ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Προπαγάνδα με «δορυφορικά κόλπα»

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχείρησε χτες ο υπουργός Γεωργίας μετά το θόρυβο που ξεσηκώθηκε με αφορμή το υπό σύσταση... δορυφορικό αγροτικό κανάλι του υπουργείου Γεωργίας του ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» και της ΑΤΕ και τη δωρεάν διανομή 200.000 αποκωδικοποιητών της NOVA.

Στις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για επιλεκτική μονοπωλιακή ανάθεση στη «Multichoice» και για «προίκα» 40 δισ. δραχμές, ο υπουργός Γεωργίας απάντησε ότι και η ΝΔ εξήγγειλε προεκλογικά τη δημιουργία δορυφορικού καναλιού για τους αγρότες. Επί της ουσίας όμως δεν έδωσε καμία ξεκάθαρη και πειστική απάντηση στα όσα καταγγέλλονται. Και όχι μόνο αυτά, αλλά έκανε γνωστό ότι το πρόγραμμα του αγροτικού δορυφορικού καναλιού θα εκπέμπεται δωρεάν για δύο τουλάχιστον χρόνια. Τούτο έρχεται να δείξει ότι η κοροϊδία σε βάρος των αγροτών είναι ακόμα μεγαλύτερη και στην προσπάθειά του ο υπουργός Γεωργίας υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο, δημιουργεί και δεύτερο σκάνδαλο.

Δηλαδή, αφού οι 200.000 αποκωδικοποιητές μοιραστούν δωρεάν για να βλέπουν το δορυφορικό αγροτικό κανάλι οι αγρότες, οι τελευταίοι θα κληθούν μετά από δύο χρόνια να πληρώνουν και συνδρομή. Εξυπακούεται ότι για να βλέπουν το υπόλοιπο πρόγραμμα της NOVA θα πρέπει εξαρχής να πληρώσουν συνδρομή. Αυτό βέβαια για τον Γ. Ανωμερίτη δε σημαίνει καθόλου εξασφάλιση σίγουρης πελατείας στο NOVA. Και βέβαια, ο υπουργός Γεωργίας φτιάχνει το αγροτικό δορυφορικό κανάλι με κονδύλια που όπως λέει εξασφάλισε από το Γ' ΚΠΣ για να αξιοποιήσει... τη σύγχρονη προηγημένη τεχνολογία πληροφορικής και μετάδοσης της πληροφορίας. Και φαίνεται επίσης ότι ελάχιστα τον ενδιαφέρει η εξειδικευμένη τηλεοπτική χειραγώγηση των αγροτών και η ασύστολη προπαγάνδιση της πολιτικής της κυβέρνησης, που είναι... πέρα για πέρα φιλοαγροτική.

Πάντως χτες ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε σε χαρτί ότι η μόνη «προίκα δισεκατομμυρίων» που χορηγεί το υπουργείο Γεωργίας, είναι αυτή των 11 τρισ. δρχ. στη γεωργία. Αν είχε φτιάξει το δορυφορικό αγροτικό κανάλι θα το έλεγε από εκεί. Δε θα έλεγε όμως πάλι ότι τα 11 τρισ. είναι σκέτη απάτη, όπως αποδεικνύεται και στο νέο προϋπολογισμό, όπου οι επιδοτήσεις που θα δοθούν στους αγρότες το 2001 από την «Ατζέντα 2000» είναι μειωμένες κατά 5,2% σε τρέχουσες τιμές, ούτε επίσης ότι και τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ για το 2001 είναι και αυτά μικρότερα σε σύγκριση με το 2000.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αύξηση κερδών 24% στο εννιάμηνο

Με γοργούς και ταυτόχρονα προκλητικούς ρυθμούς, αυξάνονται και φέτος τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας, ενώ την ίδια περίοδο οι εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης περιορίζουν τις ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων σε ποσοστό γύρω στο 2% - 3%.

Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση Τύπου της Εθνικής, με τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου 2000, σύμφωνα με την οποία:

  • Τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας, πριν από τους φόρους, έφτασαν στο αστρονομικό ποσό των 181 δισεκατομμυρίων δραχμών, από 146 δισ. δραχμές που ήταν στο εννιάμηνο του 1999. Παρουσίασαν δηλαδή μια αύξηση 24%, που είναι σχεδόν... 9 φορές μεγαλύτερη του πληθωρισμού.
  • Τα καθαρά, πριν από τους φόρους, κέρδη του Ομίλου της Εθνικής (συμπεριλαμβάνονται και οι θυγατρικές επιχειρήσεις της Εθνικής) έφτασαν σε 210 δισ. δρχ. (από 188 δισ. το 1999) και εμφανίζουν αύξηση 12%.
  • οι καθαρές χορηγήσεις της τράπεζας αυξήθηκαν σε ποσοστό 31%
  • οι καταθέσεις στις τράπεζες του ομίλου διαμορφώθηκαν στο τέλος Σεπτέμβρη 2000 σε 14,7 τρισ. από 12,2 τρισ. στο τέλος του 1999.
ΕΚΟΦΙΝ
Στο στόχαστρο τα κοινωνικοασφαλιστικά συστήματα

H συνεχιζόμενη πετρελαϊκή και νομισματική κρίση και η προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στα ασφαλιστικά συστήματα σ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρόκειται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων στην ομάδα των ευρω-12 και του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Νοέμβρη.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στη σύσκεψη πρόκειται να συζητηθούν η επισκόπηση των τρεχουσών οικονομικών εξελίξεων, όπου δεσπόζει, βέβαια, το πρόβλημα της αδυναμίας του ευρώ να ανακάμψει ως προς το δολάριο. Η συναλλαγματική ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος το τελευταίο διάστημα «παίζει» μεταξύ 83 και 85 σεντς ανά ευρώ, ενώ οι αναλυτές θεωρούν παρακινδυνευμενη κάθε πρόβλεψη για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Το άλλο κύριο θέμα που θα συζητηθεί είναι «η εξέταση της έκθεσης προόδου της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής για τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού επί των δημοσίων συστημάτων υγείας». Πρόκειται για το κλασικό επιχείρημα που χρησιμοποιείται, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο στην Ελλάδα, προκειμένου να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην κατεδάφιση των «δαπανηρών» - σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους - συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

ΔΕΗ
Νέες ώρες στο νυχτερινό τιμολόγιο

Αλλαξαν από χτες οι ώρες, που ισχύει το νυχτερινό (μειωμένο) τιμολόγιο κατανάλωσης οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, σε όσους έχουν κάνει την ειδική εγκατάσταση. Οπως ανακοινώθηκε, από τη ΔΕΗ, το χειμερινό (τμηματικό ωράριο) για το νυκτερινό τιμολόγιο (6 ώρες τη νύχτα και 2 ώρες το μεσημέρι, ισχύει από χτες και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απρίλη 2001.

Επικίνδυνη σάλτσα

Εντολή να δεσμευτούν οι ποσότητες της σάλτσας εισαγωγής «Fresh Herb Pasta Sauce» που εισάγεται από την εταιρία STATER LTD, από τη Μεγάλη Βρετανία, έδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Ο λόγος που δόθηκε η εντολή δέσμευσης είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σάλτσα περιέχει σησαμέλαιο, το οποίο όμως δεν επισημαίνεται στην ετικέτα.

Το σησαμέλαιο αποτελεί αλλεργιογόνο παράγοντα για ορισμένες ομάδες πληθυσμού και ήδη ένα άτομο στη Μ. Βρετανία νοσηλεύτηκε λόγω αλλεργικής αντίδρασης μετά από κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας σάλτσας. Η χρήση σησαμέλαιου δεν απαγορεύεται, αλλά η παρουσία θα πρέπει να επισημαίνεται πάντα στα τυποποιημένα τρόφιμα.

Τέλος, ο ΕΦΕΤ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών που ήδη έχουν προμηθευτεί το προϊόν αυτό να μην το καταναλώσουν εάν γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικοί στο σησαμέλαιο ή το σησάμι.

Η αλχημεία των πλεονασμάτων

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, επιχειρώντας να εξωραΐσουν την κυβερνητική πολιτική, υποστήριξαν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2001, θα είναι ο πρώτος πλεονασματικός.

Η αλήθεια είναι, αρκετά, διαφορετική. Ο Γενικός Προϋπολογισμός (Τακτικός και ΠΔΕ μαζί) θα παρουσιάσει έλλειμμα 1.455 δισ. δραχμές ή 3,3% του ΑΕΠ. Αναλυτικότερα ο ΤΠ προβλέπεται να παρουσιάσει πλεόνασμα 20 δισ. δραχμών και το ΠΔΕ έλλειμμα 1.475 δισ. δραχμές. Ομως τα στοιχεία αυτά αποδεικνύονται πολύ ευέλικτα στις γραφίδες του υπουργείου Οικονομικών.

Ετσι, χάρη σε λογιστικά τεχνάσματα ποσό 630 δισ. δραχμών από το έλλειμμα βαφτίζονται κεφαλαιακές μεταβιβάσεις προς τις ΔΕΚΟ και μειώνουν ισόποσα το έλλειμμα, που διαμορφώνεται στα 825 δισ. δραχμές. Στο ποσό αυτό προστίθεται η αλχημεία της «άσπρης τρύπας», δηλαδή τα πλεονάσματα των δημοσίων οργανισμών που για το 2001 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 1.035 δισ. και έτσι προκύπτει το πολυπόθητο πλεόνασμα των 210 δισ. δραχμών για το 2001.

Μεταλλικό 500άρικο

Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανακοινώθηκε χτες, η απόφαση της κυβέρνησης να «κόψει» και να θέσει σε κυκλοφορία ένα ακόμη νέο «εθνικό» νόμισμα. Παραμονές, λοιπόν, κατάργησης της δραχμής και γενικά της έκδοσης και κυκλοφορίας των εθνικών νομισμάτων στις χώρες μέλη της ΕΕ, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι από τις 15 του Νοέμβρη μπαίνουν σε κυκλοφορία τα νέα μεταλλικά κέρματα των 500 δραχμών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η νεόκοπη έκδοση έχει επετειακό χαρακτήρα και αφορμή τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας. Στο κέντρο απεικονίζεται ο λογότυπος του «Αθήνα 2004», ενώ η πίσω όψη θα κυκλοφορήσει σε 6 διαφορετικές παραστάσεις.

Πάντως, η διάρκεια κυκλοφορίας του νομίσματος είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς - όπως και τ' άλλα κέρματα και χαρτονομίσματα - θα αποσυρθεί το 2002 και θα αντικατασταθούν με το ευρώ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Παρέμβαση για στήριξη του ευρώ

Σε παρέμβαση για την ενίσχυση της ισοτιμίας του ΕΥΡΩ στη διεθνή χρηματαγορά προχώρησε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η παρέμβαση έγινε χωρίς τη σύμπραξη των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν και τα αποτέλεσμά της ήταν μάλλον πενιχρά. Το ευρώ ανατιμήθηκε αρχικά πάνω από τα 87 σεντς, για να υποχωρήσει αργότερα στο επίπεδο των 86 σεντς.

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, στην Αθήνα σημειώθηκε ζήτηση για ευρώ και μικρή υποχώρηση της δραχμής. Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδας προχώρησε σε παρέμβαση στήριξης της δραχμής και υπήρξε συναλλαγματική εκροή ύψους 110 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ