ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΑ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Θερινό ωράριο με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό

Στις πλάτες του υπάρχοντος προσωπικού πέφτει, μονίμως, το βάρος της λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με το θερινό ωράριο, που λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν ξεκίνησε ακόμη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως η Ακρόπολη που έχει δύο βάρδιες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ, ο υφυπουργός, Π. Αλιβιζάτος, με σχετικές «οδηγίες», αναγνωρίζει «την καθυστέρηση των διαδικασιών προσλήψεων εποχικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ λόγω εκλογών, που δεν επιτρέπει την έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης για το θερινό ωράριο, όπως και τις έντονες διαμαρτυρίες του τουριστικού κόσμου»! Ζήτησε «άμεση εφαρμογή προσωρινού ωραρίου λειτουργίας από 09:30-17:30», προκειμένου οι χώροι να λειτουργούν και μετά τις 3μ.μ., χωρίς «την ανάγκη επάνδρωσης προσωπικού σε δύο βάρδιες»!

Μάλιστα, για την εξυπηρέτηση των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ ζητά από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, που υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού - και για μεγαλύτερες ανάγκες από τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων - να λειτουργήσουν με ακόμη λιγότερο προσωπικό! Επικαλούμενος την «καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος φυλακτικού προσωπικού», ζητά «αυτό να απεμπλακεί άμεσα από τυχόν καθήκοντα και εγκαταστάσεις που δεν αποτελούν αρμοδιότητά του, παράλληλα να αναπροσαρμοστούν επί τα βελτίω οι εκτελούμενες υπηρεσίες, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη φύλαξη τομέων»! Δηλαδή, η κυβέρνηση θέλει να λειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία με το θερινό ωράριο και «γαία πυρί μειχθήτω», όσον αφορά τις τεράστιες ανάγκες και το έργο των περιφερειακών υπηρεσιών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας!

Θυμίζουμε ότι πέρυσι, η κυβέρνηση... «έλυσε» την καθυστερημένη εφαρμογή του θερινού ωραρίου με τις «περίφημες» μετατάξεις εργαζομένων του Δημοσίου από άλλες υπηρεσίες και οργανισμούς, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Ετσι, η Ακρόπολη πέρυσι λειτούργησε με πρώην εργαζόμενους του ΟΣΕ! Τον περασμένο Μάρτη, Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης φύλαξης με αφορμή την Κέρκυρα, όπου οι αρχαιότητές της πέρυσι φυλάχθηκαν από μερικές δεκάδες συμβασιούχους που δούλευαν - πριν ξεπουληθεί σε ιδιώτες - στο Ελληνικό Καζίνο Κέρκυρας και ανήκαν στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι με αφορμή το θερινό ωράριο λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού - ανέκαθεν - επεξεργάζονταν και έχουν στο συρτάρι σχέδια που και καταλύουν εργασιακά δικαιώματα και προωθούν την ιδιωτικοποίηση της φύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράδειγμα αντεργατικού προσανατολισμού ήταν οι σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ το 2006 (κυβέρνηση ΝΔ) για «ευέλικτο» ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, ανάλογα με την επισκεψιμότητα(!), που θα μετέτρεπε σε «λάστιχο» τους συμβασιούχους. Ενώ, με αφορμή το πρόσφατο πλιάτσικο στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας, η «ομάδα εργασίας» που συνέστησε η νυν πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ, πρότεινε «αυστηροποίηση» των κριτηρίων επιλογής «των νεοπροσλαμβανομένων, υιοθετώντας μια διαδικασία ανάλογη με αυτή που ισχύει για το προσωπικό ασφαλείας των τραπεζών - δηλαδή επιλογή βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, εκπαίδευση στις Σχολές της Αστυνομίας κλπ.», κλείνοντας έτσι το «μάτι» στην ιδιωτική φύλαξη...

Μουσικές συναντήσεις

Νέλλη Σεμιτέκολο
Νέλλη Σεμιτέκολο
Συνεχίζονται οι μουσικές βραδιές στο «Ατενέουμ» (Αδριανού 3, Θησείο). Στις 23/4 (8μμ), ο πιανίστας Κωστής Βομπίρης θα ερμηνεύσει έργα Μπαχ, Σούμπερτ, Μέντελσον, Σοπέν. 24/4 ρεσιτάλ μουσικής δωματίου με τις Βιβή Παπαϊωάννου (φλάουτο) και Penny - Sue Joyce (πιάνο), σε σονάτες των Λεκλέρ, Ράινεκε, Λίμπερμαν και έργο του Δημήτρη Μηνακάκη. 25/4 άριες, ντουέτι και τερτσέτι των Μότσαρτ, Μπελίνι, κ.ά. από τους Μιρέιγ Ιβάνοβα, Μιράντα Γεωργάκη, Γαβριήλ Αντωνέλο. Πιάνο ο Γιάννης Αερινιώτης. 27/4 ρεσιτάλ του βαρύτονου Κωνσταντίνου Καριώτη. Συνοδεύουν: Σπύρος Κωστής (φαγκότο), Φρίξος - Διονύσιος Μόρτζος (πιάνο). 28/4 η σοπράνο Ευδοκία Χατζηιωάννου ερμηνεύει άριες και λίντερ των Μότσαρτ, Σούμπερτ, Μπραμς, τραγούδια των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χιώτη. Συνοδεύουν οι μουσικοί: Μανώλης Παπασηφάκις, Οδυσσέας Ζαφειρόπουλος, Σπύρος Παπαδήμας. 30/4 οι Νέλλη Σεμιτέκολο, Χλόη Καμπέρου, Κατερίνα Καραμανώλη δίνουν ρεσιτάλ με έργα για δυο πιάνα των Μπαχ, Μπάρτοκ, Ραχμάνινοφ, Γ. Χατζημιχελάκη, Γ. Χρήστου.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Ομιλος Εκπαιδευτικού Προβληματισμού»: «Η ιστορία του βιβλίου - Πώς και τι διαβάζουμε». Το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Ομιλος Εκπαιδευτικού Προβληματισμού», που εκδίδει την τρίμηνη επιθεώρηση εκπαιδευτικής πολιτικής και έρευνας «Θέματα Παιδείας», συνοδεύει - δωρεάν - το διπλό τεύχος 45ο-46ο του περιοδικού, με το προαναφερόμενο, εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο προτάσσοντας ένα σύντομο, αειθαλούς αξίας και ιδιαιτέρως επίκαιρο κείμενο του μέγιστου δασκάλου του λαού Δημήτρη Γληνού για τον κύριο σκοπό της μόρφωσης. Το βιβλίο, με δύο κεφάλαια, ιστορεί τη «γέννηση», την πορεία, τα υλικά κατασκευής και τις μορφές των βιβλίων ανά τους αιώνες και κλείνει με ειδικό παράρτημα για το πώς και τι διαβάζουμε, ώστε να αποκτούμε όμορφη, αποδοτική, χρήσιμη γνώση. Να σημειώσουμε ότι το 45ο-46ο τεύχος των «Θεμάτων Παιδείας», μεταξύ της συνολικά πολύ ενδιαφέρουσας ύλης του, περιλαμβάνει και τα εξής θέματα: «Ο Καραγκιόζης στην εκπαίδευση», «Η ουσία της διδασκαλίας», «Ο νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ», «Ερευνητική εργασία» και γλωσσικά μαθήματα στο «Νέο Λύκειο», «Οι εξεγέρσεις των δούλων στην αρχαία Ελλάδα», άρθρα για το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Ντιμίτρι Σοστακόβιτς» κ.ά.

-- «Βιβλιοθήκη» του Μουσείου Μπενάκη: Στη σειρά «Νεοελληνική Φιλολογία» κυκλοφόρησε η μελέτη του υπευθύνου των εκδόσεων της «Βιβλιοθήκης» του μουσείου, ιστορικού Δημήτρη Δ. Αρβανιτάκη «Απολογία της αυτοκτονίας. Ενα "αφελές" κείμενο του Ανδρέα Κάλβου». Μια ακόμη σημαντική μελέτη του Δ. Αρβανιτάκη για το ιστορικό, κοινωνικό, ιδεολογικό και φιλοσοφικό «στίγμα» του επαναστάτη Ζακύνθιου ποιητή, αλλά και τις ιδέες της εποχής του, μέσα από το θεωρούμενο ως «χαμένο» για πάνω από έναν αιώνα χειρόγραφό του, με τίτλο «Η απολογία της αυτοκτονίας». Το κείμενο ανακάλυψε ο Καμίλο Αντόνα-Τραβέρσι, μελετητής του επίσης επαναστάτη ποιητή και «μέντορα» του Κάλβου, Ούγκο Φόσκολο, και το δημοσίευσε, το 1916, σε ιταλικό φιλολογικό περιοδικό. Στα ελληνικά δημοσιεύθηκε το 1937 - 1938 και αντιμετωπίστηκε από την τότε ελληνική κριτική ως «αφελές, απλοϊκό, παράξενο, καθόλου πρωτότυπο, ασήμαντο». Κρίσεις που καταρρίπτει η μελέτη, αναδεικνύοντας τη «θεμελιώδη» ιδεολογική συγγένεια αυτού του νεανικού καλβικού έργου με τις ιδέες και το μνημειώδες επαναστατικό ποιητικό έργο του «Ωδές».

-- «Ακρόπολις των Αθηνών» τιτλοφορείται η τρίγλωσση (ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά) έκδοση του «Φακέλου "Η Ακρόπολις των Αθηνών"», που περιλαμβάνει 21 από τα άγνωστα στο κοινό αρχειακά έγγραφα διεκδίκησης από την Ελλάδα, στα 1834 - 1842, των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ο φάκελος διαστάσεων 25 εκ. Χ 35,5 με τα έγγραφα αυτά, που βρίσκονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, «μαρτυρούν» τις προσπάθειες από το 1822 οπότε η Ακρόπολη πέρασε στα χέρια των απελευθερωμένων Ελλήνων, με πρώτο φρούραρχό της τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, για αποκατάσταση των τεσσάρων τμημάτων της ζωοφόρου στο ναό της Απτέρου Νίκης, τη φύλαξη του ιερού βράχου, τη διεκδίκηση των κλεμμένων από τον Ελγιν και πουλημένων στο Βρετανικό Μουσείο μαρμάρων και την απαίτηση για παραγωγή αντιγράφων των γλυπτών. Η πιστά ομοιογραφική έκδοση του φακέλου με τα 21 έγγραφα, από τις εκδόσεις «Αλήθεια», με χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, διατέθηκε δωρεάν σ' όλα τα δημόσια Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια, ανά την Ελλάδα. Την έκδοση του φακέλου συνοδεύει βιβλίο με επιστημονική ανάλυση των εγγράφων.

-- Κυριάκος Παπαδημητρίου «Νέο Μοναστήρι Τζιανάμα (Νέο Μοναστήρι ψυχή μου)» (λαογραφικό βιβλίο βαθιάς αγάπης του συγγραφέα για το χωριό του, τους απελευθερωτικούς, κοινωνικούς και αγροτικούς αγώνες των κατοίκων του, τα ήθη, έθιμα, το βιοποριστικό μόχθο, τα εργαλεία, τους μύθους, τα τραγούδια και τους χορούς τους. Δεύτερη έκδοση).

-- «Polaris»: Χρήστος Μπουλώτης «Ο συννεφόγατος» (ένα ακόμη όμορφο παραμύθι του πολυβραβευμένου συγγραφέα βιβλίων για παιδιά, με ζωγραφιές του Βασίλη Παπατσαρουχά).

-- «Καλλιγράφος» (Προφήτη Ηλία 41, Χαλάνδρι 15233): Πάρις Τακόπουλος «Κενή Διαθήκη» και «Απορία προς τα έθνη» (τα δύο καυστικά έργα του γνωστού θεατρικού συγγραφέα για τις παραμυθίες της Καινής Διαθήκης, εκδόθηκαν σε έναν τόμο).

-- «Pop Eleven»: Το γνωστό μουσικό περιοδικό στη σειρά «Μεγάλες κυρίες του ρεμπέτικου ΙΙΙ» κυκλοφόρησε το CD «Φραντζεσκοπούλου - Μαρίκα Πολίτισσα "Καφέ Αμάν"», με 24 τραγούδια της μεγάλης ερμηνεύτριας του σμυρναίικου τραγουδιού, που ηχογράφησε μόνο 80 τραγούδια και πέθανε στο Βύρωνα, στη δεκαετία του 1970.

«Γιορτή» Ιταλικού Κινηματογράφου

Αρχισε προχτές και θα συνεχιστεί μέχρι τις 25/4, στους κινηματογράφους «Ιντεάλ» και «Ελλη», η «Γιορτή του Ιταλικού Κινηματογράφου» («La Festa del cinema Ιtaliano»), που θα περιλάβει 26 συνολικά ιταλικές ταινίες των τελευταίων χρόνων. Η διοργάνωση, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον κριτικό κινηματογράφου Παναγιώτη Τιμογιαννάκη, τελεί υπό την αιγίδα της ιταλικής πρεσβείας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου.

Η «γιορτή» άρχισε χτες στο «Ιντεάλ», με τη νέα ταινία «Appartamento ad Atene» («Διαμέρισμα στην Αθήνα») του νέου σκηνοθέτη Ρουτζέρο Ντι Πάολα, που εκτυλίσσεται στη γερμανοκρατούμενη Αθήνα του 1942. Πρωταγωνιστούν η Ιταλίδα ηθοποιός Λάουρα Μοράντε και ο δικός μας Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, του οποίου η ερμηνεία έχει κάνει ιδιαίτερη αίσθηση.

Μεταξύ των άλλων ταινιών περιλαμβάνονται και η δραματική κομεντί «La donna della mia vita» («Η γυναίκα της ζωής μου») του Λούκα Λουτσίνι, με ερμηνευτές τους Αλεσάντρο Γκάσμαν (γιος του Βιττόριο Γκάσμαν), Λούκα Αρτζεντέρο, Βαλεντίνα Λοντοβίνι, Στεφάνια Σαντρέλι κ.ά., καθώς και η «L' uomo che verra» («Ο άνθρωπος που θα 'ρθει») του Τζόρτζιο Ντιρίτι.

ΤΟ «ΑΕΤΟΠΟΥΛΕΙΟ» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟτου Δήμου Χαλανδρίου, μετά από πολλά χρόνια, επαναφέρει τη λειτουργία εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής θα λειτουργήσει με τη μορφή σεμιναρίων ανά ενότητα: για συγγραφή στίχων προς μελοποίηση, συγγραφή μυθιστορήματος, δοκιμίου, διηγήματος και ποιήματος. Απευθύνεται σε νέους και νέες άνω των 18 ετών και είναι δωρεάν.

Α' Ενότητα: «Συγγραφή στίχων προς μελοποίηση». Στις 26/4, θα διδάξει ο Σταμάτης Κραουνάκης, που έχει συμβάλει για την αναβάθμιση της τέχνης του τραγουδιού και της ποιότητας των μουσικοθεατρικών παραστάσεων. Στις 2 και 9/5, θα διδάξει ο Αρης Δαβαράκης, στιχουργός, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός. Στις 16, 23, 30/5, θα διδάξει ο Γιώργος Παυριανός, συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα, δημοσιογράφος.

Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν από 7-9 μ.μ. στην αίθουσα του «Αετοπούλειου» (Φιλ. Εταιρείας & Τομπάζη 18, Χαλάνδρι - 15232). Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210.6820.464 από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ.- 2 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ