ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Απρίλη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Αυξάνονται άνεργοι και κατασχέσεις σπιτιών

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Νέο ρεκόρ ανεργίας σημειώθηκε το Μάρτη στην Ισπανία με τα επίσημα στοιχεία να αναφέρουν 24,4% ή 5,6 εκατομμύρια, χωρίς ωστόσο να συνυπολογίζεται η μερική απασχόληση και η εργασία έστω και μιας ημέρας. Το Εθνικό Στατιστικό Ινστιτούτο σημειώνει πως 365.900 άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 και προσθέτει πως ο αριθμός των νοικοκυριών με όλα τα μέλη τους ανέργους αυξήθηκε κατά 153.400, συνολικά 1,7 εκατομμύρια.

Στα ύψη βρίσκονται οι κατασχέσεις σπιτιών στην Ισπανία, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης.

Σε ιστορικά επίπεδα έφτασαν οι κατασχέσεις σπιτιών - τόσο ιδιόκτητων όσο και ενοικιαζόμενων - κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2011 που αυξήθηκαν σχεδόν κατά 22% (δηλαδή 58.241 οικογένειες) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο σπίτια παραμένουν άδεια. Μόνο από τον Οκτώβρη έως το Δεκέμβρη του 2011 υπήρξαν 15.347 κατασχέσεις σπιτιών, καθώς οι οικογένειες δεν μπορούσαν να πληρώσουν το νοίκι ή το δάνειο που είχαν λάβει από τράπεζες, είτε επειδή έχουν χάσει τη δουλειά τους (στην Ισπανία σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία) είτε εξαιτίας των περικοπών των μισθών και της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συνολικά, από την έναρξη της καπιταλιστικής κρίσης το 2008, έχουν γίνει πάνω από 300.000 κατασχέσεις, εξαναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους - ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά - να παραμένουν στους δρόμους έχοντας ταυτόχρονα ένα υπέρογκο χρέος για όλη τους τη ζωή.

Αρκετοί Ισπανοί συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις κατά των εξώσεων, περιφρουρώντας τις εισόδους των σπιτιών όταν καταφτάνει η αστυνομία για να εκδιώξει τις οικογένειες που διαμένουν σε αυτά.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγο μετά την υποβάθμιση της χώρας από τη «Standard & Poor's» κατά δύο βαθμίδες, από το Α στο ΒΒΒ+, με αρνητικές προοπτικές.


ΚΑΝΑΔΑΣ
Τρεις μήνες συμπληρώνει ο φοιτητικός ξεσηκωμός

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.--

Ολοένα και ριζοσπαστικοποιείται ο αγώνας των φοιτητών του Καναδά, που διανύει ήδη την ενδέκατη βδομάδα του, με χιλιάδες φοιτητές να βρίσκονται τακτικά στους δρόμους του Μόντρεαλ, ενώ πάνω από 300.000 να συμμετέχουν στις πολύμορφες κινητοποιήσεις, όπως αποχές, ενάντια στην αύξηση κατά 75% των διδάκτρων για την επόμενη πενταετία που αποφάσισε η τοπική κυβέρνηση της γαλλόφωνης επαρχίας του Κεμπέκ. Ενας ξεσηκωμός και ένας μαζικός αγώνας, ο οποίος αγνοείται επιδεικτικά από τα διεθνή ΜΜΕ που τον θυμούνται μόνο εάν υπάρχουν επεισόδια για να τον αμαυρώσουν.

Τον θυμήθηκαν, λοιπόν, προχτές όταν χιλιάδες και πάλι φοιτητές βγήκαν στους δρόμους εξοργισμένοι στην κυριολεξία εξαιτίας της αποβολής και απομάκρυνσης των πλέων μαχητικών εκπροσώπων του φοιτητικού κινήματος από τις συνομιλίες με την τοπική κυβέρνηση. Συνομιλίες που ξεκίνησαν μετά από κινητοποιήσεις δύο μηνών. Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, μία μικρή προβοκάτσια ή αφορμή είναι αρκετή. Οι συγκρούσεις των φοιτητών με τις αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους του Μόντρεαλ διήρκεσαν ώρες και είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες τραυματίες και 85 συλλήψεις σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ.

Ας σημειωθεί ότι η αύξηση των διδάκτρων στο Κεμπέκ έχει διαστάσεις, καθώς ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, καθώς δεδομένης της διμερούς συμφωνίας Γαλλίας - Κεμπέκ, οι περίπου 10.000 Γάλλοι σπουδαστές που φοιτούν στα εκεί Πανεπιστήμια θα κληθούν να πληρώσουν τα ίδια δίδακτρα με τους Καναδούς συναδέλφους τους.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δέκα νεκροί και δεκαπέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε σε καφέ λίγο έξω από την Μπαακούμπα στην επαρχία Ντιγιάλα. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη και οι ιρακινές αρχές δεν μπορούσαν από τα πρώτα στοιχεία να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα, αν και το είδος της επίθεσης παραπέμπει σε παραφυάδες της ισλαμιστικής «αλ Κάιντα».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΠΡΑΓΑ.-- Ψήφο εμπιστοσύνης αναμενόταν να ζητήσουν χτες οι κυβερνήσεις της Ρουμανίας και της Τσεχίας εν μέσω γενικής δυσαρέσκειας και κινητοποιήσεων του λαού για την επιβαλλόμενη αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας. Η κυβέρνηση της Τσεχίας αναμενόταν να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, ενώ αυτή της Ρουμανίας υπολειπόταν δύο ψήφους για να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 231 ψήφους.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Η αλυσίδα εστιατορίων έτοιμου φαγητού «KFC» κλήθηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους περίπου 6,29 εκατ. ευρώ στην οικογένεια ενός κοριτσιού από την Αυστραλία, το οποίο υπέστη βαριά εγκεφαλική βλάβη και καθηλώθηκε σε αναπηρικό καροτσάκι, ύστερα από δηλητηρίαση που έπαθε, καταναλώνοντας σάντουιτς με κοτόπουλο το 2005.

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προωθούν από χτες οι ΗΠΑ, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στο Σουδάν ή και στο Νότιο Σουδάν εάν δεν προβούν σε εκεχειρία και δεν αρχίσουν διαπραγματεύσεις που θα καταλήξουν σε αποτέλεσμα μέσα σε ένα τρίμηνο. Το αμερικάνικο σχέδιο χρησιμοποιεί ως «πατρόν» πρόσφατη αντίστοιχη απόφαση της Αφρικανικής Ενωσης.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Οι ηγέτες χωρών της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ECOWAS) αποφάσισαν να στείλουν 600 στρατιώτες στη Γουινέα - Μπισάου και άλλους 3.000 άλλους στο Μάλι, με υποτιθέμενο στόχο να υποστηρίξουν τις μεταβατικές κυβερνήσεις αμφοτέρων χωρών (στις οποίες προ εβδομάδων σημειώθηκαν πραξικοπήματα), με απώτερο στόχο τη διοργάνωση προεδρικών εκλογών σε 12 μήνες. Οσον αφορά στο Μάλι, οι περίπου 3.000 στρατιώτες θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες της εκεί «μεταβατικής» κυβέρνησης κατά των ισλαμιστών και των ένοπλων αυτονομιστών Τουαρέγκ που έχουν καταλάβει και ελέγχουν από τα τέλη Μάρτη όλο το βόρειο τμήμα της χώρας.


ΧΙΛΗ
Σε θέση μάχης ξανά φοιτητές και κυβέρνηση

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Με παραπλανητικά μέτρα σε συνδυασμό με καταστολή προσπαθεί να καθυποτάξει το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, που βγήκε ξανά στους δρόμους την περασμένη Τετάρτη, απαιτώντας μια δημόσια δωρεάν και ποιοτική Παιδεία και επιπλέον τον τερματισμό της ποινικοποίησης του κινήματος και την ανάκληση όλων των διώξεων καθηγητών εξαιτίας της συμμετοχής τους στις κινητοποιήσεις του 2011, καθώς και την ανάκληση όλων των αποφάσεων που επέβαλαν την αποβολή ή μη εγγραφή μαθητών πάντα γιατί πήραν μέρος στις περσινές κινητοποιήσεις για την Παιδεία.

Οι διαδηλώσεις με 80.000 φοιτητές, μαθητές και καθηγητές στην πρωτεύουσα Σαντιάγο και σε πολλές πόλεις, παρά την καταστολή με την οποία αντιμετωπίστηκαν έθεσαν πάλι στο επίκεντρο της ατζέντας τον αγώνα για τη Δημόσια Παιδεία.

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «άδικο»... το αίτημα για δημόσια δωρεάν και ποιοτική Παιδεία, αλλά σε λιγότερο από 24 ώρες, προσπαθώντας να κάμψει το κύμα οργής, παρουσίασε ένα σχέδιο φορολογικών μεταρρυθμίσεων το οποίο προβλέπει την επιβολή φόρων σε επιχειρήσεις για να χρηματοδοτηθεί η μεταρρύθμιση στον τομέα της Παιδείας. Η κίνηση έχει σαφείς στόχους: να ανακόψει μέσω του διχασμού και του αποπροσανατολισμού το κίνημα για την Παιδεία και να αντιστρέψει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση του αντιδραστικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2013.

Ο πρόεδρος Πινιέρα δήλωσε ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα και υποτίθεται θα αποτελέσει τον αιμοδότη για την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία είναι η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, που θα τεθεί σε ψήφιση στο Κογκρέσο, προβλέπει αύξηση του φόρου επί των εσόδων των επιχειρήσεων στο 20%, μείωση των τελών χαρτοσήμου, έγκρισης δανείων, εκταμίευσης και άλλων δαπανών για τη χορήγηση πιστώσεων, ενώ πρόσθεσε πως αναμένει ότι θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα του κράτους στη Χιλή ετησίως από 700 εκατ. δολάρια ως 1 δισ. δολάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ