ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Καταγγέλλει παραβίαση της εκεχειρίας από την αντιπολίτευση

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μέρες πριν αρχίσουν ν' αναπτύσσονται στη Συρία οι παρατηρητές που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, των οποίων την παρουσία χαρακτήρισε «κομβική» για να εφαρμοστεί η κατάπαυση πυρός ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου, η συριακή ηγεσία κατηγορεί τους ενόπλους της αντιπολίτευσης για αλλεπάλληλες παραβιάσεις της εκεχειρίας. Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, Αντνάν Μαχμούντ, υποστήριξε ότι έχει ήδη προωθήσει στον Ανάν «στοιχεία» για περίπου 1.300 παραβιάσεις της κατάπαυσης πυρός, εκ μέρους των ενόπλων, από την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή, στις 12 Απρίλη. Ο Μαχμούντ μιλά για «σφαγές, βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις».

Σύμφωνα, με τη συριακή ηγεσία και τα επίσημα ΜΜΕ, σε «λάθος» ενόπλων της αντιπολίτευσης, που «προσπαθούσαν να κατασκευάσουν εκρηκτικό μηχανισμό», οφείλεται και η φονική έκρηξη που συγκλόνισε, χτες, την πόλη Χάμα, όπου, σύμφωνα με όλες τις πλευρές, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 70 άνθρωποι.

Για «συνέχιση και ένταση» των επιχειρήσεων του κυβερνητικού στρατού, ιδιαίτερα στη Χάμα, κάνουν λόγο, από την άλλη, οι ένοπλοι της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η πολύνεκρη έκρηξη οφείλεται είτε σε βομβαρδισμό είτε ακόμη και σε πύραυλο «Scud». Εκπρόσωποί της καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει εκτάκτως «για να λάβει επιτέλους μέτρα προστασίας των Σύρων πολιτών» και κατήγγειλαν τη διεθνή κοινότητα ότι «δίνει διαρκώς χρόνο στον Ασαντ». Ο πραγματικός τους ρόλος, πάντως, τουλάχιστον μεγάλης μερίδας αυτών, που συμμετέχουν στο, ελεγχόμενο από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους», Εθνικό Συμβούλιο, αποκαλύπτεται ολοένα περισσότερο: Χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε ότι εκπρόσωπός τους βρέθηκε στην Πρίστινα του Κοσσόβου προκειμένου να συνομιλήσει με την πρώην ηγεσία του UCK για να αντλήσει «πείρα από τον αγώνα τους».

Στο ζήτημα των «παραβιάσεων» του σχεδίου Ανάν αναφέρθηκε, με ανακοίνωσή του, και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «τακτική τρομοκρατίας που θυμίζει την αλ Κάιντα» και υποστηρίζοντας ότι «ευθύνεται για την πλειοψηφία των παραβιάσεων του σχεδίου Ανάν». Για το ίδιο θέμα, δηλαδή το «πώς εφαρμόζεται και προχωρά» το σχέδιο Ανάν αναμενόταν να συζητήσουν, το βράδυ χτες, και οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου που είχαν συνάντηση στο Κάιρο. Τον τόνο έδωσε ο ΓΓ, Ναμπίλ αλ Αράμπι, λίγο νωρίτερα, ζητώντας όσο το δυνατόν γρηγορότερη άφιξη των παρατηρητών στη Συρία.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Αιματηρή διπλή επίθεση

Από τη φονική επίθεση στη Νιγηρία
Από τη φονική επίθεση στη Νιγηρία
AMΠΟΥΤΖΑ.--

Διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με διαφορά λίγης ώρας σημειώθηκε χτες στα γραφεία και στα τυπογραφεία της μεγάλης νιγηριανής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «This Day» στην πρωτεύουσα Αμπούτζα και στη βόρεια πόλη Καντούνα, με αποτέλεσμα το θάνατο συνολικά τουλάχιστον επτά ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της διπλής επίθεσης ως χτες βράδυ, ωστόσο τα χαρακτηριστικά και η μεθοδολογία της βομβιστικής ενέργειας φωτογραφίζουν ως πιθανότερους δράστες ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Ασαφείς είναι και οι λόγοι επιλογής της συγκεκριμένης εφημερίδας που ανήκει στο εκδοτικό συγκρότημα του Νιγηριανού μεγαλοεκδότη Εντούκα Ομπαϊγκμπένα (με διασυνδέσεις που ξεκινούν από τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και αστέρια της διεθνούς μουσικής σκηνής ραπ). Κάποιοι πάντως θυμήθηκαν ατυχές άρθρο που δημοσίευσε το 2002 η εφημερίδα, που υποστήριζε ότι η τότε υποψήφια Νιγηριανή Μις Υφήλιος ήταν τόσο όμορφη που θα την νυμφευόταν και ο προφήτης Μωάμεθ. Το άρθρο πυροδότησε θρησκευτικό φανατισμό και ταραχές στην πόλη Καντούνα με αρκετές δεκάδες νεκρούς...

Ο Νιγηριανός πρόεδρος Γκουντλάκ Τζόναθαν καταδίκασε την επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει την προστασία του συνταγματικού δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης γενικά και της ελευθεροτυπίας ειδικότερα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΡΜΠΙΛ.-- Συνάντηση με τον ακραίο σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ είχε ο ηγέτης της αυτόνομης κουρδικής περιοχής, στο Βόρειο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, που σε, συνέντευξή του στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», κατέστησε σαφές ότι «αν δεν αλλάξει η αυταρχική και δικτατορική συμπεριφορά της (σιιτικής) κυβέρνησης Μάλικι και δεν ληφθούν υπ' όψιν τα αιτήματα και των υπολοίπων (Κούρδων και σουνιτών) για συμμετοχή στη νομή εξουσίας, τότε το Σεπτέμβριο στην αυτόνομη περιοχή θα γίνει δημοψήφισμα με θέμα την απόσχισή της από το Ιράκ». Ο Σαντρ μετέβη στην περιοχή για να ανιχνεύσει τυχόν ενδιάμεσες λύσεις.

ΚΑΪΡΟ.-- Δεκατρείς θα είναι τελικά οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές της 23ης - 24ης Μάη, σύμφωνα με την επίσημη και τελική ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής, η οποία, τελικά, ενέκρινε τη συμμετοχή του Αχμάντ Σαφίκ, που διετέλεσε πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες της εξουσίας Μουμπάρακ, μετά από έφεση που άσκησε, προκειμένου να εξαιρεθεί από τη νομοθεσία που απαγορεύει σε όσους υπηρέτησαν σε υψηλά αξιώματα κατά τη διακυβέρνηση Μουμπάρακ να θέσουν υποψηφιότητα.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Τη νέα της ηγετική ομάδα στη Λωρίδα της Γάζας εκλέγει, με μυστικές διαδικασίες, η ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς», χωρίς να έχει διαρρεύσει το όνομα κανενός από τα νέα στελέχη ή το κατά πόσο θα αποχωρήσει σύσσωμη η λεγόμενη «παλαιότερη γενιά».

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Κρούσματα εκτεταμένης κακομεταχείρισης και βασανισμούς σε βάρος κρατουμένων σε φυλακές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης καταγγέλλει σε έκθεσή της η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT). Μεταξύ άλλων, καταγγέλλεται ο ξυλοδαρμός, η χρήση ηλεκτροσόκ, η καθήλωση κρατουμένων στα κρεβάτια με χειροπέδες, η λεγόμενη μέθοδος της «ελεγχόμενης ασφυξίας» διά της μεθόδου του σφραγίσματος του κεφαλιού τους με πλαστική σακούλα.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στη Σλοβενία και άλλοι 18 σε Κροατία και Κοσσυφοπέδιο στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης εξάρθρωσης διεθνούς δικτύου παράνομης διακίνησης μεταναστών, οι περισσότεροι Τούρκοι προς χώρες της ΕΕ.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε διάστημα μιας βδομάδας στο Αφγανιστάν, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών που πλήττουν 20 επαρχίες στα βόρεια της χώρας.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Συνεχίζει να προκαλεί ο αντικομμουνιστής Μπρέιβικ

ΟΣΛΟ.--

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χτες σε πλατεία του Οσλο που βρίσκεται κοντά στο δικαστήριο, όπου δικάζεται ο ρατσιστής και αντικομμουνιστής Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος ευθύνεται για το θάνατο συνολικά 77 ανθρώπων τον Ιούλιο του 2011 στη Νορβηγία, όταν προκάλεσε βομβιστική επίθεση στην έδρα της κυβέρνησης στο Οσλο και στη συνέχεια δολοφόνησε εν ψυχρώ 69 νέους στο νησί Ουτόγια σε κατασκήνωση της νεολαίας του λεγόμενου Εργατικού Κόμματος.

Αφορμή για τη συγκέντρωση αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Μπρέιβικ στο δικαστήριο ενάντια σε τραγούδι (Παιδιά του Ουράνιου Τόξου) που ο ίδιος χαρακτήρισε «μαρξιστικής πλύσης εγκεφάλου». Οι συγκεντρωμένοι αφού τραγούδησαν το συγκεκριμένο τραγούδι πραγματοποίησαν πορεία προς το δικαστήριο.

Σημειώνεται πως ο Μπρέιβικ καθόλη τη διάρκεια της δίκης του έχει παραδεχθεί τις πράξεις του, δηλώνοντας όμως αθώος, καθώς, όπως υποστήριξε, βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα απέναντι στους «προδότες της πατρίδας του» που προωθούν τις πολυπολιτισμικές απόψεις και βοηθούν την ντε φάκτο εισβολή των μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Εχει αυτοχαρακτηριστεί «εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού και νορβηγικού κινήματος αντικομμουνιστικής αντίστασης», ενώ έχει δηλώσει πως επέλεγε να σκοτώσει τους «μαρξιστές», καθώς «κάποιοι άνθρωποι μοιάζουν πιο αριστεροί από τους άλλους».

ΣΟΥΔΑΝ-ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Οι συγκρούσεις «μυρίζουν» πετρέλαιο

XAΡTOYM.-- Η σουδανική κυβέρνηση διέταξε χτες, σε πρώτη φάση, τους δημόσιους υπαλλήλους να «δωρίσουν» δύο ημερομίσθια για να βοηθήσουν και να στηρίξουν οικονομικά το στρατό, ενώ στελέχη του κυβερνώντος «Εθνικού Κόμματος του Κογκρέσου» στη βουλή εκτιμούσαν ότι οι οικονομικές ζημιές από τις πρόσφατες συγκρούσεις του στρατού με τις νοτιοσουδανικές ένοπλες δυνάμεις στην πετρελαιοφόρα περιοχή Χέγκλιγκ φθάνουν τα τρία δισ. δολάρια...

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας Αλί Μαχμούντ Αλ Ρασούλ μείωσε κατά το ήμισυ τις κρατικές προμήθειες σε πετρέλαιο έπειτα από τα προβλήματα στην πετρελαϊκή παραγωγή που προκάλεσε η πρόσφατη 10ήμερη κατάληψη του Χέγκλιγκ, το οποίο παράγει το 50% του βορειοσουδανικού πετρελαίου.

Το ίδιο 24ωρο στην πρωτεύουσα του γειτονικού Νότιου Σουδάν, Τζούμπα, εντείνονταν οι φημολογίες πως ο πραγματικός λόγος συντόμευσης του αρχικά πενθήμερου ταξιδιού του προέδρου Σάλβα Κιίρ στην Κίνα, δεν ήταν οι πρόσφατες συγκρούσεις με το βορρά αλλά η απροθυμία του Πεκίνου να δώσει «πράσινο φως» για την χρηματοδότηση ενός εναλλακτικού πετρελαιαγωγού που θα παρακάμπτει το (βόρειο) Σουδάν, θα περνά από την Αιθιοπία και θα φθάνει στο Τζιμπουτί. Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε αυτές τις φήμες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι οι κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες και οι εταίροι τους «έχουν μείζονα σχέδια επενδύσεων και στο Σουδάν και στο Νότιο Σουδάν» και πως τα εκεί νόμιμα συμφέροντά τους «χρήζουν ουσιαστικής σημασίας». Επιπροσθέτως το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει το νέο του απεσταλμένο στην Αφρική Ζονγκ Τζιαχουά σε Χαρτούμ και Τζούμπα για μία νέα μεσολαβητική προσπάθεια με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ