ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάη 2012 - Κυριακή 6 Μάη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» από το Μπαλέτο της Λυρικής

Agapios+art'foto'stories*

Την αιώνια ιστορία αγάπης του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, έτσι όπως την «αφηγείται» το αριστουργηματικό μπαλέτο του Σεργκέι Προκόφιεφ, παρουσιάζει το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε νέα χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα, για πέντε παραστάσεις, από τις 9 - 13 Μάη (8μμ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - αίθουσα Α. Τριάντη. Ο Ρ. Τζανέλλα εμπνέεται για την χορογραφία αυτή, η οποία αποτελεί παγκόσμια πρεμιέρα, από την προσωπικότητα και τη δυναμική των χορευτών του μπαλέτου της ΕΛΣ. Πρόκειται για την τρίτη παραγωγή του μπαλέτου της ΕΛΣ στην καλλιτεχνική περίοδο 2011-12, στην οποία συμμετέχει το σύνολο των χορευτών του μπαλέτου. Η νέα χορογραφία μας μεταφέρει στην Βερόνα του σήμερα όπου οι δύο οικογένειες των Μοντέγων και των Καπουλέτων διατηρούν την διαμάχη τους που κρατάει ήδη πολλές γενιές. Την μουσική διεύθυνση έχει ο Λουκάς Καρυτινός, τα κοστούμια σχεδίασε η Σήλια Κριθαριώτη, ενώ τα σκηνικά είναι του Κωνσταντίνου Θεοφάνη. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύμπραξη μεταξύ της τέχνης του χορού και της υψηλής ραπτικής η οποία είναι πολύ συνηθισμένη στα ευρωπαϊκά θέατρα. Τους ρόλους της Ιουλιέτας και του Ρωμαίου ερμηνεύουν διαδοχικά οι: Μαρία Κουσουνή Φίκα - Βαγγέλης Μπίκος, Ευρυδίκη Ισαακίδου - Ντανίλο Ζέκα, Σταυρούλα Καμπουράκη - Αλεξάντερ Νέσκωβ. Στην παράσταση συμμετέχουν οι Α' Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.


Δευτέρα 7/5
  • Ντόρα Μπακοπούλου
    Ντόρα Μπακοπούλου
    Η μουσική πρωτοπορία του 20ού αιώνα και η διασύνδεσή της με την Εβδομη Τέχνη κυριαρχούν στη συναυλία που δίνει (8.30 μ.μ.) το κουιντέτο ξύλινων πνευστών «Αίολος», στη συναυλιακή αίθουσα του Συλλόγου «Παρνασσός». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Αντον Ράιχα, Γκιόργκι Λίγκετι, Νταριούς Μιγιό, Μάλκολμ Αρνολντ και Ανδρέα Μακρή.
  • Πέντε ηθοποιοί συνθέτουν σπαράγματα μνήμης και δημιουργούν μια νέα «πραγματικότητα», στη νέα τους παράσταση «Ι.Χ.Ν.Η», σε σύλληψη και σκηνοθεσία Γιάννη Κωνσταντακόπουλου, που ανεβαίνει στο Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης» κάθε Δευτέρα, Τρίτη, έως τις 29 Μάη, στις 21.30.
Τρίτη 8/5
  • «Η είδηση υπό διωγμόν» είναι ο τίτλος της έκθεσης - φωτογραφικό ντοκουμέντο για την καθημερινή βία στον Τύπο, που εγκαινιάζεται σήμερα στις 20.00 στον α΄ όροφο της ΕΣΗΕΑ. Διάρκεια έως Σάββατο 12 Μάη. Καθημερινά από 10.00 έως 20.00 (Σάββατο 14.00). Οργάνωση: Μορφωτικό Ιδρυμα ΕΣΗΕΑ - Ενωση Ελλήνων Φωτορεπόρτερ.
  • Με καυστική διάθεση και τραγούδια η Ζώγια Σεβαστιανού, παρέα με την Δήμητρα Αθηναΐδου στο πιάνο, ακροβατεί «Στη σκόνη....» του θεάτρου «Βικτώρια» από την Τρίτη 8/5 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15 μ.μ. (για λίγες παραστάσεις).
Τετάρτη 9/5
  • Εργα Σοπέν, Ραβέλ, Σκριάμπιν, Χατζιδάκι ερμηνεύει η Ντόρα Μπακοπούλου στο ρεσιτάλ «Ψίθυροι της άνοιξης στο πιάνο!», που δίνει (9 μ.μ.), στο θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος, 210.3418.550).
  • Η Ελένη Τζατζιμάκη επιχειρεί ένα «ταξίδι» στις μουσικές του κόσμου, με αφορμή την πρώτη της δισκογραφική δουλειά «Κίρκη», στις 9 μ.μ., στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης (Θεμιστοκλέους 104).
  • Στον «Πυρήνα» (Μιχαλακοπούλου και Διοχάρους 11, 210.7237.150), ο επί χρόνια συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι και του Τρίτου Προγράμματος περκασιονίστας και ντράμερ Αλέξανδρος Χρηστίδης, μαζί με το «Voyage Jazz Trio» παρουσιάζουν γνωστές μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι με τζαζ άποψη. Μαζί τους η τραγουδίστρια, συνθέτρια και μουσικολόγος Πηνελόπη Τζανετάκη.
Πέμπτη 10/5
  • Μίλτος Πασχαλίδης
    Μίλτος Πασχαλίδης
    Με τις «Ψευδαισθήσεις» του νέου Ρώσου συγγραφέα Ιβάν Βιριπάγεφ, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, γιορτάζει ο Λευτέρης Βογιατζής τα 30 χρόνια της «Νέας Σκηνής» του στο «Θέατρο Οδού Κυκλάδων». Μετάφραση Ελένης Μπακοπούλου, σκηνικό - κοστούμια Εύας Μανιδάκη. Παίζουν: Παντελής Δεντάκης, Αλεξία Καλτσίκη, Βασίλης Κουκαλάνι, Ηλέκτρα Νικολούζου.
  • Συναυλία (8.30 μ.μ.) της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Δημήτρη Μητρόπουλου («Η Ταφή»), Mauro Giuliani (Κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων αρ. 1, έργο 30) και Edward Elgar (Παραλλαγές για ορχήστρα στο θέμα «Αίνιγμα», έργο 36). Σολίστ: Κορίνα Βουγιούκα (κιθάρα).
  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης συνεχίζει τις εμφανίσεις του (κάθε Πέμπτη) στο «Socialista» (Τριπτολέμου 33, Γκάζι, 210.3474.733), με ελεύθερη είσοδο και συναυλιακή διάθεση, με παλιότερα και νέα τραγούδια αλλά πάντα με τον χαρακτηριστικό αυθορμητισμό των ζωντανών εμφανίσεών του. Συμμετέχουν: Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά - ενορχηστρώσεις), Μιρέλα Πάχου (πιάνο, ακορντεόν και τραγούδι), Φρόσω Στυλιανού (τραγούδι), Δημήτρης Σινογιάννης (ηλεκτρική κιθάρα), Δημήτρης Μουτάφης (μπάσο), Γιώργος Χατζής (τύμπανα - βιολί).
Παρασκευή 11/5
  • Αθως Δανέλλης
    Αθως Δανέλλης
    Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), στο πλαίσιο του κύκλου «Νέοι δημιουργοί και αναδημιουργοί», παρουσιάζει (8.30 μ.μ.) στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του διάσημου Ρώσου μαέστρου Μιχαήλ Αγκρέστ, ένα συναυλιακό πρόγραμμα με έργα των Παναγιώτη Κόκορα (Νέο Εργο, παραγγελία της ΚΟΑ), Μποχουσλάβ Μαρτινού (Συμφωνία αρ. 4, Η.305) και Σεργκέι Ραχμάνινοφ (Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2, έργο 18). Σολίστ: Σεβαστή Συμονίδου (πιάνο). Νωρίτερα (19.45) θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων της συναυλίας.
Σάββατο 12/5
  • Ο Δήμος Πετρούπολης καλεί μικρούς και μεγάλους φίλους του Καραγκιόζη να απολαύσουν τις περιπέτειές του σε τέσσερις μοναδικές παραστάσεις, που με ιδιαίτερη επιμέλεια παρουσιάζει ο Αθηναϊκός Θίασος Σκιών του Αθω Δανέλλη. Σήμερα στην Αγία Τριάδα (Πλατεία) «Ο Καραγκιόζης γραμματικός» (σε περίπτωση βροχής, στο 7ο Δημοτικό, Κ. Παλαμά 189 ). Ωρα έναρξης: 8.30 το βράδυ. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στο «Αργώ», μέχρι τις 27/5 (Σάββατο 5 μ.μ., Κυριακή 12.30 μ.μ.) θα παρουσιάζεται η παράσταση «Σιγά τ' αυγά... κι είναι και κόκκινα», με την τεχνική του «Μαύρου Θεάτρου», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου. Παίζουν: Αγγελική Βλασοπούλου, Κωνσταντίνος Δανίκας, Ορέστης Δικαίος, Τάσος Καρακύκλας, Δήμητρα Κωνσταντινοπούλου, Φεβρωνία Ρεϊζίδου, Γιάννης Φιλίππου, Μάρω Χασιώτη.
  • Σκηνή από την παράσταση «Ιχνη»
    Σκηνή από την παράσταση «Ιχνη»
    Το εκρηκτικό τρίο από την Αγγλία «Subways» έρχεται στην Αθήνα και προσκαλεί σε μια ξέφρενη ροκ βραδιά, στο «Κύτταρο» (Αχαρνών και Ηπείρου 48). Τη συναυλία ανοίγουν οι «Monovine» και οι «Zebra Tracks».
  • Το 2ο Φεστιβάλ Φωνητικών Συνόλων Ελληνικής Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής πραγματοποιείται (8.30 μ.μ.), στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημαρχείου Παπάγου - Χολαργού (Περικλέους 55, Χολαργός).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ