ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ - ΜΜΕ
«Λύσσα» για κάθε εργατικό αγώνα

Με αφορμή τη συμμετοχή των ναυτεργατών στην πρωτομαγιάτικη απεργία, ξεκίνησε νέος γύρος επίθεσης συκοφάντησης των εργατικών αγώνων

Την αποφασιστικότητα, με την οποία θα εντείνουν - ιδιαίτερα μετά τις εκλογές - τη συκοφάντηση των αγώνων και την τρομοκράτηση των εργαζομένων, επιβεβαιώνουν τα αστικά κόμματα, με αφορμή αυτήν τη φορά τη συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ετσι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ άρχισαν ξανά να μιλούν για νέο «πλήγμα» που θα υποστούν ο τουρισμός και τα νησιά, επειδή την 1η Μάη οι ναυτεργάτες θα κάνουν αυτό που κάνει η τάξη τους εδώ και σχεδόν 1,5 αιώνα, τιμώντας τους αγώνες και τους νεκρούς της, δηλαδή θα απεργήσει.

Ετσι, μετά τις προχτεσινές επισημάνσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία της Πρωτομαγιάς καταστρέφει την «καμπάνια» για την ανάπτυξη του τουρισμού, τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο οποίος μίλησε για «επαναστατική γυμναστική» και «κομματικούς στρατούς» που «πλήττουν τον τουρισμό, την οικονομία των νησιών», δηλώνοντας κατά τα άλλα ότι σεβόμαστε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα... Πάντως, και οι δύο ξεχνούν το «πλήγμα» που έχει υποστεί ο τουρισμός από την καθίζηση του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, καθώς οι λαϊκές οικογένειες δεν κατάφεραν την περίοδο του Πάσχα να κάνουν ούτε τις ολιγοήμερες εκδρομές που έκανα παλιότερα. Η αλήθεια είναι ότι «σκούζουν», γιατί οι απεργίες αποκαλύπτουν ότι χωρίς τους εργάτες οι επιχειρήσεις, τα καράβια, τα εργοτάξια γίνονται νεκρά ντουβάρια αλλά και γιατί δε θέλουν σε καμιά περίπτωση να κινδυνεύουν τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών.

Αντίστοιχα «ρεπορτάζ» φιλοξένησαν και μια σειρά «ανεξάρτητες» εφημερίδες και κανάλια, προκειμένου να δυναμώσει η επίθεση ενάντια στους αγώνες της εργατικής τάξης, αλλά και την πρωτοπορία της, δηλαδή το ΚΚΕ.

Αποκλεισμένος για μέρες Αϊ - Στράτης

Πάντως, η ίδια η καθημερινότητα των νησιωτών βεβαιώνει το δίκιο που έχουν οι ναυτεργάτες να παλεύουν ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί τους εφοπλιστές. Αποκλεισμένος ήταν εδώ και πολλές μέρες ο Αϊ - Στράτης, καθώς η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών καθορίζεται από το αν, πότε και πώς οι εφοπλιστές εξασφαλίζουν κέρδος. Το «ΑΙΟΛΙΣ» που εκτελεί καθημερινά το δρομολόγιο Λήμνος - Αϊ Στράτης και εφοδιάζει τους κατοίκους του με τα απαραίτητα, είχε αποσυρθεί από την Μ. Παρασκευή 13/4 για να περάσει από νηογνώμονα. Ταυτόχρονα, την Κυριακή 22/4 το άλλο πλοίο που προσεγγίζει κάποιες φορές τη βδομάδα τα δυο νησιά, το «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ», κατά τον απόπλου του από Λαύριο με 112 επιβάτες, παρουσίασε «ολική ακυβερνησία» και του απαγορεύτηκε να ταξιδέψει.

Ολες αυτές τις μέρες ο Αϊ - Στράτης έμεινε δίχως πλοίο και εφόδια, με αποτέλεσμα διαμαρτυρίες των κατοίκων του. Ακτοπλοϊκή σύνδεση των δύο νησιών αναμενόταν ξανά από χτες. Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ Λήμνου του ΚΚΕ τονίζει: «Η πρόσφατη βλάβη του 36χρονου πλοίου "ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ" που είχε σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία δεκάδων επιβατών, επιβεβαιώνει δυστυχώς άλλη μια φορά τις θέσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ ότι είναι ώριμη ανάγκη των καιρών τα καράβια να απαλλοτριωθούν από τους εφοπλιστές και να γίνουν λαϊκή περιουσία με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο για να έχουμε τακτικές, καθημερινές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες χειμώνα και καλοκαίρι με σύγχρονα πλοία, με φτηνά εισιτήρια και στελεχωμένα με πλήρη πληρώματα με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, χωρίς άρση του καμποτάζ, για ασφαλή ταξίδια σε ασφαλή λιμάνια». Καταγγέλλει τα τοπικά στελέχη των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ όπως και τη συγκυβέρνηση «η οποία έδωσε το δικαίωμα στην εφοπλιστική εταιρεία να δρομολογεί στις γραμμές της Λήμνου τα ίδια υπέργηρα πλοία για άλλα τρία χρόνια, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός και υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κ. Σηφουνάκης δήλωνε ότι δεν υπάρχουν άλλα πλοία για να δρομολογηθούν. Εμείς καλούμε το λημνιακό λαό να βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα και να απαντήσει στις φιλοεφοπλιστικές πολιτικές όλων των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων με την αποφασιστική εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ».

«Είναι "τρέλα" η διατήρηση του καμποτάζ»

Προβλήματα όπως αυτά που αντιμετώπισαν τα νησιά του βορείου Αιγαίου θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς η πλήρης άρση του καμποτάζ αποτελεί βασική προτεραιότητα των επιτελείων της πλουτοκρατίας. Ετσι η υπουργός Ανάπτυξης, χτες, επανέλαβε ότι «το καμποτάζ είναι μια από τις τρέλες της ελληνικής πολιτικής σκηνής, χάσαμε όχι μόνο δύο χρόνια αλλά πολλά περισσότερα χρόνια», προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα πλοίο με ελληνική σημαία για να μιλάμε για τα πληρώματα». Ισχυρίστηκε ότι «η ανάγκη του να μπει η Ελλάδα μες τους προορισμούς της κρουαζιέρας είναι τόσο εμφανής» γιατί «η κρουαζιέρα έχει υπολογιστεί ότι θα δεκαπλασιάσει την επίσκεψη στο κέντρο της Αθήνας, στα έσοδα... Και βέβαια όσο αυξάνει η πίτα τόσο αυξάνουν και οι θέσεις εργασίας, τόσο αυξάνει η οικονομία της χώρας». Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η άρση του καμποτάζ θα εκτοξεύσει τους ρυθμούς πλουτισμού των εφοπλιστών επιταχύνοντας τη συγκέντρωση και ενισχύοντας τα μονοπώλια του κλάδου, ενώ η θάλασσα θα γεμίσει πλωτά κάτεργα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Ετσι, και με δεδομένο την επέκταση της άρσης του καμποτάζ και στην ακτοπλοΐα, αλλά και ότι οι ναυτεργάτες έχουν ήδη ξεκαθαρίσει πως θα παλέψουν ενάντια σ' αυτά τα αντιλαϊκά σχέδια, είναι σίγουρο ότι θα δυναμώσει και η επίθεση στο ΚΚΕ καθώς είναι το Κόμμα που αναδεικνύει και το δίκαιο και τον αναγκαίο χαρακτήρα της πάλης των ναυτεργατών. Αυτό επιβεβαίωσε και η Αννα Διαμαντοπούλου, δηλώνοντας πως η απεργία των ναυτεργατών την 1η Μάη «είναι μια επιλογή του ΚΚΕ αυτή. Οι άνθρωποι δεν έχουν συνολική επιλογή ανάπτυξης της χώρας, έχουν τις συγκεκριμένες δικές τους ομάδες και τις οποίες υπερασπίζουν...».

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Να «πλημμυρίσουν» οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ - να θεριέψει η αλληλεγγύη στους χαλυβουργούς

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και ολόπλευρης στήριξης του αγώνα των χαλυβουργών απευθύνουν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, των ταξικών σωματείων και ομοσπονδιών, των αντιμονοπωλιακών συσπειρώσεων των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και των γυναικών. Στην Αττική, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην πύλη της «Χαλυβουργίας», με στόχο να φουντώσει ακόμα πιο αποφασιστικά η αλληλεγγύη στους ηρωικούς απεργούς. Συγκεντρώσεις ετοιμάζονται σε όλη τη χώρα, σε περισσότερες από 70 πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη, η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στην Πάτρα, στις 10.30 π. μ., στην πλατεία Γεωργίου.

«Εκεί που χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης»

Κάλεσμα στις γυναίκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας να κάνουν την Εργατική Πρωτομαγιά απάντηση στην επίθεση που δέχονται, απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως: «Οι εκμεταλλευτές έχουν εξαπολύσει μια πρωτόγνωρη επίθεση σε κατακτήσεις και δικαιώματα όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα της νεολαίας και των γυναικών, για να ξεπεράσουν την καπιταλιστική οικονομική κρίση, προς όφελός τους. Σκόπιμα κρύβουν ότι από την κρίση δεν είναι δυνατόν να βγουν κερδισμένοι και ο λαός και οι κεφαλαιοκράτες. Μάλιστα η Ομοσπονδία, αναφερόμενη στην κρίσιμη μάχη των εκλογών υπογραμμίζει ότι οι γυναίκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας πρέπει να «απαντήσουν με την ψήφο τους στην κάλπη. Θα πουν τέρμα στις αυταπάτες, τέρμα στα τρομοκρατικά διλήμματα, τέρμα στη μοιρολατρία. Με την ψήφο τους θα αποκρούσουν όλα όσα σχεδιάζονται για την επόμενη των εκλογών, θα ενισχύσουν την προοπτική της απαλλαγής από τα αρπακτικά του μόχθου τους, τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες, τους μονοπωλιακούς ομίλους και από όλους αυτούς που αρπάζουν την μπουκιά από το στόμα των παιδιών τους».

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να πάρουν μέρος στην πρωτομαγιάτικη απεργία και στη συγκέντρωση στην πύλη της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», «...εκεί που χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης για πάνω από έξι μήνες. Εκεί θα δοθεί το δυνατό μήνυμα αντίστασης σε όλους αυτούς που αυγατίζουν τα κέρδη τους και από την εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση των γυναικών, σε όλους εκείνους που σπέρνουν πολέμους, ανεργία, φτώχεια, μετανάστευση, πορνεία και ναρκωτικά».

Ραντεβού στις πύλες της «Χαλυβουργίας» δίνει με τους μαθητές των λαϊκών - εργατικών οικογενειών και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, τονίζοντας: «Μαθαίνουμε τη ζωή δίπλα σε αυτούς που την παράγουν!» Ενώ μεταξύ άλλων στη σχετική του ανακοίνωσή σημειώνει: «Δεν θα καταφέρουμε τίποτα αν σκύψουμε κι άλλο το κεφάλι, αν μπούμε στις λογικές του "μικρότερου κακού". Τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα αν δεχτούμε τα αδιέξοδα αυτού του συστήματος, τους "μονοδρόμους" της ΕΕ. Μόνη λύση είναι να οργανώσουμε τον αγώνα μας μέσα από τα 5μελή και τα 15μελή. Να ενισχύσουμε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων. Να βαδίσουμε στους ίδιους δρόμους με τους εργαζόμενους και το φτωχό λαό, μέρος του οποίου είμαστε».

Απεργία και στο λιμάνι του Πειραιά

Εικοσιτετράωρη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά αποφάσισαν για την 1η Μάη τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Μαγείρων) καλώντας όλους τους ναυτεργάτες στους καταπέλτες για να τιμήσουν την 1η Μάη όπως αξίζει, δίνοντάς της ταξικό περιεχόμενο. Μέχρι αργά χτες το βράδυ απόφαση αναμενόταν να πάρει και η Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών.

Στον αντίποδα, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ αποφάσισε για την Πρωτομαγιά 4ωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ τονίζουν: «Με αγωνιστική αισιοδοξία, με την πείρα των αγώνων μας, με εμπιστοσύνη στο δίκιο της τάξης μας, η απεργία την 1η Μάη θα βάλει τη δική της σφραγίδα για τις σκληρές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας σε σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου». Η απεργιακή προσυγκέντρωση των ναυτεργατών θα γίνει στις 5.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη. Απόφαση για 24ωρη απεργία έλαβε και η ΠΕΝΕΝ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ»
Αποφασιστική κινητοποίηση ενάντια στα εργοδοτικά σχέδια

Σε υψηλά ποσοστά κυμάνθηκε η συμμετοχή στη χτεσινή πανελλαδική 4ωρη στάση εργασίας

Μαζικές συγκεντρώσεις έγιναν σε Αθήνα (φωτ.) και αλλού
Μαζικές συγκεντρώσεις έγιναν σε Αθήνα (φωτ.) και αλλού
Την απόφασή τους να παλέψουν ενωμένοι ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας, που εκφράζεται με την αξίωσή της για μείωση των μισθών τους κατά 10% μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας, εξέφρασαν χτες οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ», που συμμετείχαν μαζικά στην πανελλαδική 4ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) την οποία κήρυξε το σωματείο.

Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στην έδρα της εταιρείας στο Ανω Καλαμάκι με τη συμμετοχή εργαζομένων από δεκάδες καταστήματα της Αθήνας. Στο πλευρό τους, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και δίνοντας τη μάχη για την επιτυχία της κινητοποίησης, ήταν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, μέλη και φορείς που συσπειρώνονται στις Λαϊκές Επιτροπές Ηλιούπολης και Αγ. Δημητρίου καθώς και στην Επιτροπή Αγώνα Αλίμου, η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ και ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνδικαλιστών με εκπροσώπους της εργοδοσίας. Εκεί, όπως στη συνέχεια ενημέρωσε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου, Θ. Χόρτης, στους εργαζόμενους η εργοδοσία δήλωσε ότι εμμένει στην απόφασή της να μειώσει τους μισθούς, παράλληλα όμως φάνηκε και ιδιαίτερα θορυβημένη από την κινητοποίηση και αποφασιστικότητα των εργαζομένων. Γι' αυτό, όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου, θα συνεδριάσει το ΔΣ, θα καλέσει νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί η κλιμάκωση του αγώνα. Σε κάθε περίπτωση, μετά από τα όσα είπε η εργοδοσία, ο Θ. Χόρτης σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γιατί η αναμέτρηση θα είναι σκληρή. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η εργοδοσία φαίνεται πως έχει σίγουρη την κατάληξη της κλαδικής σύμβαση στο εμπόριο, καθώς στελέχη προέτρεψαν το σωματείο να δεχτεί το 10% γιατί η μείωση όταν θα υπογραφεί η κλαδική (!) θα είναι μεγαλύτερη.

Ο Γ. Κομνηνός, από την Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, ξεκαθάρισε ότι όπως και χτες στην κινητοποίηση σε όλη τη χώρα έτσι και στη συνέχεια η Γραμματεία και όλα τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτή θα βρίσκονται δίπλα στους εργαζόμενους και θα δώσουν μαζί τους τη μάχη.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή στη στάση εργασίας στα καταστήματα της πολυεθνικής σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Λάρισα η συμμετοχή των εργαζομένων στην 4ωρη στάση εργασίας κυμάνθηκε στο 80% στο κατάστημα «Καρφούρ» που λειτουργεί στη Γιάννουλη και στο 100% στο κατάστημα «Μαρινόπουλος» που εδρεύει στη Νέα Σμύρνη.

Ξεχωριστά στιγμιότυπα

Στη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην πολυεθνική «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - ΝΤΙΑ» βρέθηκαν πλήθος εργαζομένων από άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, σωματεία αλλά και φορείς που συσπειρώνονται στις Λαϊκές Επιτροπές Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου και στην Επιτροπή Αγώνα του Αλίμου. Αυτή η συμπαράσταση και αλληλεγγύη είναι που οπλίζει τους εργαζόμενους με δύναμη και κουράγιο για τη συνέχεια και αυτό αποτυπώθηκε στη χτεσινή κινητοποίηση. Ξεχωριστό στιγμιότυπο ήταν όταν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης έφτασε στο χώρο της συγκέντρωσης μια εργαζόμενη από το φούρνο, που βρίσκεται λίγο παραπάνω από τα γραφεία, με μια λαμαρίνα με κουλούρια. «Ο φούρνος της γειτονιάς συμπαραστέκεται στον αγώνα σας», τους είπε και μοίρασε τα κουλούρια.

Πούλμαν για τη συγκέντρωση της Αττικής

Μέτρα για την επιτυχία της συγκέντρωσης της Αττικής, στη «Χαλυβουργία», καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία να πάρουν τα σωματεία και οι φορείς από κάθε κλάδο, σημειώνοντας ότι η αναχώρηση για τη συγκέντρωση στη «Χαλυβουργία» πρέπει να γίνει έγκαιρα, ώστε στις 9.30 π.μ. το αργότερο να έχουν διαταχθεί οι δυνάμεις στο χώρο. Θα υπάρχει χώρος πάρκινγκ για τα ΙΧ πίσω από τη «Χαλυβουργία».

Προσυγκεντρώσεις και πούλμαν έχουν οριστεί από σωματεία για την συγκροτημένη συμμετοχή των κλάδων στη συγκέντρωση:

  • 8 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας Φαρμάκου (Χαλκοκονδύλη 56)
  • 8.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου
  • 8.30 π.μ. στα γραφεία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (Σαπφούς 10)
Πούλμαν από γειτονιές

Μέτρα για τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση παίρνουν ήδη και οι Λαϊκές Επιτροπές που βάζουν πούλμαν από διάφορες περιοχές τα οποία θα αναχωρήσουν ως εξής:

Αθήνα:

-- 8 π.μ. Σεπόλια στάση Μετρό.

-- 8.15 π.μ. Κολωνός (Αγιος Κωνσταντίνος).

-- 8.30 π.μ. πλατεία Κάνιγγος, Νέος Κόσμος (Αμβρ.Φραντζή 68), Γούβα (πλατεία Πλυτά), Παγκράτι (οδός Ευτυχίδου).

--8.45 π.μ. Βεΐκου και Γαλατσίου (Παλιό Τέρμα), πλατεία Κολιάτσου, πλατεία Αμερικής, ΗΣΑΠ Ανω Πατησίων(πλατεία Αγ.Βαρβάρας), πλατεία Κυψέλης, Κουκάκι (Συγγρού και Αν. Ζίννη-κινηματογράφος «Μικρόκοσμος»).

  • Περιστέρι:

-- 8.45 π.μ. από πλατεία Δέγλερη και στις 9.00 π.μ. πλατεία Δημαρχείου.

-- 8.45 π.μ. από Ν. Ζωή και στις 9.00 π.μ. από Λόφο.

  • Πετρούπολη: 8.45 π.μ. από Δημαρχείο.
  • Αγ. Ανάργυροι: 8.45 π.μ. από παλαιό Δημαρχείο - κεντρική πλατεία.
  • Καματερό: 8.45 π.μ. από παλαιό Δημαρχείο - Λ. Φυλής.
  • Ιλιον: 8.45 π.μ. από ΟΤΕ.
  • Αγ. Βαρβάρα: 8.30 π.μ. από πλατεία Αγ. Ελεούσας.
  • Χαϊδάρι: 8.30 π.μ. από Παλατάκι.
  • Αιγάλεω: 8.30 π.μ. από πλατεία Εσταυρωμένου.
  • Κόκκινος Μύλος: 9.00 π.μ. από περίπτερα Φιλαδέλφειας.
  • Μενίδι: 9.00 π.μ. από πλατεία Κάραβος.
  • Ολυμπιακό Χωριό: 8.45 π.μ. από στέκι Λαϊκής Επιτροπής.
  • Ζεφύρι: 8.45 π.μ. από γέφυρα Αττικής Οδού.
  • Ανω Λιόσια: 9.00 π.μ. από την τριγωνική πλατεία.
  • Καλλιθέα: 8 π.μ. από πλατεία Δαβάκη.
  • Καισαριανή: 8 π.μ. από πλατεία Καισαριανής και από παλιό τέρμα.
  • Ηλιούπολη: 8 π.μ. από το μουσείο της Αντίστασης.
  • Υμηττός: 8 π.μ. από πλατεία Υμηττού.
  • Δάφνη: 8 π.μ. από Ηλιουπόλεως (γυμναστική ακαδημία).
  • Βύρωνας: 8 π.μ. από πλατεία Ταπητουργείου.
  • Ζωγράφου: 8 π.μ. από πλατεία Γαρδένιας και από Ούλοφ Πάλμε και Γρ. Αυξεντίου.
  • Αλιμος: 8.30 π.μ. από παλιό τέρμα.
  • Γλυφάδα: 8.30 π.μ. από πλ. Αγίου Τρύφωνα.
  • Αργυρούπολη: 8.30 π.μ. από το δημαρχείο.
  • Ελληνικό: 8.30 π.μ. από πλ. Εθνικής Αντίστασης.
  • Μοσχάτο: 8.30 π.μ. από πλ. Μεταμόρφωσης.
  • Ταύρος : 8.30 π.μ. από το δημαρχείο.
  • Π. Φάληρο: 8.45 π.μ. από Φλοίσβο.
  • Νέα Σμύρνη: 8.45 π.μ. από Ομήρου και Βενιζέλου.
  • Μπραχάμι: 8 π.μ. από πλ. Ελενας Βενιζέλου.
  • Κορυδαλλός: 8.45 π.μ. από το Πνευματικό Κέντρο.

Στη «Χαλυβουργία» μπορεί να φτάσει κανείς και με τα δρομολόγια της ΕΘΕΛ ως εξής:

-- Πλ. Κουμουνδούρου το Α16 και Β16

-- ΜΕΤΡΟ ΑΙΓΑΛΕΩ Χ63

-- Πλ. Καραϊσκάκη Πειραιάς 845

Στο πόστο τους οι χαλυβουργοί

Στο αγωνιστικό τους πόστο, στην πύλη της «Χαλυβουργίας», προετοιμάζονται οι απεργοί χαλυβουργοί να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά, με την αλληλεγγύη όλης της εργατικής τάξης της Αττικής που θα συμμετάσχει στην απεργιακή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που θα διοργανώσει εκεί το ΠΑΜΕ. Αυτή η έκφραση αλληλεγγύης έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την εργοδοσία του Μάνεση και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που καθοδηγεί προχώρησε χτες σε μια ακόμα προκλητική μεθόδευση. Μετά τα εξώδικα που έχουν κάνει, κατέθεσαν και ασφαλιστικά μέτρα κατά έξι μελών της διοίκησης του σωματείου που θα εκδικαστούν από το Πρωτοδικείο στις 3 του Μάη. Επιμένουν με αυτόν τον τρόπο για μία ακόμα φορά, και για λογαριασμό της εργοδοσίας, σπάσουν την απεργία των χαλυβουργών σέρνοντας το σωματείο στα δικαστήρια.

Στο μεταξύ χτες στάλθηκε από το υπουργείο Εργασίας το πρακτικό της προχτεσινής συνάντησης με τον υπουργό Γ. Κουτρουμάνη και τη γενική γραμματέα Α. Στρατηνάκη. Στο πρακτικό το υπουργείο δηλώνει ότι «συμμερίζεται» την καταγγελία του σωματείου ότι είναι παράνομες και καταχρηστικές οι μέχρι σήμερα 105 απολύσεις που έχει κάνει η εργοδοσία του Μάνεση, καθώς σύμφωνα και με το νόμο 1264 απαγορεύονται οι απολύσεις κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων. Για το λόγο αυτό ενημερώνει ότι δόθηκε εντολή σε κλιμάκιο επιθεωρητών του ΣΕΠΕ να ελέγξει στα γραφεία της επιχείρησης τη νομιμότητα των απολύσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ