ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΙΓΙΟ
Τραγικό θάνατο βρήκε 55χρονος λιμενεργάτης

Κόπηκε το συρματόσχοινο από γερανό πλοίου και το φορτίο καταπλάκωσε τον εργάτη

Η εργοδοσία δεν παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτεί η προστασία της ζωής του εργάτη γιατί αυτό δεν προστατεύει την κερδοφορία της (φωτ. από το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο)
Η εργοδοσία δεν παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτεί η προστασία της ζωής του εργάτη γιατί αυτό δεν προστατεύει την κερδοφορία της (φωτ. από το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο)
Τραγικό θάνατο βρήκε χτες στις 9 το πρωί ο 55χρονος λιμενεργάτης Γιώργος Γκουλεμάνης, πατέρας τριών παιδιών από το Αίγιο, όταν, κατά την εκφόρτωση ψυκτικού θαλάμου γεμάτο με μπανάνες, κόπηκε το συρματόσχοινο από γερανό του πλοίου, με αποτέλεσμα το φορτίο να τον καταπλακώσει και να βρει ακαριαίο θάνατο. Το θανατηφόρο δυστύχημα έγινε πάνω στο Φ/Γ - Ψ/Γ «CROWNTOPAZ» σημαίας Παναμά στο λιμάνι του Αιγίου.

Τον άτυχο εργάτη απεγκλώβισε η Πυροσβεστική με τη συνδρομή ανυψωτικών μέσων του λιμανιού και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο του Αιγίου όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργείται από το Υπολιμεναρχείο Αιγίου.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει ως «εγκληματικές τις ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρείας» και τονίζει: «Στον καπιταλισμό ο εργάτης και γενικά ο εργαζόμενος λαός, ενώ είναι ο παραγωγός του πλούτου, αντιμετωπίζεται ως κόστος. Γι' αυτό τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, οι προληπτικοί έλεγχοι αντιμετωπίζονται από τους καπιταλιστές ιδιοκτήτες, τους πολιτικούς εκπροσώπους τους και το κράτος τους και αυτά ως κόστος όπως οι μισθοί, η ασφάλιση, η Υγεία, η Παιδεία κ.ά. με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα οι ζωές των εργατών και να πολλαπλασιάζονται τα θανατηφόρα δυστυχήματα όπως το σημερινό.

Το ζήτημα της υπεράσπισης της ζωής των εργαζομένων πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε εργαζόμενου πριν θρηνήσουμε και άλλες ανθρώπινες ζωές. Χρειάζεται να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα, να συμπορευτούμε με το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, να αντιπαλέψουμε την αντεργατική πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και της πλουτοκρατίας.

Πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου το ότι ο εργαζόμενος αντιμετωπίζεται ως κόστος. Πρέπει να καταδικαστεί η λυκοσυμμαχία της ΕΕ και όσοι λένε ότι θα την αναμορφώσουν. Να καταδικαστούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, η πλουτοκρατία και οι παπαγάλοι της, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που στηρίζουν αυτήν τη λογική. Απαιτούμε να καταλογιστούν οι ευθύνες στην πλοιοκτήτρια εταιρεία. Να βγει άμεσα το πόρισμα ευθυνών».

2η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Ξεκινά την Κυριακή στην Κούβα

Με κεντρικό θέμα την ανεργία θα γίνει η 2η Διεθνής Συνδιάσκεψη Εργατικής Νεολαίας στην Αβάνα στις 29 - 30 Απρίλη 2012, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΣΟ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι «ο νέος της εργατικής οικογένειας σήμερα πρέπει να βρει το νόημα της ζωής στον αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία, μια κοινωνία χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση. Γιατί, ο αγώνας ενάντια στην ανεργία είναι αγώνας ενάντια στα μονοπώλια. Είναι αγώνας για την αλλαγή της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία. Μόνο με τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της κάθε χώρας αποκλειστικά για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και του λαού και όχι για το καπιταλιστικό κέρδος μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ένταξη όλου του δυναμικού στην παραγωγή. Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να είναι ατομικός ή ανοργάνωτος. Μπορεί να αποκτήσει δυναμική και αποτελεσματικότητα, μόνο μέσα στη συλλογική πάλη με βάση τα ταξικά συμφέροντα. Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος μέσα από την πάλη για την αποτροπή των απολύσεων, για την οργάνωση των νέων εργαζόμενων στα συνδικάτα, για μέτρα προστασίας για τους ανέργους με την πλατιά υιοθέτηση της αντιμονοπωλιακής γραμμής πάλης είναι για την ΠΣΟ κεντρικό καθήκον».

ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΚΕ
Καμία επιχειρηματικότητα σε Υγεία - Φάρμακο

Ολα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ, υποστηρίζουν και αποδέχονται το «δικαίωμα» για επιχειρηματικές επενδύσεις στους τομείς της Υγείας και του Φαρμάκου. Αντιμετωπίζουν, δηλαδή, αυτά τα δυο αγαθά «ζωής και θανάτου», σαν οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα. Η πρόσβαση στη θεραπεία, στην πρόληψη και στο φάρμακο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα για κάθε εργαζόμενο, άνεργο, λαϊκή οικογένεια και αποτελεί βασικό κριτήριο ψήφου. Θα είναι ήττα για τα λαϊκά στρώματα και τα παιδιά τους, αν σε αυτές τις εκλογές βγουν ενισχυμένες οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την επιχειρηματική δραστηριότητα σε Υγεία - Φάρμακο, όλοι αυτοί - πλην του ΚΚΕ - που υποστηρίζουν τη συνύπαρξη ενός «ισχυρού, αναβαθμισμένου δημόσιου τομέα Υγείας» με τον ιδιωτικό κλάδο της Υγείας, όπου ο ένας θα ανταγωνίζεται τον άλλο.

Το να υπάρχουν επιχειρηματίες στην Υγεία, σημαίνει με μαθηματική ακρίβεια την πριμοδότησή τους με διάφορους τρόπους, ενώ ανοίγουν το δρόμο και στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση σε ό,τι έχει απομείνει στο δημόσιο τομέα. Αλλωστε τα δημόσια νοσοκομεία έχουν βάλει πληρωμή στις υπηρεσίες που παρέχουν. Σ' αυτό το δρόμο συμβάλλει η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας από το κράτος, είναι συνειδητή πολιτική, προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Γι' αυτό και η υποχρηματοδότηση είναι διαχρονική και επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας υποβαθμίζονται, ώστε να καλύπτουν οι επιχειρηματίες το κενό που δημιουργείται. Αν υπήρχε ένα αναβαθμισμένο, καθολικό δημόσιο σύστημα Υγείας, κανένας δεν θα απευθυνόταν στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ψέμα, λοιπόν, η «υγιής ανταγωνιστική» συνύπαρξή τους που έχει ως αιχμή της πολιτικής του κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημαίνει, ότι τα δημόσια νοσοκομεία και οι άλλες δομές Υγείας αγοράζουν από τους επιχειρηματίες υλικά, φάρμακα και μηχανήματα για τη λειτουργία τους. Σημαίνει, άρα, λειτουργία όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σαν επιχειρήσεις, προκειμένου να αυτοχρηματοδοτούνται πουλώντας υπηρεσίες Υγείας. Ετσι προχωρούν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις μονάδων Υγείας με κριτήριο το κόστος - όφελος. Τα ασφαλιστικά Ταμεία αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας και Φάρμακα, είτε από τους ιδιώτες επιχειρηματίες, είτε από το κράτος - επιχειρηματία. Σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότησή τους και τη διαχρονική εργοδοτική και κρατική λεηλασία τους, προχωρούν σε περικοπές στις παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Με αφετηρία την παραπάνω πραγματικότητα, οι κομμουνιστές συμμετέχοντας στα σωματεία και στους μαζικούς φορείς πρωτοστάτησαν στους αγώνες για δωρεάν πρόσβαση όλων σε αναβαθμισμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μαζί με ασθενείς και εργαζόμενους ανέδειξαν, ακόμη και με μορφές κατάργησης στην πράξη έστω για μία μέρα, το 5ευρω στα νοσοκομεία, την πληρωμή για εξετάσεις. Διεκδίκησαν, πίεσαν και οργάνωσαν κίνημα, ώστε να γίνονται δεκτοί στις δημόσιες δομές Υγείας άνεργοι, ανασφάλιστοι και οι οικογένειές τους. Κάλεσαν τους εργαζόμενους των νοσοκομείων να τα κρατούν ανοιχτά και δωρεάν για όλο το λαό, κόντρα σε όλες τις υπόλοιπες πολιτικές - συνδικαλιστικές δυνάμεις που έριχναν το «σύνθημα» για κλειστά νοσοκομεία με το επιχείρημα «δεν πληρωνόμαστε, δεν δουλεύουμε». Επίσης το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που υποστηρίζει ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι να επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι πολύ κρίσιμο, σε συνθήκες που η ανέχεια κι η εξαθλίωση εξαπλώνονται ραγδαία, ο λαός να μην κάνει βήμα πίσω από την ανάγκη του για Υγεία και Φάρμακο. Και η ενίσχυση του ΚΚΕ θα συμβάλλει στην ασυμβίβαστη υπεράσπιση αυτής της ανάγκης, στην οργάνωση και ένταση της πάλης της εργατικής τάξης, μαζί με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα για να επιβάλλει ο λαός το δίκιο του σε αυτό τον κρίσιμο τομέα της ζωής του.

Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής, διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η διοίκηση του «Θεαγένειου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε βάρος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, εξαιτίας της άρνησης της τελευταίας να προμηθεύσει το νοσηλευτικό ίδρυμα με φάρμακα, απαραίτητα για τη θεραπεία των καρκινοπαθών, επικαλούμενη τα συσσωρευμένα χρέη του νοσοκομείου, που ξεπερνούν τα 7,3 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ