ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Απεργούν εδώ και 6 μέρες

Νέα 24ωρη απεργία σήμερα. Χτες διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Εργασίας

Μαζική ήταν η χτεσινή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας
Μαζική ήταν η χτεσινή διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας
Με αποφασιστικότητα και νέα 24ωρη απεργία σήμερα, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εδώ και 6 μέρες δίνουν έναν σκληρό απεργιακό αγώνα, ενάντια στο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας που επιδιώκουν να επιβάλουν τα αραβογερμανικά μονοπώλια που λυμαίνονται το ναυπηγείο, αξιώνοντας από τους εργαζόμενους να ζήσουν με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα, δηλαδή 4 μεροκάματα το μήνα.

Χτες οι εργαζόμενοι στα πλαίσια της απεργίας έκαναν μαζική διαδήλωση έξω από το υπουργείο Εργασίας βροντοφωνάζοντας: «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία».

Στη διάρκεια της διαδήλωσης έγινε συνάντηση στο υπουργείο μεταξύ της διοίκησης του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ», της γενικής γραμματέα του υπουργείου και ενός προσωπάρχη της εταιρείας, χωρίς αποτέλεσμα. Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση των εργαζομένων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι εδώ και δύο μέρες περιμένουν τα αποτελέσματα από τις ...διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργού Εθνικής Αμυνας και της εταιρείας.

Στην πραγματικότητα, τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ της συγκυβέρνησης, λόγω της προεκλογικής περιόδου έχουν επιδοθεί σε έναν απροκάλυπτο εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων, ότι δήθεν προσπαθούν να δώσουν «λύσεις». Ενώ σε αυτό το σκηνικό συμμετέχει και η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου.

Ο Θοδωρής Κούτρας, εκπρόσωπος των δυνάμεων της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΕΝΣ) στη διοίκηση του σωματείου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μετά τη συνάντηση κατήγγειλε ότι «η συγκυβέρνηση, η εργοδοσία, οι υπουργοί της, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παίζουν ένα βρώμικο παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων. Από το σήμερα στο αύριο». Κάλεσε τους εργαζόμενους «να προκαλέσουν γενική συνέλευση, να προετοιμαστούν γιατί ο αγώνας φαίνεται ότι θα πάει μακριά». Επισήμανε: «Για τους εργαζόμενους του ναυπηγείου δεν υπάρχει γυρισμός στη δουλειά αν αυτό το άθλιο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας δεν παρθεί πίσω» και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα για το ρόλο των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ «και των άλλων δυνάμεων που συμμαχήσανε και στηρίζουν αυτές τις πολιτικές», να καταδικάσουν αυτές τις δυνάμεις στις εκλογές και να «στηρίξουν δυνάμεις πολιτικές που ήταν είναι και θα είναι αύριο στο πλευρό τους».

Η Δανάη Γκουτσούμη, μέλος της διοίκησης του σωματείου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι ανάγκη «να έρθουμε σε επαφή με τα σωματεία στην Ελευσίνα και στο Πέραμα για να συντονίσουμε έναν κοινό αγώνα και ένα ενιαίο μέτωπο γιατί πλέον βάλλεται η ζωή μας, η εργασιακή μας υπόσταση».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΠΕ - Α' ΤΡΙΜΗΝΟ 2012
«Καλπάζει» η ελαστική απασχόληση

Οι εργάτες να οργανωθούν ενάντια στην αντεργατική θύελλα με τρομοκρατημένη κυβέρνηση και ισχυρό ΚΚΕ στις 6 Μάη

Τις συνέπειες που έχει για το λαό η αναπτυξη που υπηρετεί τα μονοπώλια και γι' αυτό συμπιέζει συνέχεια τα δικαιώματα των εργαζομένων ως «κόστος» επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για το Α' τρίμηνο του 2012. Για πρώτη φορά, οι συμβάσεις μερικής (39.914) και εκ περιτροπής απασχόλησης (12.571) στις νέες προσλήψεις (104.689) είναι περισσότερες από τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και αντιστοιχούν στο 50,1% του συνόλου των συμβάσεων. Την ώρα που όλα τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, αποδέχονται τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και κορόιδευαν το λαό ότι θα λειτουργούν «συμπληρωματικά» στην πλήρη εργασία τα στοιχεία μαρτυρούν: Το 2009 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79%, το 2011 αντιπροσώπευαν το 58,92% και το Α' τρίμηνο του 2012 μόλις το 49,9% νέων συμβάσεων.

Είναι ενδεικτικό πως οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας αντιπροσώπευαν το 4,3% του συνόλου των νέων συμβάσεων το 2009, το 8,95% των νέων συμβάσεων το 2011 και εκτοξεύθηκαν στο 12% το Α' τρίμηνο του 2012. Το Α' τρίμηνο 2011 μετατράπηκαν 16.383 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 408% αυξημένος σε σχέση με το Α' τρίμηνο του 2010. Το Α' τρίμηνο του 2012 μετατράπηκαν 23.101 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας, αριθμός αυξημένος κατά 41% σε σχέση με το Α' τρίμηνο του 2011.

Από τις 14/2/2012 έως τις 31/3/2012, μετά την ψήφιση του ν. 4046/2012, που μείωνε τους μισθούς και χτυπούσε τις κλαδικές συμβάσεις, επιβλήθηκαν σε 7.825 επιχειρήσεις μειώσεις μισθών από 17,5% έως και 30%, που αφορούσαν 33.133 εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα, σε 171 επιχειρήσεις με 4.533 εργαζόμενους επιβλήθηκαν μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων μειώσεις μισθών από 13,3% έως και 35%. Σε 7.654 επιχειρήσεις με 28.600 εργαζόμενους επιβλήθηκαν μέσω ατομικών συμβάσεων μειώσεις μισθών κατά μέσο όρο 22%. Είναι, ωστόσο, χαρακτηριστικό ότι το διάστημα 1/1/2012 - 31/1/2012 με το άρθρο 37 του ν. 4024/2011 υπογράφηκαν μόλις 52 επιχειρησιακές συμβάσεις (σ.σ. οι 44 με ενώσεις προσώπων και οι 8 με επιχειρησιακά σωματεία). Από 1/2/2012 έως και τις 14/2/2012 οι εργοδότες ανέμεναν την εφαρμογή του νέου Νόμου (4046/2012) και ως εκ τούτου δεν υπήρξε πίεση για επιβολή μειώσεων.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Προκλητική η μεγαλοεργοδοσία

Ορια δεν έχει η προκλητικότητα των εργοδοτών, οι οποίοι, εξοπλισμένοι από το αντεργατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, επιχειρούν να χτυπήσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δεν προσέρχονται να συζητήσουν τη σύναψη νέων συμβάσεων, ενώ εκεί που απέναντί τους βρίσκονται συνδικάτα με τις ταξικές δυνάμεις στο τιμόνι, καθυστερούν να δώσουν οποιαδήποτε απάντηση και παραπέμπουν για μετά τις εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως, χτες, ενώ ο ίδιος ο ΣΕΒ κάλεσε σε συνάντηση την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, που εκπροσωπεί χιλιάδες εργαζόμενους αυτών των κλάδων, δεν παρουσίασε την παραμικρή πρόταση. Η τακτική αυτή της μεγαλοεργοδοσίας αποσκοπεί να κερδίσει χρόνο, να καθυστερήσει τη σύναψη νέων συμβάσεων και με τον τρόπο αυτό να πιέσει τους εργάτες να υποκύψουν μέσα στα εργοστάσια σε επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις που θα αφαιρούν δικαιώματα και θα μειώνουν μισθούς. Επιβεβαιώνεται έτσι η μεγάλη σημασία που έχει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων για οργάνωση της πάλης για Συμβάσεις με αυξήσεις χωρίς καμιά καθυστέρηση και αυταπάτη, να γίνουν συνελεύσεις παντού, να οργανωθεί η μάχη σε κάθε εργοστάσιο και επιχείρηση.

Αντίστοιχα, χτες, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο Φάρμακο με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από πρωτοβάθμια σωματεία έκανε κινητοποίηση στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, απαιτώντας συνάντηση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Κάτω από την πίεση η συνάντηση έγινε, όμως και εδώ οι εκπρόσωποι των εργοδοτών δεν δεσμεύτηκαν για τίποτα και παρέπεμψαν σε συνέχιση της συζήτησης μετά τις εκλογές!

Αποδεικνύεται έτσι ότι οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν από τη συγκυβέρνηση είναι όπλο στα χέρια της εργοδοσίας, ενισχύει την αδιαλλαξία της και την προσπάθειά της να χτυπήσει τις συλλογικές συμβάσεις, γεγονός που πρέπει να το σκεφτούν οι εργάτες και μπροστά στην κάλπη. Μπροστά σε αυτή την αδιαλλαξία, η Ομοσπονδία εργαζομένων στο Φάρμακο καλεί τα σωματεία, τους συνδικαλιστές και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να είναι σε ετοιμότητα, να αντιπαλέψουν τα σχέδια των εργοδοτών, μαζί με την Ομοσπονδία να οργανώσουν τη μάχη για την υπογραφή νέων συμβάσεων που να διασφαλίζουν όλα τα δικαιώματα που κατακτήθηκαν και να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΦΩΚΑΣ»: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο Σάββατο οι εργαζόμενοι στα πολυκαταστήματα «Φωκάς» κλιμακώνοντας την πάλη τους τους ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας να επιβάλει μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία.

ΙΓΜΕ: Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων του Συνδικάτου τους, πραγματοποιούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι αγωνιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο ΥΠΕΚΑ (Αμαλιάδος και Πουλίου), καταγγέλλοντας την αντεργατική πολιτική του ΥΠΕΚΑ που επί δύο μήνες έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους του Ινστιτούτου ενώ δεν έχει πληρώσει 4 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις προς τους συνταξιούχους.

Παρέμβαση ΠΑΜΕ για το τεστ ΠΑΠ

Συνέχεια στην εκτέλεση των ΠΑΠ-ΤΕΣΤ στην υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ στο Παγκράτι υποσχέθηκε χτες η διοίκηση της τοπικής μονάδας μετά την παράσταση του ΠΑΜΕ.

Οι οικονομικές δυσχέρειες που επικαλέστηκε η διοίκηση για την αναστολή των εξετάσεων ήταν η έλλειψη χρημάτων για τη μεταφορά με κούριερ των δειγμάτων. Αφού δηλαδή το ΙΚΑ απογυμνώθηκε από μόνιμο προσωπικό στη συνέχεια εκχώρησε τις υπηρεσίες μεταφοράς σε ιδιωτικές εταιρείες.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κάθε φορά που λείπουν χρήματα να αναστέλλονται πολύτιμες υπηρεσίες, όπως το ΠΑΠ-ΤΕΣΤ. Τόνισε ότι η εξέταση πρέπει να γίνεται δωρεάν για όλες τις γυναίκες. Πάντως, ο εκπρόσωπος της διοίκησης τάχτηκε υπέρ του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ