυξη, που ορισμένοι την επικαλούνται τώρα, εδώ και καιρό είναι ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας, πλάι στα υγιή δημόσια οικονομικά».

Μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση να υπάρξει μια προσθήκη ενός παραρτήματος στο δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ, στο οποίο θα καταγράφονται συστάσεις για εξειδικευμένα σε κάθε χώρα μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης. Ομοίως, ο Ολάντ δήλωσε προχτές ότι, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της 6ης Μάη, θα ζητήσει την προσθήκη αναπτυξιακών μέτρων στο δημοσιονομικό σύμφωνο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στην Ευρώπη και η αύξηση των δανείων που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των «Financial Times» παραπέμπει σε αξιωματούχους στο Βερολίνο, οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο ενός συμβιβασμού μεταξύ του Ολάντ - εφόσον εκλεγεί - και Μέρκελ, δείχνοντας ότι οι διαφορές τους είναι στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και καμιά σχέση δεν έχει με διαφορές στρατηγικής σε σχέση με την ΕΕ. Από την πλευρά του, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, προτού διεξαχθεί η προγραμματισμένη Σύνοδος του Ιουνίου, με θέμα της τις πολιτικές για την ανάπτυξη.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ
Ξεκίνησαν γεωτρήσεις στα Κατεχόμενα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Γεωτρήσεις στα Κατεχόμενα ξεκίνησε χτες η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας, προχωρώντας στην υλοποίηση της παράνομης «συμφωνίας» που υπέγραψε με το ψευδοκράτος στις 22 Σεπτέμβρη 2011, περί οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας. Πληροφορίες ανέφεραν ότι παρών στην έναρξη των γεωτρήσεων στα κατεχόμενα επρόκειτο να είναι και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ. Οι γεωτρήσεις πραγματοποιούνται στην περιοχή της Αμμοχώστου στο χωριό Σύγκραση, με τον «υπουργό Γεωργίας» του ψευδοκράτους να ισχυρίζεται ότι τα Κατεχόμενα «θα μπουν στη διεθνή αγορά ως ιδιοκτήτες φυσικών πόρων».

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με δήλωση του Εκπροσώπου της, Στέφανου Στεφάνου, τονίζει τον παράνομο χαρακτήρα των γεωτρήσεων στα Κατεχόμενα, υπογραμμίζοντας ότι «οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν Τουρκία και τουρκοκυπριακή ηγεσία όπως αυτή με τη γεώτρηση αποδεικνύουν έλλειψη βούλησης εκ μέρους τους για επίτευξης λύσης στο Κυπριακό». Παράνομη χαρακτηρίστηκε η έναρξη των γεωτρήσεων και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Θέλει και αυτός «απενοχοποίηση» του κεφαλαίου

«Βασική μας επιδίωξη είναι να αναδείξουμε την αξία της επιχειρηματικότητας, η οποία είναι ενοχοποιημένη», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, στη διάρκεια συνάντησης του με επιχειρηματίες μικρομεσαίων καινοτόμων επιχειρήσεων, επαναλαμβάνοντας τα ίδια που είπε τις προάλλες και ο Αντ. Σαμαράς. Πίσω από τις δηλώσεις και των δυο κρύβονται μια σειρά από μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε για την εφαρμογή ενός «καθαρά φιλοαναπτυξιακού, φιλοεπενδυτικού» σχεδίου με την παροχή φορολογικών κινήτρων μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, παροχής ρευστότητας μέσω των τραπεζών, διάνοιξης κερδοφόρων οριζόντων στους χώρους της έρευνας, της ανάπτυξης, της καινοτομίας, καθώς και τη δυνατότητα να αξιοποιούν οι ιδιώτες τις κρατικές ερευνητικές υποδομές.

Ο ίδιος άφησε ακόμα ανοιχτό η επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει - μετά και από αίτημα που του έβαλαν χτες οι επιχειρηματίες - σε παραπέρα περιστολή του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες. Επίσης σημείωσε ότι «πρέπει η δικαιοσύνη να έχει φιλοαναπτυξιακό ρόλο» και ανανέωσε τις επαφές του με τους επιχειρηματίες αμέσως μετά τις εκλογές.

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ

Το νέο εγχειρίδιο για την αντιμετώπιση των κρίσεων, προσαρμοσμένο στη νέα ΝΑΤΟική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, ενέκρινε χτες το ΚΥΣΕΑ. Ταυτόχρονα, ανταποκρίθηκε θετικά στην «υποχρέωση» να διαθέσει αξιωματικούς για τις δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ακόμα να ακυρώσει την παραλαβή των υπόλοιπων τεσσάρων μεταφορικών αεροσκαφών C-27J. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχουν ήδη παραληφθεί τα 8 από τα 12 που έχει παραγγείλει η Ελλάδα από την ιταλική εταιρεία «Alenia Aeronautica», αλλά μόνο ένα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεννόηση με την ιταλική εταιρεία, ώστε αντί των τεσσάρων αεροσκαφών να προμηθευτεί η Ελλάδα ανταλλακτικά για να λειτουργήσουν τα επτά που έχουν μεν παραληφθεί, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά ανταλλακτικά για να λειτουργήσουν πλήρως!

Στην αναμονή Κατσέλη - Καστανίδης

Πρόθυμη να πάρει μέρος σε μετεκλογικές διεργασίες, δήλωσε χτες η Λ. Κατσέλη με στόχο, όπως είπε, η «Κοινωνική Συμμαχία» να παίξει «καθοριστικό ρόλο στη σύγκλιση κεντροαριστερών δυνάμεων για μια προοδευτική πλειοψηφία». Κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης, υπερασπίστηκε την ψήφο της στο πρώτο Μνημόνιο το Μάη του 2010 (ήταν υπουργός Ανάπτυξης) με τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις.

Με το ΚΚΕ ο δρόμος του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις της Φ. Γεννηματά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Ο δρόμος του Ολάντ μαζί με τις "ανανεωτικές" δυνάμεις της Γαλλίας τύπου ΣΥΡΙΖΑ και άλλων "αντιμνημονιακών", είναι ο δρόμος της σφαγής των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, όπως είναι και του ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ. Ολοι και όλες ψήφο στο ΚΚΕ και από τις 7 του Μάη πόλεμο ενάντια στον αντιλαϊκό πόλεμο πλουτοκρατίας - ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ