ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΗ
Χτυπά μισθούς - απελευθερώνει απολύσεις

Τις νέες ανατροπές ήδη διαπραγματεύονται ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ), ΔΑΚΕ (ΝΔ) και ΣΑΔ (ΣΥΡΙΖΑ)

Στον αντίποδα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, τα ταξικά συνδικάτα παλεύουν με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου
Στον αντίποδα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, τα ταξικά συνδικάτα παλεύουν με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου
Η μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 35%, η δυνατότητα της εργοδοσίας να απολύει όπως της αρέσει, η σύνδεση του μισθού με την απόδοση που οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας είναι οι τρεις βασικοί άξονες του προσχεδίου της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη ΔΕΗ. Το σχέδιο ήδη διαπραγματεύονται για να υπογράψουν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ (ΣΥΡΙΖΑ), «νομιμοποιώντας» τους βάρβαρους νόμους των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Απολύσεις

Τα άρθρα 34 και 35 του προσχεδίου εφαρμόζουν την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου - έχει την ισχύ νόμου - που προωθήθηκε στα τέλη Φλεβάρη από τη συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η Πράξη καταργεί τους Κανονισμούς Προσωπικού (και των εργαζομένων στη ΔΕΗ) που προστατεύουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

Στο εξής, σύμφωνα με το άρθρο 34, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει το δικαίωμα να απολύει και αναιτιολόγητα τους εργαζόμενους. Ενώ το άρθρο 35 προβλέπει ότι «σε κάθε περίπτωση αναδιοργάνωσης της εταιρείας ή παύσης λειτουργίας Μονάδων αυτής ή ένεκα γενικότερων οικονομικοτεχνικών λόγων (...) το πλεονάζον προσωπικό που ο αριθμός του θα προκύπτει με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου θα απολύεται με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου».

Αυτή τη στιγμή στη ΔΕΗ υπάρχουν περίπου επτά μονάδες σε παύση λειτουργίας και η αιτία γι' αυτό είναι η ιδιωτικοποίηση και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις μονάδες κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «πλεονάζον προσωπικό» και να απολυθούν. Το ίδιο θα ισχύει για όποιες άλλες μονάδες έρθουν σε παρόμοια κατάσταση.

Οσο για τις υποτιθέμενες δικλείδες ασφαλείας που βάζει το προσχέδιο ότι οι απολύσεις θα γίνουν αφού πρώτα εξεταστεί «η δυνατότητα μετάθεσής τους» είναι για το «θεαθήναι». Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Ν. Φωτόπουλος, σε ενημέρωση που έκανε, είπε ότι αυτός ο όρος δεν είναι υποχρεωτικός για τη διοίκηση. Πρόσθεσε δε ότι οι απολύσεις θα γίνουν με «κοινωνικά κριτήρια»! Δηλαδή πρώτα αποδέχεται τις απολύσεις και μετά προσπαθεί να τις δικαιολογήσει!

Διατηρητέοι μισθωτοί!

Οι εργαζόμενοι που δε θα απολυθούν βαφτίζονται «διατηρητέοι μισθωτοί»! Κριτήριο για το ποιος θα είναι «διατηρητέος» είναι αυτός «που επέδειξε καλύτερη υπηρεσιακή επίδοση κατά την άσκηση των καθηκόντων του»! Δηλαδή αυτός που βγάζει τα περισσότερα κέρδη για την εργοδοσία.

Το προσχέδιο με μια σειρά άρθρα εφαρμόζει το νόμο 4024/2011 που προβλέπει τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών στις ΔΕΚΟ κατά 35% σε σχέση με τις αποδοχές του 2009. Ακόμη το προσχέδιο παγώνει το χρονοεπίδομα, μειώνει τις προσαυξήσεις για τη νυχτερινή εργασία τουλάχιστον κατά 37% και άλλα. Επίσης, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ αποδέχεται τις κυβερνητικές αποφάσεις για ύπαρξη μόνο των επιδομάτων παιδιών, σπουδών και επικινδύνου εργασίας.

Το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην ΕΥΔΑΠ, που χτες, σε συνάντηση που είχαν με τη διοίκηση της εταιρείας, πρότειναν να υπογραφεί ΣΣΕ η οποία θα προβλέπει τη διατήρηση των όρων των προηγούμενων συμβάσεων πλην αυτών που αφαιρούν οι νόμοι. Δηλαδή αποδέχονται και αυτοί τη μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 35% και τη δυνατότητα της εργοδοσίας να απολύει κατά το δοκούν.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΣΕΕΠ
Την ενοχλεί η αποκάλυψη του ρόλου της

Η πλειοψηφία ενός ακόμα σωματείου -κομμάτι της οποίας πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ- ενοχλήθηκε γιατί ο «Ρ» τους ξεμπροστιάζει θυμίζοντας ότι υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε βάρος των εργαζομένων.

Τη σειρά πήρε η πλειοψηφία στη διοίκηση του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ). Είναι οι δυνάμεις αυτές που εμφανίζονται ως δήθεν «ανεξάρτητες» στο σωματείο και σε επίπεδο Ομοσπονδίας στηρίζουν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ).

Η πλειοψηφία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της το «Ρ» γιατί στα τέλη Απρίλη σε σχόλιο του αναφέρει: «Στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πλειοψηφεί στο σωματείο του χώρου, σε συνεργασία με ένα κομμάτι της ΠΑΣΚΕ, υπέγραψαν σύμβαση που προβλέπει: Μείωση μισθών για τους νεοεισερχόμενους πάνω από 10%, αύξηση του ωραρίου κατά 15 λεπτά τη μέρα = 12 μέρες το χρόνο, άνοιγμα του δρόμου για την είσοδο εργολάβων στο χώρο της φύλαξης της επιχείρησης, εξαιρώντας τους αντίστοιχους εργαζόμενους από τη ΣΣΕ».

Σε αυτό το σχόλιο η πλειοψηφία ισχυρίζεται πως ο «Ρ» έχει «εξαπολύσει επίθεση διαρκείας, με ψέματα και παραπληροφόρηση». Ομως δε φέρνει ούτε ένα στοιχείο για να το αποδείξει. Γι' αυτό θα το κάνουμε εμείς αφού πρώτα ζητήσουμε συγγνώμη γιατί όντως στο συγκεκριμένο σχόλιο γράψαμε κατά λάθος ότι οι μειώσεις στους νεοπροσλαμβανόμενους είναι μόνο 10% ενώ είναι πολύ μεγαλύτερες! Και δεν είναι μόνο αυτές!

Υπενθυμίζουμε λοιπόν στην πλειοψηφία ότι υπέγραψε τριετή σύμβαση για τα έτη 2011-2013, η οποία προβλέπει:

Πρώτον, μηδενική αύξηση για τα έτη 2011 και 2012.

Δεύτερον, αναστολή της καταβολής του χρονοεπιδόματος για τα έτη 2012 και 2013.

Τρίτον, διαφορετικό υπολογισμό των υπερωριών που οδηγεί στη μείωση των αποδοχών.

Τέταρτον, οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα αμείβονται το πρώτο έτος με το 60% και το δεύτερο με το 80% των ετήσιων μεικτών αποδοχών που προβλέπει η σύμβαση. Δηλαδή, μείωση κατά 40% και 20% αντίστοιχα.

Πέμπτον, παράδοση επτά ειδικοτήτων (μαγειρεία, φύλαξη, καθαριότητα, νοσηλευτές και άλλα) στους εργολάβους όπου θα επικρατούν χειρότεροι όροι εργασίας. Η παράδοση πραγματοποιείται μέσα από τον όρο της ΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία ότι από τον Αύγουστο του 2011 δε θα γίνονται προσλήψεις αυτών των ειδικοτήτων από τα ίδια τα ΕΛΠΕ.

Αυτά υπέγραψε η πλειοψηφία και έχει το θράσος σήμερα να λέει όχι μόνο ότι της επιτίθεται ο «Ρ» αλλά να ισχυρίζεται μέσα στην ανακοίνωσή της πως «η υπογραφή της ΣΣΕ στα ΕΛΠΕ, είναι μια μεγάλη επιτυχία των εργαζομένων και των αγώνων τους».

ΥΓ 1: επικαλείται ότι τη ΣΣΕ την ψήφισε η πλειοψηφία των εργαζομένων. Δε λέει όμως ότι η ίδια έθεσε το εκβιαστικό δίλημμα «ή υπογράφετε ή πάμε σε ατομικές συμβάσεις». Κρύβει ότι εδώ και χρόνια καλλιεργεί τη λογική εφικτού και του λιγότερου κακού προκειμένου να διευκολύνει το πέρασμα τέτοιων αντεργατικών σχεδιασμών.

ΥΓ 2: Μη έχοντας την πραγματικότητα με το μέρος της καταφεύγει στη συκοφαντία λέγοντας πως τη ΣΣΕ την υπερψήφισε «ο ένας από τους δύο εκλεγμένους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ». Ο εκλεγμένος στον οποίο αναφέρονται ήταν απών από την ψηφοφορία!

Η τριχιά του ΣΥΡΙΖΑ

«

Ακόμα και έτσι να είναι και να έχετε δίκιο σε αυτά που λέτε, πιστεύετε ότι τούτη την ώρα το κρίσιμο είναι να πιαστούμε κάνοντας την τρίχα τριχιά από την πιθανότητα κάποιο στέλεχος συνδικαλιστικό σε ένα μαζικό χώρο να έκανε λάθος;». Ετσι απάντησε ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση του «Ρ» που αφορούσε τη δράση των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες μαζί με τις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις που επιβάλλουν μειώσεις μισθών. Προσπάθησε, δηλαδή, να εμφανίσει τη στάση αυτή σαν ένα λάθος κάποιου συνδικαλιστικού στελέχους. Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Είναι λάθος ενός στελέχους ή είναι μια συγκεκριμένη τακτική η συμφωνία δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ (ή δυνάμεων που τον στηρίζουν) στις μειώσεις μισθών:

  • Στη ΓΕΝΟΠ;
  • Στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων;
  • Στο Σωματείο Ναυτιλιακών Υπαλλήλων;
  • Στο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ
  • Στο επιχειρησιακό σωματείο στο σούπερ-μάρκετ «Βερόπουλος»;
  • και πάει λέγοντας...

Υστερα από αυτά, κανείς δε δικαιούται να υποθέσει ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει τίποτα καλό για τους εργαζόμενους. Αυτοί είναι που λένε ότι οι «αριστερές» κυβερνήσεις θα παλέψουν για ικανοποιητικούς μισθούς; Αυτοί που ήδη, από μόνοι τους, πάνε και συζητάνε και δέχονται πώς θα προσαρμοστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ανάγκες των επιχειρήσεων; Τέτοιες κυβερνήσεις προτιμούν το κακό από το χειρότερο, σκύβουν το κεφάλι στους κεφαλαιοκράτες και πλασάρονται ως ικανότεροι διαχειριστές του συστήματος. Ετσι ακριβώς εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως ένας καλός διαχειριστής της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Καλά θα κάνουν λοιπόν οι εργάτες σε αυτές τις εκλογές να απαντήσουν αποδυναμώντας τα κόμματα του κεφαλαίου, να αποδυναμώσουν και όσους διεκδικούν ρόλο ικανού πλασιέ, ενισχύοντας το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.


X. M.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ