ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - «ΕΥΡΩΠΗ 2020»
Προεκλογικά ψέματα για δήθεν ενισχύσεις

Παραμύθια τα περί «ανάσας» στην αγορά με αναπτυξιακές ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ, δήθεν βάσει σχεδίου της ΕΕ

Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ έχουν πάψει να δίνουν βάση στα κούφια λόγια και τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργούν οι δυνάμεις που στηρίζουν το κεφάλαιο
Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ έχουν πάψει να δίνουν βάση στα κούφια λόγια και τις ψευδαισθήσεις που καλλιεργούν οι δυνάμεις που στηρίζουν το κεφάλαιο
Το ψέμα και οι ...υποσχέσεις ΕΕ - συγκυβέρνησης και Σία έχουν «κοντά ποδάρια». Οι «μικρομεσαίοι» επιχειρηματίες που ενδεχομένως ποντάρουν να ...εισπράξουν ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ, τα διάφορα «Ταμεία» και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να το ξεχάσουν και να προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Παρά τις φραστικές «κορόνες» προεκλογικών και άλλων πολλών σκοπιμοτήτων, για ...«ανάπτυξη» και «μέτρα» υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο, την υπουργό Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου, και τον αντιπρόεδρο της ΕΕ, Α. Ταγιάνι (οι οποίοι τοποθετήθηκαν και χτες σε συνέδριο με τίτλο «Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της Στρατηγικής "Ευρώπη 2020"»), η πραγματικότητα παραμένει δραματική για τον αυτοαπασχολούμενο και τον μικρό επαγγελματία, βιοτέχνη, έμπορο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο Α. Ταγιάνι, στο πλαίσιο του συνεδρίου, που συνδιοργανώθηκε από την ΕΕ και την Ελληνική Δημοκρατία, έκανε λόγο για «ισχυρή δράση για τις ΜΜΕ», οι οποίες και στην Ελλάδα «εκπροσωπούν την πραγματική οικονομία». Ωραία λόγια. Οταν, όμως, ρωτήθηκε από τον «Ρ» για το εάν συμφωνεί με την άποψη της τρόικας και των μεγαλοεπιχειρηματιών ότι ο μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων ζημιώνει την ανταγωνιστικότητα, απάντησε περιγραφικά μεν, καταφατικά δε. Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, υπεύθυνος για θέματα Βιομηχανίας και Τουρισμού, παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο για τις μικρές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στη διερεύνηση νέων αγορών, γι' αυτό και η ΕΕ τις προτρέπει να συνενωθούν με τη δημιουργία «κλάστερς» (συστάδων, ομάδων) ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις και τα έξοδα αναζήτησης νέων αγορών. Ακόμη περισσότερο, η ΕΕ θεωρεί ότι οι συστάδες αυτές μπορούν να επιβιώσουν μόνο ως «δορυφόροι» των μεγάλων επιχειρήσεων.

Πρόκειται για διακηρυγμένη πολιτική της ΕΕ, που έτυχε μεγαλύτερης επεξεργασίας. Ουσία αυτής της στόχευσης είναι ο αριθμητικός περιορισμός των μικρών επιχειρήσεων. Αν και για ευνόητους λόγους δε δηλώνεται ευθέως, προκρίνεται η επιβίωση λίγων «μεσαίων» επιχειρήσεων (πολύ μεγαλύτερων από την ελληνική μεσαία επιχείρηση), που θα συνεργάζονται μεταξύ τους και θα υπάρχουν εφόσον, και για όσο, είναι χρήσιμες για την υποστήριξη των μονοπωλίων. Στο νέο μοντέλο χωρούν επίσης και όσες μικρές επιχειρήσεις καταφέρουν να επιβιώσουν λόγω «καινοτομίας». Το παράδειγμα του αντιπροέδρου της ΕΕ ήταν μια γαλλική επιχείρηση 2 - 3 φίλων, που έχει ετήσιο τζίρο 3 - 4 εκατ. ευρώ φτιάχνοντας κάτι γυαλιά με απεικονίσεις. Αυτή την οικονομία του «μπιχλιμπιδιού» προσεγγίζει ...«αναπτυξιακά» η ΕΕ, με βασικό κριτήριο την επίτευξη κερδών. Βεβαίως, ο αξιωματούχος της Κομισιόν προσπάθησε και πάλι να θολώσει τα «νερά», υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δε θέλει να καταστρέψει το «επιχειρηματικό πνεύμα», αφού στις 100 μικρές επιχειρήσεις, 1 ή 2 μπορεί να γίνουν μεγάλες! Ωστόσο, βασική επιδίωξη της ΕΕ είναι, όπως είπε και ο Α. Ταγιάνι, η οικονομική «μεγέθυνση». Αυτός είναι ο στόχος της νέας στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Σε ερώτηση για τη μείωση μισθών και την επίδραση στην ανταγωνιστικότητα, είπε πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει και κάνει θυσίες, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η μείωση του κόστους εργασίας μπορεί να γίνει και με τη μείωση των μισθών, αλλά και με άλλους τρόπους, όπως μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Σε ερώτηση για τις εκλογές και την πιθανή επίδρασή τους στην πολιτική του μνημονίου, είπε ότι «δεν παρεμβαίνουμε στα πολιτικά ζητήματα στο εσωτερικό κάθε χώρας», το ζητούμενο είναι η δημοκρατία και οι Ελληνες πολίτες θα επιλέξουν ποιος θα τους κυβερνήσει. Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι θα βρεθεί λύση, αλλά κι αυτές πρέπει να «λειτουργήσουν υγιώς».

Προϋπόθεση η στήριξη των τραπεζών

Στο ίδιο φευδεπίγραφο, δημαγωγικό μοτίβο κινήθηκε ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, στην τοποθέτησή του, χαρακτηρίζοντας «κινητήρια δύναμη της οικονομίας» τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, λόγω και της συμβολής τους στην απασχόληση. Τις ίδιες που η κυβερνητική πολιτική κλείνει κατά χιλιάδες κάθε μήνα, φορτώνοντάς τες με χρέη, φόρους, χαράτσια, τέλη, ενώ οι μεγάλοι ανταγωνιστές τους ενισχύονται για το καλό της «ανταγωνιστικότητας»! Μίλησε για πρωτοβουλίες χρηματοδότησης που βρίσκονται σε εξέλιξη, έκανε λόγο για προγράμματα και πόρους της ΕΕ που δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη, κάλεσε υποκριτικά τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τις ΜΜΕ, εάν θέλουν «κεφαλαιακή ενίσχυση», όταν είναι δεδομένη η νέα πριμοδότησή τους με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Και πριν κλείσει την ομιλία του, τα «γύρισε», λέγοντας ότι η ενίσχυση των τραπεζών είναι αναγκαία για την ενίσχυση των ΜΜΕ! «Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση της ρευστότητάς τους αποτελούν αναγκαίες συνθήκες για την αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας και των ΜΜΕ». Αλλά και οι ΜΜΕ για να χρηματοδοτηθούν, πρέπει να «προστατέψουν» τις θέσεις εργασίας, είπε, ενώ προετοιμάζει νέες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων.

Η Α. Διαμαντοπούλου, αναλαμβάνοντας την «εξειδίκευση» της ασκούμενης πολιτικής και των στόχων της, αποκάλυψε θέλοντας και μη, ότι η στήριξη προς τους «μικρομεσαίους» δεν είναι και τόσο δεδομένη. Επέκρινε τους «αναπτυξιολόγους», οι οποίοι με το «ρίξε λεφτά στην αγορά» σπρώχνουν σε επανάληψη ενός αποτυχημένου πειράματος! Ασκώντας έντονη κριτική στην οικονομική «φούσκα» του παρελθόντος (λες και δεν ήταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που την εξέθρεψαν), είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να ριχτούν «άκριτα» στην αγορά. Εθεσε 4 άξονες για την ανάπτυξη, αυτούς ακριβώς που ζητούν οι κεφαλαιοκράτες: «Ρευστότητα, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, εξωστρέφεια, καινοτομία».

Αφού έθεσε κι αυτή ως όρο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την ύπαρξη ρευστότητας, εμφανίστηκε επιθετική υπέρ της πολιτικής του μνημονίου, λέγοντας ότι τα μέτρα που προβλέπει «πράγματι προκαλούν ύφεση, αλλά είναι ο συντομότερος δρόμος προς την ανάπτυξη που διαθέτουμε σήμερα».


ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στο ΚΚΕ η ελπίδα των κτηνοτρόφων

Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι έχουν απέναντί τους μια εχθρική πολιτική, που τους οδήγησε στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα και τους απειλεί με αφανισμό. Μια πολιτική που, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων, μειώνει σε εξευτελιστικό επίπεδο τις τιμές παραγωγού των κτηνοτροφικών προϊόντων και αυξάνει το κόστος παραγωγής, συρρικνώνοντας, μέχρι αφανισμού, το εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, ο μεγάλος αριθμός των οποίων είναι εγκατεστημένος σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Τα δύο τελευταία χρόνια η πολιτική του μνημονίου και της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι να οδηγηθούν σε ακόμα χειρότερη θέση.

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, πολλές χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία και την εγκατάλειψη της παραγωγής, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής και της ληστρικής εκμετάλλευσης των εμποροβιομηχάνων. Αρκετοί (3.500 αγελαδοτρόφοι και 7.000 προβατοτρόφοι) κάτω από το βάρος των χρεών έφυγαν από το επάγγελμα, καταστράφηκαν, τα τελευταία 5 χρόνια. Οι τιμές στο γάλα μειώνονται, οι τιμές στο κρέας το ίδιο, όπως έγινε και το Πάσχα με τα αμνοερίφια, ενώ το κόστος αυξάνεται δραματικά. Οι τιμές στις ζωοτροφές τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ από τα διεθνή χρηματιστηριακά παιχνίδια στα δημητριακά και επειδή η εμπορία των ζωοτροφών μονοπωλείται από «χούφτα» εμπόρων που κερδοσκοπούν ασύστολα. Για παράδειγμα, μόνο στο διάστημα ενός έτους - από τον Ιούνη του 2010 μέχρι τον Ιούνη του 2011 - οι τιμές στις ζωοτροφές ανέβηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής στο καλαμπόκι κατά 32,2%, στο κριθάρι κατά 24,5%, στο πίτουρο κατά 24% και στο σανό κατά 12,6%. Και δεν είναι μόνο οι ζωοτροφές. Είναι και όλα τα επιπρόσθετα βάρη, της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, με την αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, την αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και συνολικά των καυσίμων, τις αυξήσεις στις εισφορές του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ, την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση που επιβαρύνει τον κτηνοτρόφο, την αύξηση των επιτοκίων της ΑΤΕ και την άρνηση δανειοδότησης, την περικοπή της εξισωτικής επιδότησης κ.ά.

Η κατάσταση επιδεινώνεται περισσότερο για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους από τις γενικότερες συνέπειες και επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που βαθαίνει καθημερινά και η οποία, σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020, θα επιταχύνει την καταστροφή των φτωχών κτηνοτροφικών νοικοκυριών. Αν δε δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της λαϊκής οικονομίας, το ξεκλήρισμα και των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων είναι αναπόφευκτο. Το ΚΚΕ προτείνει κοινωνικοποίηση των βιομηχανιών γάλακτος, ζωοτροφών κ.ά., των καπιταλιστικών κτηνοτροφικών μονάδων και της γης. Ωστε σχεδιασμένα να αναπτυχθούν κτηνοτροφικές καλλιέργειες, αερολιπαίνοντας και αναβαθμίζοντας τους βοσκότοπους, δημιουργώντας λειμώνες, επιλέγοντας παραγωγικές φυλές στο ζωικό κεφάλαιο, κατασκευάζοντας κρατικές υποδομές όπου χρειάζονται (αρμεκτήρια, σφαγεία, μεταποιητικές μονάδες κ.ά.), με επιστημονική στήριξη, ινστιτούτα κλπ. Με δημιουργία κτηνοτροφικού παραγωγικού συνεταιρισμού για τους φτωχομεσαίους κτηνοτρόφους, που μέσα από τη συνεταιριστικοποίηση του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής, θα εξασφαλίζεται εισόδημα και όχι καταστροφή, ικανοποιώντας τις ανάγκες σε καλά και φτηνά ζωοκομικά προϊόντα για το λαό μας.

Ο αγώνας των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων για την προώθηση των άμεσων αιτημάτων τους θα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν οργανωθούν και αν συντονιστούν σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε μια κατεύθυνση ανατροπής της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καρτέλ και των μονοπωλίων και με στόχο την εφαρμογή μιας πραγματικά φιλολαϊκής πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν και το όπλο της ψήφου. Να καταψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές τα κόμματα του μνημονίου και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που φόρεσαν αντιμνημονιακό «φερετζέ» και να ενισχύσουν μαζικά το ΚΚΕ, τη μόνη συνεπή δύναμη αντίστασης και ελπίδας.


Κ.Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ